پیام ویژه

آخرين مطالب

تشکیل رسمی اپوزیسیون در عراق و چند نکته گزارش

  بزرگنمايي:

اخبار ویژه - در طول 14 سال گذشته داخل عراق گروه اپوزیسیونی وجود نداشته و همه جریان‌های سیاسی در عین حال که داخل دولت حضور داشتند در همان حال از عملکرد دولت نیز انتقاد کرده و در مواردی حتی برای مدتی از کابینه دولت خارج شده اما دوباره به آن برگشته‌اند.
در طول 14 سال گذشته داخل عراق گروه اپوزیسیونی وجود نداشته و همه جریان‌های سیاسی در عین حال که داخل دولت حضور داشتند در همان حال از عملکرد دولت نیز انتقاد کرده و در مواردی حتی برای مدتی از کابینه دولت خارج شده اما دوباره به آن برگشته‌اند.
به گزارش رجانیوز به نقل از تسنیم، شامگاه یکشنبه جریان حکمت ملی عراق به‌رهبری سید عمار حکیم اعلام کرد که از این پس فعالیت سیاسی خود در این کشور را در قالب اپوزیسیون دنبال خواهد کرد. این جریان یادآور شده است که قصد دارد در موضع جدید به وظایف سیاسی خود که رأی‌دهندگان از آنها انتظار دارند عمل کند.
در طول 14 سال گذشته که اولین پارلمان انتخابی عراق در 2005 شکل گرفت، داخل عراق گروه اپوزیسیونی وجود نداشته و همه جریان‌های سیاسی در عین حال که در داخل دولت حضور داشتند در همان حال از عملکرد دولت نیز انتقاد کرده و در مواردی حتی برای مدتی از کابینه دولت خارج شده اما دوباره به آن برگشته‌اند.
همین موضوع طی این سالها باعث شده بود که وضعیت سیاسی در این کشور آشفته باشد؛ از یک‌سو همه در دولت و حکومت حضور و نقش دارند و از سوی دیگر هیچ گروه یا جریانی به‌طور مشخص مسئولیتی را به‌عهده نمی‌گیرد که این امر باعث شده همواره شاهد دعواهای بی‌حاصل سیاسی و عدم پیشرفت در زمینه اقتصادی و زیرساختی در عراق باشیم.
جریان حکیم: به‌عنوان اپوزیسیون به فعالیت سیاسی خود ادامه خواهیم داد
وجود یک جریان خارج از دولت برای رصد اقدامات آن و نیز انتقاد از آن در مواقعی که تصور اقدامات اشتباه وجود دارد در همه کشورهای دموکراتیک امری لازم و ضروری بوده و حتی می‌تواند در مواقع حساس به‌عنوان بدیلی برای دولت مطرح شود.
اپوزیسیون با برخورداری از موقعیت رسمی در نظام‌های دموکراتیک، همواره سیاست‌ها و عملکردهای حاکمیت را به‌چالش می‌کشد تا شمار خطاها، ناراستی‌ها و اقدامات غیرقانونی یا فراقانونی قدرت را به صفر برساند، یا دست‌کم کاهش دهد.
در واقع می‌توان گفت وجود یک جریان خارج از دولت برای رصد اقدامات آن و نیز انتقاد از آن در مواقعی که تصور اقدامات اشتباه وجود دارد در همه کشورهای دموکراتیک امری لازم و ضروری بوده و حتی می‌تواند در مواقع حساس به‌عنوان بدیلی برای دولت مطرح شود.
همین‌طور مردم کشور نیز می‌توانند ضمن بررسی عملکرد جریانات در انتخاب خود گزینه‌های دیگری را برای اداره کشور داشته باشند.
سید عمار حکیم از سال گذشته با توجه به وضعیت سیاسی عراق بارها بر لزوم وجود جریان سیاسی اپوزیسیون در کشور تأکید کرده و اعلام داشته بود که باید اپوزیسیون ملی مقابل دولت ایجاد شود که وظیفه نظارت بر عملکرد دولت و ارزیابی و اصلاح آن را عهده‌دار شود.
از نظر او تشکیل یک اپوزیسیون قدرتمند و درون نظام راهی مناسب جهت شکل‎دهی به ثبات و جلب همکاری گروه‎های مختلف در عراق است.
انواع اپوزیسیون
در یک تقسیم‎بندی کلی، دو نوع مخالف یا اپوزیسیون در نظام‎های سیاسی در عالم سیاست وجود دارد: نخست، اپوزیسیونی که در چارچوب قانون اساسی عمل می‎کند و دوم، اپوزیسیونی که به‌دنبال براندازی یک نظام سیاسی است.
در برخی نظام‌هایی که دارای حکومت پارلمانی هستند، به‌موجب قانون اساسی آن کشور، موجودیت اپوزیسیون به‌رسمیت شناخته شده و در پارلمان گروهی را تشکیل می‌دهد که از دولت یا حکومت حمایت نمی‌کند، اما همانند دولت خود را وفادار به قانون اساسی آن کشور می‌داند، به‌بیان دیگر، محور وفاق ملی و وحدت آنها قانون اساسی است. آنها می‌توانند در مشاجرات مجلس قانون‌گذاری، مطابق شرایطی که قانون اساسی معیّن کرده، در کار حکومت نظارت مستقیم داشته باشند و افکار عمومی را در جریان وقایع و حوادث کشور و جهان قرار دهند.
در کشورهای جهان سوم اپوزیسیون غالباً به آن دسته از مخالفانی اطلاق می‌شود که درصدد براندازی نظام حکومتی آن جامعه یا به‌زیر کشیدن قدرتمندان نظام هستند و گاهی اوقات از طرف قدرت‌های مسلط جهانی به‌صورت پنهان یا آشکار مورد حمایت و پوشش سیاسی، تبلیغاتی و مالی قرار می‌گیرند.
اپوزیسیون شکل‌گرفته به‌رهبری جریان حکمت ملی، نظارت بر دولت از طریق پارلمان و رسانه‌های خود را دنبال می‌کند.
عراق کدام اپوزیسیون را انتخاب می‌کند
رهبران اپوزیسیون خط‌مشی آن را مشخص می‌کنند و نوع فعالیتشان نیز نشان می‌دهد که آیا وفادار به حکومت بوده یا به‌دنبال براندازی هستند.
در مورد عراق باید گفت که اپوزیسیون شکل‌گرفته به‌رهبری جریان حکمت ملی، نظارت بر دولت از طریق پارلمان و رسانه‌های خود را دنبال می‌کند.
همین‌طور رهبر این جریان طی دو سال گذشته بارها یادآور شده که وجود یک "اپوزیسیون ملی" لازم و ضروریست تا کشور روند پیشرفت را دنبال کند.
ایجاد یک اپوزیسیون قوی و پایبند به چارچوب‎های تعیین‌شده توسط قانون اساسی درون پارلمان می‎تواند به اصلاح ضعف‎های درونی و تضمین فرایند انتقاد نسبت به قوای اجرایی منجر شود.
اپوزیسیون مضر یا مفید
ایجاد یک اپوزیسیون قوی و پایبند به چارچوب‎های تعیین‌شده توسط قانون اساسی درون پارلمان می‎تواند به اصلاح ضعف‎های درونی و تضمین فرایند انتقاد نسبت به قوای اجرایی منجر شود.
این همان راهی است که کشورهای مختلف دنیا از جمهوری اسلامی ایران گرفته تا ترکیه و کشورهای رو به توسعه و توسعه‌یافته دنبال کرده‌اند و عراق نیز باید روزی در این مسیر گام می‌نهاد؛ مسیری که احتمالاً در آینده گروههای دیگری نیز به آن ملحق شوند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/228554/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

به جای گوشی 5 میلیون تومانی می‌توانید شارژر 50 واتی جدید سامسونگ را بخرید!

مالک تیک تاک پس از فروش ویرانه‌ای را تحویل آمریکایی‌ها خواهد داد

به لطف هوش مصنوعی، محل دفن افلاطون سرانجام کشف شد

لباس نظامی روحانیون در جنگ با که؟

مقایسه تعرفه اینترنت ثابت اپراتورها

ماجرایی تازه برای خریداران طلا؛ مالیات جدید در راه است؟

این بازی بعدی خالق کلش آو کلنز است؛ مبارزه با چاشنی هوش مصنوعی

جایزه 10 میلیون دلاری آمریکا برای دستگیری 3 هکر ایرانی

سقوط خودرو به دره، 10 فوتی و مجروح برجای گذاشت

سیل بیش از 2600 نفر از مردم را گرفتار کرده است

ماجرای فروش اسناد حاوی اطلاعات بیماران به عنوان کاغذ باطله چه بود؟

شهریه مدارس غیردولتی شفاف می‌شود

این سگ رباتی می‌تواند جهنم به پا کند

گفتگو با پاکبانی که درخصوص حمله ایران به اسرائیل واکنش جالبی داشت

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 8 اردیبهشت 1403

معرفی ارزان ترین گوشی پرچمدار سال با قیمت باورنکردنی

پرچمدار 2024 هواوی درصورت گم‌شدن به‌سادگی پیدا می‌شود

این گوشی‌های شیائومی منسوخ شدند

اسرائیل سرگردان در بحران

حادثه برای مینی‌بوس کارکنان سازمان آب و برق؛ 2 نفر جان باختند

ین ژاپن باز هم سقوط کرد

چرا پوتین در جنگ اوکراین از سلاح هسته‌ای استفاده نمی کند؟

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

10 کُشته درپی آتش‌سوزی هتلی در جنوب برزیل

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

پیکسل 8a بار دیگر رؤیت شد؛ میان‌رده جذاب گوگل برای رقابت با گلکسی A55

مچاله شدن پراید در تصادف با پژو

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

برنامه/ از حال عزیزان خود باخبر باشید

فرونشست زمین، خودروی پراید را بلعید

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

محتوای جذابی در راه Modern Warfare 3 و وارزون است

مرگ تلخ 2 نفر در رودخانه ارومیه

اوپو گوشی میان‌رده A60 را با طراحی متفاوت دوربین رونمایی کرد

مناقشه حجاب، از «ایتا» تا خیابان

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی در تصادفات: سالانه بیش از 2 هزار نفر!

شارژر 240 وات پیشرفته ریلمی با قیمت بسیار عجیب رونمایی شد

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

واژگونی مرگبار خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

امام جمعه اهواز خطاب به مسئولان: تنها تا مهر و آبان ماه جاری برای کار کردن وقت دارید

آنر 200 لایت معرفی شد؛ قدرتمند و خوش قیمت با دوربین‌های فوق‌العاده

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

نجات 18 نفر که گرفتار سیل در روستای شادکام بافق شده بودند

آلزایمر ارزی دولتمردان

تردز به ابزار فیلتر کردن عبارت‌های توهین‌آمیز مجهز می‌شود

انفجار گاز در نیشابور، یک فوتی برجای گذاشت

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

محافظ سابق خاتمی: در سال 75 می‌خواستم هاشمی را ترور کنم