پیام ویژه

آخرين مطالب

چو دزدی با چراغ آید.../ ادعای اشرف غنی درباره زبان فارسی يادداشت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - چو دزدی با چراغ آید.../ ادعای اشرف غنی درباره زبان فارسی
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6069935
k ٨.٣
٨
روزنامه سازندگی / متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
مهدی یزدانی‌‌خُرّم/ صحبت‏های اشرف غنی رئیس‏جمهورِ کشوری به نامِ افغانستان درباره‏ی هویتِ زبان دَری و برخی حقایقِ تاریخی بیش از آن‏که برآمده باشد از دانش و شناخت در ادامه‏ ی پروژه‏ی تضعیفِ ریشه‏های تاریخی ایران است که سال‏هاست با هم‏کاری برخی کشورهای تازه‏متولدشده، قومیت‏گراهای تندرو و حامیانِ سیاسی‏شان در حالِ رقم خوردن است. فارغ از اینکه «ایرانِ بزرگ» و بعد «خراسانِ بزرگ» چه محدوده‏ی جغرافیایی‏ای را در بر می‏گرفته‏اند و اسنادش از روز روشن‏تر است و اینکه کشوری به نامِ افغانستان مطلقن ساخته‏ی نیروهای خارجیِ استعماگر است و یکی از دلایلی هم که هیچ‏وقت در قالبِ یک کشور نتوانست قدعَلم کند نیز همین بوده، باید اشاره کنم به مرزهایی که ادبیاتِ فارسی برای ما روشن کرده است. زبانِ فارسی در متن‏ها رقم می‏خورد و البته در مناطقِ گوناگون به شیوه‏های مختلف تکلم می‏شود. بسیاری از شاعران و سخن‏سازانِ مهم زبانِ فارسی و هم‏چنین نقاشان و خوش‏نویسانِ ایرانی در مناطقی که طبقِ معاهده‏هایی در دورانِ قاجار از ایران جدا شد، در خاکِ افغانستانِ کنونی زنده‏گی می‏کرده‏اند. این اتفاق فقط برای افغانستان رقم نمی‏خورد چه کشورهای تازه‏سازی چون ترکمنستان، ازبکستان، آذربایجان و... نیز در دلِ خود شهرهایی را دارند که موطنِ شاعرانِ فارسی‏گوی بوده است. در ادبیات ما بارها از بلخ و سمرقند و غزنین و بخارا و قندهار و... نام برده می‏شود. مناطقی که بعدِ سقوطِ ساسانیان تحتِ‏لوای حکومت‏های تحتِ امر خلافتِ اسلامی قرار گرفت و عملن بعدِ به‏قدرت‏رسیدنِ صفویان و احیای کاملِ امپراتوری ایران در مرزهای‏اش باقی ماند. روشن‏تر از روز است که حتا با درنظرگرفتنِ اسناد مرزهای سیاسی نیز تراوشاتِ امثالِ غنی و فقیر بیش‏تر مضحک به نظر می‏رسند اما استدلالِ اصلی به زبانِ فارسی بازمی‏گردد.
زبانِ فارسی سیرِ تطور طولانی‏ای داشته که در مباحثِ زبان شناسی درباره‏اش بسیار نوشته‏اند. چه مثلن جریان‏های «پارسی‏گویانِ هند» هیچ‏گاه باعث نشده قدرت‏های سیاسی در ایران هند را زمانی جزو امپراتوری ایران بدانند یا حمله و توافقِ مغولان بر بخش‏های وسیعی از آسیا و اروپا نیز نتوانست از آن‏ها یک امپراتوری مستقر و قدرتمند بسازد چون مغولان در تمامِ ممالکی که فتح کردند ذوب شده و عملن هویت‏شان از بین رفت. دلیل‏اش هم فقدانِ قدرت زبانی، مذهبی و فرهنگی‏ای بوده که مغولان از آن بی‏نصیب بودند. اما امپراتوری ایران علاوه بر اینکه قومیت‏های فرهنگ داری چون تُرکان، کُردها، گیلک‏ها و خراسانی‏ها را در دلِ خود داشت، از زبان فارسی و فرهنگی برخوردار شد که تمامِ این قسمت‏ها را به هم متصل می‏کرد. از این منظر فقط می‏توان در قامتی بسیار کوچک‏تر امپراتوری عثمانی و زبان و ادبیات ترکی را با آن مقایسه کرد. ساختارهایی که هم قدرتِ سیاسی و نظامی و اداری داشتند، هم زبان و فرهنگِ خود را اشاعه و گسترش می‏دادند. به همین دلیل عملن سه سنتِ فکری و فرهنگی و ادبی جدی در منطقه‏ی خاورمیانه را باید از آن مصر، ترکیه و ایران دانست. سه نقطه ‏قبلی که سه جنس هنر و ادبیات و فرهنگ نزدیک از نظرِ مذهبی اما متفاوت از منظرِ زبانی را طیِ قرن‏ها نماینده‏گی می‏کرده‏اند. بعدِ جنگِ اول جهانی و تکه‏تکه‏شدنِ منطقه مرزهای تازه ساخته شدند. مرزهایی که بر اساسِ میلِ فاتحانِ غربی بود. این میان ایران تکه‏های مهمی را در جنگ با روس‏ها و بعد تنازع با بریتانیا از دست داد. ازجمله مناطقِ مهم و فرهنگ‏داری چون هرات را. اما زبانِ فارسی توانست بی‏توجه به این اتفاق نیابتِ آن امپراتوری سیاسی را بر دوش بکشد. کافی‏ست با نگاهی تاریخی دریابیم که عمده‏ی فرهنگ و ادبیاتِ فارسی در منطقه‏ی ایرانِ کنونی تولید شد بعدِ جداشدنِ تکه‏های دیگر. در صد سالِ اخیر دیگر فارسی‏نویسان و فارسی گویان سهمِ مهمی در ادبیات و هنر فارسی نداشته‏اند و اگر هم بوده عمدتن در حدی توریستی به نمایش درآمده. اینکه اشرف غنی با حربه‏ی تملک‏خواهی زبانی پیش آمده کاری‏ست هوشمندانه و نشان می‏دهد تا چه حد دچارِ فقر و فقدان در هویتی‏ست که نمی‏تواند شکل و رنگِ یک کشور را به خود داشته باشد.
چنین رفتارها و برخوردهایی که ناشی از عقب‏مانده‏گی همه‏جانبه است و تکرارش باعث افروخته‏شدنِ شعله‏های ناسیونالیسم تندی می‏شود، اتفاقی تازه نیست. در چند سالِ گذشته و در غفلتِ همیشه‏گی ارگان‏های فرهنگی در دولت‏ها بسیاری از وجوهِ تاریخی و فرهنگی ایران را به یغما برده‏اند. ساختاری که تا سال‏ها با «شاهنامه»‏ی فردوسی برخوردی سیاسی داشت و در آغاز کارش می‏خواست با کلنگ بر جانِ تخت‏جمشید بیفتد چه‏گونه می‏تواند از هویتِ ایرانی دفاع کند؟ هرچه در تمامِ این سال‏ها هزینه شده با هوش‏مندی خواسته بینِ ایرانیت و اسلامیت فاصله بگذارد. در‏حالی‏که این دو چنان به هم آمیخته‏اند که حذفِ یکی‏شان دیگری را نیز کم‏نفس و تنها می‏کند. حفاظت از مرزها فقط حفاظتی فیزیکی نیست چه مرزهای زبانی و فرهنگی ایران بسیار گسترده‏تر از مرزهای فعلی شناخته‏شده‏اش است. این مرزها را باید روشن‏فکران و نویسنده‏گان پاس‏داری کنند و ارگان‏های فرهنگی نیز به آن‏ها تاسی کنند. نه اینکه مثلن صادق زیباکلام که هیچ تخصصی در حوزه‏ی زبان و ادبیات فارسی ندارد بیاید و مثلن روزِ ملی افغانستان را «تبریک» بگوید. روز جداکردنِ خاکِ ایران را! اما به یغمابردنِ سرمایه‏های زبانی و فکری هولناک‏تر است. چه با کمی سرمایه‏گذاری و حمایت سیاسی طَرارانِ فرهنگی مانندِ غنی می‏توانند هویتی برای خود بسازند و این ستم و ظلم به نسل‏های تازه است که در سال‏های اخیر و باتوجه به سیاست‏های فرهنگی بیش از پیش نسبت به مفهومِ وطن دل‏زده شده‏اند. مقابله با انواع اشرف غنی‏ها یک وظیفه‏ی جدی‏ست. نه با مسخره‏کردن و تحقیر که با قدرتی برآمده از هزاران صفحه ادبیاتِ فارسی که نشان می‏دهد این امپراتوری هم‏واره در این منطقه وجود داشته و مهم‏ترین چیزی که تا امروز حفظ کرده، زبان‏اش بوده است. زبانی که نه مغولان، نه تیمور، نه اعراب و امثالهم نتوانستند خللی به آن وارد کنند و عملن مهم‏ترین دژی شد که فتح‏ناشدنی ماند تا امروز. حال برخی می‏کوشند کلِ دژ را از آنِ خود بدانند و اگر شد بخش‏هایی از آن را تصرف کنند. ضعفِ سیستمِ فرهنگی دولت‏مردانِ ایرانی در این زمینه‏ها بارها خود را نشان داده و برای همین چنین این دست سیاست‏مدارانِ محلی را گستاخ کرده تا بتوانند این‏گونه سخن بگویند. با شعار و شعر نمی‏توان از هویت فرهنگی یک ملت دفاع کرد چه به سرعت تاریخ را جعل می‏کنند. چنان‏که طیِ این سال‏ها بارها با مواردش مواجه بوده‏ایم. از فیلمِ مضحکِ سی‏صد تا ادعاهای هرروزه‏ی تاجیکستان و ترکیه و بخشی از اعراب برای دزدیدنِ میراثِ فرهنگی ایران. فقط این را می‏دانم که زبان و ادبیات فارسی هیچ‏گاه تصرف نشده است و این حمله‏ی همه‏جانبه از جنسی دیگر است... به قول سنایی « چو دزدی با چراغ آید/ گزیده‏تر برَد کالا»... و این‏ها دزدانِ با چراغ‏اند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/315032/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی تولید 13.5 میلیون تن گندم در سال جاری

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند/ ویدئو

تلویزیون‌های گیمینگ سری 2025 ردمی شیائومی با قیمت رقابتی معرفی شدند

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند

واژگونی پراید حادثه آفرید

رئیس دومین بانک بزرگ روسیه: سوئیفت باید از بین برود

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس

روند ادامه‌دار کاهش قیمت سکه

سقوط سهام آسیا

مرغ کیلویی چند؟

واکنش ها به تذکر دفتر رهبری در مورد گشت ارشاد جدید/ طرح نور تعطیل می شود؟

نویسنده آمریکایی: خاورمیانه در پرتگاه جنگ گسترده‌تری است که هیچ‌کس نمی‌خواهد

تصاویر هوایی از وضعیت «زرآباد» در استان سیستان و بلوچستان بعد از بارندگی

ارتباطات استان سیستان و بلوچستان پایدار است

آیپد ایر 12.9 اینچی به پنل Mini-LED نمایشگر مجهز خواهد شد

سقوط جرثقیل در پتروشیمی رازی؛ 2 نفر فوت شدند

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

متا مدعی شد: مدل زبانی لاما 3 عملکرد بهتری نسبت به اغلب رقبا دارد

پدر گلاب ایران درگذشت

رقیب اپ استور آغازبه‌کار کرد؛ فروشگاهی جدید برای برنامه‌ها و بازی‌های آیفون

حمایت تمام قد علم الهدی از بازگشت گشت ارشاد و طرح «نور»/ اساتید حوزه عفاف و حجاب دختران را اقناع کنند

آذری جهرمی: این یک رجزخوانی نیست، هشدار است/ جنگ طلب نیستم اما در صورت اعلام جهاد از سوی رهبری، لباس سربازی خواهم پوشید

مشخصات Redmi 13 5G و پوکو M7 پرو 5G لو رفت

هزینه مومیایی جسد در سال 1403 اعلام شد

گوشی ارزان جدید موتورولا با باتری پرظرفیت در راه است

ترافیک سنگین در جاده کرج - چالوس

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

گوگل کارمندان معترض به همکاری با رژیم صهیونیستی را اخراج کرد

ارتش سوسک‌های رباتیک مجهز به کوله‌پشتی رایانه‌ای در بیابان

بارش باران در مناطق جنوبی کشور رکورد زد

توقیف خودرو با بیش از 50 میلیون تومان خلافی

مرگ غم‌انگیز تازه عروس در شب عروسی

حکم قطعی محکومان پرونده «الماس مال» صادر شد

ماجرای برادر کشی با شلیک گلوله

سازمان هواپیمایی کشوری: پروازهای فرودگاه‌های کشور در حالت عادی هستند

دامغان لرزید

مرگ غم‌انگیز تازه عروس و داماد در شب عروسی

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

مانیتور 27 اینچ جدید ازراک آنتن وای‌فای دارد

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

هکرهای چینی برای حمله به زیرساخت‌های آمریکا آماده می‌شوند

سامانه بارشی جدید در راه ایران؛ دوسوم کشور شاهد باران خواهد بود

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها

مخالفت مجمع تشخیص مصلحت با بندی از برنامه هفتم توسعه

تکذیب ممنوعیت پرواز عراق - ایران