پیام ویژه

آخرين مطالب

قتل اولین رئیس ساواک به دست ساواک! خواندنی ها

  بزرگنمايي:

اخبار ویژه - تیمور بختیار، اولین رییس ساواک قصد ساقط کردن شاه را داشت، اما در این امر توفیق نیافت و جالب است بدانید قصد داشت با امام خمینی در نجف ملاقات کند که امام هم اجازه ملاقات به او نداد.
به گزارش مشرق، تیمور بختیار منتسب به ایل بختیاری است. زمانی همای سعادت بر شانه‌های سرلشگر تیمور بختیار نشست که محمدرضا پهلوی با ثریا اسفندیاری زن ایرانی ـ آلمانی ازدواج کرد که برادرزاده تیمور بود. ثریا دومین ملکه ایران شد؛ نخستین ملکه ایران، فوزیه مصری بود که از محمدرضا طلاق گرفت و راهی مصر شد.
پس از آنکه محمدرضا پهلوی داماد تیمور بختیار شد، او از این فرصت نهایت استفاده را برد و به سرعت مدارج ترقی را طی کرد؛ چنان که مأموریت تشکیل و ریاست بر سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) به وی واگذار شد.
وی با رسیدن به این مقام به کسب ثروت و قدرت پرداخت و در این مقام، خشونت‌های زیادی به خرج داد که از این‌رو به جلاد تهران نیز شهرت یافت. با قدرت یافتن روزافزون وی، شاه ایران از وی احساس خطر کرد و دستور عزل وی را از ریاست سازمان داد.
احسان نراقی در گفت‌وگویی که با پژوهشکده تاریخ معاصر ایران داشت از زبان ناصر ذوالفقاری، واقعیت‌های جالبی درباره دشمنی بختیار، رئیس ساواک و شاه بیان کرده است. واقعیت‌هایی که نشان می‌دهد بختیار به واقع قصد ساقط کردن شاه را داشت؛ اگرچه هرگز موفق نشد: «او به من گفت: وقتی که دکتر امینی، شاه را وادار کرد تا بختیار را به خارج از کشور تبعید کند، من به فرودگاه رفتم. در فرودگاه بختیار در گوش من گفت: من به خارج می‌روم تا زن هر دو (شاه و امینی) را .... او می‌خواست جای شاه را بگیرد.
وقتی تیمور بختیار به آمریکا رفت، تاجبخش و عالیخانی هم همراهش بودند. بختیار به مدت 25 دقیقه با کندی هم ملاقات کرد. گویا کندی هم به بختیار گفته بود در برنامه‌ای که شما علیه شاه دارید ما پشت سر تو هستیم. بختیار آن موقع رئیس ساواک بود و امکاناتی هم داشت.»
بنابراین گزارش، تیمور بختیار در سال 1296 هجری شمسی در شهر کرد به دنیا آمد. وی که پدرش سردار معظم بختیاری از خوانین ایل بختیاری بود، سال‌های ابتدایی خود را در اصفهان گذراند، سپس برای ادامه تحصیل ابتدا به بیروت و آنگاه در سال 1312 به فرانسه رفت و در دانشکده نظامی سن سیر تحصیلات خود را دنبال کرد و با درجه ستوان دومی نیز از آنجا فارغ التحصیل شد.
او پس از پایان تحصیلات در سال 1315 به ایران بازگشت و وارد ارتش شد و توانست در مدت کوتاه مدارج ترقی را طی کند. در سال 1325 تیمور بختیار با درجه سرگردی برای مقابله با فرقه دموکرات آذربایجان عازم آن منطقه شد و توانست زنجان را در اختیار بگیرد.
در سال 1329 به فرماندهی تیپ 3 کوهستانی رسید. در سال1331 هجری شمسی شورش ابوالقاسم خان بختیاری را در اصفهان سرکوب کرد، اما در زمان حکومت دکتر مصدق برای آن که از تهران دور باشد به فرماندهی تیپ زرهی کرمانشاه منصوب شد.
تیمور بختیار در جریان کودتای 28 مرداد 1332 در حمایت از سپهبد زاهدی نیروهای خود را در حالت آماده‌باش قرار داد تا در صورت نیاز به سوی تهران حرکت کند که با پیروزی کودتاچیان این کار صورت نگرفت.
بختیار در این کودتا جزو دسته دومی بود که با «جو گودین» معاون «کرومیت رزولت» ـ مجری کودتای آمریکایی و انگلیسی ـ به طور مستقیم در ارتباط بود.
تیمور بختیار با توجه به اینکه عموی ثریا (زن دوم محمدرضا پهلوی) بود، نفوذش را بر شاه اعمال می‌داشت و به پاس خدماتی که در کودتا انجام داده بود، به درجه سرتیپی منصوب و همزمان فرماندهی لشگر 2 زرهی و فرمانداری نظامی تهران را بر عهده گرفت.
او در مقام فرماندار نظامی تهران با اعمال خشونت‌آمیزی دست به سرکوب شدید مخالفان زد. از اقدامات او در این دوران می‌توان به دستگیری سیدحسین فاطمی، اعضای شاخه نظامی حزب توده، شهید نواب صفوی و دیگر اعضای فدائیان اسلام، اعدام مخالفان و سانسور شدید مطبوعات اشاره کرد.
پس از آن که محمدرضا شاه با پیشنهاد آمریکایی‌ها درصدد بر آمد تا برای حفظ امنیت داخلی (کنترل و سرکوب مخالفان و نیروهای چپ گرا) سازمان اطلاعات و امنیت کشور «ساواک» را تشکیل دهد، برای تاسیس و ریاست این سازمان مخوف، گزینه‌ای بهتر از تیمور بختیار نبود. چرا که وی پیشتر توانسته بود با کادر اطلاعاتی تحت امر خود سازمان مخفی افسران نظامی حزب توده را شناسایی و دستگیر کند بر این اساس و به پاس وفاداری به شاه در فروردین 1336 برای تاسیس ساواک انتخاب شد و تا سال 1339 ریاست آن را برعهده داشت.
قدرت طلبی بختیار در مقام ریاست ساواک، او را به صورت دومین مرد قدرتمند ایران درآورده بود [وبه دلیل جاه طلبی و قدرت طلبی‌اش] عموماً باور بر این بودند که علیه شاه نیز دسیسه می‌کند. بدین ترتیب شاه نیز بختیار را از ریاست ساواک کنار گذاشت، اما وی درصدد بر آمد تا با قدرت و نفوذی که به دست آورده بود جایگاه برتری کسب کند به همین جهت مسافرت‌هایی به مناطق بختیاری انجام داد و ملاقات‌هایی نیز با سران کشورهایی جنوبی خلیج فارس داشت.
در دوران نخست وزیری علی امینی پس از تصویب لایحه اصلاحات ارضی، تیمور بختیار با توجه به نارضایتی‌هایی که ایجاد شده بود در تحریک خوانین و زمین‌داران بزرگ علیه امینی نقش داشت و حتی امینی در ملاقات با محمدرضا شاه، تیمور بختیار را عامل و محرک اصلی حوادث دانشگاه تهران و دیگر آشوب‌های سال 1340 می‌دانست.
تیمور بختیار که از نفوذ آمریکایی‌ها در دربار به خوبی آگاه بود، در صدد برآمد تا در مذاکراتی مقامات آمریکایی را برای کودتا علیه محمدرضا شاه با خود همراه سازد که این مسأله مورد موافقت مقامات آمریکایی قرار نگرفت.
اقدامات قدرت‌طلبانه تیمور بختیار از چشم محمدرضا شاه دور نماند. با توجه به تغییر سیاست آمریکا و دربار ایران که درصدد بودند با تغییر برخی عناصر مستبد و خشن چهره‌ای دموکراتیک از دولت ایران نشان دهند فردی چون تیمور بختیار در ساختار جدید قدرت جایی نداشت.
در سال 1340 تیمور بختیار به دستور شاه مجبور به ترک ایران شد و پس از مدتی اقامت در ژنو، به سال 1341 بازنشستگی او رسما اعلام شد. پس از بازنشستگی، تیمور بختیار که دیگر می‌دانست در ساختار قدرت ایران جایی ندارد به مخالفت با رژیم پهلوی پرداخت؛ به طوری که در جریان قیام 15 خرداد 1342 شاه و ساواک او را از عوامل اصلی این قیام مردمی معرفی کردند!
در سال 1347 تیمور بختیار به جرم حمل سلاح غیرمجاز در بیروت دستگیر شد و اقدامات دولت ایران هم برای استرداد وی به جایی نرسید. زیرا تیمور بختیار توانسته بود حمایت برخی از سیاستمداران لبنانی و عربی را به طور کلی جلب کند و با درخواست اقامت از دولت عراق، زمینه را برای حضور خود در آن کشور فراهم ساخت. بختیار پس از هفت ماه، همزمان با کودتای حسن البکر و قدرت گرفتن حزب بعث از لبنان به عراق رفت.
عراقی‌ها که به دلایل مختلف از جمله بر سر مسائل مرزی و کشتیرانی در اروندرود با ایران اختلاف داشتند از او به گرمی استقبال کردند. این اقدامات باعث شد تا در سال 1348 تیمور بختیار به اتهام خیانت به میهن در دادگاه شماره 1 دادرسی ارتش غیاباً محاکمه و به اعدام محکوم شود.
تیمور بختیار همچون نمکی روی جراحات شاه شروع به کشف فضایل «آزادی» و «سلطنت مشروطه»کرد. در حالی که خود پیش‌تر در سرکوب آن نقش اول را داشت! بنابراین در مدت اقامت یک ساله در عراق با ناراضیان و گروه‌های مخالف دولت ایران چون سران جبهه ملی، حزب توده، زمین‌داران و سایر مخالفین ارتباط برقرار کرده بود و سعی داشت تا آنان را با خود همسو سازد.
حضور بختیار در عراق و اقدامات و تحریکات او علیه دولت ایران باعث شده بود تا فعالیت‌های او کاملا تحت نظارت ساواک قرار گیرد و بدین ترتیب طرح قتل او در دستور کار این سازمان قرار گرفت و سرانجام نیز در 16 مرداد 1349، سپهبد بختیار در نزدیکی بغداد توسط عناصر ساواک به قتل رسید.
درباره قتل او با توجه به اسناد به دست آمده نمی‌توان شک کرد که توسط خود ساواک صورت گرفته، اما روایت‌های این ترور به سه گونه مطرح شده است: اولین روایتی که بعد از قتل بختیار مطرح شد این بود که درست هنگامی که وی آماده شورش علیه شاه می‌شد، ساواک سه مامور خود را به عنوان دانشجو که هواپیمایی را ربوده و به بغداد بردند وارد شبکه بختیار کرد و اینان هنگامی که به همراه بختیار به شکارگاه [دیاله] رفته بودند، توانستند در یک فرصت مناسب او را ترور کنند.
روایت دیگر این ترور از حسین فردوست، دوست نزدیک محمدرضا شاه است که به نقل از یک مدیر ارشد ساواک تایید می‌کند که کار ترور بختیار توسط عوامل نفوذی ساواک صورت گرفته، اما مدعی است که به وسیله کسی ترور شده که از افسران فراری حزب توده و از افراد مورد علاقه بختیار بوده که با وعده پول هنگفت و اقامت در آمریکای جنوبی، توانست سپهبد بختیار را هنگام شکار ترور کرده و خود به ایران فرار کند، سپس با پول وعده داده شده راهی آمریکای جنوبی شد.
با این همه و با توجه به اسناد به دست آمده از سازمان ساواک ترور بختیار طرح این سازمان و به صورت خیلی سری به وسیله یکی از چندین مامور نفوذ داده شده به شبکه بختیار جامه عمل پوشید.
طبق این اسناد «اگلن ماطاوسیان» با نام مستعار فـرهنگ برای ترور انتخاب شد. وی از افسران تیپ نیروی مخصوص بود و در تیراندازی نیز تبحر داشته است. فرهنگ بعد از اینکه به وسیله ساواک به شبکه بختیار نفوذ داده شد، توانست در یک فرصت مناسب در زمانی که همراه بختیار به شکار در منطقه دیاله رفته بود، وی را ترور کند، اما بختیار پنج روز بعد در بیمارستان نظامی الرشید بغداد بستری بود و سرانجام به سبب جراحات شدید وارده از پای در آمد. خود اگلن نیز در حین فرار دستگیر شده و در نهایت توسط رژیم بعث عراق به قتل رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/269234/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دارندگان کارت سوخت بخوانند

رونمایی اسپیکر نمایشگردار اپل محتمل‌تر شد

زلزله تایوان نزدیک به 100 میلیون دلار به TSMC خسارت وارد کرده است

ماجرای توییت یک فعال اقتصادی علیه اسرائیل و حمله مجری شبکه منوتو با دروغ پراکنی به او

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

اگزینوس 2500 احتمالاً عملکرد بهینه‌تر نسبت به اسنپدراگون 8 نسل 4 خواهد داشت

قیمت هدست متا کوئست 2 به‌طور دائمی افت کرد

پزشکان پایبند تعرفه‌های قانونی نیستند

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

مارک زاکربرگ می‌گوید متا در حال توسعه دستگاه پوشیدنی مانند تراشه مغزی نورالینک است

گوشی وان پلاس Ace 3 Pro طراحی کاملاً جدیدی خواهد داشت؟

برنامه/ ردیاب بهترین مکان تحت پوشش شبکه‌های تلفن همراه

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

همتی به رئیسی: مردم همچنان در انتظار وعده برقراری گشت ارشاد مدیران هستند/ ویدئو

فراجا: با رفتار اشتباه احتمالی ماموران در برخورد با بی‌حجابی برخورد خواهد شد

جنجال هوش مصنوعی؛ تریلر جعلی فیلم جیمز باند با بازی هنری کویل وایرال شد

سامسونگ حذف یکی از نرم‌افزارها را در One UI 6.1 غیرممکن کرد

ترخیص 2 هزار و 500 خودرو و تاکسی برقی از گمرک

واکنش عباس عبدی به توئیت عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب درباره برخود با بی حجابی

پردازنده دیمنسیتی 6300 مدیاتک برای گوشی‌های میان‌رده معرفی شد

تکلیف تعطیلی پنجشنبه‌ها چه زمانی مشخص می‌شود؟

خرید سه‌بعدی کالاهای جدید به اپل ویژن پرو اضافه شد

عرضه شفاف فرآورده‌های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در بورس انرژی

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

بایدن در آستانه شکست؟

آمریکا پشت اسرائیل را خالی کرد | ادعای وزیر خارجه آمریکا درباره حمله اسرائیل به ایران

لاوروف: ایران خواهان تشدید تنش نیست

انتخاب رشته‌ آزمون دوره دکتری از اول اردیبهشت آغاز می‌شود

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

پوکو M7 5G در راه است؛ نسخه ری‌برند شده Redmi 13 5G

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

آتش سوزی در پایتخت اندونزی 7 کشته برجای گذاشت

گزیده‌های نفتی هفته

پیش بینی تولید 13.5 میلیون تن گندم در سال جاری

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند/ ویدئو

تلویزیون‌های گیمینگ سری 2025 ردمی شیائومی با قیمت رقابتی معرفی شدند

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند

واژگونی پراید حادثه آفرید

رئیس دومین بانک بزرگ روسیه: سوئیفت باید از بین برود

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس

روند ادامه‌دار کاهش قیمت سکه

سقوط سهام آسیا

مرغ کیلویی چند؟

واکنش ها به تذکر دفتر رهبری در مورد گشت ارشاد جدید/ طرح نور تعطیل می شود؟

نویسنده آمریکایی: خاورمیانه در پرتگاه جنگ گسترده‌تری است که هیچ‌کس نمی‌خواهد

تصاویر هوایی از وضعیت «زرآباد» در استان سیستان و بلوچستان بعد از بارندگی

ارتباطات استان سیستان و بلوچستان پایدار است