پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ حقوق بین‌الملل و شهادت سردار يادداشت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق / « حقوق بین‌الملل و شهادت سردار » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم سیدعلی خرم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شهادت مظلومانه سردار قاسم سلیمانی و آثار و تبعات وسیع آن در منطقه و جهان، همه نگاه‌ها را به سوی حقوق بین‌الملل متوجه کرد که چه واکنشی نشان می‌دهد و چه نسخه‌ای می‌پیچد. چنانچه قرار باشد پاسخی نسبتا روشن از منظر حقوقی به مسئولان امر و مردم کشورمان که خود را در سوگ ازدست‌دادن آن شهید شریک می‌دانند داده شود، در چندین بخش می‌توان مطرح کرد.اولین منظر، منظر حقوق بین‌الملل است. ابتدا باید اذعان کرد همان‌طور که دونالد ترامپ و سایر مقامات آمریکایی گفته‌اند، این سوء‌قصد اقدامی فرا‌قضائی و خودسرانه بوده که تنها قاضی و تصمیم‌گیرندگان آن، شخص دونالد ترامپ، مایک پمپئو و مارک اسپر (وزیر دفاع) بوده‌اند. کاخ سفید به فاصله کوتاهی از این حمله، در بیانیه‌ای به‌صراحت مسئولیت حمله را پذیرفت و آن را «دفاعی قاطع به‌منظور ارعاب ایرانیان برای حملات آتی» دانست. توییت‌های بعدی ترامپ نیز به‌صراحت مؤید قصد قبلی و اصرار آمریکا به قتل سردار سلیمانی بود. ترامپ در آخرین توییت خود، ضمن مسئول‌دانستن سردار قاسم سلیمانی برای مرگ سربازان آمریکایی و میلیون‌ها انسان بی‌گناه نوشت: «او باید سال‌ها پیش از این حذف می‌شد».موضوع ادعایی ترامپ در هیچ دادگاه منصف و بی‌طرف بین‌المللی و با ارائه مدارک و مستندات مربوط به جرم، بررسی نشد و حکمی صادر نشده است. این اقدام در تاریخ روابط بین‌الملل بی‌نظیر است و تا‌کنون دیده و شنیده نشده است که رئیس‌جمهور یک کشور، دستور رسمی ترور مقامات عالی‌رتبه کشورهای دیگر را در کف خیابان و بدون موقعیت عملیات نظامی صادر کند. از منظر بین‌المللی، چنین اقدام و سوء‌قصدی، جنایتی مسلم و مظهر تروریسم دولتی است که بر زور و قنداق تفنگ متکی است. شخص ترامپ و بقیه مقامات آمریکایی باید پاسخ‌گوی جامعه بین‌المللی باشند. نظامیان آمریکایی نیز در این عملیات قاتل و مجرم هستند و از نظر حقوقی مسئولیت جزایی دارند. عناصر نظامی آمریکا حق اجرای دستور مجرمانه ترامپ را نداشتند؛ چون عملیات آنها در موقعیت نظامی و دفاعی نبوده و دستور خودسرانه یک مقام سیاسی برطرف‌کننده مسئولیت کیفری نظامیان در معاونت جرم نمی‌شود. آنها که در سراسر جهان با عبارات مستقیم یا غیرمستقیم از این جنایت حمایت کرده و می‌کنند، به دلیل خوش‌خدمتی به آمریکا یا ماهیت جنایت‌کارانه خود، خود را «مشوق جرم» و آلوده به تروریسم دولتی کرده و مستوجب عقوبت یا تلافی در آینده خواهند بود. سازمان ملل متحد با عنایت به اینکه طبق بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد، همه اعضای جامعه بین‌المللی را از اعمال هرگونه تهدید یا زور در قبال تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی دیگر اعضا بر حذر داشته و ممنوع اعلام کرده است، بلافاصله از گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر خود در زمینه اقدام‌های فراقضائی و خود‌سرانه، یعنی خانم اگنس کالامارد، خواست به‌صراحت موضع‌گیری کند. آن گزارشگر ویژه در فاصله چند ساعت از سوء‌قصد، تأکید کرد: «سوء‌قصد آمریکا در عراق علیه سردار سلیمانی و یک مقام نظامی دیگر عراقی، به احتمال زیاد غیرقانونی و خلاف حقوق بین‌الملل است». از سوی دیگر، آن‌طور که قانون‌گذاران آمریکا می‌گویند، رئیس‌جمهور آمریکا قوانین داخلی آمریکا را نیز نقض کرده و بدون رعایت قانون اساسی و مجوز کنگره، مرتکب قتل شده و طبق قوانین داخلی آمریکا نیز او مجرم است.
اگر به دیگر ابعاد حقوق بین‌الملل نگریسته شود، ملاحظه می‌شود با دلایل بیّن و روشن، این اقدام علیه میهمان رسمی و خارجی در یک کشور ثالث، نقض آشکار حقوق بشر است. وقتی یک دولت به خود اجازه می‌دهد نماینده رسمی یک کشور را این‌گونه ترور کند، نشان می‌دهد به هیچ خط قرمزی در حوزه بین‌الملل قائل نیست. کشورها باید از اینکه کشوری بدون پایبندی به هیچ‌یک از اصول اخلاقی،‌ انسانی و حقوقی در عرصه بین‌الملل، ممکن است هر لحظه و در هر جایی فردی را ترور کند، واهمه داشته باشند. خاطر رئیس‌جمهوری فرانسه را که به نوعی از این اقدام هولناک حمایت کرد، به این نکته جلب می‌کنم که مشابه همین عمل را قاتل ژنرال دوگل در مراسم روز ملی فرانسه انجام داد و مقامات فرانسه، ضارب را دستگیر و به عقوبت رساندند. پس اگر از این قتل‌ها حمایت کنید، روزی که به سر مقامات خودتان آمد، گله‌مند نباشید و از چنین وقایعی استقبال کنید. این اقدام آمریکا در یک کشور تحت اشغال (به گمان آمریکا) نیز نقض آشکار حقوق بشردوستانه است؛ زیرا آمریکا به‌عنوان اشغالگر قبلی در سرزمین عراق موظف است بر طبق اصول حقوق بشر‌دوستانه، از جان اتباع عراقی و اتباع خارجی محافظت کامل کرده و هرگونه نقض آن، جنایت جنگی محسوب می‌شود. در حقوق بین‌الملل نوین که بعد از سال‌های 1990 به تدریج پیاده شد، نه‌تنها دولت آمریکا در قبال این سوء‌قصد مسئولیت تام دارد، بلکه چهار دسته از مقامات آمریکایی در این رابطه باید به دست قانون و مجازات سپرده شوند. دسته اول، آنان که پیشنهاد چنین جنایتی را به رئیس‌جمهور آمریکا داده‌اند. دسته دوم آنان که این پیشنهاد را تصویب کرده‌اند، ازجمله خود دونالد ترامپ. دسته سوم، آنها که این حکم را ابلاغ کرده‌اند و چهارم آنان که این حکم را اجرا کرده‌اند یا با هدایت پهپاد، آن مرحوم را به شهادت رسانده‌اند. اولین‌بار این روش حقوق بین‌الملل نوین در فاجعه انسانی 1998 رواندا پیاده و اجرا شد و هنوز مجرمان آن فاجعه انسانی در زندان‌های طویل‌المدت به سر می‌برند. همین آمریکا و اروپا مجری این قانون بوده‌اند؛ پس چرا نوبت خودشان که می‌رسد، از قانون فرار می‌کنند و آن را به سخره می‌گیرند؟ کشوری که مدعی نظام حاکمیت قانون است، باید نشان دهد که جرم و جنایت از سوی هرکسی قابل تعقیب است. در چند یادداشت بعدی، به ابعاد دیگر موضوع
خواهم پرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/302169/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش سازمان ثبت احوال به حذف نام پدر از کارت هوشمند ملی

هم میهن: پایان گشت ارشاد و روسیاهی تندروها

830 طرح مسئولیت اجتماعی استان فارس در رصد شرکت ملی نفت/ 4 همت اعتبار اختصاص یافت

طرح تامین مالی ⁧تولید⁩ و زیرساخت‌ها در شورای نگهبان تایید شد

اندروید 15 برنامه‌های مشکوک را قرنطینه می‌کند

روایت چتم‌هاوس از موفقیت راهبردی ایران در حمله به اسرائیل

ماجرای شایعه خروج ایران از ایکوم و ایکوموس چیست؟

پادشاه لخته

ریاض برای متعادل کردن بودجه به نفت بالای 96 دلار نیاز دارد

74 هزار فعالیت تعمیراتی با هدف افزایش تولید نفت در گچساران

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

معاریو: ایران، روز قیامت را به اسرائیل نشان داد

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

لحظه‌ای بزرگ در انتظار لپ‌تاپ‌های ویندوزی است

تلفات بارندگی و سیل در پاکستان به حدود 100 تن رسید

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

موج تعدیل نیرو به خالق هوش مصنوعی Stable Diffusion رسید

از خاتمی تا دایی در مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»/ تصاویر

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

اقدام روز گذشته اسرائیل گوشمالی دیگری خواهد داشت/ پاسخ ایران می‌تواند اشکال متفاوت داشته باشد

حمله شرور قمه‌به دست به خودروی پلیس

امدادرسانی 112 روستا در سیستان و بلوچستان

‏ویدئویی از سرقت با خونسردی کامل و بدون ماسک از پارکینگ و انباری یک مجتمع

قتل راننده تاکسی ترکیه‌ای به دست مسافر ایرانی

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

مدل جدید گوشی ارزان گلکسی F15 سامسونگ عرضه شد

توییت جدید عضو دفتر رهبر انقلاب پس از اظهاراتش درباره حجاب

مذاکرات هند و اوپک درباره تحولات بازار نفت

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

واردات نفت چین از روسیه در ماه مارس افزایش یافت

فیلمی از لحظه انفجار مغازه عطرفروشی

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

بنچمارک ناامیدکننده چیپست جدید Kirin 9010 هواوی

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

عملکرد وزارت نفت در بخش‌های نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی بررسی می‌شود

تصاویری از خسارت سیل امارات

امدادرسانی‌ نیروهای بسیج و سپاه در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

ایران به فناوری سامانه پایش وضع ماشین‌های دوار دست یافت

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

ارسال مواد غذایی به سیل‌زدگان سیستان‌وبلوچستان توسط نیروی هوایی ارتش

هشدار وزارت بهداشت به مادران باردار درباره زایمان تقویمی

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مشاهده 4 قلاده خرس قهوه‌ای در منطقه حفاظت شده اشترانکوه

ویژگی احتمالی بعدی اندروید، در آیفون وجود ندارد

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

امدادگران آمریکایی در حال آزمایش لباس های جت گرانشی