پیام ویژه

آخرين مطالب

نشنال اینترست: جنگ با ایران شوخی نیست يادداشت

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
دیوید اَکس-نشنال اینترست/ ایران همچنان به توسعه برنامه موشک های بالستیک دور برد خود ادامه می دهد و از موشک های بالستیک کوتاه برد در میدان های نبرد استفاده می کند و این در حالی است که ایالات متحده از جمهوری اسلامی دست کشیدن از هر سلاحی که در تئوری توانایی حمل کلاهک هسته ای را داشته باشد، خواستار شده است.
طبق برخی گزارش های منتشر شده، ایران 8 سپتامبر و 1 اکتبر 2018 موشک های ذوالفقار، قیام-1 و فاتح-110 را در کردستان عراق به سمت دشمنان شلیک کرد که این، شدیدترین حملات موشکی ایران در نزدیک به 20 سال گذشته بود. ایران در حملات ماه اکتبر شبه نظامیان داعش را در نزدیکی شهر ابوکمال در مرز سوریه با موشک های ذوالفقار و قیام-1 هدف گرفت. ایران این موشک ها را در میانه تشدید تنش ها با ایالات متحده شلیک کرد. دولت دونالد ترامپ در ماه مه سال 2018 ایالات متحده را از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، توافق بین المللی بین ایران، چین، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده، خارج کرد؛ توافقی که طبق آن، تحریم های اعمال شده علیه ایران در ازای محدودیت ها بر برنامه هسته ای این کشور لغو شده بودند. واشنگتن 5 نوامبر 2018 مجددا تحریم هایی را علیه تهران وضع کرد و بانک ها، شرکت های هواپیمایی، شرکت های حمل و نقل و آژانس انرژی اتمی ایران را هدف گرفت. وزارت امور خارجه آمریکا در توجیه این تحریم ها اعلام کرد که متعهد است اطمینان حاصل کند که ایران هرگز به داشتن سلاح هسته ای نزدیک نخواهد شد.
در حقیقت، زمانی که ایالات متحده از برجام خارج شد، ایران کاملا به تعهدات خود در توافق هسته ای پایبند بود و هیچ برنامه ای هم برای تولید تسلیحات اتمی نداشت. با این حال، ایران همچنان به توسعه طیف گسترده ای از موشک های بالستیک ادامه داده است که قابلیت حمل بارهای غیر هسته ای را دارند و بنابراین، توافق هسته ای سال 2016 شامل آنها نمی شود. اما دولت ترامپ متوقف شدن تولید همه موشک های ایران را خواستار شده است. مایک پومپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در ماه مه 2018 در سخنرانی در بنیاد هریتج گفت که خواسته های آمریکا متوقف شدن هر گونه برنامه توسعه موشکی در ایران است. پومپئو همچنین به ایران دستور داد که به حمایت ها از حزب الله، حماس و حوثی ها پایان دهد و نیروهای خود را از سوریه خارج کند. او گفت: «می دانید، فهرست بسیار طولانی است. ما این فهرست را ایجاد نکردیم. آنها این کار را کردند.»
ایران خواسته های پومپئو را نپذیرفت و در واکنش به خروج آمریکا از برجام و تحریم های جدید ایالات متحده، حالت تدافعی به خود گرفت. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، گفت: «اگر ما نتوانیم کالاهای خود را به صورت علنی تجارت کنیم، اگر نتوانیم آنچه را که می خواهیم از معاملات بین المللی به صورت شفاف به دست آوریم، آرام نخواهیم نشست و در انتظار مرگ نخواهیم ماند. ما این کار را خواهیم کرد. ما این کار را از هر طریق ممکن انجام خواهیم داد.»
ایران زیرساخت ها و تخصص لازم برای ارتقای موشک های خود را دارد. مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی در واشنگتن در این باره اینطور توضیح می دهد: «ایران بزرگ ترین و متنوع ترین زرادخانه موشکی در خاورمیانه را دارد که از هزاران موشک بالستیک و کروز با برد کوتاه و متوسط تشکیل شده که می توانند تا اسرائیل و جنوب شرقی اروپا برسند.» ایران موشک های بالستیک قاره پیما مانند نوعی که ایالات متحده، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا از آن برای حمل کلاهک های اتمی در مسافت های جهانی استفاده می کنند، ندارد.
محققان موسسه مطالعات بین المللی میدلبری در مونتِری در کالیفرنیا در ماه مه سال 2018 اینطور اعلام کردند که ظاهرا ایران یک سایت آزمایش موشکی پنهانی در نزدیکی شهر کویری شاهرود دارد. مایکل الِمان، یک کارشناس موشکی در موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک مستقر در لندن، به نیویورک تایمز گفت که اگر ایران تصمیم به تولید موشک های قاره پیما بگیرد، تاسیسات شاهرود در بازه زمانی 5 تا 10 سال قابلیت چنین کاری را خواهند داشت. به نظر می رسد دولت ترامپ معتقد است که تحریم ها و تهدید به استفاده از نیروی نظامی می تواند تهران را به دست کشیدن از موشک ها و زیرساخت های تحقیق و توسعه وادار کند.
اما المان و مارک فیتزپاتریک، مدیر اجرایی موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک، رویکردی واقع بینانه تر برای کاهش خطر موشک های ایران ارائه داده اند. آنها معتقدند ایالات متحده باید یک توافق جدید پیشنهاد کند که در آن، برد موشک های ایران تا 2هزار کیلومتر محدود شده باشد. با این حال، مساله این است که اگر دولت ترامپ واقعا خواستار توافقی دیپلماتیک برای مهار موشک های ایران بود، برجام را پاره نمی کرد. ترامپ می خواهد رژیم های کنترل تسلیحاتی کمتری در جهان وجود داشته باشند، حتی اگر عقب نشینی از توافق های به دست آمده در نتیجه چندین دهه مذاکرات دردناک به معنای مخاطره بیشتر رقابت تسلیحاتی باشد و به جنگ هسته ای بینجامد. از این رو، ایالات متحده احتمالا همچنان بدون نتیجه به تهدید ایران ادامه خواهد داد و ایران هم همچنان موشک های بیشتر و قدرتمندتری خواهد ساخت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/329509/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زورگیران دهه هشتادی دستگیر شدند

بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه؛ نرخ مالیات املاک، خودرو، طلا و ارز چقدر است؟

ادامه کمک‌رسانی‌ها به مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

ابراز تاسف معاون وزیر صمت از کاهش عرضه محصولات پتروشیمی

هشدار وزارت کار: اخبار رسمی کالابرگ‌ را تنها از مراجع رسمی دنبال کنید

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: فروش نوکیای تقلبی حرام است

آتش‌سوزی در یک مدرسه دخترانه

رانش جاده عباس‌آباد به کلاردشت

وصول 110 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در سال گذشته

اتمام بررسی جداول لایحه بودجه 1403 در کمیسیون تلفیق

اینترنت در روزهای کنکور قطع نمی‌شود

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی 1403 - 1404 اعلام شد

هواوی با تکیه بر «هارمونی او اس» رویای جهانی شدن را در سر دارد

بهسازی جاده قدیم «نمره‌ یک» به امیدیه از سوی نفت و گاز آغاجاری

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

مبادلات طلا ساماندهی می‌شود

دریای خزر عقب‌نشینی کرد

HMD از اولین گوشی‌های برند خود رونمایی کرد؛ ارزان‌قیمت با اندروید 14

بازی/ Soccer Stars؛ حریف را گل باران کنید

واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

اعزام 90 هزار شهروند ایرانی به حج امسال

روایت ضرغامی از پیاده‌روی بین مردم و شنیدن حرف آنان درباره طرح حجاب

جزئیات طرح ممنوعیت عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای

جمع شدن برخی شیرخوارگاه‌های تهران پس از اصلاح دستورالعمل فرزند خواندگی

تیرخلاص به خودروی کارکرده

کاهش ذخیره‌سازی‌های آمریکا قیمت نفت را افزایش داد

مخبر: مراقبت کنید تا اخلال و مشکلی در برگزاری کنکور سراسری رخ ندهد

ضرغامی: آمارها نشانگر رشد قابل‌توجه گردشگری است

ممنوعیت همراه داشتن 14 قلم دارو در عربستان برای زائران حج

سبقت شکلات از طلا!

افزایش 17 برابری خرید شمش طلا در حراج مرکز مبادله

هفت هزار تن چای خارجی اموال تملیکی به مزایده گذاشته شد

خبر خوب برای کارگران؛ اخراج سخت شد

گوگل پلی هفته آینده رفع فیلتر می‌شود؟

لایحه فیلترشدن تیک‌تاک در سنای آمریکا تصویب شد

مادر شهیدان «محمد حسن و محمدحسین نیرنگ» آسمانی شد

نشست مقدماتی اجرای برنامه عملیاتی در بنیاد شهرستان‌های استان تهران برگزار شد

معاون رئیس جمهور: دیدگاه دولت به تعطیلی پنج‌شنبه‌ها نزدیک‌تر است

وزیر کشور: فراجا به عنوان ضابط قوه قضائیه وظیفه ذاتی در حوزه حجاب دارد

اظهارات فرمانده سابق سپاه در مورد طرح نور، و لایحهٔ حجاب و عفاف

تصویب افزایش سهمیه ایران در صندوق بین‌المللی پول

خلجی: در سدسازی به جایی رسیدیم که برای دیگر کشورها پروژه اجرا می‌کنیم

افزایش شمار پروژه‌های خدماتی در نفت و گاز آغاجاری

تمهیدات حفاظتی و اجرایی برگزاری آزمون سراسری تشریح شد

تصاویر عجیب از سیل شدید در کنیا و رفت‌وآمد مردم از روی سقف خانه‌ها!

معاون رئیس جمهور: پنجشنبه‌ها عملا تعطیل است، نمی‌دانم چه شده که عده‌ای می‌گویند شنبه تعطیل باشد

شاخص بورس در سطح دو میلیون و 300 هزار واحد ماند

نقش برجسته صنعت نفت در تحقق رشد اقتصادی 1402

تخریب یک خانه بر اثر بارندگی شدید و سیلاب در بافت تاریخی زواره اصفهان