پیام ویژه

آخرين مطالب

آیا تندورها به دنبال حذف جایگاه ریاست جمهوری هستند؟ سياسي

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - محمد هاشمی می‌گوید حذف جایگاه ریاست جمهوری بعید است و فعلا برای این نتیجه‌گیری‌ها زود است، حتی اگر بخواهند نظام پارلمانی ایجاد کنند، باید احزاب قوی در کشور وجود داشته باشند. از سوی دیگر اکبر ترکان می‌گوید من درباره‌ی حذف جایگاه ریاست جمهوری چیزی نشنیدم، اما حتی مجلس هم نمی‌تواند قانون اساسی را تغییر دهد زیرا تغییرات هم ترتیباتی دارد. صادق زیباکلام اما نظر متفاوتی دارد و می‌گوید تندروها به دنبال حذف جمهوریت هستند و بدشان نمی‌آید جایگاه ریاست جمهوری حذف شود و می‌خواهند مجلس مطیع و فرمانبدار نخست وزیری را انتخاب کند.
اما بهانه‌ای اینکه هر از گاهی موضوع مطرح می‌شود چیست؟ برای نخستین‌بار رهبری در سال 90 در سفر به کرمانشاه در جمع دانشگاهیان از این که تغییر نظام ریاستی به پارلمانی هم امکان پذیر است سخن گفته بود: «امروز نظام ما نظام ریاستی است؛ یعنی مردم با رأی مستقیم خودشان رییس جهمور را انتخاب می‌کنند؛ تا الان هم شیوه‌ی بسیار خوب و تجربه‌شده‌ای است. اگر یک روزی در آینده‌های دور یا نزدیک – که احتمالاً در آینده‌های نزدیک، چنین چیزی پیش نمی‌آید – احساس بشود که به جای نظام ریاستی مثلاً نظام پارلمانی مطلوب است – مثل اینکه در بعضی از کشورهای دنیا معمول است – هیچ اشکالی ندارد؛ نظام جمهوری اسلامی می‌تواند این خط هندسی را به این خط دیگر هندسی تبدیل کند؛ تفاوتی نمی‌کند. و از این قبیل. البته همین تغییر هم باید متکی به اصول باشد. همین نگاه دوباره و نوسازی و بازسازی هم بایستی ناظر به اصول باشد؛ برگرفته و برخاسته‌ی از اصول اسلامی باشد. مثلاً فرض بفرمایید شایسته‌سالاری. احساس بشود که شایسته‌سالاری، به این شکل، بهتر تحقق پیدا می‌کند؛ یا عدالت، به این شکل، بهتر تحقق پیدا می‌کند.»
با توجه به روند رد صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان و قوت گرفتن احتمال تشکیل مجلسی یک دست، برخی از تحلیل‌ها به موضوع اصلاح قانون اساسی در مجلس پیش رو و حتی تغییر فرم ساختار اداری کشور از ریاست جمهوری به نخست وزیری هستند. امکان تغییر قانون اساسی از سوی مجلس به چه میزان است؟ آیا امکان حذف جایگاه ریاست جمهوری وجود دارد؟ این مساله در صورتی که تحقق پیدا کند، چه عواقبی می‌تواند به دنبال داشته باشد؟
در اینباره با محمد هاشمی، سیاستمدار و مدیر عامل سابق صدا و سیما، اکبر ترکان مشاور پیشین حسن روحانی و صادق زیباکلام استاد دانشگاه تهران گفت‌وگویی کردیم که در پی می‌آید:
بعید است!
محمد هاشمی سیاستمدار و مدیرعامل سابق صدا و سیما با بیان اینکه بعید می‎دانم جایگاه ریاست جمهوری حذف شود، گفت: «زیرا اگر بخواهند نظام را پارلمانی کنند تا فقط نخست وزیر باشد، و رییس جمهور را حذف کنند، باید احزاب قوی در کشور وجود داشته باشند.»
محمد هاشمی می‌گوید: «اصولا نظام پارلمانی مبتنی بر احزاب قوی است، یعنی حزبی که بتواند کشور را اداره کند، در همه‌ی دنیا هر جایی که نظام پارلمانی است، در آن کشور دو سه تا حزب قوی وجود دارد، آن احزاب هستند که اداره‌ی کشور را بر عهده می‎گیرند و با یکدیگر رقابت هم دارند.
اما ساختار سیاسی و نظام ما این اجازه را نمی‎دهد که احزاب کشور را اداره کنند، اولا در ایران حزب قوی‌ای وجود ندارد و دوم اینکه ساختار سیاسی موجود به ما این اجازه را نمی‎دهد. این پرسش پیش می‌آید الان با کدام حزب ساختار سیاسی را تغییر دهیم؟ مسائل اینگونه مطرح می‎شود، به نظر من این مساله بعید است و الان نمی‌توان پیش بینی کرد زیرا خیلی زود است.»
او با اشاره به اینکه مجلس آینده کاملا یک دست نخواهد شد، گفت: «بعید می‌دانم مجلس یک دست شود، در دوران تایید صلاحیت‌ها گزارش‌هایی می‌دادند که تکلیف 160 تا از کرسی‌ها مشخص است اما بعید می‌دانم با وضعیتی که اکنون در جریان است، خیلی هم مجلس یک دستی به آن معنا داشته باشیم باید نتیجه‌ی انتخابات را دید.
بالاخره خود اصولگرایان هم به آن معنا یک دست نیستند، در تهران سه تا لیست دادند و نتوانستند یک لیست بدهند. این به این معنا است که از نظر سلیقه و دیدگاه‌های سیاسی متفاوت هستند، اگرچه عنوان آن‌ها اصولگرا است اما اصولگراها هم به آن معنا یک دست نیستند و یک هدف ندارند.»
در سیستم ریاستی وزرا در مقابل رییس جمهور مسوول هستند و رییس جمهور برای کابینه به صورت یکپارچه از مجلس رای اعتماد می‌گیرد، به همین خاطر در سیستم ریاستی می‌گویند اگر نصف کابینه تغییر کرد باید دوباره کابینه رای اعتماد بگیرد
مجلس نمی‌تواند قانون اساسی را تغییر دهد
اکبر ترکان مشاور پیشین حسن روحانی می‌گوید: «من درباره‌ی اینکه جایگاه ریاست جمهوری حذف شود، چیزی نشنیده و ندیده‌ام. این‌ها را چه کسی می‌گوید؟ مجلس نمی‌تواند قانون اساسی را تغییر دهد و در اختیار مجلس نیست. برای اصلاحات قانونی اساسی در خود قانون اساسی ترتیباتی دیده شده است، اما این موضوع در حد مجلس شورای اسلامی نیست.
نظامات اداره‌ی کشور یا باید بر محوریت ریاست جمهوری باشد، که به آن نظام ریاستی می‌گویند یا باید براساس نظام پارلمانی باشد که با محوریت پارلمان است. در ده سال اول سیستم کشور پارلمانی بود، یعنی رییس جمهور و نخست وزیر داشتیم و وزرا با تایید مجلس و در مقابل مجلس مسوول بودند،
در سیستم ریاستی وزرا در مقابل رییس جمهور مسوول هستند و رییس جمهور برای کابینه به صورت یکپارچه از مجلس رای اعتماد می‌گیرد، به همین خاطر در سیستم ریاستی می‌گویند اگر نصف کابینه تغییر کرد باید دوباره کابینه رای اعتماد بگیرد. در اصلاح قانون اساسی سال 58 یک چیزی تحت عنوان نیمه ریاستی و نیمه پارلمانی تشکیل دادیم. یعنی در اصل 137 نوشتیم وزرا در مقابل مجلس و رییس جمهور مسوول هستند. این نه ریاستی و نه پارلمانی است. البته یک روزی این مساله باید درست شود. زیرا بالاخره نظام ما باید ریاستی و یا پارلمانی باشد، اشکال مجلس فعلی این است، وزرا ضمن اینکه عضو کابینه هستند با مجلسی‌ها یک سری لابی انجام می‌دهند. چون مجلس می‌تواند آن‌ها را استیضاح کند بنابراین یک پارچگی کامل در دولت اتفاق نمی‌افتد. برخی از وزرای دولت با مجلسی‌ها می‌بندند. در همین دولت هم شاهد بودیم، مثلا یک لایحه‌ای را آقای روحانی می‌خواست تصویب شود، اما وزیر او با مجلسی‌ها لابی می‌کرد تا تصویب نشود.
در اصلاح قانون اساسی کار نصف و نیمه‌ای را انجام دادیم باید تصمیم خود را بگیریم و اگر می‌خواهیم پارلمانی یا ریاستی باشیم مطابق مدل‌های که در دنیا وجود دارند، باید عمل کرد. این شکل فعلی اشکال دارد، حالا اینکه چطوری باید اصلاح شود در صلاحیت مجلس شورای اسلامی نیست، اصلاح قانون اساسی یک ترتیباتی دارد که در خود قانون اساسی نوشته شده و باید مطابق آن عمل کرد.
بدشان نمی‌آید ریاست جمهوری برچیده شود
صادق زیباکلام می‌گوید: «کسانی هستند می‌خواهند جمهوریت را از بین ببرند. اصولگرایان تندرو، جبهه پایداری‌ها و طرفداران آقای احمدی نژاد پیروز انتخابات مجلس یازدهم خواهند بود. مجلس یازدهم عملا تحت اراده و نفوذ تندروها است و نکته‌ی بعدی این است که کم نیستند کسانی که اساسا با مساله‌ی جمهوریت و اینکه هر چهار سال یکبار مردم جمع شوند، رییس جمهور انتخاب کنند، مشکلانی دارند، کلا می‌خواهند این را از بین ببرند.
دلیل آن هم واضح است، تقریبا تمام رییس جمهورها به نوعی مشکل پیدا کردند و به این نقطه رسیده‌اند که بگویند دست ما بسته و اختیارات محدود است. قانون اساسی همه‌ی قدرت را به بخش انتصابی داده و یک مقداری هم بخش انتصابی به واسطه ضعف و عقب نشینی بخش‌های انتخابی برای خود قدرت قائل شده است. جایگاه ریاست جمهوری قدرت، نفوذ و اختیاراتی ندارد اما همین را هم اقتدارگرایان برنمی‌تابند و می‌خواهند که همین مقدار بسیار بسیار ناچیزی هم که رییس جمهور دارد، در واقع وجود نداشته باشد.
اساسا بدشان نمی‌آید ریاست جمهوری برچیده شود و به جای آن نخست وزیر رییس قوه مجریه شود. یعنی نخست وزیری که آنها انتخاب می‌کنند. همه می‌دانیم که مجالس ایران ظرف بیست و سی سال گذشته بله قربان گو و مطیع بودند، هیچ اختیاری از خود نداشتند. همین مجلس دهم علی رغم اینکه اصلاح طلبان و فراکسیون امید بیش از یک صد نماینده در آن داشتند. اگر همین مجلس قرار می‌شد در سال 96 نخست وزیر انتخاب کند، بین آقای رییسی و روحانی، صد درصد آقای رییسی را انتخاب می‌کرد.
مجالس دیگر اگر قرار بود که نخست وزیر انتخاب کنند، غیر از این بود که یک چهره مطیع و گوش به فرمان اصولگرا به عنوان نخست وزیر انتخاب می‌کردند؟ عملا جریانات تندرو و اقتدارگرا خیلی دوست دارند، این مختصر رای مردم که باقی مانده را هم جمع کنند و تعطیل شود. عملا مجالس مطیع و فرمانبردار بیاید و نخست وزیری را انتخاب کنند.
اگر ریاست جمهوری را که با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شود، را از میان بردارند، برای انتخاب رییس قوه مجریه فقط مجلس است که نخست وزیر را انتخاب می‌کند. این چیزی است که اقتدارگرایان به دنبال آن هستند و امیدوار هستند در مجلس یازدهم که تندروها در آن نفوذ زیادی خواهند داشت، به آن دست پیدا کنند. پس بعید نیست تلاش کنند و ریاست جمهوری را حذف کنند.»
صادق زیباکلام درباره‌ی اصلاح قانون اساسی از سوی تندورهای مجلس می‌گوید: « مجلس آینده بیشتر به سمت اقتدار گرایی می‌رود و آن بخشی که به رای دادن مردم و انتخابات مربوط می‌شود را محدود می‌کند، حتی اگر حذف هم نکنند اما بسیار محدود می‌کنند. مثلا انتخابات شوراها را به زیر نظر شورای نگهبان می‌برند تا عملا به چیزی شبیه مجلس تبدیل کند. تجربه بشری نشان می‌دهد هر قدر نظام‌ها به سمت مردم سالاری حرکت کنند. هر چقدر دموکراسی، آزادی و مردم سالاری در نظام‌ها بیشتر بود، آن نظام‌ها از نظر سیاسی و پیشرفت و ترقی موفق‌تر خواهند بود.
هر چقدر نظام‌ها بیشتر اسیر اقتداگرایی بودند، ترقی پیدا نکردند، می‌توان در این زمینه به کشورهای دیگر نگاه کرد. کشورهایی که نظامهای با این روحیه در آنها حاکم هستند، پیشرفت و ترقی‌شان اصلا با کشورهایی دموکراتیک قابل مقایسه نیست.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/315534/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هزینه مومیایی جسد در سال 1403 اعلام شد

گوشی ارزان جدید موتورولا با باتری پرظرفیت در راه است

ترافیک سنگین در جاده کرج - چالوس

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

گوگل کارمندان معترض به همکاری با رژیم صهیونیستی را اخراج کرد

ارتش سوسک‌های رباتیک مجهز به کوله‌پشتی رایانه‌ای در بیابان

بارش باران در مناطق جنوبی کشور رکورد زد

توقیف خودرو با بیش از 50 میلیون تومان خلافی

مرگ غم‌انگیز تازه عروس در شب عروسی

حکم قطعی محکومان پرونده «الماس مال» صادر شد

ماجرای برادر کشی با شلیک گلوله

سازمان هواپیمایی کشوری: پروازهای فرودگاه‌های کشور در حالت عادی هستند

دامغان لرزید

مرگ غم‌انگیز تازه عروس و داماد در شب عروسی

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

مانیتور 27 اینچ جدید ازراک آنتن وای‌فای دارد

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

هکرهای چینی برای حمله به زیرساخت‌های آمریکا آماده می‌شوند

سامانه بارشی جدید در راه ایران؛ دوسوم کشور شاهد باران خواهد بود

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها

مخالفت مجمع تشخیص مصلحت با بندی از برنامه هفتم توسعه

تکذیب ممنوعیت پرواز عراق - ایران

فروش نفت ایران به بالاترین سطح 6 سال گذشته رسیده است

وضعیت آب‌وهوا طی روزهای آینده؛ استان‌هایی که منتظر بارش هستند

سقوط قیمت بیت کوین

پیش‌بینی یک کارشناس درباره نرخ اجاره در سال 1403؛ اجاره‌بها از تورم پیشی می‌گیرد؟

هوش مصنوعی متا رسماً به اینستاگرام، واتس‌اپ و فیسبوک اضافه شد

قرارداد برداشت داده‌های لرزه‌نگاری دشت مغان امضا شد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

ماجرای رد و بدل رمز ارز برای تقلب در کنکور!

کمک آمریکا به تراشه‌سازان؛ مایکرون 6 میلیارد دلار بودجه دریافت می‌کند

نکاتی درباره آیین‌نامه عرضه اینترنتی دارو

رقم دقیق افزایش حقوق کارمندان

بودجه امسال چه زمانی نهایی می‌شود؟

پایان یکه تازی اردوغان؟

جزئیاتیی از زلزله بامداد امروز در خراسان رضوی

نسخه‌ آیفون واتساپ با دستور دولت چین از اپ استور حذف شد

آیفون 17 پلاس ظاهراً با نمایشگر کوچک‌تر از گوشی‌های فعلی پلاس معرفی می‌شود

پیشرفت صنعت تراشه چین در سایه تحریم‌ها؛ تولید 40 درصد رشد کرد

پروازهای مهرآباد و برخی دیگر از فرودگاه‌های کشور تعلیق شد؛ باطل شدن پروازها تا 10 صبح

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

مرغ ارزان شد

شکست برنامه‌های فرزندآوری