پیام ویژه

آخرين مطالب

فاز سرنوشت‌ساز وزارت نفت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه -

توسعه و تکمیل مهم‌ترین و سرنوشت‌سازترین فاز پارس‌جنوبی با اعلام وزیر نفت پس از کش‌وقوس‌های فراوان به یک شرکت ایرانی واگذار شد. میدان گازی پارس‌جنوبی به‌عنوان بزرگ‌ترین میدان گازی شناخته شده دنیا تاکنون، خواه ناخواه تا چند سال آینده با توجه به مقدار برداشت دو کشور ایران و قطر وارد مرحله کاهش تولید خواهد شد و این اجتناب‌ناپذیر است.
فاز 11 پارس‌جنوبی که تنها فاز باقی‌مانده از مجموع 28 فاز این میدان بزرگ گازی است، مرزی‌ترین فاز به لحاظ مجاورت با منطقه تحت حاکمیت قطر است. با توجه به اینکه ایران و قطر رقابت برداشت از حوزه‌های مرزی را با قدرت و سرعت دنبال می‌کنند، به‌طور طبیعی نخستین نشانه‌های کاهش مقدار برداشت گاز در حوزه مجاورت مرز دو کشور ایران و قطر است، بنابراین توسعه و تکمیل فاز 11 با دیگر فازهای این میدان حساسیت و اهمیت بیشتری دارد.
فاز 11 جدای از تامین روزانه 56 میلیون مترمکعب گاز برای کشور، کارکرد متفاوتی در میان فازهای دیگر پارس‌جنوبی دارد و آن فراهم کردن زمینه‌های فنی برای ورود به دوران دوم و جدید پارس‌جنوبی است؛ دورانی که در چند سال آینده آغاز می‌شود و مهم‌ترین نشانه آن کاهش تولید از این میدان به دلیل کاهش فشار است. با توجه به اینکه هم‌اکنون پارس‌جنوبی نزدیک به 70 درصد گاز مصرفی کشور در بخش‌های خانگی، نیروگاهی، صنعتی و خوراک مجتمع‌های پتروشیمی و پالایشگاهی را تامین می‌کند، کاهش تولید که با گذشت زمان روند آن افزایشی خواهد بود، دربردارنده زیان‌های اقتصادی بالایی برای کشور است و به‌طور ویژه کارآیی مجتمع‌های عظیم پالایشگاهی و پتروشیمی در عسلویه و کنگان که میلیاردها دلار سرمایه کشور را در خود جای داده، از موضوعیت می‌اندازد.
بنابراین یکی از برنامه‌های راهبردی وزارت نفت در حوزه انرژی کشور به‌طور ویژه، حفظ و حتی افزایش میزان تولید گاز از میدان پارس‌جنوبی است. بر این اساس، راهبرد افزایش فشار برای تولید گاز از سال‌ها قبل در دستور کار قرار گرفته است و در این میان فاز 11 به‌عنوان آغاز اجرای این راهبرد و مقدمه ورود به عصر فشارافزایی میدان گاز پارس‌جنوبی در نظر گرفته شد. یکی از مهم‌ترین چالش‌های اجرای این راهبرد در گام نخست، دانش و توانمندی فنی آن است که هم‌اکنون این دانش و توانمندی در اختیار چند شرکت بزرگ بین‌المللی است.
اصرار وزارت نفت برای واگذاری کار توسعه و تکمیل فاز 11 پارس‌جنوبی به شرکت‌های خارجی و به‌طور خاص شرکت فرانسوی توتال، امکان بهره‌گیری از این توانمندی در توسعه این فاز و امکان انتقال دانش یادشده به داخل کشور از طریق مشارکت شرکت‌های ایرانیدر اجرای پروژه یادشده بود که با تحریم‌های اعمالی این مهم محقق نشد. اصرار بر اجرای این طرح توسط شرکت سی‌ان‌پی‌سی‌آی چین هم به این دلیل بود که این شرکت راحت‌تر و سریع‌تر از شرکت‌های ایرانی در دوره تحریم امکان بهره‌گیری از فناوری روزآمد فشارافزایی از طریق برخی همکاری‌ها با شرکت‌های دارنده را دارد.
باوجود شکیبایی ایران برای آغاز به کار شرکت چینی، این شرایط فراهم نشد و سرانجام شرکت ایرانی پتروپارس طبق قرارداد مسئولیت اجرای توسعه و تکمیل فاز 11 را به‌عهده گرفته است. مسئله قابل توجه اینکه اگرچه شرکت‌های ایرانی فاقد فناوری فشارافزایی میدان گازی پارس‌جنوبی هستند، اما مسئولیت بهره‌گیری و استفاده از این توانمندی از دوش آنها برداشته نشده است.
فاز 11 پارس جنوبی به دلایلی که در بالا بیان شد برای صنعت نفت و گاز ایران، حیاتی است و هرگونه تلاش برای بهره‌گیری از فناوری نوین فشارافزایی اهمیت و ضرورت فراوانی دارد. پتروپارس به‌عنوان متولی توسعه و تکمیل فاز 11 رسالت بزرگ و سرنوشت‌سازی برای صنعت نفت و گاز ایران و به‌طور کلی اقتصاد ایران بر دوش دارد. این شرکت باید هم مدیریت خود را در مرحله نخست برای جذب منابع مالی که حدود 5 میلیارد دلار برآورد شده است به‌کار گیرد و هم در جهت شناسایی و به کارگیری همه ظرفیت‌های علمی، تخصصی و فنی موجود در کشور اعم از دانشگاه‌ها و شرکت‌های ایرانی مانند مپنا در حوزه فشارافزایی گام بردارد.
در کنار این باید تلاش کند با وجود تحریم‌های موجود هم در زمینه تامین مالی و مهم‌تر از آن در زمینه فنی از ظرفیت‌های بین‌المللی از جمله شرکت‌های بزرگ بین‌المللی بهره‌برداری لازم را انجام دهد. حضور شرکت ایرانی پتروپارس در این آزمون بزرگ ملی، اگرچه توام با هزینه بیشتر و زمان طولانی‌تری خواهد بود، اما با در نظر گرفتن محدودیت‌های موجود ناشی از تحریم و دستاوردهای علمی و فنی، می‌تواند برای صنعت نفت مفید باشد.
اما نکته پایانی اینکه مسئولیت توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی با تفاسیری که بیان شد و با توجه به شرایط موجود تنها بر دوش پتروپارس نیست. به‌طور طبیعی همه باید کمک کنند که این شرکت بتواند به‌خوبی از عهده وظیفه خود برآید. در مرحله نخست تامین مالی پروژه که بسیار سنگین بوده و لازم است نهادها و مقام‌های ارشد تصمیم‌گیر مانند ستاد هماهنگی اقتصادی قوا، تدابیر لازم را به‌ویژه از طریق صندوق توسعه ملی به صورت وام اتخاذ کنند.
در کنار آن، مسئله بسیج ظرفیت‌های علمی و فنی داخلی است که لازمه آن تشکیل ستاد واحدی با حضور مراکز علمی و همچنین شرکت‌های صاحب برند در این زمینه مانند مپنا برای حمایت فنی و ساخت تجهیزاتی مانند سکوهای فشارافزا و تولید کمپرسورهای تقویت فشار است. از سوی دیگر، دستگاه دیپلماسی و دیگر شرکت‌ها و نهادهایی که فعال در عرصه بین‌المللی هستند باید از ظرفیت‌های خود در ایجاد ارتباط با شرکت‌های خارجی به‌منظور بهره‌گیری از توان فنی و تخصصی آنها در این پروژه راهبردی استفاده کنند و راه دستیابی به فناوری‌های روزآمد را برای کاهش هزینه‌های طرح و کاهش مخاطره‌های آن فراهم کنند. فراموش نشود فاز 11، فاز سرنوشت‌ساز صنعت نفت و گاز ایران است.
علیرضا سلطانی
کارشناس اقتصاد انرژی
منبع: روزنامه شرق

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/270283/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موافقت وزارت خارجه با تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

آرامکوی عربستان حامی مالی فیفا شد

جزئیات بیشتر از درگذشت یک پزشک زن

اجرای شگفت‌انگیز بازی Cyberpunk 2077 روی گوشی‌های قدیمی اندرویدی!

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود

قیمت بیت کوین تا 63 هزار دلار کاهش یافت

آمریکا می‌خواهد دار و ندار هواوی را تحریم کند!

غوغا در گوشی‌های آیفون با مدل‌های هوش مصنوعی OpenELM اپل

کیش؛ الگوی ایران آینده/ سرمایه‌گذاری کشورهای عربی در کیش

وضعیت جاده‌ها؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

آماده‌سازی نیروگاه‌های کشور برای تولید حداکثری برق در تابستان

ادعایی درباره ضرر مرغداران؛ تولیدکننده 10 هزار تومان ضرر می‌کند

ورود سامانه‌ بارشی جدید به کشور از روز سه‌شنبه

حضور دو بازی ایرانی در مراسم MENA Games Industry Awards 2024

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

به‌روزرسانی نسل بعدی Fallout 4 منتشر شد

عروس بزرگ امام: نمی خواستم ازدواج کنم اما.. / آقا مصطفی، روحانیِ مدرنی بود و در حجاب سختگیری نداشت/ علاقه امام به بچه‌هایم غیرقابل توصیف بود

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

واکنش بغض‌آلود وزیر اسبق بهداشت به مهاجرت بهترین شاگردانش از ایران

اشک‌های سردار رادان در اجتماع مردم قم در حمایت از فراجا

عضو انجمن حمل‌ونقل ریلی: باید کفش آهنین بپوشیم و پولمان را از راه آهن بگیریم

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

ایمیل اشتباه اپل به مشتریان آیفون، خبرساز شد

کشف مکان دقیق دفن افلاطون

پیش‌بینی وضعیت آب و هوا؛ سامانه بارشی جدی سه شنبه وارد کشور می‌شود

منتظر پیکسل تبلت 2 گوگل نباشید!

رفتارهای رادیکال در برخورد با کم حجابی، مردم را به دین بدبین می‌کند / چرا جلوی دزدی و اختلاس را نمی گیرید

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

به کار گیری منشی های خانم در ادارات کرمانشاه ممنوع شد

قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست

وعده حل مشکل کمبود ناوگان جاده‌ای اربعین 1403 با واردات

داستان عجیب گم شدن حلقه ازدواج

ماجرای قمه‌کشی در ارومیه

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

دستگیری 4 نفر سر جلسه کنکور

ماجرای عجیب گم شدن حلقه ازدواج

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

رقابت پرمتقاضی‌ترین رشته‌های کنکور آغاز شد

علت گرانی شدید قیمت پیاز

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: عدالت آزمونی در سازمان سنجش محقق شده است

خبر خوش رئیس سازمان سنجش برای بازماندگان از کنکور به خاطر سیل

پیامدهای تعطیل شدن روز پنجشنبه

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت