پیام ویژه

آخرين مطالب

آیا رابطه تهران- مسقط تغییر می‌کند؟ يادداشت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
دهم ژانویه میلادی، قابوس بن سعید، سلطان عمان درگذشت. با مرگ او سلطنت حدودا پنجاه ساله‌اش نیز پایان یافت. او بیشترین طول دوران پادشاهی را بین حاکمان کشورهای حاشیه خلیج‌فارس داشت. فردای روزی که سلطان قابوس درگذشت، هیثم بن طارق آل سعید به عنوان جانشین او انتخاب شد. اجرای بدون مشکل، قاطعانه و سریع روند انتخاب جایگزین اهمیت ویژه‌ای برای سلطنت داشت، چراکه باید به سال‌ها گمانه‌زنی و ترس از درگیری داخلی که می‌توانست منجر به یک بحران جانشینی شود، پایان می‌داد.
وب‌سایت شورای آتلانتیک در مطلبی عنوان کرد: اکنون سلطان هیثم باید بتواند مانند همتای پیشین خود خوب عمل کند. احتمالا هیچ رهبر عربی اخیرا به اندازه سلطان قابوس در حکومت خود مشروعیت نداشته است. در واقع، قابوس در عمان بسیار محبوب بوده و به واسطه توسعه اقتصادی و اجتماعی مسقط اعتبار زیادی برای خود ایجاد کرده بود. در طول مدت (تقریبی)
50 سال که قابوس سکاندار کشتی عمان بود (یعنی از سال 1970- 2020)، این کشور را با سیاست خارجی خود از یک کشور دورافتاده در حاشیه خلیج‌فارس تبدیل به کشوری مدرن و مرفه کرد که نقشی کلیدی در خاورمیانه و همین‌طور دیپلماسی جهانی دارد.
اکنون که انتقال قدرت در مسقط به خوبی پیش رفته، این پرسش در ذهن بسیاری ایجاد شده که آیا ممکن است دیگر کشورهای خاورمیانه بخواهند بر رهبر جدید عمان نفوذ پیدا کنند؟ و چگونه می‌خواهند این کار را انجام دهند؟ درحالی که گفته می‌شود این احتمال وجود دارد که امارات‌متحده‌عربی یا عربستان‌سعودی از نفوذ خود برای اعمال فشار بر جانشین قابوس استفاده کنند تا در مواضع ضدایرانی‌شان مسقط را به سوی خود بکشانند، قطعا تهران از پیدایش چنین نتیجه‌ای جلوگیری خواهد کرد. در واقع، حفاظت از رابطه منحصر‌به‌فرد و خاص میان جمهوری اسلامی و عمان اهمیت زیادی برای ایران دارد، خصوصا با تداوم رویکرد «فشار حداکثری» دولت ترامپ.
عمان باوجود عضویت در شورای همکاری‌ خلیج‌فارس روابطی قوی با تهران دارد؛ روابطی که قابوس برای گسترش آن تلاش زیادی کرد. باتوجه به اینکه ایران و عمان در حق حاکمیت بر تنگه هرمز مشترک هستند، مسقط درباره همکاری نزدیک با ایران در موضوعات منطقه‌ای واقع‌بینانه عمل کرده است. علاوه بر این، یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی عمان این بوده که میان همسایگان عرب خود و متحدان غربی آنها و ایران تعادل برقرار کند، در حالی که مقامات برخی دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس از «توسعه‌طلبی ایران» می‌ترسند، بیشترین نگرانی مسقط مربوط به تلاش عربستان‌سعودی برای سلطه در شبه جزیره بزرگ‌تر عربی است، بنابراین همکاری روزافزون با ایران، عمان را قادر ساخته تا با پادشاهی سعودی به عنوان مرکز شورای همکاری خلیج‌فارس مقابله کند؛ کشوری که هیچ‌گاه به حاکمیت کشورهای کوچک‌تر شورا احترام نگذاشته است. بنابراین هیچ دلیلی وجود ندارد که سلطان هیثم بخواهد در روابط خود با ایران تغییر ایجاد کند. این ماه دولت عمان برای تاکید بر استمرار، انسجام و وحدت در امور داخلی و خارجی سلطنت خود و روش‌های تجارت در تلاش بوده است. یکی از دانشجویان دکترا در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن معتقد است: «قابوس رفته اما حکومت او همچنان پابرجاست و تصور چنین حکومتی بدون حمایت ایران آن هم زمانی که بیشترین نیاز را به آن دارد، غیرممکن است.»
سلطان جدید عمان در اولین سخنان خود پس از به قدرت رسیدن تایید کرد که کشورش پس از قابوس نیز به پیروی از اصول سیاست خارجی که مسقط از سال 1970 پذیرای آن است، ادامه خواهد داد. او گفت: «ما همان خط سلطان قابوس و اصولی که او برای سیاست خارجی، همزیستی مسالمت‌آمیز در بین ملل و مردم و عدم دخالت در امور دیگران مشخص کرده است را دنبال خواهیم کرد.» سلطان هیثم نیز مانند همتای پیشین خود متعهد شده است که همزیستی مسالمت‌آمیز و یکپارچگی اقتصادی را در همه کشورهای حوزه خلیج‌فارس از جمله ایران ترویج دهد.
از زمانی که سلطان هیثم به قدرت رسیده، ایران برای نشان دادن تعهد خود در حمایت از او و همچنین حفاظت از روابط میان دو کشور، گام‌های مهمی برداشته است. دو روز پس از
به قدرت رسیدن رهبر جدید عمان، حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران برای او پیام تبریک فرستاد و بر «اعتماد متقابل» میان مسقط و تهران تاکید کرد. روحانی گفت: «امیدوارم در دوران رهبری شما روابط دوجانبه در همه زمینه‌ها با دانش و بصیرت بیشتری رشد کند.» چهار روز بعد، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای مذاکره با یوسف بن‌علوی، دیپلمات ارشد عمان راهی مسقط شد.
سال‌هاست عمان به عنوان یک کانون پشتیبان سوم شخص کارآمد میان کشورهای غربی و عربی در یک‌سو و جمهوری اسلامی در سوی دیگر شناخته می‌شود. امروز در منطقه خلیج‌فارس وضعیت آشفته‌ای برقرار است که توانایی مسقط برای ایجاد تعادل در سیاست خارجی ناهماهنگ آن را بیشتر به چالش می‌کشد. سلطان هیثم با تمرکز بر استمرار استراتژی‌های منطقه‌ای عمان که هدف آن گسترش ثبات و اعتدال و کاهش تنش‌هاست، با چالش‌های بزرگی روبه‌رو خواهد بود، چراکه روابط ایران و امریکا همچنان تیره و تار باقی ماند و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس نگران وقوع جنگ جدیدی هستند که به ناچار بحران‌های بزرگی برای منافع عمان ایجاد می‌کند. با این حال این شرایط فرصت جدیدی نیز برای سلطان جدید مسقط فراهم می‌کند تا در اوایل سلطنت خود ثابت کند که رهبری باهوش است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/306260/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

اپل پیام‌رسان‌های واتساپ و تلگرام را از اپ استور چین حذف کرد

گزارش Surfshark: از سال 2004 تاکنون، میلیاردها حساب کاربری هک شده‌اند

گلکسی زد فلیپ 6 با پردازنده پرچمدار قدرت‌نمایی کرد

مایکروسافت از هوش مصنوعی VASA رونمایی کرد؛ ساخت چهره‌های سخنگو از روی عکس

تولید پایدار سوخت در پالایشگاه تهران با تنوع‌بخشی به سبد محصولات

دارندگان کارت سوخت بخوانند

رونمایی اسپیکر نمایشگردار اپل محتمل‌تر شد

زلزله تایوان نزدیک به 100 میلیون دلار به TSMC خسارت وارد کرده است

ماجرای توییت یک فعال اقتصادی علیه اسرائیل و حمله مجری شبکه منوتو با دروغ پراکنی به او

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

اگزینوس 2500 احتمالاً عملکرد بهینه‌تر نسبت به اسنپدراگون 8 نسل 4 خواهد داشت

قیمت هدست متا کوئست 2 به‌طور دائمی افت کرد

پزشکان پایبند تعرفه‌های قانونی نیستند

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

مارک زاکربرگ می‌گوید متا در حال توسعه دستگاه پوشیدنی مانند تراشه مغزی نورالینک است

گوشی وان پلاس Ace 3 Pro طراحی کاملاً جدیدی خواهد داشت؟

برنامه/ ردیاب بهترین مکان تحت پوشش شبکه‌های تلفن همراه

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

همتی به رئیسی: مردم همچنان در انتظار وعده برقراری گشت ارشاد مدیران هستند/ ویدئو

فراجا: با رفتار اشتباه احتمالی ماموران در برخورد با بی‌حجابی برخورد خواهد شد

جنجال هوش مصنوعی؛ تریلر جعلی فیلم جیمز باند با بازی هنری کویل وایرال شد

سامسونگ حذف یکی از نرم‌افزارها را در One UI 6.1 غیرممکن کرد

ترخیص 2 هزار و 500 خودرو و تاکسی برقی از گمرک

واکنش عباس عبدی به توئیت عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب درباره برخود با بی حجابی

پردازنده دیمنسیتی 6300 مدیاتک برای گوشی‌های میان‌رده معرفی شد

تکلیف تعطیلی پنجشنبه‌ها چه زمانی مشخص می‌شود؟

خرید سه‌بعدی کالاهای جدید به اپل ویژن پرو اضافه شد

عرضه شفاف فرآورده‌های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در بورس انرژی

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

بایدن در آستانه شکست؟

آمریکا پشت اسرائیل را خالی کرد | ادعای وزیر خارجه آمریکا درباره حمله اسرائیل به ایران

لاوروف: ایران خواهان تشدید تنش نیست

انتخاب رشته‌ آزمون دوره دکتری از اول اردیبهشت آغاز می‌شود

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

پوکو M7 5G در راه است؛ نسخه ری‌برند شده Redmi 13 5G

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

آتش سوزی در پایتخت اندونزی 7 کشته برجای گذاشت

گزیده‌های نفتی هفته

پیش بینی تولید 13.5 میلیون تن گندم در سال جاری

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند/ ویدئو

تلویزیون‌های گیمینگ سری 2025 ردمی شیائومی با قیمت رقابتی معرفی شدند

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند

واژگونی پراید حادثه آفرید

رئیس دومین بانک بزرگ روسیه: سوئیفت باید از بین برود

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس