پیام ویژه

آخرين مطالب

دومین مدیرعامل شرکت مدیریت پروژه نیروگاهی ایران:

ایستادگی و مقاومت زنگنه نبود، مپنا شکل نمی‌گرفت وزارت نفت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه -

متولد 1337 شهر کازرون است، مهندسی برق دانشگاه تهران خوانده و پس از مرجووی دومین مدیرعامل‌گروه مپناست، سال 1391 به عنوان برجسته‌ترین مهندس برق ایران برگزیده شد. بسیاری از وی به‌عنوان مغز متفکر «مپنا» یاد می‌کنند. جایی اما خواندم او سال 89 به دستور مستقیم رئیس‌جمهوری وقت به دلیل انتقاد از ورود توربین‌های دست دوم چینی با کارآیی پایین به کشور برکنار شد. خودش این موضوع را رد می‌کند، اما در عین حال می‌گوید: «مپنا جای زیبایی برای خیلی‌ها بود و دوست داشتند مدیر آنجا شوند، بنابراین متقاضی مدیریت داشت». صحبت از موسی رفان است.
دومین مدیرعامل شرکت مدیریت پروژه نیروگاهی ایران (مپنا) درباره شکل‌گیری این شرکت به شانا می‌گوید: ایده شکل‌گیری مپنا به سال 1368 برمی‌گردد. آقای زنگنه در آن سال تصمیم گرفت دو شرکت در زمینه نیروگاه‌های آبی و حرارتی تاسیس کند. حقیقت آن است که من آن روزها متوجه ایده ایشان نشدم. بهار 1369 به دستور آقای زنگنه و بر اساس اساسنامه‌ای که وجود داشت، مسئول تاسیس شرکت آب و نیرو شدم. سدهای بزرگی مانند کرخه، کارون 3، مسجد سلیمان، سیمره و ... دستاورد آن مجموعه است، تا سال 1372 در آن مجموعه فعالیت کردم.
رفان ادامه می‌دهد: پس از بیرون آمدن از شرکت آب و نیرو در مجموعه مدیریت ساخت و تهیه کالای آب و برق (ساتکاب) در کنار دوستانی مانند آقای مرجووی و حاج رسولی‌ها مشغول فعالیت شدم و هم‌زمان به‌عنوان مشاور نیمه‌وقت با آقای مرجووی که مدیرعامل شرکت مپنا بودند، همکاری می‌کردم.
وی با اشاره به اینکه به موازات مپنا، شرکت فراب نیز شکل گرفت و به‌عنوان عضو هیئت مدیره و مسئول راه‌اندازی بخش خارجی آن فعالیت می‌کردم، اظهار می‌کند: این همکاری تا سال 1376 و زمانی که به‌عنوان عضو هیئت مدیره و مدیرعامل مپنا انتخاب شدم، ادامه داشت. تاکید می‌کنم شکل‌گیری، سازماندهی و ساختاردهی مپنا با آقای زنگنه بود. آقای مرجووی، صفایی‌فراهانی و بهزاد نبوی نیز در اجرای فعالیت‌های مپنا نقش و مسئولیت داشته‌اند.
مخالفان داخلی و خارجی مپنا
رفان به این پرسش که چه مقاومت‌های در شکل‌گیری مپنا در آن مقطع وجود داشت با یادآوری اینکه سال 1377 به‌عنوان مدیرعامل مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران کارم را آغاز کردم، توضیح می‌دهد: سه جریان مقابل این موضوع بود. جریان نخست به شرکت‌ها و پیمانکاران خارجی مربوط می‌شد، زیرا شرکت‌هایی مانند مپنا، فرآب و پارسیان جای خارجی‌ها را گرفته بودند، بنابراین شرکت‌ها و سازندگان خارجی به شدت مقاومت می‌کردند و جلو این حرکت ایستادند تا مپنا شکل نگیرد.
مدیرعامل پیشین مپنا از کارکنان وزارت نیرو به‌عنوان دومین جریان مقاومت در مقابل شکل‌گیری این شرکت نام می‌برد و می‌گوید: این جریان معتقد بود تاسیس این شرکت اشتباه و اتلاف منابع و انرژی است. آنان می‌گفتند مگر می‌شود ما نیروگاه بسازیم!؟ مگر می‌شود ما توربین بسازیم!؟ مگر می‌شود ما پست فشار قوی بسازیم!؟ مگر می‌شود ما ترانسفورماتور فشار قوی با کیفیت بسازیم!؟ و با پاسخ منفی به این پرسش‌ها نتیجه می‌گرفتند نباید وقت، انرژی و منابع کشور را بیهوده صرف کرد.
رفان از جریان سوم هم اینگونه یاد می‌کند: این جریان دارای اهمیت کمتری بود. افراد این جریان شامل کسانی بودند که وقتی قرارداد با شرکت خارجی امضا می‌شد، شرایط بهتری داشتند. این گروه ترجیح می‌دادند برای آزمون توربین به ایتالیا و آلمان بروند، در حالی‌ که وقتی توربین در مپنا ساخته می‌شد باید آن را در علیشاه عوض (شهریار) آزمایش می‌کردند. علیشاه عوض کجا، جنوا کجا؟!
وی ادامه می‌دهد: با گذر زمان، دو جریان نخست با تدابیر و سیاست‌هایی که از سوی آقای زنگنه اتخاذ شد، همراه شدند. برای نمونه تدبیری که برای استفاده از ظرفیت‌های شرکت‌های خارجی به‌کار برده شد، این بود که فروش تجهیزات از سوی آنها مشروط به راهبری از سوی فرآب، مپنا و پارسیان شد. با این تاکتیک توانستیم شرکت‌های خارجی را همراه کنیم.
مپنا چه زمانی جدی گرفته شد؟
مدیرعامل پیشین مپنا درباره واکنش آن روزهای آقای زنگنه در مقابل این هجمه‌ها هم یادآور می‌شود: کاملا از مجموعه پشتیبانی و حمایت می‌کردند. اگر حمایت‌های ایشان نبود، هیچ‌کدام از موفقیت‌های مپنا شکل نمی‌گرفت. ایشان کاملا همراه بودند.
وی درباره اینکه چقدر زمان صرف شد تا مپنا به‌عنوان یک بازیگر در عرصه مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران پذیرفته شود؟ پاسخ داد: با وارد مدار شدن نخستین برق تولید شرکت مپنا در سال 1379 مجموعه بازیگران آب و برق اعم از داخلی و خارجی پذیرفتند این مجموعه کارا است و می‌تواند پاسخگو نیازهای کشور باشد و اعتمادها بیشتر جلب شد.
رفان، موفقیت‌های مپنا را مرهون تلاش مجموعه‌ای 8 هزار نفری می‌داند و با بیان اینکه اساسا موفقیت در کارهای بزرگ فردی نیست، از آقایان زنگنه، صفایی‌فراهانی، بهزاد نبوی و مرجووی به‌عنوان شاخص‌ترین افراد در شکل‌گیری و موفقیت مپنا یاد می‌کند و می‌گوید: امیدوارم موفقیت‌های مپنا استمرار داشته باشد. متاسفانه در کشور، تشکیلات صنعتی در اثر بی‌توجهی یا تغییر سیاست دولت یا اقدام‌های نابجای خود مجموعه می‌تواند به‌سرعت تضعیف شود و به سوی نابودی برود. امیدوارم این مجموعه روی پای خود بایستد و به کارش ادامه دهد.
رویا خالقی

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/270281/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیشرفت صنعت تراشه چین در سایه تحریم‌ها؛ تولید 40 درصد رشد کرد

پروازهای مهرآباد و برخی دیگر از فرودگاه‌های کشور تعلیق شد؛ باطل شدن پروازها تا 10 صبح

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

مرغ ارزان شد

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

آیفون‌های سرقت شده سر از چین درآوردند!

طراحی جلویی شیائومی Civi 4 در کنسول گوگل پلی مشاهده شد

حمله به جان وحدت

ساخت تصویر متحرک 3 ثانیه‌ای در پیام‌رسان پیش‌فرض اندروید امکان‌پذیر می‌شود

تاریخ سازی جعلی

سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: رتبه‌بندی 100 هزار معلم اصلاح شد

سیل برای دبی گران تمام شد

موضع‌گیری دو پهلو

سقوط کامیون نفت‌کش در آب‌نمای کنخ مسیر بندر خمیر

وزیر ارتباطات: تا پایان سال 50 درصد به سرعت اینترنت افزوده می شود

وزیر ارتباطات: یک‌سوم کشور به زیرساخت‌های فیبرنوری مجهز شدند

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

انقلابیون انتقادی

توضیحات وزیر کشور در مورد آخرین وضعیت امداد رسانی به 5 استان درگیر سیل در کشور

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

خسارت زلزله 5.6 ریشتری در شمال ترکیه

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

آیفون 16 پرو به پوشش ویژه لنز دوربین برای بهبود کیفیت تصویر مجهز خواهد شد

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

غربت مرتضی

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار 2024 سونی لو رفت

معاون مدیریت پسماند: عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ممنوع می شود

اپل بیش‌از 250 میلیون دلار در پردیس سنگاپور سرمایه‌گذاری می‌کند

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

از چاله به چاه؟

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

تغییر جایگاه مردان و زنان در اتوبوس‌های بی.آر.تی

اندروید 15 احتمالاً برای افزایش امنیت اقدام به قرنطینه اپلیکیشن‌های مشکوک می‌کند

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

رئیس سازمان سنجش: رئیس جدید سازمان سنجش به زودی معرفی می‌شود

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

متحدان اسرائیل در برزخ

رئیس پلیس فتا: فروشندگان سوال‌های جعلی آزمون سراسری بازداشت شده‌اند

آنر 200 لایت به زودی برای عرضه در بازار جهانی رونمایی می‌شود

تقابل نظامی اسرائیل و ایران؛ پیامدها و راه‌حل‌ها

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس