پیام ویژه

آخرين مطالب

بمباران آرامکو به ناامیدی عربستان از آمریکا انجامید؟ يادداشت

  بزرگنمايي:

اخبار ویژه - بمباران آرامکو به ناامیدی عربستان از آمریکا انجامید؟
٥٢٦
٠
فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
به نوشته فریدمن، سران عرب هم پیام ترامپ را گرفتند و خودشان هم درگیر جستجوی شماره موبایل سران ایران و نیز امیر قطر شدند که با ایران روابط خوبی دارد. وقت آن شده که با همه همسایگان خوب شد. اما این تحول، ائتلاف ضمنی میان آمریکا، کشور‌های سنی و اسرائیل علیه ایران را هم خراب کرد. اسرائیل بیش از هر زمان دیگری در برابر ایران احساس تنهایی می‌کند.
در آستانه نخستین سالگرد ترور جمال خاشقجی، روزنامه نگاری منتقد عربستانی، محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، با شبکه آمریکایی سی‌بی‌اس گفتگوی مفصلی انجام داد. در این گفتگو دو نکته بیش از همه چیز توجه‌ها را جلب کرد. نکته نخست، پذیرش مسئولیت ترور خاشقجی بود. ولیعهد عربستان، در اقدامی غیرمتعارف، قبول کرد او مسئول قتل خاشقجی است. چرا که این قتل در دوره حمکرانی او اتفاق افتاد. نکته دوم، اظهارات صلح‌طلبانه بن سلمان درباره ایران بود که برخی ناظران را شگفت‌زده کرد. زیرا بن سلمان معمولا در گفتگو‌های خود، علیه این کشور مواضع تندی اتخاذ می‌کرد.
ایران و عربستان در مسیر تنش‌زدایی قدم گذاشته‌اند. مقامات دو کشور، از گفتگو با طرف مقابل استقبال می‌کنند. بن سلمان، در گفتگوی اخیرش، حتی از دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا هم قاطعانه استقبال کرده بود. وی ابراز امیدواری کرده که جامعه جهانی علیه ایران اقدام نظامی نکند، «چون راه حل سیاسی و صلح‌آمیز بسیار بهتر از راه حل نظامی است.»
ولیعهد عربستان در پاسخ به این سوال که آیا او فکر می‌کند ترامپ باید با روحانی دیدار و توافق جدیدی امضا کند، به شبکه سی‌بی‌اس گفت: «قطعا (باید دیدار کند)، این چیزی است که پرزیدنت ترامپ خواهان آن است. این چیزی است که همه ما می‌خواهیم. اما این ایرانی‌ها هستند که نمی‌خواهند سر میز (مذاکره) بنشینند.»
از سوی دیگر، در پی انتشار اخباری مبنی بر درخواست عربستان از عراق و پاکستان برای میانجیگری با ایران، تهران به طور مشروط از مذاکره با ریاض استقبال کرد. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در واکنش به درخواست یادشده، به خبرگزاری خانه ملت گفت: «در شرایط و وضعیتی که سعودی‌ها علاقه‌مند به مذاکره با ایران شدند، اگر مسائل منطقه را پای میز مذاکره و نه با کُشتن مردم دنبال کنند، جمهوری اسلامی را هم قطعاً همراه با خود خواهند داشت.»
"گشایش بی‌سروصدا"
ایران و عربستان در حالی از گفتگو‌ها استقبال می‌کنند که حدود سه هفته پیش، تنش‌ها میان این دو کشور به شکل خطرناکی بالا گرفته بود. بامداد شنبه 14 سپتامبر، مهمترین تاسیسات نفتی شرق عربستان سعودی هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفت. در جریان این حمله، تقریبا نصف تولید روزانه نفت عربستان -حدود 5.7 میلیون بشکه در روز معادل پنج درصد کل عرضه جهانی نفت- مختل شد. حوثی‌های یمن مسئولیت این حمله را به عهده گرفتند. اما عربستان و آمریکا و سپس کشور‌های اروپایی، ایران را به دست داشتن در حمله تاسیسات نفتی شرکت آرامکوی عربستان متهم کردند.
به نظر می‌رسد حمله آرامکو محاسبات عربستان را از چند جهت تغییر کرده و به بازنگری در سیاست خارجی این کشور منجر شده است. رسانه‌ها و محافل دیپلماتیک غربی می‌گویند عربستان پس از سال‌ها خصومت و رقابت با ایران، بالاخره به تنش‌زدایی با این کشور متمایل شده است. روزنامه نیویورک‌تایمز اخیرا در گزارشی به نقل از مقامات چندین کشور، از برداشته شدن گام‌هایی در زمینه «گشایش بی‌سروصدا» میان تهران و ریاض خبر داد.
به نوشته این روزنامه، در هفته‌های اخیر مقامات عراق و پاکستان، گفته‌اند محمد بن سلمان از آن‌ها خواسته است که با سران ایران درباره تنش‌زدایی صحبت کنند. دولت عربستان نیز تایید کرده است که عراق و پاکستان پیشنهاد میانجیگری داده‌اند، اما درخواست میانجیگری بن سلمان را تکذیب کرد. نیویورک تایمز از قول یک مقام بلندپایه ناشناس پاکستانی مدعی شد بن سلمان به عمران خان گفته است که او خواهان اجتناب از جنگ است.
تاثیرات پنهان حمله آرامکو
در پی حمله 14 سپتامبر به تاسیسات آرامکو، نگرانی‌ها از احتمال درگیری میان ایران و عربستان یا میان ایران و آمریکا اوج گرفت. گزارش‌هایی درباره احتمال حمله محدود آمریکا به ایران در واکنش به حمله آرامکو منتشر شد. اما ترامپ با حمله نظامی مخالفت کرد. این امر با تحرکات دیپلماتیک اروپا در هفتاد و چهارمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک همزمان شد. اروپایی‌ها خصوصا فرانسوی‌ها، سعی کردند میان روحانی و ترامپ در نیویورک دیداری ترتیب دهند. اما موفق نشدند. با این حال، مخالفت ترامپ با حمله به ایران و صحبت‌ها از احتمال دیدار ترامپ و روحانی، محاسبات سعودی‌ها را به هم زد.
بسیاری از ناظران بر این باور هستند که سعودی‌ها انتظار داشتند آمریکا به ایران پاسخ نظامی دهد و وقتی که ترامپ این کار را نکرد، به شدت مایوس شدند و به فکر تنش‌زدایی با ایران افتادند. در همین رابطه، فیلیپ گوردن، هماهنگ‌کننده سابق کاخ سفید در امور خارومیانه، به نیویورک تایمز گفت: «بدترین نتیجه برای سعودی‌ها این است که با فرض حمایت آمریکا از آنها، به سمت تقابل با ایران حرکت کنند و سپس متوجه شوند که آمریکا از آن‌ها حمایت نخواهد کرد.»
توماس فریدمن، روزنامه‌نگار برجسته آمریکایی، نیز طی یادداشتی در نیویورک‌تایمز به همین نگرانی سعودی اشاره کرد. وی با لحنی طنزآلود نوشت سعودی‌ها به واشنگتن زنگ زدند تا «پاسخ استراتژیک» آمریکا به ایران را بررسی کنند، اما در کمال ناباوری متوجه شدند که ترامپ مشغول جستجوی شماره موبایل حسن روحانی بود تا ببیند آیا می‌شود با ایران توافقی امضا کرد یا نه. یعنی همان توافقی که ترامپ نتوانسته بود با کره شمالی امضا کند.
فریدمن ادامه داد: «ترامپ از طریق مترجم عربی به عرب‌های خلیج (فارس) گفت: "یادم رفت به شما بگویم. من فقط علاقه دارم سلاح‌هایمان را به شما بفروشم. نه اینکه از این سلاح در دفاع از شما استفاده کنم. اما یادتان نرود دفعه بعد که به واشنگتن دی سی آمدید، در هتل من اقامت کنید! کارکنان منتظرند."»
به نوشته فریدمن، سران عرب هم پیام ترامپ را گرفتند و خودشان هم درگیر جستجوی شماره موبایل سران ایران و نیز امیر قطر شدند که با ایران روابط خوبی دارد. وقت آن شده که با همه همسایگان خوب شد. اما این تحول، ائتلاف ضمنی میان آمریکا، کشور‌های سنی و اسرائیل علیه ایران را هم خراب کرد. اسرائیل بیش از هر زمان دیگری در برابر ایران احساس تنهایی می‌کند.
سعودی‌ها قصد دارند دیپلماسی را با ایران امتحان کنند و در این امر ظاهرا جدی هستند. عادل عبدالمهدی پس از سفر اخیرش به عربستان اعلام کرد سران سعودی موضع ممتازی درباره تلاش‌های عراق در زمینه تنش‌زدایی در منطقه اتخاذ کردند. قرار بود عبدالمهدی به ایران هم سفر کند و نتایج دیدارش با سعودی‌ها را به تهران منتقل کند. اما ناگهان عراق درگیر تظاهرات گسترده‌ای شد که در آن بیش از 100 کشته و شش هزار نفر مجروح شدند. از این رو، عبدالمهدی نتوانست به ایران سفر کند. اما به زودی عمران خان به ایران سفر می‌کند. برخی گزارش‌های رسانه‌ای می‌گویند نخست‌وزیر پاکستان به درخواست عربستان و برای پیگیری ابتکاری جدید در زمینه رفع سوء‌تفاهم‌های موجود میان تهران و ریاض به تهران می‌آید. موضع سعودی‌ها ظرف سه هفته کاملا دگرگون شد. آن‌ها هم برای پایان دادن به جنگ یمن و هم برای بهبود روابط با ایران به تکاپو افتاده‌اند. امری که از می‌تواند نشانه‌ای از استیصال سعودی‌ها باشد. چرا که آن‌ها زمانی رویه خود را تغییر دادند که از حمایت نظامی آمریکا از خودشان در برابر ایران مایوس شدند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/269243/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز ثبت‌ سفارش کتاب‌های درسی از فردا

زنگ خطر رکود غیرتورمی

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی کنندگان در مصرف برق خانگی

ونزوئلا استفاده از ارز دیجیتال را در تجارت نفت افزایش می‌دهد

جزئیات افزایش دو برابری سقف تراکنش غیرحضوری در شبکه بانکی

اپل با هدف توسعه هوش مصنوعی در آیفون، استارتاپ فرانسوی Datakaleb را تصاحب کرد

درخواست اوپک از عراق برای ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان

تازه‌ترین انتصاب‌ها در شرکت ملی گاز ایران

دستگیری اولین سارقی که با پابند الکترونیکی قصد سرقت داشت!

آخرین وضعیت بازگشایی راه‌های سیل‌زده

ابهام مالیاتی در بورس

ویژگی بسیار کاربردی واتساپ؛ اشتراک فایل بدون نیاز به اینترنت

فرزندان این گروه از خدمت سربازی معاف می‌شوند

سخنگوی دولت: دهک‌های پایین را صاحب مسکن می‌کنیم

تراز تجاری مثبت منطقه آزاد ارس در سال 1402/ جهش سرمایه‌گذاری در منطقه را شاهدیم

دو انتصاب جدید در شرکت توسعه بنادر و فرودگاه قشم

گوشی Nothing Phone (3) احتمالا اواخر 2024 معرفی خواهد شد

انتقاد از کریمی قدوسی بعد از ادعای جنجالی اش در حوزه نظامی/ نه مسئولیت دارد نه عقوبت می شود!

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

قصد ساخت سلاح هسته‌ای و آزمایش آن را نداریم/ من تعجب می‌کنم از اظهارات یک نماینده؛ واقعا می‌خواهد کجا آزمایش کند؟

پیش‌بینی فعالان بازار از قیمت طلا چیست؟

خرید چندنرخی با یک کالابرگ!

جزئیات فروش آنلاین میوه و سبزیجات در میادین میوه و تره‌بار تهران

هواوی رقابت‌ با اندروید و iOS را به بازارهای جهانی می‌کشاند

نخستین گوساله‌ گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه متولد شد

فروش بیش از 117 هزار سکه در مرکز مبادله؛ ربع‌سکه در صدر تقاضا

افت بازار سرمایه پس از 4 روز رشد

جنجال جدید مالک ایکس؛ نخست‌وزیر استرالیا ایلان ماسک را «میلیاردر متکبر» نامید

افزایش 8درصدی تولید محصولات پتروشیمی در شستان/سهم 11درصدی از کل صادرات صنعت پتروشیمی

شیائومی 15 قبل از همه گوشی‌های دیگر به تراشه 2024 کوالکام مجهز می‌شود

14 جایگاه عرضه سوخت مایع در منطقه فارس به بهره‌برداری رسید

ابرپروژه‌های صنعت گاز برای سرمایه‌گذاری معرفی شدند

واکنش وزارت بهداشت به ماجرای توزیع قلیان اکسیژن در کافه‌ها

ماجرای دختری که فوتش سوژه رسانه‌های معاند شده بود

در چه صورتی انتقال دارایی مشمول مالیات نمی‌شود؟

هشدار مسدودیت برای بخش املاک «دیوار» و «شیپور»

دولت همسو با افزایش تولید و اشتغال از بازارهای داخلی و خارجی بهره‌ می‌گیرد

انتقال موفقیت‌آمیز نمک‌گیر برقی 60 تنی در نفت و گاز مارون

انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز ‌مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می شود

برگزاری دومین کنگره 8 هزار شهید گیلان با حرکت جهادی

قیمت نفت افزایش یافت

بازداشت 20 نفر از مدعیان فروش سوالات کنکوری

آخرین وضعیت مناطق سیل‌زده در 3 استان جنوبی

انهدام بیش از 1680 باند توزیع موادمخدر در سال قبل

دومین جلسه رسیدگی به اتهامات «تتلو» برگزار شد

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی‌کنندگان برق

جهش قیمتی برخی مدلهای تلفن همراه با وجود تخصیص ارز نیمایی

ابراز امیدواری ایران برای رسیدن حجاج عمره به 700 هزار نفر در سال

معاون وزیر ارتباطات مطرح کرد؛ تسهیل امور مردم در پنجره واحد مدیریت زمین با هوش مصنوعی

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد