پیام ویژه

آخرين مطالب

مخالفت با حذف معافیت مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - حذف معافیت مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد این روزهای طرفداران زیادی دارد اما یکی از مدیران ارشد این مناطق معتقد است به خاطر سوء استفاده برخی نباید صورت مسئله را پاک کرد.

به گزارش سرویس اقتصادی جام نیـوز ، در جریان بررسی لایحه مالیات بر ارزش افزوده در مجلس یکی از مباحثی که این روزها پیگیری می‌شود، موضوع حذف معافیت مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است.
در حال حاضر این مناطق بنا به قانون خاص، مشمول قوانین سرزمین اصلی نمی‌شوند و از معافیت‌ها و تسهیلات ویژه‌ای برخوردار هستند. برخی نمایندگان، کارشناسان و حتی سازمان مالیاتی به نمایندگی از وزارت اقتصاد خواستار شفاف شدن مالیات در مناطق آزاد هستند. به عبارت دقیق‌تر به دلیل آنکه 40 درصد از اقتصاد کشور از پرداخت مالیات معاف است و از طرفی تحریم‌های ظالمانه خارجی، منابع درآمدی نفت را با مضیقه روبرو کرده، اهتمام جدی برای توسعه و تعمیم درآمدهای مالیاتی به مناطق آزاد وجود دارد.
دلایل متعددی برای حذف معافیت‌های مالیاتی برای مناطق آزاد متصور است. اخیرا مرکز پژوهش‌های مجلس در بررسی‌های کارشناسی به 6 دلیل اشاره کرده، این مرکز معتقد است: معافیت مناطق آزاد منجر به فساد گسترده و فرار مالیاتی در کشور خواهد شد و اساسا رویکرد حذف آن در جهت شفافیت مبادلات، کسب درآمد و رقابتی شدن فعالیت‌های اقتصادی می‌شود. سرفصل این دلایل از این قرار است:
1- مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات بر مصرف است و ارتباطی به تولید و اشتغال ندارد و بار مالی آن به تولیدکننده اصابت نمی‌کند.
2- عدم استقرار گمرکات در مبادی ورودی و خروجی مناطق و فراخی سرزمینی به واسطه ویژگی‌های جغرافیایی، زمینه‌ساز فساد، فرار مالیاتی و عدم نظارت بر این مناطق است.
3- ضرورت کاهش وابستگی بودجه جاری به منابع پرنوسان نفتی و پایدار سازی منابع از طریق توسعه و ایجاد پایه‌های مالیاتی از دیگر دلایل است.
4- عدم شفافیت و قطع زنجیره عرضه کالا و خدمات به واسطه معافیت مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد وجود دارد که نهایتا به فرار مالیاتی منجر می‌شود.
5- عدم اختلال در کارکرد صادراتی مناطق با وجود حذف این معافیت.
6- تبعیض ناروا و مغایرت با قانون اساسی و سیاست‌های کلی آمایش سرزمینی به لحاظ حقوقی از جمله موارد مطرح‌شده است.
فارغ از رویکردهای صادرات‌ محور مناطق آزاد که این روزهای مباحث جدی در رابطه با آن وجود دارد، محلی برای رونق فروش کالا و خدمات (به ویژه کالاهای وارداتی) به واسطه معافیت‌ها و تسهیلاتی است که وجود دارد.
مسئولان سازمان امور مالیاتی به منظور افزایش درآمدهای مالیاتی و شفافیت و دیگر مزایای حذف معافیت‌ها نیز در این زمینه اظهارنظر شفاف داشته‌اند. در همین باره محمد مسیحی معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی درباره تمدید معافیت مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد، معتقد است: در لایحه اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده که اسفند 95 از طرف دولت تقدیم مجلس شد، پیشنهاد معافیت مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، گنجانده شده است.
البته این رویکرد وجود دارد که حتی با دریافت مالیات بر ارزش افزوده عوائد آن برای زیرساخت‌های مناطق استفاده شود، مسیحی در این رابطه می‌گوید: سازمان امور مالیاتی از ابتدا، معتقد به اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد بوده و پیشنهاد ما تخصیص 100 درصدی عواید حاصل از اجرای این قانون، به خود مناطق آزاد جهت توسعه زیرساخت‌های مورد نیاز برای تولید و عمران این مناطق است.چون شمول این پایه مالیاتی بر کالا و خدمات است و امکان انتقال و اثرگذاری ناصواب در نظام اقتصادی کشور وجود دارد، لذا معافیت جغرافیایی برای پایه مالیاتی مذکور، مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت.
*مشوق‌هایی که به مفاسد مالیاتی در مناطق آزاد تبدیل شدند
این مقام مسئول مالیاتی درباره وضعیت حاکم بر مناطق آزاد، خاطرنشان می‌کند: مفسده‌های زیادی در حوزه مالیات در مناطق آزاد گزارش می‌شود، این موضوع جای نگرانی از جنس سوء استفاده از مشوق‌های مقرراتی دارد.
همچنین هادی سبحانیان کارشناس اقتصادی در رابطه با معافیت‌های مناطق ازاد بیان می‌کند: اینکه در مالیات بر مصرف، عده ای را بدون در نظر گرفتن مبانی نظری معاف و عده ای دیگر را مشمول کنیم قصور از قانون اساسی در بحث عدم تبعیض است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال اگر فردی در جنوب تهران غذایی بخورد باید مالیات بر ارزش افزوده بدهد اما خوردن غذا در لوکس ترین رستوران منطقه آزاد مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیست. این موضوع با کدام منطق عدالت سازگاری دارد؟
فارغ از نگاه‌های مطرح شده اما مسئولان مناطق ازاد و ویژه اقتصادی از وجود معافیت‌های اقتصادی و مالیاتی مناطق دفاع می‌کنند. در همین باره اسماعیل زمانی مدیرعامل منطقه ازاد اروند با تاکید بر حفظ این معافیت می‌گوید:‌ قانون باید شفاف باشد، مناطق آزاد از همه مالیات‌ها طبق قانون معاف است. پس نمی‌توان تعریف جداگانه‌ای از مالیات داشت.
وی عنوان می‌کند: مالیات ارزش افزوده زیر مجموعه معافیت مالیاتی تلقی می‌شود در حالی که این مناطق از مالیات معاف هستند.زمانی با بیان اینکه ما در منطقه آزاد موافق معافیت مالیات بر ارزش افزوده و سایر مالیات‌ها هستیم، خاطرنشان کرد:‌ منطقی نیست برای موضوع سوءاستفاده برخی شرکت‌ها و مباحثی که مطرح می‌شود، صورت مسئله را پاک کنیم. در حال حاضر با سامانه‌های الکترونیکی و شیوه‌های به‌روز می‌توان جلوی سوءاستفاده‌ها را گرفت و در این زمینه نیز نرم‌افزارهایی تهیه شده است.
وی در این باره به حذف شرکت‌های صوری اشاره کرد و گفت: در منطقه ما چنین مسئله‌ای صدق پیدا نمی‌کند و اساسا نمی‌توان با شرایط جدید شرکت صوری ثبت کرد؛ چراکه دفاتر و اسناد و همه اطلاعات آنها بررسی و پس از آن شرکت ثبت می‌شود. البته شرکت‌های غیرفعال و راکد لزوم به معنای شرکت صوری نیست.
فارس
2025

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/270627/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

مرغ ارزان شد

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

آیفون‌های سرقت شده سر از چین درآوردند!

طراحی جلویی شیائومی Civi 4 در کنسول گوگل پلی مشاهده شد

حمله به جان وحدت

ساخت تصویر متحرک 3 ثانیه‌ای در پیام‌رسان پیش‌فرض اندروید امکان‌پذیر می‌شود

تاریخ سازی جعلی

سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: رتبه‌بندی 100 هزار معلم اصلاح شد

سیل برای دبی گران تمام شد

موضع‌گیری دو پهلو

سقوط کامیون نفت‌کش در آب‌نمای کنخ مسیر بندر خمیر

وزیر ارتباطات: تا پایان سال 50 درصد به سرعت اینترنت افزوده می شود

وزیر ارتباطات: یک‌سوم کشور به زیرساخت‌های فیبرنوری مجهز شدند

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

انقلابیون انتقادی

توضیحات وزیر کشور در مورد آخرین وضعیت امداد رسانی به 5 استان درگیر سیل در کشور

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

خسارت زلزله 5.6 ریشتری در شمال ترکیه

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

آیفون 16 پرو به پوشش ویژه لنز دوربین برای بهبود کیفیت تصویر مجهز خواهد شد

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

غربت مرتضی

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار 2024 سونی لو رفت

معاون مدیریت پسماند: عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ممنوع می شود

اپل بیش‌از 250 میلیون دلار در پردیس سنگاپور سرمایه‌گذاری می‌کند

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

از چاله به چاه؟

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

تغییر جایگاه مردان و زنان در اتوبوس‌های بی.آر.تی

اندروید 15 احتمالاً برای افزایش امنیت اقدام به قرنطینه اپلیکیشن‌های مشکوک می‌کند

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

رئیس سازمان سنجش: رئیس جدید سازمان سنجش به زودی معرفی می‌شود

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

متحدان اسرائیل در برزخ

رئیس پلیس فتا: فروشندگان سوال‌های جعلی آزمون سراسری بازداشت شده‌اند

آنر 200 لایت به زودی برای عرضه در بازار جهانی رونمایی می‌شود

تقابل نظامی اسرائیل و ایران؛ پیامدها و راه‌حل‌ها

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

آشیانه سری

گوشی پرچمدار 2024 هواوی از اندروید 12 استفاده می‌کند