پیام ویژه

آخرين مطالب

چرا مردم ماسک نمی‌زنند؟ يادداشت

چرا مردم ماسک نمی‌زنند؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در حالی‌ که کرونا بار دیگر در کشور اوج گرفته است و آمار تلفات آن بالا رفته است، اما مردم چندان کرونا را جدی نمی‌گیرند و پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند.
طبق آمار اعلام شده وزارت بهداشت از هشتم تا نهم تیرماه و بر اساس معیار‌های قطعی تشخیصی، دو هزار و 536 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که یک هزار و 461 مورد بستری شدند تا مجموع بیماران کووید19 در کشور به 225 هزار و 205 نفر برسد. این در حالی است که آمار قربانیان روزانه کرونا مدتی است از 100 نفر گذشته است.
با این حال به گفته محسن فرهادی، معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، تا 27 اردیبهشت ماه وضعیت اجرای پروتکل‌ها در کشور در حد مطلوب بود و تا میانگین 77.57 درصد مردم و کسب و کار‌ها پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کردند که در شهر تهران به 56 درصد می‌رسید. اما تا 15 خرداد ماه این میانگین در کل کشور به 22.66 درصد نزول کرد و متاسفانه شهر تهران که گلوگاه اصلی مراودات و کسب و کار در کل کشور است، به 10.54 درصد نزول کرد.
اما چرا مردم پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های بهداشتی را جدی نمی‌گیرند. دکتر حسین باهر در گفتگو با فرارو در این باره گفت: بی تفاوتی گروهی از مردم نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی چهار علت عمده اقتصادی، فرهنگی اجتماعی و سیاسی دارد. دلیل اقتصادی نیاز به کار و درآمد برای تامین هزینه معاش و جبران خسارت دوران بیکاری است. دلیل فرهنگی عدم پی بردن به عمق فاجعه و پیروی از خرافات، توکل و توسل مآبی فاقد وجاهت دینی و شرعی و دلیل اجتماعی خستگی از انزوا و پرهیز از تنش‌های خانه‌نشینی با همسر و فرزندان است. علت سیاسی هم عدم رعایت پروتکل‌ها توسط تعدادی از مقامات بالادستی و بی تفاوتی ناشی از ضد و نقیض گویی‌های رسانه‌های داخلی و خارجی است.
وی افزود: در کل برای جلب توجه عموم به رعایت پروتکل‌های بهداشتی چهار اقدام لازم است. اول این‌که اهل نظر به صورت یکپارچه توصیه کنند به آنچه که مردم باید عمل کنند و آنچه نباید عمل کنند. دوم خود مقامات مسئول هم رعایت‌های لازم را داشته باشند و سوم این‌که متولیان امور اجتماعی مراتب تفریحات سالم را برای مردم فراهم کنند تا امکان خروج از خانه برای مردم معمولی فراهم شود. چهارم نیز اگر امکان دارد یارانه‌هایی به کسانی که از کار بیکار می‌شوند به اندازه کافی پرداخت گردد. مثل کشور‌های دیگر که 80 درصد بیمه بیکاری را برای بیکاران و از کار افتادگان پرداخت می‌کنند. تا ان شاء الله با همراهی، همدلی و هم‌نظری از این فاجعه ملی با سلامت بیشتر خارج شویم و به بالندگی هر چه بیشتر دسترسی پیدا کنیم.
دکتر علیرضا شریفی‌یزدی جامعه‌شناس و استاد دانشگاه نیز در این باره در گفتگو با فرارو گفت: عوامل متعددی در این باره نقش دارند. به لحاظ اجتماعی اولین دلیل این است بخش زیادی از مردم، هنوز که هنوز است با واقعیت کرونا آشنایی ندارند و حجم خطر را به صورت جدی نمی‌شناسند و این نکته برای مردم ملموس نیست. نکته دوم به ضروریات زندگی مردم برمی گردد. بخش زیادی از مردم می‌دانند مشکلات در زمینه کرونا چیست، اما به دلیل اینکه زندگی شان از لحاظ معیشتی لنگ است و این امکان برای دولت به دلیل تحریم‌ها فراهم نیست که بتواند مانند بسیاری از کشور‌های دیگر به مردم کمک بکند و مردم را در منزل نگه دارد بنابراین این عده با اینکه از خطرات کرونا باخبر هستند ناچار هستند برای تامین معیشت اعضای خانواده منزل را ترک کنند.
وی ادامه داد: رعایت پروتکل‌های بهداشتی غیراز مسئله تامین معیشت، در بخشی نیازمند هزینه است؛ نیاز به مواد ضدعفونی و صابون یا هر چیز دیگر مانند ماسک دارد، اما بسیای از مردم توان تامین این کالا‌ها را ندارند وقتی فردی زیر دو میلیون حقوق می‌گیرد که با دلار 20 هزار تومان الان 100 دلار می‌شود نمی‌شود توقع کرد ماسک 50 هزار تومانی بخرد که حداقل زمان مصرفش چهار ساعت است بعد بیندازد دور.
این جامعه‌شناس اظهار کرد: دلیل مهم دیگر به سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی برمی‌گردد که خیلی مهم است. سرمایه اجتماعی طی 15 سال اخیر دچار خدشه شده و مشکل پیدا کرده است. مرکز ثقل سرمایه اجتماعی، اعتمادعمومی است. الان اعتماد عمومی به دلیل اختلاس‌ها و وعده و وعید مدیران و مسئولان و انجام ندادن‌ها سلب است. مردم به همین دلیل به گفته‌های مسئولین ناباورند. در نتیجه مسئولین وقتی به درستی و جدیت می‌گویند باید پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنیم بخشی از مردم حرف‌های آن‌ها را باور ندارند مانند عدم باور به خیلی چیز‌های دیگر. از دو- سه سال پیش که گفتند دلار از 4500 گرانتر نمی‌شود و به دلار جهانگیری معروف شد تا به امروز که دلار 20 هزار تومان شده مدام گفتند دلار قیمتش پایین می‌آید حالا این باعث شده مردم به گفته مسئولین اعتماد نکنند. این هم به سرمایه اجتماعی بر می‌گردد و باعث می‌شود تا مردم حرف‌های آنان را قبول نداشته باشند.
او افزود: علاوه بر این‌ها، دولت خیلی از محدودیت‌ها و فاصله گذاری اجتماعی را پس از نوروز حذف کرد و گفت زندگی به روال عادی بر می‌گردد و به صورت طبیعی طی می‌شود مردم هم باور کردند کرونا نیست و جا‌های شلوغ می‌روند و زندگی عادی خود را دارند.
وی در نهایت اضافه کرد: در مجموع مهمترین دلیل جامعه شناختی پایین بودن سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی، سپس مسایل و مشکلات اقتصادی و سومی که بسیار اهمیت دارد این است که ما وقتی سعی می‌کنیم شرایط را عادی جلوه دهیم در حالی که عادی نیست به طور طبیعی روی فرهنگ‌سازی مردم اثر می‌گذارد و آن برجستگی ادراکی که در اسفندماه و فروردین ماه وجود داشت دیگر دیده نمی‌شود و فکر می‌کنند نکات بهداشتی را نباید رعایت کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/372126/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرویس‌های اشتراکی PS Plus و Game Pass هیچ نشانه‌ای از رشد نشان نمی‌دهند

عصر ایران: به جای سرک کشیدن به «بستر» دیگران ، حواس تان به «سفره» مردم خودمان باشد

آمریکا و اسرائیل به نقطه شکست رسیدند؟

ترور یک اسرائیلی در مصر همزمان با آغاز یورش به رفح

یکی از باسابقه‌ترین طراحان اپل از این شرکت جدا می‌شود

پیش‌بینی جنجالی استیو جابز به حقیقت پیوست

گوشی ریلمی GT نئو 6 عملکرد گیمینگ چشمگیری خواهد داشت

اگر موبایل دارید، این مطلب را حتما بخوانید

شهر بدون کوچه ایران کجاست؟

هشدار درباره حریم مدارس

پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با شرکت صنایع تجهیزات نفت تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد

سازمان غذا و دارو اطلاعیه داد؛ ماجرای روغن‌های خام آفتابگردان چه بود؟

میزان واردات هواپیما و هلی‌کوپتر به کشور در دولت سیزدهم اعلام شد

تلاش انتخاباتی اصولگرایان زیر سایه اختلافات تندروها

افشاگری‌های هاشمی

گزارشی از جشنی بزرگ با حضور 12000 دختر ایرانی و رئیس‌جمهور

جمعیت 3 نفره خانواده پیکسل 9 گوگل دوباره تایید شد

دیروز «زیرساخت»‌، امروز «کرامت زن» ‌

رئیسی، سرپرست سازمان سنجش را منصوب کرد

جزئیات بازداشت متهم پرونده زهره فکورصبور در قهوه‌خانه

راه بازار اجاره از بازار مسکن جدا شد؛ آمارهای نگران‌کننده برای مستاجران

خالی کردن حساب سالمندان در پای عابر بانک

معامله گران محتاط شدند؛ بازار طلا به کف حمایت برگشت

انهدام باند خواهر و برادری سرقت در تهران

مشتریان صرافی سقوط‌کرده FTX پول خود را پس می‌گیرند

انسیه خزعلی: ساختار معاونت امور زنان و خانواده در دولت قبل تضعیف شد

بودجه در کجا مصرف می‌شود؟

طراحی بسیار جذاب با قیمت جذاب‌تر؛ گوشی‌های اکسون 60 و 60 لایت رونمایی شدند

اینتل درباره قطع ارتباط تجاری با هواوی بیانیه صادر کرد

هم‌میهن: چه کسانی از خشم و اعتراض مردم سودجویی می‌کنند؟

اسامی نامزد‌های مرحله دوم انتخابات مجلس دوازدهم

توضیح پلیس درباره فیلم سارقان زورگیر در بیرجند

ماجرای فردی که در حالت مستی، دوستش را کُشت

کارنامه تجارت خارجی دولت رئیسی در ماه اول سال

صنعت دستاوردسازی در فرزندآوری!

جزئیات برگزاری مجدد نوبت اول کنکور برای داوطلبان سیل‌زده

به Core Ultra دل نبندید؛ Ryzen AI در راه است

ثبت نام کن 30 هزار تومان بگیر

استراتژی جدید برادر محسن؟

نشست خبری رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی

نشست خبری رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی در نمایشگاه نفت

دلبری جدید فنلاندی‌ها؛ نوکیا 3210 نسخه 2024 معرفی شد

کنایه آذری جهرمی به خبرگزاری دولت، آمارِ دروغ ، دروغِ آماری

پرداخت یارانه خرید کتاب برای کارمندان دولت

اختیارات بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز تمدید شد

رونمایی ردمی پد پرو و پوکو F6 بسیار نزدیک است

ذره‌بین روی بودجه فرهنگی

عرضه بیش از 24 محصول متنوع پالایشگاه آبادان در بورس

بازدید وزیر نفت از بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت ایران

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان