پیام ویژه

آخرين مطالب

جام‌جم، علل خالی‌ماندن 6/2میلیون واحد مسکن نوساز را بررسی می‌کند

دولت به‌دنبال پر‌کردن‌خانه‌های‌خالی اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام ویژه- تعداد بالای خانه‌های خالی یكی از علل اصلی افزایش قیمت‌ها در بازار مسكن و اجاره به‌خصوص در شهرهای بزرگ است. ایجاد سامانه ملی املاك و اسكان كشور و اجرای مالیات بر خانه‌های خالی با نرخ مؤثر و جلوگیری از افزایش تعداد واحدهای خالی با اجتناب از تولید مسكن به شیوه مشاركتی، قطعا در كاهش قیمت‌ها مؤثر است. این روزها با شروع تابستان و فصل نقل و انتقال واحدهای مسكونی، افزایش شدید قیمت‌ها در بازار مسكن و مشكلات و مصائبی كه برای خانواده‌ها و مخصوصا مستاجرین در پی داشته، نقل محافل و رسانه‌ها شده است. تغییر منطقه، تن دادن به زندگی در واحدهای كوچك‌تر و حتی مهاجرت از شهرهای بزرگ، افزایش حاشیه‌نشینی و تشكیل سكونت‌های غیررسمی در حاشیه شهرها از پیامدهای این افزایش قیمت‌ها بوده است. تا جایی كه چند روز پیش احمد صفری، نماینده مردم كرمانشاه در مجلس شورای اسلامی گفت: مساله هزینه اجاره‌بها چنان برای مردم مشكل ایجاد كرده كه دیگر توان اجاره خانه را نیز ندارند تا جایی كه تماس‌های بسیاری از سوی همشهریان برای دریافت چادر از هلال‌احمر و ادامه زندگی با نصب چادر در پارك‌ها با من برقرارشده است. در این شرایط، درخواست‌های مختلف از دولت و دستگاه قضایی برای ورود به بازار اجاره و مقابله با افزایش شدید قیمت‌ها، راه‌اندازی پویش‌های مختلف برای حمایت از مستاجرین و تشویق صاحب‌خانه‌ها برای رعایت انصاف و كاهش اجاره‌بها، نیز صورت گرفته تا اندكی از فشار سنگین اجاره‌بها از دوش مستاجرین برداشته شود.
آیا این تعداد خانه خالی در كشور طبیعی است؟
وجود تعدادی خانه خالی برای تعادل در بازار مسكن امری لازم و ضروری است و در ادبیات اقتصاد مسكن، به میزان لازم آن، نرخ طبیعی خانه‌های خالی گفته می‌شود. البته در شرایطی كه عرضه و تقاضا وضعیت مناسبی داشته و همچنین احتكار و خالی نگه داشتن خانه‌ها هزینه سنگینی برای محتكران داشته باشد.
اما بررسی وضعیت بازار مسكن كشور ما نشان می‌دهد، وجود تعداد بسیار اندك خانه‌های خالی نیز مورد پذیرش نیست. این در حالی است كه در شرایط فعلی خانه‌های خالی بیش از 11درصد كل واحدهای كشور را به خود اختصاص داده است. در شهرهای بزرگ و پرتقاضا این ماجرا غم‌انگیزتر است. به‌عنوان مثال در تهران در حالی كه كل تعداد خانواده‌های مستأجر
8/1 میلیون خانواده است، 490 هزار واحد خالی وجود دارد. واحدهایی كه اگر به بازار اجاره عرضه می‌شد، شرایط قیمت‌ها به این شكل سنگین و تأسف‌برانگیز نبود.
آیا قانونی برای مقابله با احتكار خانه‌های خالی وجود دارد؟
در دنیا، دولت‌ها با اخذ مالیات سنگین بر خانه‌های خالی، جذابیت احتكار و خالی نگهداشتن مسكن را كاهش می‌دهند. در كشور ما نیز مالیات بر واحدهای خالی تا سال 1366 در قانون مالیات‌های مستقیم كشور وجود داشت. این مالیات و برخی دیگر از مالیات‌های فصل املاك با توجیه نبود شفافیت اطلاعات و نبود سامانه اطلاعات املاك و مستغلات از قانون مالیات‌های مستقیم حذف شدند.
مجدد مالیات بر خانه‌های خالی به عنوان بخشی از لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم در سال 1394، به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. بر اساس ماده 54 مكرر این قانون، واحدهای مسكونی واقع در شهرهای با جمعیت بیش از صد هزار نفر كه به استناد سامانه ملی املاك و اسكان كشور به عنوان واحد خالی شناسایی شوند، از سال دوم به بعد مشمول این مالیات خواهند شد. مجلس همچنین در تبصره 7 ماده 169 مكرر قانون مالیات‌های مستقیم، وزارت راه و شهرسازی را موظف كرده بود تا پایان بهمن 94، سامانه ملی املاك و اسكان كشور را ایجاد كند. این سامانه باید به‌گونه‌ای طراحی می‌شد كه در هر زمان امكان شناسایی بر خط مالكان و ساكنان یا كاربران واحدهای مسكونی، تجاری، خدماتی، اداری و پیگیری نقل و انتقال املاك و مستغلات به‌صورت رسمی، عادی، وكالتی و... در تمام نقاط كشور فراهم شود. وزارت راه و شهرسازی موظف شده بود امكان دسترسی برخط به سامانه مذكور را برای سازمان امور مالیاتی كشور ایجاد كند و اخذ مالیات بر خانه‌های خالی اجرایی شود. با وجود این الزامات قانونی كه به معنای الزام دولت به اجرایی كردن مالیات بر خانه‌های خالی از سال 95 بود، به‌دلیل عدم تكمیل سامانه ملی املاك و اسكان كشور اتفاق قابل توجهی برای اجرای این سیاست رخ
نداده است.
چگونه می‌توان واحدهای خالی را شناسایی كرد؟
یكی از چالش‌های اجرای این مالیات شیوه شناسایی واحدهای خالی است، در حالی كه این امر با تدابیری قابل حل است.
ماجرا از این قرار است كه در شرایط فعلی شناسایی واحدهای خالی بر عهده دولت است. این در حالی است كه اگر سامانه ملی املاك و اسكان كشور راه‌اندازی شده و مشخص شود مالك هر واحد مسكونی كیست، در این صورت مالیات بر خانه‌های خالی به راحتی قابلیت اجرا دارد. در این صورت افرادی كه واحدهای مازاد دارند، باید اثبات كنند واحدهای مازاد خود را خالی نگه نداشته‌اند؛ یعنی واحدهای مازاد افراد خالی تلقی می‌شود و مشمول مالیات بر خانه‌های خالی است مگر این‌كه مالكان آنها قراردادهای اجاره را به سازمان امور مالیاتی
ارائه کنند.
آیا با اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی این واحدها عرضه می‌شود؟
یكی دیگر از چالش‌های قانون فعلی مالیات بر خانه‌های خالی، نرخ پایین و غیرمؤثر این قانون است؛ یعنی در صورت شناسایی خانه‌های خالی، پرداخت این مالیات هزینه چندانی برای مالكان نداشته و آنها به احتكار این واحدها ادامه خواهند داد؛ بنابراین ضروری است همزمان با تشكیل سامانه ملی املاك و اسكان كشور، نرخ مالیات بر خانه‌های خالی به نرخی مؤثر تغییر پیدا كند.
در این بین نباید سیاست‌هایی را دنبال كرد كه تعداد واحدهای خالی كشور را بیش از گذشته کند. به عنوان مثال در مورد تولید مسكن در طرح اقدام ملی كه در حال پیگیری و برنامه‌ریزی است، این نگرانی وجود دارد.
در این طرح قرار است 400 هزار واحد مسكونی تا سال 1400 ساخته شود. شیوه برنامه‌ریزی شده در این طرح، ساخت مسكن به شكل مشاركتی است؛ یعنی وزارت راه و شهرسازی، زمین و پروانه ساخت و تسهیلات را برای انبوه‌سازان فراهم می‌كند و انبوه‌سازان نیز مسؤولیت ساخت را بر عهده می‌گیرند.
درنهایت نیز با فروش واحدهای تكمیل‌شده به قیمت روز بازار، وزارت راه و شهرسازی و انبوه‌سازان هر یك سهم خود را برمی‌دارند؛ اما در این مدل، انبوه‌سازان كه مانعی برای احتكار واحد نوساز خود نمی‌بیند، از عرضه این واحدها در دوران ركود قیمت‌ها خودداری می‌كنند و در زمانی كه قیمت‌ها با رشد قابل توجهی مواجه شود، واحدهای خود را با قیمت‌های بالا به فروش می‌رسانند. در شرایطی كه مالیات بر خانه‌های خالی نیز اجرا نمی‌شود، هیچ مانعی بر چنین رفتار سوداگرانه وجود نخواهد داشت و باید منتظر افزایش تعداد خانه‌های خالی با اجرای این شیوه باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/234926/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

آقای ذوالنوری ممنون

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

انهدام باند فسا و قاچاق دختران در تهران

سیگنال مثبت به بورس تهران

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

6 مرزبان ایرانی از دست طالبان آزاد شدند

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف: زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

دردسر تیک‌تاک

سردار رادان در اجتماع مردم در حمایت از طرح حجاب: عقب‌نشینی نخواهیم کرد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

مدیر شرایط اضطراری و بحران پتروشیمی‌های منطقه ویژه پارس منصوب شد

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

لحظات حساس از نجات نوزاد سه روزه توسط اپراتور هلال احمر

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

نجات روسیه با اقتصاد موازی

پورعباس: کنکور در سلامت کامل برگزار شد

رادان: تمام آبرویمان را برای دین و ارزش‌های اسلامی می‌گذاریم و از این راه عقب‌نشینی نخواهیم کرد

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

متکی هیچ تماسی با ابوترابی برای ریاست مجلس نداشته است

کاهش 14 درصدی جانباختگان حوادث رانندگی در سفرهای نوروزی

شیائومی نیامده رکورد زد!