پیام ویژه

آخرين مطالب

افول یانکی‌ها در جهان چندقطبی يادداشت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - افول یانکی‌ها در جهان چندقطبی
٩
٠
-->
صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسام رضایی| آیا قدرت آمریکا در حال کاسته‌شدن است؟ این سوالی است که ذهن بسیاری از آینده‌پژوهان در حوزه بین‌الملل را به خود مشغول کرده است. درهمین‌باره، جوزف نای، اندیشمند آمریکایی، در کتاب خود با عنوان «آینده قدرت»، با اشاره به همین دغدغه ذهنی، ضمن نامستدل و غیرتاریخی‌خواندن این باور که ایالات متحده همواره سهم چشمگیری از چیرگی و قدرت خواهد داشت و با برشمردن دو بُعد واژه افول(decline) ذیل مفاهیم «مطلق» و «نسبی» تأکید می‌کند: «افول مطلق به‌معنی زوال یا از‌دست‌دادن توانایی استفاده مؤثر از منابع قدرت و افول نسبی است که در آن، منابع قدرت سایر کشورها از منابع قدرت آمریکا بیشتر یا مؤثرتر می‌شود». در گفت‌گو با دکتر فؤاد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا‌، از وی درباره نوع افول ایالات متحده پرسیدم. او چنین پاسخ داد: «آمریکا دچار هر دو نوع افول مطلق و نسبی شده است». ایزدی درباره نشانه‌های افول آمریکا نیز تصریح کرد: «شما هر پرونده‌ای که در غرب آسیا بازمی‌کنید، ازجمله در عراق و سوریه، می‌بینید آمریکایی‌ها در آن دچار شکست شدند. این‌ها همگی نشانه‌های افول آمریکاست». درادامه، مشروح این گفت‌وگو را از نظر خواهید گذراند؛
برخی تحلیلگران دستور دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، مبنی‌بر خروج نیروهای نظامی این کشور از سوریه را نشانه‌ای از تهدید تسلط جهانی ایالات متحده می‌دانند. این تحلیل چقدر به واقعیت نزدیک است؟
قبل از پاسخ به این پرسش، باید اشاره کنم پیش‌ازاین نیز ترامپ خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را مطرح کرده بود؛ اما درعمل هیچ اتفاقی نیفتاد؛ یعنی اعلام خروج کرد؛ اما اگر اتفاقی رخ داده بود، دیگر نیازی نبود برای خروج دوباره باردیگر اعلام کند. بنابراین، باید دید دستور جدید ترامپ، واقعا به خروج منجر خواهد شد یا اینکه درنهایت، تعدادی از نیروهای آمریکایی در سوریه باقی خواهند ماند. پاسخ این پرسش را نمی‌دانیم. اگر بخواهم به پرسش شما بازگردم، باید بگویم وضعیتی که امروز آمریکا به آن دچار است، ناشی از افول این کشور است. ترامپ مردد است که در حوزه سیاست خارجی آمریکا باید چه کند. نوعی تشویش و به‌هم‌ریختگی در رفتار ترامپ در حوزه سیاست خارجی مشهود است. آمریکا در گذشته لزوما این‌طور نبود.
شاید برخی به‌هم‌ریختگی ترامپ را به شخصیت نامتعادل و پیش‌بینی‌نکردنی او نسبت بدهند و نه به کل ساختار سیاسی آمریکا.
اساسا اینکه فردی مانند شخصیت ترامپ رییس‌جمهوری کشوری می‌شود، نشان‌دهنده مشکلات عمیق سیاسی آن کشور است. امروز در آمریکا، انسداد سیاسی وجود دارد؛ یعنی قوه مجریه که در رأس آن ترامپ قرار دارد، با قوه مقننه مدام در حال درگیری است. وضعیت آمریکا در سوریه می‌تواند به‌عنوان یکی از نشانه‌های افول آمریکا قلمداد شود. نشانه دیگری که مسأله افول آمریکا را تأیید می‌کند، این است که سابقا حضور آمریکا در منطقه غرب آسیا به‌طور سنتی بسیار پر‌رنگ بود. اینکه دولت آمریکا در زمان اوباما اعلام می‌کند بشار اسد باید از سوریه برود؛ اما به انجام این خواسته موفق نمی‌شود، این در نوع خود نشانی از افول دارد. این در حالی است که در دهه‌های قبل از آن، شاهد بودیم آمریکایی‌ها در رسیدن به اهداف خود در حوزه سیاست خارجی قدرتمندتر بودند. شما هر پرونده‌ای که در غرب آسیا بازمی‌کنید، ازجمله در عراق و سوریه، می‌بینید آمریکایی‌ها در آن دچار شکست شدند. افزون‌براین، وضعیت هم‌پیمانان آمریکا هم مساعد نیست. عربستان امروز وضعیت بحرانی دارد. دیدن نشانه‌های افول آمریکا، حتی برای کسانی که درک کمی از تحولات منطقه‌ای دارند، بسیار راحت است.
نوع افول آمریکا از نگاه شما چگونه است؟ آیا این افول مطلق است یا نسبی؟
هم مطلق است و هم نسبی. آمریکا پس از جنگ جهانی دوم در همه حوزه‌ها ازجمله اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در دنیا برای خود قدرتی بود و حرف اول را می‌زد؛ چون بعد از آن جنگ، رقبای سنتی آمریکا کم‌و‌بیش جنگ‌زده و گرفتار مشکلات عدیده بودند و نیمی از اقتصاد دنیا دراختیار آمریکا بود؛ در‌حالی‌که الان تقریبا 17درصد اقتصاد دنیا در دست این کشور است. این موضوع نشان‌دهنده افول آمریکا در حوزه اقتصادی است که از نوع «نسبی» است؛ چون تعدادی از رقبای سنتی آمریکا، سر جای خود بازگشته‌اند. همچنین، رقبایی نوظهوری مانند چین موفق شده‌اند جایگاه درخورتوجهی کسب کنند. ناگفته نماند افول آمریکا از نوع «مطلق» نیز محسوب می‌شود؛ چون جایگاه امروز این کشور، سوا از اینکه دارد از رقبایش به‌تدریج عقب می‌افتد، در‌مقایسه‌با وضعیت قبلی خودش هم افول پیدا کرده است.
اکنون که آمریکا مسیر افول را طی می‌کند، چه قدرت‌هایی قابلیت جایگزینی این کشور را به‌عنوان هژمون خواهند داشت؟ البته پیش‌از‌این، باید به این پرسش پاسخ داده شود که جهان آینده آیا جهان تک‌قطبی خواهد بود یا چندقطبی؟
یکی از نهاد‌های اطلاعاتی در آمریکا به این پرسش پاسخ داده است. شورای ملی اطلاعاتی آمریکا، یکی از 17 نهاد اطلاعاتی ایالات متحده، در گزارشی که اخیرا با عنوان «روندهای جهانی 2030» منتشر کرد، صراحتا گفت جهان آینده، جهانی چندقطبی است و این شبکه‌ها و ائتلاف‌ها هستند که در دنیا تأثیرگذار خواهند بود؛ و ضمنا در سال 2030، یعنی 11‌سال دیگر، هژمونی دیگری در جهان وجود نخواهد داشت. شاید بر‌همین‌مبنا بود که رهبر معظم انقلاب چندی پیش از پیچ تاریخی یاد کردند. دفعه قبل که پیچ تاریخی ایجاد شد، جهان اسلام نتوانست جایگاهی در دنیا پیدا کند؛ اما الان به‌شرط تقویت ائتلاف کشورهای اسلامی، موفق خواهد شد. این نکته‌ای است که آمریکایی‌ها متوجه آن شده‌اند؛ به‌همین‌دلیل، در پی ایجاد اختلاف میان مسلمانان هستند.
جایگاه ایران در جهان چندقطبی آینده چگونه تعریف می‌شود؟
تنها کشوری که در جهان چندقطبی آینده می‌تواند در رأس ائتلاف کشورهای اسلامی قرار بگیرد، یعنی یکی از قطب‌های جهان در دهه‌های آینده شود، جمهوری اسلامی ایران است. هیچ کشوری در جهان اسلام واجد چنین ظرفیتی نیست. ایران هم در حوزه منابع طبیعی و هم در حوزه نیروی انسانی توانمند است و جایگاه مهمی دارد. ایران واجد رهبری است که قابلیت رساندن جهان اسلام به جایگاه واقعی خودش در دنیا را دارد. البته یکی از مشکلات کشور که حتی در میان بسیاری از اقشار نخبه و تحصیلکرده جامعه هم وجود دارد، این است که آنان به جایگاه ایران در جهان آینده دقت نمی‌کنند و درگیر مشکلات روزمره‌ای هستند که ممکن است در هر جای دیگر دنیا هم وجود داشته باشد. متأسفانه متوجه نیستند اگر ایران مشکلاتی دارد، بقیه دنیا هم در نوع خود مشکلاتی دارند و اتفاقا مشکلات ایران در بسیاری از حوزه‌ها کمتر است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/272355/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

10 کُشته درپی آتش‌سوزی هتلی در جنوب برزیل

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

پیکسل 8a بار دیگر رؤیت شد؛ میان‌رده جذاب گوگل برای رقابت با گلکسی A55

مچاله شدن پراید در تصادف با پژو

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

برنامه/ از حال عزیزان خود باخبر باشید

فرونشست زمین، خودروی پراید را بلعید

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

محتوای جذابی در راه Modern Warfare 3 و وارزون است

مرگ تلخ 2 نفر در رودخانه ارومیه

اوپو گوشی میان‌رده A60 را با طراحی متفاوت دوربین رونمایی کرد

مناقشه حجاب، از «ایتا» تا خیابان

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی در تصادفات: سالانه بیش از 2 هزار نفر!

شارژر 240 وات پیشرفته ریلمی با قیمت بسیار عجیب رونمایی شد

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

واژگونی مرگبار خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

امام جمعه اهواز خطاب به مسئولان: تنها تا مهر و آبان ماه جاری برای کار کردن وقت دارید

آنر 200 لایت معرفی شد؛ قدرتمند و خوش قیمت با دوربین‌های فوق‌العاده

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

نجات 18 نفر که گرفتار سیل در روستای شادکام بافق شده بودند

آلزایمر ارزی دولتمردان

تردز به ابزار فیلتر کردن عبارت‌های توهین‌آمیز مجهز می‌شود

انفجار گاز در نیشابور، یک فوتی برجای گذاشت

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

محافظ سابق خاتمی: در سال 75 می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

انتقال دانش‌آموزان مناطق مرزی خراسان جنوبی با خودروهای ارتش به محل آزمون کنکور

به‌روزرسانی جدید Lords of the Fallen منتشر شد

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

پسربچه گمشده به آغوش مادرش بازگردانده شد

تردد از آزادراه تهران-شمال به سمت چالوس ممنوع شد

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

ثبت اختراع جدید سونی؛ واکنش کنترلر به صدای کاربر

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

موافقت با تعطیلی شنبه ها/ دولت چراغ سبز نشان داد

دفترچه سوالات کنکور علوم تجربی و دانشگاه فرهنگیان منتشر شد

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

بیت‌ کوین کمیاب‌ترین دارایی دنیا شد

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

کمپانی TSMC از فرآیند تولید 1.6 نانومتری خود برای نیمه‌هادی‌ها رونمایی کرد

از «گشت ارشاد» تا «طرح نور» فقط دو نوروز فاصله افتاد؛ برای زنان پرونده قضایی تشکیل می‌شود؟

گجت عجیب سونی معرفی شد؛ عملکردی شبیه به آن چیزی که در فیلم Dune دیدید

تسلیحات، واجب تر از نان شب

ضرب و شتم پرستار در بیمارستان

سرنوشت قمه‌کش‌هایی که در ارومیه خیابان بستند چه شد؟

طلای جهانی جهش کرد

«جف بزوس» و مدیرعامل آمازون به حذف پیام‌های تجاری متهم شدند