پیام ویژه

آخرين مطالب

بحران پشت‌پرده ارتش اسرائیل گزارش

بحران پشت‌پرده ارتش اسرائیل
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به تازگی شماری از مقام‌های امنیتی اسرائیلی به این نکته اشاره کرده اند که اسرائیل، حدود 320 میلیون دلار تجهیزات فناورانه مرتبط با شناسایی تونل‌های زیرزمینی حماس و تخریب آن‌ها را از آمریکا دریافت کرده است. با این حال، هیچکدام از این تجهیزات در نبرد‌های میدانی جنگ غزه به کار نیامده اند و از آن‌ها استفاده‌ای نکرده است.
 بسیاری از کارشناسان مسائل نظامی و امنیتی در منطقه غرب آسیا و همچنین متون پژوهشیِ مختلف در این رابطه در سال‌های اخیر، همواره بر یک نکته تمرکز و تاکید ویژه‌ای داشته اند و آن هم جایگاه محوری و قابل توجه فناوری در سازوکار‌های امنیتی و نظامی رژیم اسرائیل است.
به گزارش فرارو؛ یکی از خطوط اصلی سیاست خارجی دولت آمریکا به عنوان اصلی‌ترین متحد راهبردی و بین المللی اسرائیل این بوده که این رژیم در منطقه مملو از نوسان و تنشِ غرب آسیا و خاورمیانه، از برتری فناوری نظامی در قیاس با دیگر کشور‌ها در منطقه برخوردار باشد. اساسا به همین دلیل هم است که بسیاری از تسلیحات مدرن آمریکایی، با محدودیت‌های فراوانی در زمینه فروش به دیگر کشور‌ها همراه هستند با این حال، در فاصله بسیار کمی پس از تولید، در اختیار رژیم اسرائیل و ارتش آن قرار می‌گیرند.
صنعت فناوری در اراضی اشغالی به شدت مورد توجه است و برخی ارزیابی‌ها حاکی از این هستند که اسرائیلی‌ها از این حوزه حدود 50 درصد از درآمد‌های بودجه‌ای خود را محقق می‌کنند. در این راستا، شمار قابل توجهی از شرکت‌های اسرائیلی نیز وجود دراند که در حوزه مسائل امنیتی فعالیت دارند و از جمله آن‌ها می‌توان به گروه NSO اشاره کرد که به عنوان مثال، تولید کننده بدافزار جاسوسی "پگاسوس" بوده است.
با این همه، عملیات هفتم اکتبر (طوفان الاقصی) نیرو‌های حماس در عمق اراضی اشغالی و متعاقبا آنچه در قالب نبرد‌های میدانی جنگ غزه در رخ داد، یک پیام بسیار مهم مخابره می‌کند.این که فناوری‌های در اختیار اسرائیلی‌ها در حوزه‌های اطلاعاتی و مسائل نظامی، چندان هم به کارِ آن‌ها نیامده اند و در عرصه میدانی از کارآمدی چندانی برخوردار نبوده‌اند.
این معادله‌ عملا به بحرانی بزرگ برای اسرائیل تبدیل شده و در مدت اخیر حداقل 3 جلوه و نمود عینی خود را در قالب رویداد‌های مختلف به نمایش گذاشته است.
1. بی اعتباری فناوری‌های نظارتی ارتش اسرائیل
شاید نخستین جلوه از ناکارآمدی امکانات فناورانه در اختیارِ ارتش اسرائیل و دیگر نهاد‌های امنیتی این رژیم نظیر پلیس مرزی آن را بتوان در قالب عملیات هفتم اکتبر مشاهده کرد. عملیاتی که نیرو‌های حماس در چهارچوب آن توانستند از موانع عدیده امنیت مرزی عبور کنند و بر اساس آنچه منابع اسرائیلی اعلام کرده اند، حدود دو هزار شبه‌نظامی فلسطینی با استفاده از تونل‌های حماس خود را به مناطق مرزی اراضی اشغالی رسانده و با توجه به نابود شدن و از کارافتادگی موانع مرزی، به عمق اسرائیل نفوذ کرده و دست به عملیات زده اند.
برخی کارشناسان امنیتی تعداد موانع امنیتی که نیرو‌های حماس توانسته اند آن‌ها را خنثی کنند، در حدود نُه لایه بر می‌شمارند. معادله‌ای که به یک چالش بزرگ برای اعتبار متصور اسرائیلی‌ها برای نهاد‌های اطلاعاتی و امنتیشان تبدیل شده است.
2. ابتکارات ابتدایی اسرائیل جهت تقابل با سیستم تونل‌های حماس
به تازگی شماری از مقام‌های امنیتی اسرائیلی به این نکته اشاره کرده اند که اسرائیل، حدود 320 میلیون دلار تجهیزات فناورانه مرتبط با شناسایی تونل‌های زیرزمینی حماس و تخریب آن‌ها را از آمریکا دریافت کرده است. با این حال، هیچکدام از این تجهیزات در نبرد‌های میدانی به کار نیامده اند و استفاده‌ای از آن‌ها انجام نشده است.
در نقطه مقابل، برخی منابع اسرائیلی در مدت اخیر به این نکته اشاره کرده اند که ارتش اسرائیل سعی دارد آب دریای مدیترانه را به داخل تونل‌های حماس پمپاژ کند و نشریه وال استریت ژورنال نیز از آغاز این فرآیند خبر داده است.
این اقدام در نوع خود یک حرکت کاملا ساده و ابتدایی است و از حیث فناورانه نیز پیچیدگی خاصی ندارد. در این نقطه، بسیاری نسبت به طرح این سوال اقدام می‌کنند که آیا پیشتر مانور‌های گسترده ارتش اسرائیل مبنی بر استفاده از تجهیزات پیشرفته و شناسایی تونل‌های حماس و تخریب آن‌ها، صرف شو‌های تبلیغاتی بوده اند؟ چرا در عرصه میدانی، این فناروی‌ها به کار اسرائیل نمی‌آیند و همچنان نیرو‌های حماس از تونل‌های زیرزمینی خود به مثابه پاشنه آشیل دفاعیشان استفاده می‌کنند؟
ابتکارات دیگری که پیشتر به آن‌ها اشاره می‌شد و مثلا برخی منابع تاکید می‌کردند که آمریکا و اسرائیل قصد دارند به داخل سیستم تونل‌های زیرمینی حماس، گاز‌های سمی تزریق کنند نیز خیلی زود با سوالات فراوانی رو به رو شد و انتقادات زیادی را برانگیخت.
این معادلات نشان می‌دهد نه اسرائیل و نه آمریکا هیچکدام هیچ برنامه مشخصی را برای مقابله با سیستم تونل‌های حماس در ذهن نداشته‌اند و اکنون در عرصه میدانی و همزمان با جنگ با گروه‌های مقاومت فلسطینی در نوار غزه، در حال ارائه ابتکارات تازه هستند.
ابتکاراتی که چندان از معادلات فناورانه بهره نمی‌برند و اساسا اسرائیل قادر به فلج کردن کامل سیستم تونل‌های زیرزمینی حماس نبوده نیز ناشی از ناکارآمدی امکانات فناورانه آن است.
3. ضعف ارتش اسرائیل در جنگِ هدفمند
در نهایت باید گفت که فناوری‌های پیشرفته مورد ادعای اسرائیل نتوانسته اند نمود‌های عینی خود را در میدان‌های جنگ زمینی این رژیم علیه نوار غزه نشان دهند. در این راستا، مثلا در شمال نوار غزه، ابهامات فراوان و سردرگمی قابل توجه نیرو‌های اسرائیلی از جغرافیای منطقه و عدم اطلاع دقیق از موضع نیرو‌های حماس در آن، سبب شده تا جنگنده‌ها و پهپاد‌های اسرائیلی اقدام به تخریب و صاف کردن ساختمان‌های مسکونی این منطقه کنند و راه را برای پیشروی آسان نیرو‌های زمینی اسراتش اسرائیل فراهم کنند.
به بیان ساده‌تر، اسرائیل در حال انجام ساده‌ترین اقدام در زمینه پیشروی زمینی در نوار غزه است و ادعای استفاده از فناوری‌های پیشرفته از سوی آن در این رابطه چندان منطقی به نظر نمی‌رسد. در این راستا، حتی برخی نسبت به طرح این سوال اقدام کرده اند که آیا ارتش اسرائیل نمی‌تواند از فناوری پیشرفته نظامی خود استفاده کند و نوعی از جنگاوری را علیه حماس و دیگر گروه‌های فلسطینی در پیش گیرد که در آن مردم غیرنظامی آسیب نبینند؟ موضوعی که عدم اتخاذ آن سبب شده تاکنون هزاران غیرنظامی فلسطینی به دست ارتش اسرائیل قربانی شوند و البته که ده‌ها هزار نفر هم مجروح شده اند.
مسائلی که همه و همه صورت حساب‌های سنگینی را روی دست اسرائیل از حیث تشدید فشار‌های افکار عمومی بین المللی گذشته اند. از این رو، بیراه نیست اگر استدلال کنیم که حداقل تحولات میدانی جنگ غزه حاکی از این هستند که بین ادعا‌های دور و دراز ارتش اسرائیل مبنی بر دسترسی آن به فناوری‌های مدرن نظامی و اطلاعاتی و آنچه در عمل در قالب عملکرد عینی ارتش اسرائیل دیده می‌شود، تفاوت‌های فاحشی وجود دارد و به نظر می‌رسد در این رابطه می‌توان رگه‌هایی از کنش فعال جریان‌ها و دستگاه‌های رسانه‌ای و تبیلغاتی اسرائیلی را رصد کرد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1440966/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‌بینی جنجالی استیو جابز به حقیقت پیوست

گوشی ریلمی GT نئو 6 عملکرد گیمینگ چشمگیری خواهد داشت

اگر موبایل دارید، این مطلب را حتما بخوانید

شهر بدون کوچه ایران کجاست؟

هشدار درباره حریم مدارس

پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با شرکت صنایع تجهیزات نفت تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد

سازمان غذا و دارو اطلاعیه داد؛ ماجرای روغن‌های خام آفتابگردان چه بود؟

میزان واردات هواپیما و هلی‌کوپتر به کشور در دولت سیزدهم اعلام شد

تلاش انتخاباتی اصولگرایان زیر سایه اختلافات تندروها

افشاگری‌های هاشمی

گزارشی از جشنی بزرگ با حضور 12000 دختر ایرانی و رئیس‌جمهور

جمعیت 3 نفره خانواده پیکسل 9 گوگل دوباره تایید شد

دیروز «زیرساخت»‌، امروز «کرامت زن» ‌

رئیسی، سرپرست سازمان سنجش را منصوب کرد

جزئیات بازداشت متهم پرونده زهره فکورصبور در قهوه‌خانه

راه بازار اجاره از بازار مسکن جدا شد؛ آمارهای نگران‌کننده برای مستاجران

خالی کردن حساب سالمندان در پای عابر بانک

معامله گران محتاط شدند؛ بازار طلا به کف حمایت برگشت

انهدام باند خواهر و برادری سرقت در تهران

مشتریان صرافی سقوط‌کرده FTX پول خود را پس می‌گیرند

انسیه خزعلی: ساختار معاونت امور زنان و خانواده در دولت قبل تضعیف شد

بودجه در کجا مصرف می‌شود؟

طراحی بسیار جذاب با قیمت جذاب‌تر؛ گوشی‌های اکسون 60 و 60 لایت رونمایی شدند

اینتل درباره قطع ارتباط تجاری با هواوی بیانیه صادر کرد

هم‌میهن: چه کسانی از خشم و اعتراض مردم سودجویی می‌کنند؟

اسامی نامزد‌های مرحله دوم انتخابات مجلس دوازدهم

توضیح پلیس درباره فیلم سارقان زورگیر در بیرجند

ماجرای فردی که در حالت مستی، دوستش را کُشت

کارنامه تجارت خارجی دولت رئیسی در ماه اول سال

صنعت دستاوردسازی در فرزندآوری!

جزئیات برگزاری مجدد نوبت اول کنکور برای داوطلبان سیل‌زده

به Core Ultra دل نبندید؛ Ryzen AI در راه است

ثبت نام کن 30 هزار تومان بگیر

استراتژی جدید برادر محسن؟

نشست خبری رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی

نشست خبری رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی در نمایشگاه نفت

دلبری جدید فنلاندی‌ها؛ نوکیا 3210 نسخه 2024 معرفی شد

کنایه آذری جهرمی به خبرگزاری دولت، آمارِ دروغ ، دروغِ آماری

پرداخت یارانه خرید کتاب برای کارمندان دولت

اختیارات بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز تمدید شد

رونمایی ردمی پد پرو و پوکو F6 بسیار نزدیک است

ذره‌بین روی بودجه فرهنگی

عرضه بیش از 24 محصول متنوع پالایشگاه آبادان در بورس

بازدید وزیر نفت از بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت ایران

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

سامسونگ شرکت هوش مصنوعی پزشکی Sonio را می‌خرد

گریه برای وحدت!

تأمین مالی و ریسک داخلی‌سازی در صنعت پتروشیمی پوشش داده می‌شود

مدیرمسئول همشهری نوشت: بغض وحدت ساز

دعوت دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف از صنعت گاز ایران برای برگزاری کارگاه آموزشی ساخت داخل