پیام ویژه

آخرين مطالب

واکاوی پشت پرده جنجال تازه وال استریت ژورنال علیه ایران ویژه سایر رسانه ها

واکاوی پشت پرده جنجال تازه وال استریت ژورنال علیه ایران
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشریه وال استریت ژورنال اخیرا در گزارشی جنجالی، مدعی شده که ایران به دولت سودان اعمال فشار کرده که در ازای ارائه یک کشتی جنگی و دیگر تجهیزات نظامی به این کشور، امکان ساخت یک پایگاه دائمی دریایی در سواحل دریایی سرخ را کسب کند. وال استریت ژورنال در گزارش خود تاکید کرده که دولت سودان حاضر به پذیرش پیشنهاد ایران نشده است.
 نشریه "وال استریت ژورنال" چند روز قبل در گزارشی جنجالی، مدعی شده بود که ایران به دولت سودان اعمال فشار کرده تا در ازای ارائه یک کشتی جنگی و دیگر تجهیزات نظام، امکان ساخت پایگاه دائمی دریایی در سواحل دریایی سرخ را کسب کند. وال استریت ژورنال در گزارش خود تاکید کرده که دولت سودان حاضر به پذیرش پیشنهاد ایران نشده است.
 این نشریه منبع خبر خود را مشاور امنیتی رئیس جمهور سودان عنوان کرده بود. این در حالی است که هم ایران و هم سودان ادعای مذکور را رد کرده و غیرواقعی دانسته اند. از یک سو، "نبیل عبدالله" سخنگوی ارتش سودان گفته است فردی که از وی به عنوان منبع نشریه وال استریت ژورنال در زمینه اعمال فشار‌های تهران برای ساخت پایگاه دریایی یاد شده، اساسا در تیم رئیس جمهوری این کشور وجود خارجی ندارد و جدا از همه این ها، ایران اساسا چنین پیشنهادی را به طرف سودانی ارائه نکرده است.
"علی صادق علی" وزیر خارجه سودان هم تاکید کرده که ایران چنین درخواستی را به سودان ارائه نکرده است. در سوی دیگر، "ناصر کنعانی" سخنگوی وزارت خارجه کشور هم با اشاره به تکذبیه وزیر خارجه سودان اعلام کرد که ادعای مرتبط با اراده ایران جهت ساخت پایگاه دریایی در سودان از اساس پوچ و بی معنی است.
علی رغم تکذیبیه‌های طرف‌های ایرانی و سودانی، باز هم در این رابطه تحلیل و تفسیر‌های مختلفی ارائه می‌شود و حتی برخی منابع نزدیک به نیرو‌های واکنش سریع سودان هم مدعی شده اند که ایران به نحوی فعال به دنبال ساخت پایگاه دریایی در سواحل سودان است. با این همه، یک سوال عمده و محوری مطرح می‌شود و آن است که دلیل مانور گسترده رسانه‌ای و تبلیغاتی جریان‌های رسانه‌ای غربی و منطقه‌ای با محوریت ادعای اخیر وال استریت ژورنال چیست؟
به نظر می‌رسد در توضیح این مساله، توجه به 3 نکته ضروری است.
اولا، در مدت اخیر و در بحبوحه ابراز تمایل‌های دولت‌های سودان و اریتره به توسعه روابط با ایران، بسیاری از طرف‌های غربی و منطقه‌ای احساس خطر کرده‌اند و سعی دارند جوی منفی را پیرامون توسعه همکاری‌ها میان بازیگران مذکور شکل بدهند. هم سودان و هم اریتره به عنوان دو کشور که از موقعیت راهبردی در مجاورت دریای سرخ برخوردار هستند، قویا مایل به توسعه پیوند‌های راهبردی با ایران هستند و این نکته را به واسطه کانال‌های رسمی به تهران منتقل کرده اند.
موضوعی که با استقبال کشور ما نیز همراه شده است. حال در این وضعیت، با توجه به تحرکات انصارالله یمن در تنگه باب المندب و دریای سرخ (در بحبوحه جنگ غزه و به نشانه حمایت از ملت و مقاومت فلسطین)، توسعه روابط ایران با کشور‌هایی نظیر اریتره و سودان که آن‌ها هم از نظر جغرافیایی اشراف مناسبی بر دریای سرخ دارند، می‌تواند دامنه تسلط و نفوذ ایران بر آب‌های دریای سرخ به عنوان یک آبراه مهم بین المللی را افزایش دهد و منافع راهبردی زیادی را برای کشورمان به ارمغان آورد. موضوعی که در جبهه مقابل و برای طیف رقبای ایران چه در سطح منطقه و چه ورای آن، چالش‌های جدی را نوید می‌دهد.
دوم اینکه در مدت اخیر اخبار مختلفی از سوی جریان‌های سیاسی و رسانه‌ای منطقه‌ای و بین المللی منتشر شده که به این موضوع اشاره داشته اند که ایران و عربستان به عنوان دو دولت مهم در منطقه غرب آسیا، به دنبال توسعه همکاری‌های خود در رابطه با معادلات مطرح در جنگ داخلی سودان هستند و بر آن هستند با کنشگری موثر، به روند جنگ و درگیری در این کشور خاتمه دهند.
در این رابطه حتی گزارش‌هایی از برنامه و همکاری‌های دو کشور با محوریت مساله مذکور نیز منتشر شده است. حال در این فضا، کاملا طبیعی است که جریان‌های رقیب و مخالف با این مساله احساس خطر کنند و در برابر آن موضع گیری کنند. دستورکاری که به طور خاص خود را در قالب جنجال سازی علیه کشور ما و طرح ادعای اخیر با محوریت اراده ایران جهت ایجاد یک پایگاه دریایی دائمی در سودان به نمایش گذاشته است؛ و در نهایت سوم اینکه توسعه نفوذ و همکاری‌های ایران با کشور‌های آفریقایی از جمله موضوعاتی بوده که دستگاه سیاست خارجی بر آن تمرکز نشان داده است. مساله‌ای که در تحولاتی نظیر جنگ غزه و تضعیف نفوذ تاریخی غرب در قاره آفریقا، پالس‌های هشدار دهنده‌ای را هم به قدرت‌های غربی و هم متحدان منطقه‌ای آن‌ها نظیر رژیم اسرائیل که مدت هاست به دنبال توسعه نفوذش در آفریقا است، مخابره می‌کند.
به بیان ساده تر، جوسازی‌های تبلیغاتی علیه ایران بخشی از دستورکار غرب و متحدان منطقه‌ای آن جهت ساختن تصویری منفی از توسعه نفوذ ایران در قاره آفریقا و محدودسازی توسعه همکاری‌های ایران با ملل آفریقایی در حوزه مسائل نظامی و امنیتی است. معادله‌ای که در کلیت خود سعی دارد نگاهی منفی را به همکاری‌های تهران با کشور‌های آفریقایی ایجاد کند. این در حالی است که در مدت اخیر هیچ واکنشی به ویژه از سوی کشوری نظیر چین که شریک اول تجاری و راهبردی بخش قابل توجهی از کشور‌های آفریقایی است (نسبت به مساله توسعه نفوذ ایران در آفریقا)، رخ نداده است.
به بیان ساده تر، چین به عنوان شریک تجاری اول آفریقا که نفوذ راهبردی قابل ملاحظه‌ای نیز در کشور‌های آفریقایی دارد، توسعه همکاری‌های ایران و آفریقا را به مثابه خطر ادراک نکرده، اما غرب پالس‌های هشدارآمیزی را از آن دریافت کرده است. مساله و دستورکاری که به نظر می‌رسد در ادامه راه نیز ابعاد و جلوه‌های عینی تری را به خود بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1469732/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داروی ایرانی SMA در مرحله ارزیابی کیفی

AMD نحوه نام‌گذاری تراشه‌های Ryzen را به‌طور کلی تغییر می‌دهد

سرمقاله خراسان/ دو راهی مهم گروسی در پرونده ایران

مشرق: چرا آقازاده‌های خاص با فیلیمو همکاری تنگاتنگی دارند؟

چرا «کاهش مصرف کالری» در ایران خطرناک است؟

راه‌حل معمای امنیت در خاورمیانه

اپل شارژر را از جعبه آیپد پرو و آیپد ایر هم حذف کرد؛ اما نه در همه کشورها

سپرهسته‌ای؛ افسانه غرب یا نیاز داخلی؟

یک اقتصاددان: تعریف دولت از مردم آنهایی است که می‌توانند جت شخصی بخرند

الگوی چینی ترک برداشت

پانزدهمین نشست کارگروه تغییر اقلیم وزارت نفت برگزار شد

اعلام برنامه‌های شرکت ملی گاز ایران در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت

فرمانده انتظامی کیش: دی‌جی مجوز ندارد؛ نباید فعالیت غیرقانونی انجام شود

انویدیا با همکاری زیرمجموعه آلفابت نسل بعدی ربات‌های صنعتی را متحول خواهد کرد

فرجام دوئل داغ اصولگرایان

شوک دوم به شانا

تولید حدود 277 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه‌های کشور در سال 1402

پیکسل 8a رونمایی شد؛ رقیب گلکسی A55 با تمرکز بر هوش مصنوعی

مدیر اجرایی OpenAI: هوش مصنوعی امروزی، یک‌سال دیگر به‌طرز مضحکی بد خواهد بود

درخواست مهاجری از سردار رادان : با لباس شخصی به همراه خانواده به خیابان ها بروید و از زنان محجبه درباره "طرح نور"سوال کنید

اسرائیل زیر منگنه پذیرش آتش‌بس

یورش همه‌جانبه ارتش اسرائیل به رفح

OpenAI ابزاری برای شناسایی دیپ‌فیک‌های DALL-E عرضه می‌کند

دیدار وزیر نفت با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی

پشیمانی مردی که بعد از قتل همسرش قصد خودسوزی داشت

نینتندو وعده داد؛ سوئیچ 2 قبل از آوریل 2025 معرفی می‌شود

وزیر نفت با وزیر تعاون، کار و رفاه‌ اجتماعی دیدار کرد/ مرتضوی: وزرات نفت بخش قابل توجهی از عقب‌ماندگی اقتصادی کشور را رفع کرد

برنامه‌ی وزیر آموزش و پرورش برای اصلاح اساسنامه صندوق ذخیره فرهنگیان

لیست هزینه اجاره‌نشینی در آپارتمان‌های لوکس تهران؛ پاسدارن 140متری، 3 میلیارد و 400 میلیون رهن کامل

علامت تجاری مرموز PuraOS ثبت شد؛ هواوی چه برنامه‌ای در سر دارد؟

قدردانی رئیس ستادکل نیروهای مسلح از مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران

برنامه‌ی وزیر آموزش پرورش برای اصلاح اساسنامه صندوق ذخیره فرهنگیان

دستگیری اوباش جنوب تهران

معاون وزیر بهداشت: ماماها، زنان را به زایمان طبیعی تشویق کنند

فروردین خاموش مسکن تهران

گوشی فوق مقاوم 2024 بلک‌ویو دوربین حرارتی دارد

عدم نوسان قیمت موبایل زیر 600 دلار نشانه موفقیت سیاست تثبیت

عملکرد مطلوب صنعت گاز در عملیات برگشت‌پذیری زیرساخت و مدیریت بحران رسانه در حمله تروریستی

نماینده مجلس: با فروش فیلترشکن به مردم یاد دادیم که می‌توانند خلاف کنند

بارش شدید باران در قم و ایلام

بارش باران باعث طغیان رودخانه‌های پاکدشت تهران شد

مشاهده گور ایرانی در پارک ملی توران

وزیر صمت: تنوع نرخ ارز ام‌الفساد است

تاریخ رونمایی سری X100s ویوو و X100 Ultra رسما اعلام شد

نسخه جدید اپ‌های «فاینال کات» و «لاجیک پرو» برای آیپد پرو با تراشه M4 معرفی شد

تردید در سلامت آب‌های معدنی!

مزاحم تلفنی‌های اورژانس به شدت مشغول کارند!

رئیسی «قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها» را ابلاغ کرد

بازدید از کیفیت خانه‌های طرح نهضت ملی مسکن

با خرید 100 خودرو هم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شوید!