پیام ویژه

آخرين مطالب

رفیق ترامپ!؛ شباهت رییس جمهور آمریکا به رؤسای دولت شوروی يادداشت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
نینا خروشچِوا* در وبگاه تحلیلی پراجکت سیندیکیت نوشت : دونالد ترامپ در جریان سخنرانی اخیر خود در مجلس نمایندگان آمریکا گفت: "فقط در طول سه سال (دورانی که ترامپ در قدرت بوده)، ما این ذهنیت در جهان را که آمریکا در حالِ سقوط و ضعیف شدن است را شکسته ایم و کوچک سازیِ سهم و قسمتِ آمریکا از مسائل جهانی را نیز کاملا رد کرده ایم". این جمله بی اساسِ ترامپ (جمله‌ای که بیش از آنکه واقعیت باشد، تبلیغاتِ صرف است)، یادآورِ اظهار نظرِ "جوزف استالین" رهبر شوروی در سال 1935 است هنگامی که گفت: "زندگی بهتر شده است. رفقا! زندگی لذت بخش‌تر و شاد‌تر شده است".
هنگامی که استالین فریاد بر می‌آورد که رفاه مادیِ قابل توجهی در زندگی کارگران، به دلیلِ سیاست‌های رژیم شوروی ایجاد شده، آمار‌های مربوط به بخش تولیدِ شوروی بسیار ضعیف بودند، قحطی مردم شوروی را به ویژه در اوکراین درنوردیده بود، و برنامه موسوم به "تصفیه بزرگ" نیز توسط رژیم شوروی، در دست انجام بود. به همین منوال، همزمان با اینکه ترامپ از دولت خود به دلیلِ بازگرداندنِ عظمت و شکوه به آمریکا ستایش می‌کند، متحدان و دوستان آمریکا سخت تلاش می‌کنند تا از میزان وابستگی خود به آمریکا که در شرایط فعلی به تهدیدی برای صلح و ثبات جهانی تبدیل شده و مایه مضحکه و خنده بین المللی نیز شده است، بکاهند.
اظهارات و ادعا‌های ترامپ در مورد اقتصاد آمریکا، همگی به نحو مشابهی با مغلطه همراه بوده و حاوی نوعی اغراق گویی هستند. بله، رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا نسبتا قوی است. قیمت سهام در بازار بورس آمریکا نیز رکوردشکنی کرده است. با این حال، همانگونه که فرماندار میشیگان "گرتچن ویتمر" پس از سخنرانی ترامپ در مجلس نمایندگان آمریکا می‌گوید: "میلیون‌ها آمریکایی در شرایطی فعلی برای معاش خود می‌جنگند و پولِ کافی تا انتهای ماه در اختیار ندارند (پس از پرداختِ هزینه‌های مربوط به حمل و نقل، وام‌های دانشجویی، و یا دارو) ".
رونقی که ترامپ بار‌ها و بار‌ها ادعا می‌کرد قرار است برای قشرِ یقه آبی به همراه بیاورد، در شرایط فعلی، موجب تضعیفِ بسیاری از کارگران یقه آبی شده و نسبت به آن‌ها بی اعتناست.
من ادعا نمی‌کنم که ترامپ، نسخه جدیدی از استالین است، چه برسد به اینکه بخواهم شورویِ دهه 1930 را معادل با آمریکایِ کنونی بدانم. با این حال، باید بگویم که وقتی پای تبلیغات به میان می‌آید، من آن را به خوبی می‌شناسم و سخنان و ادعا‌های ترامپ را نیز چیزی جز تبلیغات نمی‌دانم. من همچنین این را به خوبی می‌دانم که تا چه اندازه، تبلیغاتِ خوب می‌تواند فضایِ مساعدی برای رفتاری دیکتاتورگونه فراهم کند. حتی قوی‌ترین دموکراسی‌ها نیز می‌توانند در برابرِ اقتدارگرایی، آسیب پذیر باشند.
البته که تبلیغات، چیزی بیش از صرفِ کاربردِ کلمات است. حاکمانِ اقتدارگرا از ابزار‌های دیگری نیز برای ایجادِ هاله‌ای از عظمت و شکوه استفاده می‌کنند. فنِ"معماری" یکی از این ابزارهاست. از زمانِ فراعنه مصر تا امپراطور‌های روم و تا دیکتاتور‌های معاصر نظیر "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی، رهبران اقتدارگرا اغلب از فن معماری برای تاثیرگذاری بر ادراک مردم استفاد (سو استفاده) کرده اند. آن‌ها این کار را از طریقِ ساختِ فضا‌های عمومی باشکوه که بازتاب دهنده تصویری پرزرق و برق از آن‌ها هستند، انجام داده و می‌دهند.
شاهکار سینماییِ جنجالی "لنی ریفنشتال" با نامِ "المپیا" (1938)، که بر پایه المپیک تابستانی برلین (1936) بود، به نوعی، اثری جهتِ اشاره به حال و هوای مردانه و مستبدانه دوران نازی‌ها بود. از سویی می‌توان به "آلبرت اشپر" و اقدام او در بازسازی چهره برلین در دهه 1930 نیز اشاره کرد. وی جاه طلبی‌های اقتدارگرایانه دولت نازی را در قالبِ معماری نئوکلاسیکی که خشن و یکنواخت بود، ارائه کرد.
استالین نیز مدل امپریالیستی معماری در دوره هیتلر را در قالبِ کلاسیسم معماری که حاملِ سبک خاص خود وی بود، دنبال کرد. بنا‌های بزرگ با گنبد و مناره‌های مخروطی، همگی حاملِ یک معنی بودند که در واقع، اشاره به قدرتِ دولت شوروی داشتند. استالین همچنین از ساختمان شهرداری منطقه منهتن در نیویورک نیز الهام گرفت که اشاره به ساختمان امپایر استیت در دهه 1910 داشت (تقلیدی از آن بود).
در شرایط فعلی، دولت ترامپ در حالِ نگارشِ پیش نویسِ یک فرمان اجرایی با نامِ "بار دیگر، ساختمان‌های فدرال را زیبا کنیم"، است. این فرمان، زمینه را برای فعالیت معمارانی فراهم می‌کند که به ساختار‌های کلاسیک متعهد هستند و تحت تاثیرِ (و الهام گرفته از) سنت‌های معماریِ رومی و یونانی هستند. این فرمان، ارزش نمادین ساختمان‌ها را مورد تاکید قرار می‌دهد و به صراحت، با فرمانِ سال 1962 موسوم به "اصول راهنمایِ معماری فدرال" (که خواستارِ احاله طراحی ساختمان‌های دولتی از حرفه معماری به دولت آمریکا بود) که توسط "جان اف کندی" رئیس جمهور اسبق آمریکا حمایت می‌شد، سازگار نیست.
چندان شگفت انگیز نیست که ترامپ مدت‌ها قبل از کسبِ کرسیِ ریاست جمهوری آمریکا، از هنر معماری برای بیان قدرت و امتیازات خود استفاده می‌کرد. سازه‌های طلاکاری شده که در ساختمان‌های متعلق به ترامپ در اقصی نقاط جهان قابل مشاهده است، تا حد زیادی با طرح‌ها و سلیقه‌های عجیب و غریبِ رهبرانی نظیرِ ولادیمیر پوتین، شی جین پینگ و رجب طیب اردوغان، هماهنگ هستند.
این رهبران همچنین شیوه سنتی دیگری از نمایش قدرت را نیز به نمایش گذاشته اند: رژه نظامی. شیوه‌ای که چهره‌های اقتدارگرا از آن برای تحت تاثیرقراردادنِ موافقان و مخالفان خود استفاده می‌کنند. سال 2017، ترامپ نمی‌توانست مانع از بروزِ هیجانِ خود در جریان برگزاری "رژه نظامی روز باستیل" در پاریس شود. این رژه نظامی در مجاورت "طاق پیروزی" (که اتفاقا یکی از منابع الهام بخشِ اشپر برای شهر برلین در زمان آلمانِ نازی بود) برگزار شد. دو سال بعد، ترامپ رژه نظامی گرانقیمتِ مدِ نظرِ خود را برگزار کرد.
امکان دارد برخی، نمایش‌های اینچنینی را ابزاری برای پرت کردن حواس مردم از سوی رهبران اقتدارگرا ارزیابی کنند. با این حال، آن‌ها به طور مستقیم، پیش بینی‌ها در مورد بروز رفتار‌های خطرناک و بی پروایانه نظیرِ رد کردنِ تمامی ابزار‌ها و مکانیسم هایِ نظارتی و کنترلی بر قدرت اجرایی، که مولفه‌هایی حیاتی برای عملکردِ دموکراسی هستند را تقویت می‌کنند.
عدم پذیرش انتقاد از سوی ترامپ نیز از جمله دیگر ویژگی‌های اوست که به طور خاص، باید آن را نگران کننده ارزیابی کرد. استالین، دشمنان خود را تحت لوای "دشمنان مردم (ملت) "، تحت پیگرد قانونی قرار می‌داد. وی هزاران نفر را به جرم خیانت و عدم وفاداری به خودش، کشت یا زندانی کرد. البته که ترامپ قادر نخواهد بود این حد از خشونت و سرکوب را به اجرا گذارد، با این حال، وی نیز از همان لفظ و شیوه استالین استفاده می‌کند. او بار‌ها و بارها، رسانه‌های منتقد خود را دشمنانِ مردم خطاب کرده است.
اضافه بر این، بلافاصله پس از اینکه ترامپ از سوی دادگاه استیضاح خود در مجلس سنا (که در کنترل جمهوری خواهان است) تبرئه شد (در دادگاه شرم آوری که هیچ شاهدی حضور نداشت)، وی آن‌هایی را که در مجلس نمایندگان آمریکا حاضر شده بودند و بر علیه تلاش‌های ترامپ جهتِ وادار ساختنِ "ولودیمیر زلینسکی" رئیس جمهور اوکراین با هدف پرونده سازی علیه جو بایدن، شهادت داده بودند را اخراج کرد. این مثال، نمونه‌ای تمام عیار از مجازاتی است که اغلبِ دیکتاتوری‌ها به آن وابسته هستند و در رویه‌های خود آن را به اجرا می‌گذارند.
هنگامی که شاهدِ جلسه استیضاح ترامپ، "ژنرال الکساندر ویندمن" اخراج شد، افسران امنیتی بر علیه برادرش "یوگنی ویندمن" تاختند. وی وکیلی بود که در زمره کارکنان شورای امنیت ملی آمریکا بود. آن‌ها (افسران امنیتی) خواستار برکناری او مثل برادرش شدند. این اقدام، به معنای واقعی کلمه، یک کینه توزیِ انتقام جویانه بود. اگر یوگنی در دهه 1930 و در جریان حکومت شوروی وجود داشت، به عنوان دشمن ملت معرفی می‌شد و به پنج سال کار در اردوگاه‌های کار اجباری شوروی در سیبری محکوم می‌شد.
این موضوع دقیقا نشان می‌دهد که دیکتاتوری چگونه آغاز می‌شود. همزمان با اینکه ایالات متحده آمریکا برای انتخابات ریاست جمهوری خود در ماه نوامبر آینده آماده می‌شود، این وظیفه و مسوولیت هر شهروند آمریکایی است تا به نحوی منطقی و عقلانی، پالس‌های دیکتاتورمابانه ترامپ را در نظر گرفته و بررسی کند. پالس‌هایی که با انتخاب مجدد ترامپ به سمتِ ریاست جمهوری، بیش از پیش تقویت خواهند شد. درست و ایمن نیست اگر تصور کنیم ترامپ بیش از این جلو نخواهد رفت و یا او بیش از هر چیزی، نمودی از میانمایگی / Mediocrity (همانطور که لئون تروتسکی، استالین را اینگونه خطاب می‌کرد و بسیاری از بلشویک‌ها با آن موافقت داشتند) برای تغییر کشورش است.
ولادیمیر لنین که خودش یک بلشویک بی رحم بود در سال 1922 نوشت: "استالین قدرت زیادی را به اختیار خود درآورده که به دلیلِ خشونت، ناشکیبایی، و دمدمی مزاجی اش، قادر نخواهد بود از آن به نحوِ مسوولانه‌ای استفاده کند. تمامی این ویژگی‌ها را در ترامپ نیز می‌توان مشاهده کرد. هر چه وی (ترامپ) قدرتِ بیشتری بگیرد، آینده و چشم اندازِ دموکراسی آمریکایی تیره‌تر خواهد شد. انتخاب مجدد وی، افتضاحی جدی خواهد بود.
* نینا خروشچِوا، استاد مسائل بین المللی در دانشگاه "نیو اسکول" است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/317168/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

زمان اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری مشخص شد

سرمقاله ایران/ تجویز اصولی در برابر آدرس غلطِ «ان‌شاءالله خیرخواهان» چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انتخابات آمریکا؛ روشنی‌ها و ابهام‌ها

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

گلکسی زد فلیپ 5 از یک قابلیت هوش مصنوعی One UI 6.1 محروم است

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

سرمقاله اعتماد/ پدیده‌های اجتماعی و جبر مستقیم

کنایه مهاجری به ذوالنور: اگر می‌خواهید همین مجلس ضعیف، ضعیف تر نشود از دولت و شخص رئیس‌جمهور حساب کشی کنید

کنکور 1403 با آزمون «علوم ریاضی» و «انسانی» آغاز شد

اینترنت برای کنکور امسال قطع نمی‌شود؟

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

تداوم رگبار باران در ارتفاعات برخی استان‌ها

اینترنت برای کنکور امسال قطع می‌شود؟

منتظر پیکسل تبلت 2 گوگل نباشید

اگر از تبلیغات داخل سیستم عامل متنفرید ویندوز 11 را آپدیت نکنید!

انتقاد متفاوت عباس عبدی از بازگشت گشت ارشاد به خیابان ها؛ چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

تعداد کاربران فعال اسپاتیفای 19 درصد رشد کرد

هوش مصنوعی شیطانی هم ساخته شد!

قابلیت عجیب P70 پرو را ببینید؛ عضو پرآوازه خانواده هواوی

از هوش مصنوعی تا تماس ویدیویی؛ قابلیت‌های جدید عینک متا ری-بن را ببینید

قابلیت انقلابی واتساپ معرفی شد؛ انتقال فایل بدون نیاز به اینترنت

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

هشدار زرد هواشناسی؛ وزش باد شدید در مناطق جنوبی کشور تا هفته آینده

محاکمه پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

رئیس سازمان سنجش: اینترنت در روزهای کنکور قطع نمی‌شود

میانگین سن مادران و پدران ایرانی در تولد اولین فرزند

نمایش داستان مرموز بازی INDIKA در تریلر جدید

این ویژگی امنیتی اندروید 15 شما را از اپلیکیشن‌های مشکل‌دار نجات می‌دهد

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

طرح تعویض رایگان سامسونگ برای گوشی هایی که این مشکل را دارند

برنامه/ فکرتان را به یک اثر هنری تبدیل کنید

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند

با گوشی جدید هواوی می‌توان بدون اینترنت تصویر ارسال کرد!

هوش مصنوعی جدید گوگل می‌تواند جان شما را نجات دهد