پیام ویژه

آخرين مطالب

لایحه بودجه 99 چه ویژگی‌هایی دارد؟ يادداشت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تجارت فردا / متن پیش رو در تجارت فردا منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
هادی چاوشی / اوایل آبان‌ماه 1398 صندوق بین‌المللی پول در گزارشی میزان صادرات نفت خام ایران در سال 2020 میلادی (تقریباً معادل 1399 شمسی) را 500 هزار بشکه در روز پیش‌بینی کرد و نتیجه گرفت که دولت ایران سال آینده برای جلوگیری از کسری بودجه به نفت 6 /194دلاری نیاز خواهد داشت.
کمتر تردیدی وجود دارد که رسیدن قیمت نفت به مرز 200 دلار در سال آینده فقط در خواب و رویا ممکن است. بنابراین حتی اگر التماس دعای رئیس سازمان برنامه و بودجه1 مقبول افتد، به نظر می‌رسد باز هم می‌توان با اطمینان بالایی روی کسری بودجه دولت در سال 1399 شرط بست. در این گزارش، دلایل برنده بودن چنین شرطی برشمرده می‌شود.
میزان صادرات نفت
دولت در لایحه بودجه 99 پیش‌بینی کرده مجموع درآمدش از صادرات نفت و گاز به 2 /22 میلیارد دلار برسد. سهم صادرات گاز از این رقم چهار میلیارد دلار و سهم صادرات نفت 2 /18 میلیارد دلار محاسبه شده است. فرض را بر این بگذاریم که درباره میزان صادرات و درآمد گاز تردیدی وجود ندارد، اما درباره میزان صادرات نفت «ان‌قلت» زیاد است. محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، گفته با اینکه میانگین نرخ فروش نفت ایران در هشت‌ماهه نخست امسال 62 دلار در هر بشکه بوده، دولت قیمت نفت را در لایحه بودجه 99 «با احتیاط» 50 دلار پیش‌بینی کرده. احتیاط البته کار خوبی است، اما به شرطی که همیشه و همه جا رعایت شود، نه اینکه در محاسبات بودجه‌ای، میزان صادرات روزانه نفت و میعانات گازی یک میلیون بشکه محاسبه شود. آن هم در حالی که اغلب ارزیابی‌های واقع‌بینانه از صادرات نفت ایران در سال آینده رقم 300 هزار بشکه در روز را توصیه می‌کنند. کمااینکه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا حتی در اصلاحیه قانون بودجه 98 نیز برآورد صادرات نفت و میعانات گازی را به 300 هزار بشکه در روز کاهش داده است (بگذریم از اینکه این اواخر شرکت کپلر -که اطلاعات نفتکش‌ها را ردیابی می‌کند- صادرات روزانه نفت ایران در ماه نوامبر 2019 را تنها 213 هزار بشکه تخمین زده بود).
نمودار 1 نشان می‌دهد که درآمد نفتی دولت در سال آینده در دو سناریوی لایحه بودجه و سناریوی واقع‌بینانه چقدر با هم تفاوت دارند. مشاهده می‌شود که اگر اتفاق خاصی در حوزه تحریم‌ها نیفتد، دولت حتی برای تامین بودجه 5 /10 میلیارددلاری تامین کالاهای اساسی (با ارز 4200تومانی) هم نمی‌تواند فقط روی درآمدهای حاصل از صادرات نفت و گاز حساب کند؛ چراکه این درآمدها در سال آینده احتمالاً چیزی کمتر از 5 /9 میلیارد دلار خواهد بود.
میزان فروش اموال دولت
بر اساس محاسبات لایحه بودجه 99 کسری تراز عملیاتی دولت در سال آینده کمی بیش از 106 هزار میلیارد تومان است. به جز درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز، یکی دیگر از راه‌های جبران این کسری تراز، فروش اموال و دارایی‌های دولت است که در سال آینده سهمی عجیب و غریب برای آن در نظر گرفته شده است: 5 /49 هزار میلیارد تومان.
تامین بخشی از کسری منابع از طریق فروش اموال دولت در سال‌های اخیر همواره در بودجه‌های سنواتی به تصویب رسیده، اما عملکرد آن در سال‌های گذشته به زحمت حتی به 400 میلیارد تومان نزدیک شده است. عملکرد هشت ‌ماه نخست امسال این حکم قانونی فقط 263 میلیارد تومان است. جدول 1 عملکرد این مصوبه در سال‌های گذشته و درآمدهای حاصل از آن را نشان می‌دهد. اینکه چگونه قرار است در سال آینده عملکرد دولت در حوزه فروش اموال یکباره بیش از 100 برابر رشد کند، سوالی است که در لایحه به آن پاسخی داده نشده است.
سایر درآمدهای دولت
دولت از فصل «واگذاری دارایی‌های مالی» برای خود نزدیک به 125 هزار میلیارد تومان درآمد پیش‌بینی کرده که بیش از 60 درصد آن فروش و واگذاری انواع اوراق مالی و اسلامی است. رقمی معادل 80 هزار میلیارد تومان. جالب آنکه طبق برنامه ششم توسعه، سقف مجاز دولت برای انتشار اوراق معادل 50 هزار میلیارد تومان در سال بوده که لایحه بودجه 99، 60 درصد بالاتر از این سقف پرواز کرده و عملاً قانون برنامه ششم را زیر پا گذاشته است.
برای سال آینده 195 هزار میلیارد تومان نیز درآمد مالیاتی (و گمرکی) برآورد شده که حدود 22 هزار میلیارد تومان بیشتر از قانون بودجه 98 و حدود 40 هزار میلیارد تومان بیشتر از پیش‌بینی عملکرد سال 98 است. شاید بهتر باشد شاخص دوم را ملاک مقایسه قرار دهیم: در عمل حدود 26 درصد رشد درآمد در این حوزه پیش‌بینی شده است. با توجه به تورم 40درصدی سال جاری، به نظر می‌رسد درآمد حقیقی دولت در این حوزه کمتر از سال 98 برآورد شده که نسبت به سایر بخش‌های بودجه واقع‌بینانه‌تر به حساب می‌آید. عملکرد هفت ‌ماه نخست سال 98 در حوزه درآمدهای مالیاتی هم نزدیک به 86 هزار میلیارد تومان بوده است.
مصارف بودجه؛ از حقوق کارمندان تا یارانه‌های فرابودجه‌ای
در بخش هزینه‌های جاری لایحه بودجه 99 حدود 367 هزار میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده که عملاً دوسوم آن مربوط به پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان است: 243 هزار میلیارد تومان.
دولت در سال آینده همچنین 74 هزار میلیارد تومان خرج یارانه دادن به عموم مردم خواهد کرد: حدود 43 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی -که یادگار دوران محمود احمدی‌نژاد است- و حدود 31 هزار میلیارد تومان یارانه معیشتی-که حسن روحانی همین ماه گذشته سنگ بنایش را گذاشت. البته این یارانه‌ها در قالب اعداد و ارقام مندرج در سقف منابع و مصارف عمومی لایحه بودجه نیامده‌اند، بلکه ذیل «فرابودجه» قرار دارند که اصطلاحی جدید است و معلوم نیست چگونه در ادبیات بودجه‌نویسی ایران جا باز کرده است. منابع در نظر گرفته‌شده در تبصره 14 لایحه (شامل هدفمندی یارانه‌ها و وابستگان آن)، در مجموع بیش از 250 هزار میلیارد تومان اعتبار را تعیین تکلیف می‌کند که نسبت به قانون بودجه 98 رشدی 78درصدی را نشان می‌دهد.
بخش دیگری از اعتبارات «فرابودجه»‌ای مربوط به برداشت‌های مختلف از صندوق توسعه ملی است که بیش از 4 /3 میلیارد یورو (44 درصد بیشتر از سال گذشته) را به کارهایی مثل تقویت بنیه دفاعی (دو میلیارد یورو)‌، طرح‌های آبیاری تحت فشار و نوین (150 میلیون یورو)، آبخیزداری و آبخوانداری (150 میلیون یورو)، سازمان صداوسیما در اجرای ماده 93 قانون برنامه ششم و توسعه کمی و کیفی برنامه‌های تولیدی، پویانمایی، مستند، فیلم و سریال (150 میلیون یورو)، طرح‌های آبرسانی روستایی و عشایری و توسعه شبکه‌های آن (150 میلیون یورو)‌، رفع مشکلات حاد پسماندها (150 میلیون یورو)، حمل‌ونقل ریلی برون‌شهری (15 میلیون یورو) و امثال آن اختصاص می‌دهد. ارزیابی حجم ریالی معادل این ارقام بستگی به آن دارد که نرخ تسعیر ارز را چطور حساب کنیم، اما با نرخ ارز نیمایی این روزها، 4 /3 میلیارد یورو بیش از 40 هزار میلیارد تومان می‌شود. هرچند تخصیص همه این بودجه‌ها مشروط به آن است که اصولاً پولی در صندوق توسعه ملی باقی مانده باشد. چون برای سال 99 بیش از 30 هزار میلیارد تومان استقراض از صندوق توسعه ملی برای تامین منابع عمومی دولت پیش‌بینی شده است که طبعاً بر چنین تخصیص‌هایی اولویت دارد.
در هر حال اما به نظر می‌رسد افزایش سهم اعتبارات «فرابودجه»ای از کل منابع در گردش دولت -ولو اینکه این گردش از طریق خزانه‌داری کل صورت گیرد- باعث کاهش شفافیت بودجه‌ای شده است.

بودجه شرکت‌های دولتی
فارغ از آنچه در قالب «فرابودجه» شناخته می‌شود و به جز سرجمع 6 /484 هزار میلیاردتومانی منابع عمومی دولت، بخش بزرگی از سند بودجه دولت را «بودجه شرکت‌های دولتی، موسسات انتفاعی وابسته به دولت و بانک‌ها» تشکیل می‌دهد که برای سال 99 به نزدیک 1484 هزار میلیارد تومان می‌رسد.
در مورد بودجه شرکت‌های دولتی، شاید مهم‌ترین تحولات رخ‌داده در لایحه بودجه 99، اضافه شدن فهرست شرکت‌های با سهام دولتی زیر 50 درصد به سند لایحه، افزایش تعداد شرکت‌های زیا‌ن‌ده (با معیار زیان در سه سال متوالی) از 65 به 105 شرکت و رشد 15درصدی هزینه‌های کارگری و کارمندی شرکت‌ها (مشابه افزایش حقوق کارمندان رسمی دولت) باشد.
هدف‌گذاری‌های بودجه
به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه، اهداف کلان در نظر گرفته‌شده برای بودجه‌ای که اجرایش نیاز به دعای مردم دارد، رشد اقتصادی دودرصدی و اشتغال‌زایی یک میلیون‌نفری است: «برای بودجه سال آتی ایجاد یک میلیون شغل پیش‌بینی شده است. همچنین تحقق رشد اقتصادی دودرصدی و خروج از رکود نیز هدف‌گذاری شده است که صندوق بین‌المللی پول آن را تایید می‌کند.»2 معلوم نیست تاییدی که محمدباقر نوبخت به صندوق بین‌المللی پول نسبت داده بر مبنای چه گزارشی است. چراکه آخرین گزارش IMF درباره اقتصاد ایران، رشد اقتصادی ایران را در سال 2020 میلادی صفر و در سال 2021 معادل یک درصد پیش‌بینی کرده است.
نوبخت علاوه بر این «ابراز امیدواری» کرده نرخ تورم در سال آینده کاهش یابد. به ویژه از این جهت که: «تصمیم نداریم حتی یک ریال از نیازهای خود را از محل پول پرقدرت که از سوی بانک مرکزی چاپ می‌شود تامین کنیم.» با وجود این، توجه به ترکیب منابع درآمدی لایحه بودجه 99 نشان می‌دهد که وقوع کسری بودجه در سال آینده یک واقعیت محتوم است. حتی اگر با محاسبات حسابداری، مجموع درآمدها و هزینه‌ها به نوعی جمع و جور شود، به دلیل مشکلات دسترسی به منابع ارزی حاصل از فروش نفت و موجودی صندوق توسعه ملی که ناشی از تحریم‌های ایالات‌متحده است، حتی فرآیند تبدیل این منابع به ریال هم می‌تواند در عمل به معنای چاپ پول پرقدرت از سوی بانک مرکزی باشد و در آتش تورم بدمد.
پی‌نوشت‌ها:
1- محمدباقر نوبخت هجدهم آذر در نشست خبری تشریح لایحه بودجه سال 99 گفت:‌ «برای اجرای قانون بودجه نیاز به دعا و کمک داریم.»
2- خبر شماره 83587001 ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/301684/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

مرغ ارزان شد

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

آیفون‌های سرقت شده سر از چین درآوردند!

طراحی جلویی شیائومی Civi 4 در کنسول گوگل پلی مشاهده شد

حمله به جان وحدت

ساخت تصویر متحرک 3 ثانیه‌ای در پیام‌رسان پیش‌فرض اندروید امکان‌پذیر می‌شود

تاریخ سازی جعلی

سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: رتبه‌بندی 100 هزار معلم اصلاح شد

سیل برای دبی گران تمام شد

موضع‌گیری دو پهلو

سقوط کامیون نفت‌کش در آب‌نمای کنخ مسیر بندر خمیر

وزیر ارتباطات: تا پایان سال 50 درصد به سرعت اینترنت افزوده می شود

وزیر ارتباطات: یک‌سوم کشور به زیرساخت‌های فیبرنوری مجهز شدند

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

انقلابیون انتقادی

توضیحات وزیر کشور در مورد آخرین وضعیت امداد رسانی به 5 استان درگیر سیل در کشور

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

خسارت زلزله 5.6 ریشتری در شمال ترکیه

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

آیفون 16 پرو به پوشش ویژه لنز دوربین برای بهبود کیفیت تصویر مجهز خواهد شد

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

غربت مرتضی

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار 2024 سونی لو رفت

معاون مدیریت پسماند: عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ممنوع می شود

اپل بیش‌از 250 میلیون دلار در پردیس سنگاپور سرمایه‌گذاری می‌کند

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

از چاله به چاه؟

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

تغییر جایگاه مردان و زنان در اتوبوس‌های بی.آر.تی

اندروید 15 احتمالاً برای افزایش امنیت اقدام به قرنطینه اپلیکیشن‌های مشکوک می‌کند

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

رئیس سازمان سنجش: رئیس جدید سازمان سنجش به زودی معرفی می‌شود

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

متحدان اسرائیل در برزخ

رئیس پلیس فتا: فروشندگان سوال‌های جعلی آزمون سراسری بازداشت شده‌اند

آنر 200 لایت به زودی برای عرضه در بازار جهانی رونمایی می‌شود

تقابل نظامی اسرائیل و ایران؛ پیامدها و راه‌حل‌ها

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

آشیانه سری

گوشی پرچمدار 2024 هواوی از اندروید 12 استفاده می‌کند