پیام ویژه

آخرين مطالب

حکیم طوس، یاقوت تهران گزارش

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - به گزارش ایسنا، روزنامه ایران نوشت: «برای آنها فردوسی فقط نام میدانی نیست که هر روز بساط کسب و کارشان را در آن می‌گسترانند؛ نامش را که می‌شنوند لبخند می‌زنند و چهره‌شان گشوده می‌شود. انگار منتظر بودند کسی بیاید و ازشان بپرسد شما فردوسی را می‌شناسید؟ آن وقت است که بی‌مکث شروع می‌کنند به گفتن آن چه در ذهن دارند؛ از حکایت پرمرارت زنده کردن زبان فارسی گرفته تا مرگ غمناک فردوسی که چطور وقتی جنازه‌اش از دروازه شهر بیرون می‌رفته، شترشتر دستخوش سلطان محمود از دری دیگر وارد شهر شده و حال آن که تا حکیم زنده بوده، سلطان حتی نگاهی به کتابش نینداخته بوده و فردوسی و سلطان هر دو رفته‌اند و شاهنامه مانده. آنها این روایت پرگداز را خوب می‌دانند و دوستش دارند. شاید نوعی همذات‌پنداری با قصه‌های ناکامی آدم‌ها پیش از مرگ و نوشداروی پس از مرگ سهراب باشد که همگی دوستش داریم.
میدان فردوسی در صبح روز آفتابی اواخر اردیبهشت جوری شلوغ است که انگارنه‌انگار اصلاً کرونایی بوده و البته هنوز هم هست. عبور و مرور عادی است و هر چه می‌گذرد بر تعداد جمعیت اضافه می‌شود.
ورودی ایستگاه مترو، همان جایی که دستفروش‌های قدیمی میدان بساط کرده‌اند می‌شود درباره فردوسی پرسید و منتظر جواب‌های خوبی بود. داریوش رضوی، 24 سال است هر روز همین جا بساط می‌کند. 60 ساله به نظر می‌رسد. صدای بمی دارد و با حوصله و شمرده حرف می‌زند: «حکیم ابوالقاسم فردوسی، حماسه سرای بزرگ و شاعر نامدار ایران متولد طوس در زمان سامانیان بوده و در زمان غزنویان هم کتاب شاهنامه را نوشته و در 71 سالگی در سال 384 هجری قمری در دوران غزنویان وفات یافته. بزرگترین اثر ادبیات فارسی هم شاهنامه است که برای به تحریر درآوردن این کتاب 30 سال زحمت ‌کشیده است. حکیم ابوالقاسم فردوسی دو تا لقب داشته، یکی حکیم سخن و دیگری حکیم طوس. اینجا هم که میدان فردوسی است و مجسمه فردوسی اینجا بنا شده که برای قبل انقلاب است اما بازسازی هم شده. اینجا یکی از میادین معروف تهران است که در سال توریست‌های زیادی می‌آیند و میدان را می‌بینند و عکس می‌گیرند. من همیشه آنها را دیده‌ام.»
علاقه داشتید که درباره فردوسی این همه مطالعه کرده‌اید؟ مرد جواب می‌دهد: «بله، مگر می‌شود آدم به فردوسی علاقه نداشته باشد؟! هر روز اینجا این مجسمه را می‌بینم، پس چطور می‌شود ندانم فردوسی کیست.»
بازار فرش ضلع شمال غربی میدان، جنب‌وجوش اندکی دارد. رنگ‌ها و طرح‌ها آدم را جوری مسحور می‌کنند که اصلاً یادش می‌رود برای چه کاری آمده. شاغلان بازار خیال می‌کنند برای تهیه گزارشی از صنعت فرش آمده‌ام اما وقتی می‌فهمند موضوع گزارش، فردوسی است، این جور لب به سخن می‌گشایند:
بسی رنج بردم در این سال سی
عجم زنده کردم بدین پارسی
این را علی معصوم می‌گوید که 30 سال است در طبقه دوم در حال رفو و حاشیه‌دوزی فرش است و حالا هم مشغول کار روی یک زمینه لاکی قدیمی. او این جور ادامه می‌دهد: «فردوسی فارسی را زنده کرد. آن زمان زبان عربی تسلط پیدا کرده بود و داشت جای فارسی را می‌گرفت. فردوسی تصمیم گرفت شاهنامه‌ای بنویسد که زبان فارسی حفظ شود. برای این کار هم 30 سال زحمت کشید. موقعی که این کتاب را فراهم کرد آن را برد پیش سلطان محمود و او کتاب را گرفت و گذاشت کنار. فردوسی آن زمان در فقر کامل به سر می‌برد و حتی نان برای خوردن نداشت. بالاخره کتاب را خواندند و دیدند عجب کتابی است. برداشتند چند بار شتر جوایز ارزنده برای فردوسی فرستادند و موقعی که آنها را آوردند به شهر مرو، جنازه فردوسی را از دروازه می‌بردند بیرون که ببرند به خاک بسپارند. جواهرات به دستش نرسید اما کتاب ماند.»
سیدروح‌الله هاشمی، همکارش که کنار دست او نشسته دنباله حرفش را می‌گیرد: «ما در مقابل فردوسی خیلی کوچکیم و چیزی از اون نمی‌دانیم. الان هم دیگر سن‌مان اجازه نمی‌دهد ولی آن موقع تمام اشعار فردوسی را که در کتاب درسی‌مان می‌خواندیم از حفظ بودیم مثلاً هفتخوان رستم. فردوسی کسی نیست که در عالم کسی او را نشناسد. همه ما باید بر سر قبر او برویم و از او یاد کنیم.»
منوچهر علیزاده از فرش‌فروشان قدیمی بازار اما طوری از فردوسی می‌گوید که بیشتر به نظر می‌آید ادبیات خوانده باشد؛ حال آن که در رشته ریاضی تحصیل کرده: «بسیاری از دانشمندان بنام در حوزه‌های مختلف تحقیقاتی درباره فردوسی داشته‌اند، نمونه برجسته آن مرحوم پروفسور فضل‌الله رضا است که یکی ارزشمندترین کتاب‌ها را درباره فردوسی نگاشته. آن چه در باب فردوسی می‌توان گفت منحصر به ایران نیست. ما اگر دقت کنیم، بخشی از آسیای میانه، آذربایجان و ترکمنستان و خجند و سمرقند نسبت به فردوسی ادای احترام می‌کنند، چون شخصیتی است که متعلق به بشریت و میراث معنوی جهان است. باید عظمت کاری را که فردوسی یک تنه انجام داده درک کرد. بنا بر روایات نظامی عروضی سمرقندی، بعد از سال‌ها پیری و کهنسالی فردوسی در حالی از یکی از دروازه‌های طوس صله و انعام سلطان محمود غزنوی وارد شد، از دروازه دیگر جنازه فردوسی خارج می‌شد.
البته بر خلاف آن چه بعضی‌ها روایت می‌کنند که فردوسی شاهنامه را بنا به درخواست سلطان محمود نوشته، قبل از آمدن سلطان محمود، فردوسی نگارش شاهنامه را آغاز کرده بوده. تاریخ هم گواهی می‌دهد. محمدعلی فروغی و مرحوم حبیب یغمایی در مقدمه‌ای که بر کتاب گزیده شاهنامه نوشته‌اند این مسأله را تأیید می‌کنند. قبلاً گزیده شاهنامه فردوسی کتاب درسی بوده و جای تأسف است که حذف شده است. به نظرم حیات فردوسی می‌تواند سرمشق جوانان ایران باشد چون شما یک مصرع در شعر فردوسی پیدا نمی‌کنید که از خبث نیت و یک نهاد سوء سرچشمه بگیرد.»
او چند بیت از فردوسی می‌خواند:
درختی که تلخ است وی را سرشت
گرش بر نشانی به باغ بهشت
ور از جوی خلدش به هنگام آب
به بیخ، انگبین ریزی و شهد ناب
سرانجام گوهر به کار آورد
همان میوه تلخ بارآورد
علی شاه‌بهرامی در حوله‌فروشی زیر ساختمان قدیمی ضلع شمال شرقی میدان کار می‌کند. این ساختمان که اولین ساختمان هتلی ایران بوده و به نام هتل ریتس یا ریتز شهرت داشته، همان ساختمانی است که بسیاری از جلسات چرچیل و روزولت و استالین در حاشیه کنفرانس تهران در آن برگزار شده و تصمیمات مهمی برای پس از جنگ گرفته شده است.
به نظر شاه‌بهرامی، عظمت فردوسی آن قدر زیاد است که هر چه درباره‌اش بگوییم، کم گفته‌ایم. او می‌گوید: «ایران، تهران، میدان فردوسی. این سه اسم همیشه کنار هم است و هیچ وقت نمی‌شود آن را فراموش کرد.»
نمی‌شود میدان فردوسی رفت و تابلوی آرایشگاه قدیمی دور میدان را ندید که البته حالا دیگر به کل تغییر کرده و نشانی از آن تابلوی قدیمی و دیوارهای سبک قدیم نیست. آرایشگاه یکی - دو روز است فعالیتش را از سر گرفته و حسابی شلوغ است. از دختر جوان مسئول پذیرش درباره فردوسی می‌پرسم و او هم آن چه را می‌داند می‌گوید؛ از شخصیت‌های شاهنامه نام می‌برد و این که چقدر زمانی علاقه داشته به خواندن اشعار و داستان‌های شاهنامه. به نظر او هم عجیب است کسی فردوسی را نشناسد.
آقا شما فردوسی را می‌شناسید؟
برو پایین سمت راست.
دوباره تکرار می‌کنم و او همان جواب را می‌دهد. یکی از دلار فروش‌های دور میدان است و انگار متوجه سؤالم نمی‌شود یا شاید هم حوصله ندارد. چون آخر سر دستش را روی هوا جوری تکان می‌دهد که یعنی برو بابا!
میدان فردوسی را با کسی دیگر هم به یاد می‌آورند؛ البته بیشتر قدیمی‌ها. مثل محمد ملکی، پیرمرد کفاش دور میدان که اصلاً دلش می‌خواهد درباره او حرف بزند و نه کس دیگری: «یک خانمی بود می‌آمد اینجا می‌ایستاد.» و بعد اشاره می‌کند به فاصله دومتری‌اش: «دقیقاً همین جا جلوی دفتر هواپیمایی. با لباس قرمز می‌آمد. لباس و کفش و روسری‌اش قرمز بود. حتی عینکش هم قرمز بود. سال‌ها از صبح تا شب اینجا می‌ایستاد. با کسی وعده داشت که نیامده بود. نه پولی از کسی می‌گرفت نه چیزی. من هر روز می‌دیدمش. آن موقع اینجا این جوری نبود. جای مترو پر از درخت توت بود. الان درخت‌ها همه قطع شده.»
منظورش یاقوت است؛ زنی سرخپوش که مردم او را با این نام می‌شناختند. او هم درست 30 سال یعنی به عدد سال‌های سرایش شاهنامه، در میدان فردوسی به انتظار ایستاد و یک روز ناپدید شد.
نگاه مرد همچنان روی ایستگاه مترو که قبلاً جایش درخت توت بوده، خیره می‌ماند. فصل توت است و من دارم فکر می‌کنم اینجا چقدر همه فردوسی را می‌شناسند و دوستش دارند. در خیالم زن سرخپوش را هم می‌بینم که به مجسمه خیره شده و توی دلش لابد می‌گوید: «باز هم آمدم و تو نیامدی!»
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/352946/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور وجود ندارد

مادسازان بازی GTA 5 را روی کنسول نینتندو سوییچ اجرا کردند

ده نمکی در دو اپیزود

حضور پارک فناوری و نوآوی نفت در بزرگ‌ترین نمایشگاه صادراتی کشور

آپدیت بزرگ فتوشاپ؛ حالا می‌توانید با هوش مصنوعی تصاویر خلاقانه بسازید

وکیل مدافع: توماج صالحی به اعدام محکوم شد

صنعت خودرو، قربانی زیاده‌خواهی مسئولان و دلالان

در باکو جایی برای شیعیان نیست

مدل ویژه وان پلاس واچ 2 با رنگ جذاب رونمایی شد

التهاب سیاسی در دانشگاه‌های آمریکا

نگرانی از ریزش دیوار قلعه بلقیس؛ دومین بنای خشتی ایران

بازداشت عامل جنایتکاری که با اخاذی و تهدید خانم‌ها را مجبور به توزیع مشروبات الکلی می‌کرد!

پاسخ معاون وزیر کار در مورد دستمزد کارگران؛ افزایش حقوق بی‌سابقه بوده، 119 درصد افزایش یافت

تریلر داستانی Destiny 2: The Final Shape منتشر شد

پس لرزه برگزاری جلسه مجلس و دولت در دفتر قالیباف نه صحن مجلس

عنابستانی: آخرین جمع‌بندی احتمالی کمیسیون اجتماعی مجلس توافق برای تعطیلی شنبه‌هاست

افزایش سه برابری ظرفیت تبادل برق ایران و ترکمنستان

گوشی های اختصاصی HMD رونمایی شدند؛ جایگزین‌های معنوی نوکیا

زورگیران دهه هشتادی دستگیر شدند

بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه؛ نرخ مالیات املاک، خودرو، طلا و ارز چقدر است؟

بودجه روسیه برمبنای نفت 65 دلاری تنظیم می‌شود

تأکید ایران و پاکستان بر اهمیت همکاری در حوزه انرژی ازجمله خط لوله گازی آی‌پی

ادامه کمک‌رسانی‌ها به مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

ابراز تاسف معاون وزیر صمت از کاهش عرضه محصولات پتروشیمی

هشدار وزارت کار: اخبار رسمی کالابرگ‌ را تنها از مراجع رسمی دنبال کنید

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: فروش نوکیای تقلبی حرام است

آتش‌سوزی در یک مدرسه دخترانه

رانش جاده عباس‌آباد به کلاردشت

وصول 110 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در سال گذشته

اتمام بررسی جداول لایحه بودجه 1403 در کمیسیون تلفیق

اینترنت در روزهای کنکور قطع نمی‌شود

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی 1403 - 1404 اعلام شد

هواوی با تکیه بر «هارمونی او اس» رویای جهانی شدن را در سر دارد

بهسازی جاده قدیم «نمره‌ یک» به امیدیه از سوی نفت و گاز آغاجاری

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

مبادلات طلا ساماندهی می‌شود

دریای خزر عقب‌نشینی کرد

HMD از اولین گوشی‌های برند خود رونمایی کرد؛ ارزان‌قیمت با اندروید 14

بازی/ Soccer Stars؛ حریف را گل باران کنید

واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

اعزام 90 هزار شهروند ایرانی به حج امسال

روایت ضرغامی از پیاده‌روی بین مردم و شنیدن حرف آنان درباره طرح حجاب

جزئیات طرح ممنوعیت عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای

جمع شدن برخی شیرخوارگاه‌های تهران پس از اصلاح دستورالعمل فرزند خواندگی

تیرخلاص به خودروی کارکرده

کاهش ذخیره‌سازی‌های آمریکا قیمت نفت را افزایش داد

مخبر: مراقبت کنید تا اخلال و مشکلی در برگزاری کنکور سراسری رخ ندهد

ضرغامی: آمارها نشانگر رشد قابل‌توجه گردشگری است

ممنوعیت همراه داشتن 14 قلم دارو در عربستان برای زائران حج