پیام ویژه

آخرين مطالب

چرا طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» جنجالی شد؟ اقتصادي

چرا طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» جنجالی شد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو / بر اساس طرح جدید مالیاتی موسوم به «مالیات بر عایدی سرمایه»، خرید و فروش ملک، طلا، خودرو و ارز مشمول مالیات می‌شود. این تعیین مالیات پلکانی و برحسب شرایط تعیین شده، متفاوت است. اگر ملکی بخرید و در کمتر از یک سال بفروشید، 60 درصد از سود، به مالیات اختصاص داده می‌شود. بعد از دو سال این رقم، 40 درصد، سه سال 20 درصد و بیشتر از 5 سال، 5 درصدی خواهد بود.
 موافقان این طرح معتقدند اخذ مالیات بازدارنده از سوداگری‌های کاذب برای ممانعت از دلالی‌های ضد تولید، به عنوان یک سیاست اصلاحگرانه، شناخته می‌شود و در نهایت نیز به سیاست ثابت اقتصادی منتهی می‌شود. درواقع هدف اصلی از اجرای چنین قانونی کنترل و پیشگیری از پیشرفت دلال بازی عنوان می‌شود.
مخالفان این طرح، اما نظر دیگری دارند و معتقدند طرح مالیات بر عایدی سرمایه، نوعی بی عدالتی است که فشار اصلی را بر قشر متوسطی وارد می‌کند که برای فرار از کاهش ارزش سرمایه هایشان دست به خرید ملک، خودرو، ارز و طلا می‌زنند و به هر دلیلی ممکن است در بازه زمانی کوتاهی به فروش این موارد دست بزنند، اما در نهایت متضرر می‌شوند.

صنف طلافروشان از جمله گروه‌هایی است که از همان نخستین روز‌های مطرح شدن این طرح به اعتراض پرداخته است. طی هفته‌های اخیر، طلافروشان تهرانی 2 بار به اعتراض پرداختند و گفتند حاضر به ثبت اموال خود در سامانه جامع تجارت نیستند. آن‌ها مدعی بودند که این کار درواقع گام نخست اجرای مالیات بر عایدی سرمایه خواهد بود. اما این اعتراضات در شرایطی مطرح می‌شود که مهدی موحدی، سخنگوی سازمان مالیاتی اخیراً گفته است: «مالیات طلافروشان در یک سال گذشته آنچه که ابراز کردند، به طور میانگین 9 میلیون و 600 هزار تومان بوده است. اگر این رقم درست باشد، بنابراین مالیاتی که طلافروشان در ماه پرداخت کرده‌اند، به طور میانگین 800 هزار تومان است.»
برخی کارشناسان اقتصادی می‌گویند گرچه این طرح به دنبال هدف گرفتن افرادی است که حتما لازم است مالیات بیشتری پرداخت کرده و تحت کنترل قرار گیرند، اما درواقعیت بیش از هر شخصی، افرادی که از اقشار متوسط و آسیب پذیر‌تر جامعه هستند را تحت الشعاع قرار می‌دهد. اگرچه تا زمان تصویب این طرح زمان زیادی باقی مانده است، اما مالیات بر عایدی سرمایه فقط هنگامی قابل اخذ است که افراد، دارایی خود را به فروش رسانده باشند و سودی کسب کنند.
با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که مالیات بر عایدی سرمایه چه نقاط قوت و ضعفی دارد و آیا اخذ این تکنیک بهترین راهکار برای ایجاد توازن در سیستم مالیاتی کشور است؟ مهدی پازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر امور اقتصادی در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
چرا در کشور معافیت‌های مالیاتی داریم؟!
 مهدی پازوکی به فرارو گفت: «هر شخصی که درآمدی دارد، به موجب قانون باید اقدام به پرداخت مالیات کند. این موضوع نیز تبعیض بردار نیست و بر اساس حدود قانونی و بر اساس جدول مالیاتی باید انجام شود. مشکل ما این است که نظام مالیاتی ما کارامدی لازم را ندارد. ما باید از تکنولوژی اطلاعات استفاده کنیم و جلوی فرار مالیاتی را بگیریم. در ایران فرار مالیاتی در سطح دهشتناکی قرار دارد. بخشی از افراد در مشاغل مختلف مدام از مالیات فرار می‌کنند. هم اکنون مالیاتی که یک طلافروش پرداخت می‌کند کمتر از استاد دانشگاه است و این مسئله ایراد دارد. بنابراین، گام نخست ما باید این باشد که مانع از فرار مالیاتی شویم. بسیاری از پزشکان نیز از ترفند‌هایی مثل واریز پول به حساب منشی استفاده می‌کنند؛ بنابراین هم باید جلوی فرار مالیاتی را بگیریم و هم باید معافیت‌های مالیاتی را از بین ببریم. اگر می‌خواهیم سرمایه گذاری در یک منطقه را تشویق کنیم، عبارت معافیت مالیاتی را نباید به کار ببریم. اگر به دنبال برقراری عدالت هستیم، پس هیچکس در کشور ما نباید از دادن مالیات معاف باشد.»
وی افزود: «اگر می‌خواهیم سرمایه گذاری را در یک منطقه تشویق کنیم، نباید عبارت معافیت مالیاتی را به کار ببریم مثال می‌توانیم بگوییم برای 5 سال افرادی که در یک منطقه محروم سرمایه گذاری کنند با نرخ مالیاتی صفر رو به رو می‌شوند. درواقع باید عبارت «معافیت مالیاتی» را از فرهنگ لغت کشور حذف کنیم. در حال حاضر ایران تبدیل به بهشت افرادی شده که به دنبال فرار کردن از مالیات هستند. ما باید سیستم مالیاتی کشورمان را اصلاح کنیم، نه این که به دنبال طرح‌هایی باشیم که فشارشان روی افراد است. فرض کنید یک سال پیش، ماشینی خریده اید که 500 میلیون تومان قیمت داشته، اگر این خودرو امسال 1 میلیارد تومان قیمت دارد، به این علت است که ارزش پول ملی پایین آمده است؛ بنابراین مالیات دادن روی این خودرو چه مفهومی دارد؟ شاید برخی استدلال کنند که این اتفاق در دیگر کشور‌ها هم رخ می‌دهد، اما مسئله این است که وضعیت تورم و کاهش ارزش پول ملی در دیگر کشور‌ها به اندازه کشور ما نیست. کسری بودجه دولت منجر به افزایش نقدینگی می‌شود و ارزش پول ملی نیز پایین می‌آید و در نهایت هم من سرمایه گذار باید هزینه آن را پرداخت کنم.»
راه‌های فرار مالیاتی را ببندید!
این اقتصاددان در ادامه گفت: «در حال حاضر قشر متوسط نمی‌تواند تغییر زیادی در خانه و ملک و ... خود دهد، تا پیش از این، اگر یک استاد دانشگاه، 100 میلیون تومان ذخیره می‌کرد، می‌توانست خانه 20 سال ساخت خود را به خانه 10 سال ساخت تبدیل کند، اما در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد. طبقه متوسط حتی امکان تعویض وسایل خانه خود را ندارند و مدام باید اقدام به تعمیر وسایل قدیمی کنند. به همین دلایل است که تاکید دارم برخی بنیاد‌ها و نهاد‌های ثروتمند که از معافیت مالیاتی برخوردارند باید مالیات دهند. برخی تعاونی‌ها در حال اشاعه رانت هستند و مالیاتی هم نمی‌دهند. فردی که امروز ماشین خریده و با توجه به نرخ تورم و ارزش پول ملی، سود چندانی هم نکرده، نباید مالیات مضاعف بدهد. این نوع مالیات بندی، روند سرمایه گذاری در کشور را دچار اختلال و سردی می‌کند.»
وی افزود: «این استدلال که بگوییم هدف از مالیات‌های سنگین برای خرید و فروش‌های کوتاه مدت این است که جلوی دلال بازی را بگیریم نیز، استدلال درستی به نظر نمی‌رسد. مگر نه این که همین حالا هم هنگام خرید و فروش ملک، مالیات پرداخت می‌کنیم؟ ضمن این که همیشه راه‌های فرار مالیاتی وجود دارد. اگر به دنبال اجرای طرح عدالت مالیاتی هستیم، قطعا با این روش‌ها به این عدالت نمی‌رسیم. اکر جلوی توزیع رانت و فرار‌های مالیاتی را در کشور بگیریم، دیگر نیازی به اقداماتی مثل تعیین مالیات بر عایدی سرمایه نخواهیم داشت. نکته مهم دیگر این است که چنین قوانینی می‌تواند خود مولد اتفاقات نادرست دیگری شوند. برای مثال برخی از افراد اقدام به ساخت و فروش منازل بدون سند می‌کنند و حتی در برخی مناطق از جمله پاکدشت تهران، خرید خانه‌های بدون سند با اقبال بیشتری رو به رو است تا خانه‌هایی که سند رسمی و قانونی دارند. مالیات باید باعث حمایت از تولید ملی و سرمایه گذاری در اقتصاد شود. مگر در بخش درامدها، مالیات نداریم؟ ما مالیات بر درامد نیز داریم، پس چرا باید مالیات بر سرمایه داشته باشیم، آن هم با این شرایط اقتصادی و ارزش پول ملی؟!»

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1481804/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عزاداری مردم گیلان، زنجان و تبریز برای شهادت رئیس‌جمهور

امروز یارانه کدام دهک‌ها واریز شد؟

چینی ها با این محصول، توقع دنیا را از نمایشگرها بالا بردند

لحظه پیدا شدن انگشتر رئیسی در محل سانحه/ ویدئو

پتک «کارت» امتحان نهایی بر روح و روان دانش‌آموزان

زائران حرم رضوی از خادم‌الرضا می‌گویند

بازی جدیدی بر اساس دنیای سینمایی مارول در دست توسعه است

سنگین‌ترین ریزش بورس در 11 ماه گذشته

سخنگوی دولت: زمان بعدی آزمون‌های لغو شده اعلام می‌شود

دیپلماسی آقای دیپلمات در برابر لابی‌های قالیباف

افزایش صادرات نفت روسیه به چین در 4 ماه اول 2024

لنوو شارژر 65 واتی ThinkPlus GaN را با قیمت 14 دلار معرفی کرد

اجتماع و حرکت مردم مشهد به سمت حرم رضوی درپی شهادت آیت‌الله رئیسی

بازداشت 2 سارق با پابندالکترونیک در 2 ماموریت پلیسی

چابهار در ابهام

امتحانات دانش‌آموزان تا پایان هفته لغو شد

پیام انجمن همسران شهدای استان فارس در پی عروج شهادت گونه رئیس جمهور و همراهانش

تجمع مردم قزوین، البرز و سمنان درپی شهادت آیت‌الله رئیسی

پل طبیعت، برج میلاد و برج آزادی امشب خاموش می‌شوند

بازار طلا فردا باز است

تصاویر، مشخصات و قیمت گوشی‌های موتورولا ریزر 50 و 50 اولترا لو رفت

چرا روحانی پاسخ شورای نگهبان را منتشر نکرد؟

ادامه ریزش قیمت طلا و سکه در بازار؛ دلار ساز مخالف زد

آخرین پروژه‌ای که سید ابراهیم رییسی افتتاح کرد

وضعیت دما و بارش کشور تا اواسط تیرماه

انتخابات؛ اهرم تنش‌زدا در مذاکرات ایران و آمریکا

هواوی نوا 12 اولترا استار تراشه کاملاً جدیدی دارد

آشوب در کابینه

دادستان کل کشور: با برهم زنندگان امنیت روانی جامعه برخورد می شود

روند بازار ارز پس از وقوع حادثه هوایی چگونه است؟

به راحتی آب خوردن می‌توان محدودیت‌های چت‌بات‌های هوش مصنوعی را دور زد!

رائفی پور از تاسیس موسسه خیریه چگونه به ایستگاه سیاست رسید؟

جزئیات مراسم تشییع و تدفین شهدای حادثۀ سقوط بالگرد رئیس‌جمهور

60 لیتر سهمیه بنزین خرداد 1403 بامداد فردا شارژ می‌شود

ردمی توربو 3 در چین تخفیف خورد؛ رونمایی مدل جدید با رنگ سفید

پیام تسلیت معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت برای شهادت خادم ملت ایران

رابطه شهید آل‌هاشم با مردم تبریز چگونه بود؟

مشاور وزیر راه و شهرسازی: تعرفه خدمات مهندسی باید عادلانه و به‌روز باشد

خانواده «شهید سلیمانی» شهادت رییس‌جمهور را تسلیت گفتند

اشک‌های مردم در پی شنیدن خبر شهادت رئیس‌جمهور و همراهانشان

برنامه‌های هفته میراث فرهنگی لغو شد

پیام تسلیت دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف برای شهادت ‌غم‌انگیز خادم جمهور ایران

تشریح مصوبه‌های نشست فوق‌العاده هیئت وزیران

پیام تسلیت سرپرست بانک دی در پی شهادت رئیس جمهور

پیام انجمن همسران شهدای استان فارس برای شهادت رئیس جمهور و همراهانش

زمان انتشار HarmonyOS NEXT لو رفت؛ پروژه هواوی برای خداحافظی با اندروید

جزیره کیش سوگوار شهدای خدمت مردم

اعلام زمان برگزاری آیین های گرامیداشت شهادت آیت الله رئیسی درجزیره کیش

برخی از فعالیت‌های شهید رئیسی در آستان قدس

نصب تابلوی «شهدای خدمت» در سر در کوچه‌ها