پیام ویژه

آخرين مطالب

در پی اتحاد ملی در داخل هستیم خواندنی ها

  بزرگنمايي:

اخبار ویژه -
شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
وجود اتحاد ملی، امری اجتناب‌ناپذیر در رشد و توسعه اقتصادی کشورها محسوب می‌شود؛ تا آنجا که کارشناسان این مؤلفه را یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های رشد کشورها می‌دانند، اما در ایران اتحاد ملی دچار خدشه‌هایی شده که به نوبه خود جریاناتی سوء را ایجاد کرده است. در این زمینه سیدمصطفی هاشمی‌طبا، تحلیلگر مسائل سیاسی، با ذکر یک نمونه اقتصادی به تبیین چگونگی شکل‌گیری اتحاد ملی و زمینه‌های بروز آن در عالم سیاست پرداخت و به «شرق» گفت: «اتحاد ملی بحثی بالاتر از مسائل سیاسی است. اتحاد ملی یعنی اینکه مقامات اصلی کشور به مردم تفهیم کنند و بگویند که باید این‌گونه عمل شود تا آینده‌ و اقتصاد کشور شکوفا شود که متأسفانه تاکنون چنین رویکردی رخ نداده است. لازمه چنین تصمیمی نیز این است که تصمیمات خاص اقتصادی در کشور اتخاذ شود. در چنین شرایطی است که اتحاد ملی شکل می‌گیرد».‌هاشمی‌طبا‌ گفت: «اقتصاد ایران یک اقتصاد سیاسی است. البته اقتصاد غالبا چنین ویژگی‌ای دارد. ضمن سیاست‌هایی که در مسائل خارجی و داخلی اجرا می‌شود، اقتصاد یک کشور نیز شکل می‌گیرد، بنابراین اقتصاد انتزاعی وجود ندارد. اقتصاد تحت‌تأثیر تصمیم‌گیری‌های سیاسی قالب می‌گیرد. برخی از تصمیمات در داخل کشورها اخذ می‌شوند و برخی مواقع خارج از مرزها بر کشورها تحمیل می‌شوند. با این وصف متأسفانه اقتصاددان‌های ما عموما سخنان انتزاعی بر زبان می‌آورند، درحالی‌که پایه جریانات اقتصادی کشور به تصمیمات سیاسی گره خورده است».
او ادامه داد: «اگر تصمیمی در قبال نحوه هزینه‌کردن منابع اخذ شود که آیا در نهایت این منابع را صرف توسعه کنند یا بین مردم تقسیم شود، باید گفت که این تصمیم یک تصمیم سیاسی است نه تصمیم اقتصادی محض. مردم در واکنش به این تصمیم یا رضایت خاطر دارند یا مخالف آن هستند، بنابراین سیاست‌مداران ما ضمن بررسی این اوضاع، بر اساس حدس و گمان خود، تصمیم می‌گیرند که با منابع ملی باید چه‌کار کرد. در چنین حالتی اقتصاد به‌شدت تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد. کشورهای خارجی نیز در مواجهه با سیاست‌های اعمالی ما، عکس‌العمل‌هایی از خود نشان خواهند داد. به‌هرحال آنها نیز در پی کسب منافع خود هستند و صرفا نظاره‌گر نیستند».‌وی ابراز کرد: «در جریان اتحاد ملی در ابتدا باید این سؤال را پرسید که اتحاد چه کسانی مدنظر است؟ مگر می‌شود در دل آدم‌ها یک اتحاد بزرگ ایجاد کرد، درحالی‌که تضادهای مختلفی در جامعه وجود دارد. برخی صرفا می‌خواهند در سطوح تصمیم‌گیر سیاسی کشور اتحاد موجود باشد؛ به‌عنوان‌مثال اصولگرایان و اصلاح‌طلب‌هایی مثل سازندگی‌ها و‌... با هم متحد شوند. مشخصا این رویکرد، مصداق اتحاد ملی نیست. این یک اتحاد سیاسی بین گروه‌های مدعی است که مشخص نیست چند درصد از جامعه با آنها همراه‌اند».
او تصریح کرد: «اتحاد ملی بحثی بالاتر از این مسائل سیاسی است. اتحاد ملی یعنی اینکه مقامات اصلی کشور به مردم تفهیم کنند که باید چگونه عمل شود تا آینده‌ کشور شکوفا شود که متأسفانه تاکنون چنین رویکردی رخ نداده است. لازمه چنین تصمیمی این است که تصمیمات خاص اقتصادی در کشور اتخاذ شود. در چنین شرایطی است که اتحاد ملی شکل می‌گیرد، بنابراین تا وقتی که رانت موجود باشد و افراد مرفه از امکانات کشور به نحو فوق‌العاده استفاده کنند، اما درمقابل، برخی دیگر غذای خود را از سطل زباله‌های خیابان تأمین کنند، اتحاد ملی معنایی ندارد. اگر مردمی که محروم و فقیر هستند دیده نشوند، اما از اتحاد ملی سخن بگویند این درست نیست. در اتحاد ملی باید عموم مردم از داشته‌های کشور استفاده کنند. عموم ادعاهایی که با اسم اتحاد ملی مطرح می‌شوند، صرفا تصمیمات سیاسی‌اند».هاشمی‌طبا تصریح کرد: «ما هرچند که در برابر دشمنان خارجی اتحاد داشته‌ایم، اما این اتحاد ملی به معنی واقعی آن نیست. وقتی صدام به ایران حمله کرد، وقتی آقای ظریف و سپاه تحریم شدند، به نوعی اتحاد ملی در این موارد وجود داشت. این اتحاد ملی در مقابل دشمن خارجی است. ما در پی اتحاد ملی در داخل هستیم که آن هم وجود ندارد».
او تصریح کرد: «زمان آقای مهندس موسوی وقتی بازار کنترل می‌شد تا مایحتاج مردم تأمین شود و مردم احساس کمبود نکنند و قیمت‌ها کنترل شود، بسیاری می‌گفتند که این تفکر کمونیستی است. در آن دوران به ما کوپنیست می‌گفتند. منتقدان به دنبال آزادسازی قیمت‌ها بودند. اکنون هم عموم مقامات کشور در فضای اقتصاد، به دنبال همین آزادسازی هستند. همه کسانی که در کشور مسئولیت دارند، اعم از مجلس، قوه قضائیه و حتی دولت، گرایش به آزادی نرخ‌ها دارند. این همان لیبرالیسم است. برخی از مسئولان هرچند اسم این تفکر را بر زبان نمی‌آورند، اما در عمل پایبند به آن هستند. در چنین فضایی قیمت‌ها جهش می‌یابد».
او ادامه داد: «چنین تفکری خسارت‌های زیادی به کشور ما وارد کرد، به‌خصوص در شرایط تحریم این خسارت‌ها عمیق‌تر می‌شوند. دولت هم اقدامی در این خصوص انجام نداد و اگر هم اقدامی در این زمینه انجام می‌دهد تا مشکل حل شود، دلواپسان و مخالفان به دولت حمله می‌کنند که چرا این‌گونه عمل می‌کنید. به نظر من، نظام تصمیم‌گیری باید تکلیف خود را با این اوضاع مشخص کند. نمی‌توان توأمان کوسه و ریش‌پهن باشیم. هم‌زمان، کوسه و ریش‌پهن‌بودن امکان‌پذیر نیست. هم می‌خواهیم کوسه باشیم؛ یعنی ندار باشیم؛ هم می‌خواهیم ریش‌پهن باشیم؛ یعنی برای عموم مردم همه‌چیز را فراهم کنیم. این در نهایت منجر به تفاوت‌های طبقاتی شدید می‌شود».

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/268037/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

مرغ ارزان شد

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

آیفون‌های سرقت شده سر از چین درآوردند!

طراحی جلویی شیائومی Civi 4 در کنسول گوگل پلی مشاهده شد

حمله به جان وحدت

ساخت تصویر متحرک 3 ثانیه‌ای در پیام‌رسان پیش‌فرض اندروید امکان‌پذیر می‌شود

تاریخ سازی جعلی

سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: رتبه‌بندی 100 هزار معلم اصلاح شد

سیل برای دبی گران تمام شد

موضع‌گیری دو پهلو

سقوط کامیون نفت‌کش در آب‌نمای کنخ مسیر بندر خمیر

وزیر ارتباطات: تا پایان سال 50 درصد به سرعت اینترنت افزوده می شود

وزیر ارتباطات: یک‌سوم کشور به زیرساخت‌های فیبرنوری مجهز شدند

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

انقلابیون انتقادی

توضیحات وزیر کشور در مورد آخرین وضعیت امداد رسانی به 5 استان درگیر سیل در کشور

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

خسارت زلزله 5.6 ریشتری در شمال ترکیه

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

آیفون 16 پرو به پوشش ویژه لنز دوربین برای بهبود کیفیت تصویر مجهز خواهد شد

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

غربت مرتضی

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار 2024 سونی لو رفت

معاون مدیریت پسماند: عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ممنوع می شود

اپل بیش‌از 250 میلیون دلار در پردیس سنگاپور سرمایه‌گذاری می‌کند

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

از چاله به چاه؟

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

تغییر جایگاه مردان و زنان در اتوبوس‌های بی.آر.تی

اندروید 15 احتمالاً برای افزایش امنیت اقدام به قرنطینه اپلیکیشن‌های مشکوک می‌کند

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

رئیس سازمان سنجش: رئیس جدید سازمان سنجش به زودی معرفی می‌شود

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

متحدان اسرائیل در برزخ

رئیس پلیس فتا: فروشندگان سوال‌های جعلی آزمون سراسری بازداشت شده‌اند

آنر 200 لایت به زودی برای عرضه در بازار جهانی رونمایی می‌شود

تقابل نظامی اسرائیل و ایران؛ پیامدها و راه‌حل‌ها

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

آشیانه سری

گوشی پرچمدار 2024 هواوی از اندروید 12 استفاده می‌کند