پیام ویژه

آخرين مطالب

قانون قیصر؛ تهدیدی که می‌تواند به فرصت تبدیل شود يادداشت

قانون قیصر؛ تهدیدی که می‌تواند به فرصت تبدیل شود
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - سیاست پارسی / متن پیش رو در سیاست پارسی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
اقتصاد سوریه در طول سال‌های جنگ آسیب فراوانی دیده؛ بسیاری از زیرساخت‌ها ویران شده و برآوردها نشان می‌دهد هزینه بازسازی آن بیش از 400 میلیارد دلار می‌باشد. حتی برخی منابع، هزینه بازسازی را بیش از هزار میلیارد دلار تخمین می‌زنند. یکی از پیامدهای ویرانی اقتصاد ملی سوریه، سقوط ارزش لیره، واحد پول ملی این کشور می‌باشد. هر یک دلار آمریکا در سال 2011 و پیش از شروع بحران، حدودا 50 دلار بود و در ابتدای سال 2020 به حدود 1400 لیره رسید. هم‌اکنون هر دلار آمریکایی بیش از 3هزار لیره ارزش دارد!
در چنین شرایطی واشنگتن با اجرای قانون قیصر تلاش می‌کند تا نظام سوریه را تحت فشار مضاعفی قرار دهد. اما به راستی پیامدها و عواقب ژئوپلتیکی این قانون در چه سطحی است؟ آیا جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از این قانون، فرصتی بسازد تا موقعیت خود را در دمشق ارتقا دهد؟ در اقتصاد سیاسی، یکی از پیش‌فرض‌های اصلی در این است که صاحبان قدرت، اقتصاد را بر اساس منافع خود ریل‌گذاری می‌کنند. به عبارت دیگر، برای درک سیاست‌های کلان اقتصادی، باید منافع شخصی حاکمان را مورد توجه قرار داد. روی دوم این سکه می‌تواند موضوع «افزایش تاب‌آوری و مقاومت مردمی» در اثر «فشار خارجی» و «دشمن مشترک» باشد. با توجه به این موضوعات، پیامدهای اجرای قانون قیصر را بر سوریه را مرور می‌کنیم.
1.فرصت‌طلبی ترکیه در اجرای قانون قیصر
ترکیه یکی از کشورهایی است که مترصد اجرای قانون قیصر بود تا منویات خود را در پرونده سوریه دنبال کند. آن‌ها در این زمینه به دو اقدام مشخص دست زدند: به محض اجرای قانون قیصر و همزمان با دور جدید سقوط ارزش پول ملی سوریه، ترکیه به معارضین سوری دستور داد تا در مناطق تحت سیطره معارضه در شمال سوریه (چهار منطقه «نبع السلام»، «درع الفرات»، «عفرین» و «ادلب») لیره سوری جمع‌آوری شده و به جای آن از لیره ترکیه استفاده شود! حکومت‌های محلی حاکم بر این مناطق به سرعت دستور آنکارا را اجرایی کردند که ساکنان این مناطق – حتی در ادلب! – مواجه شد؛ اما دولت‌های محلی با استفاده از قوه قهریه، لیره سوری را از شمال این کشور حذف کردند!
واضح است که این اقدام را باید گام مهمی در راستای تجزیه سوریه و الحاق این مناطق به خاک ترکیه در بلندمدت ارزیابی کرد. بی‌تردید قاطبه ملت سوریه به شدت با تجزیه کشور خود مخالف بوده و به همین جهت حتی در ادلب نیز گروهی از غیرنظامیان – علیرغم سقوط آزاد ارزش لیره سوریه - حاضر به جایگزینی پول ملی سوریه با پول ملی ترکیه نبودند! آنکارا لیستی را با عنوان «مرتکبان جنایت جنگی» منتشر کرد که شامل بیش از یکصد نفر از مقامات سیاسی، نظامی و امنیتی حکومت سوریه بود. ترکیه تلاش می‌کند تا لیست 39 نفره واشنگتن را با این لیست جدید جایگزین سازد. اجرای این قانون، نقشه برخی کشورها مبنی بر «جایگزینی اسد با یکی از چهره‌های نظامی یا امنیتی نظام سوریه و مشارکت دادن طیف‌هایی از معارضه» را منتفی می‌سازد؛ زیرا این لیست بلندبالا تقریبا تمام سران امنیتی و نظامی سوریه را در برمی‌گیرد.
2.امارات و چالش اجرای قانون قیصر
ایالات متحده همزمان با اعلان اجرایی شدن قانون قیصر، صراحتا به ابوظبی هشدار داد که واشنگتن در زمینه تحریم کلیه مراودات اقتصادی با سوریه کاملا جدی است و از تخلفات احتمالی چشم‌پوشی نخواهد کرد. تحولات سه سال اخیر سوریه نشان می‌دهد یکی از کشورهایی که به طور جدی برای آینده سوریه برنامه دارد، امارات عربی متحده است. ابوظبی تلاش می‌کند تا سررشته امور را در آینده سوریه به دست گیرد و در همین راستا با بخش‌هایی از نظام سوریه همکاری عمیقی دارد. آن‌ها با علم به نیاز نظام سوریه به موضوعاتی مانند «کمک خارجی برای تأمین بودجه بازسازی کشور»، «بازگشت به مجامع دیپلماتیک منطقه‌ای (مانند اتحادیه عرب) و احیای روابط با کشورهای عربی» و... تلاش کردند خود را در نقش یک متحد قابل اعتماد و حتی منجی برای نظام سوریه نشان دهند. ابوظبی در همین راستا بخشی از هیئت حاکمه سوریه و نزدیکان آنان را به سرمایه‌گذاری در امارات تشویق کرد و بعد از موفقیت در این مرحله، وارد شراکت اقتصادی با چهره‌های منتقذ نظام سوریه شد تا به اتحاد عمیقی با آنان دست یابد و منویات سیاسی خود را در دمشق دنبال کند. اقدامات و تلاش‌های امارات در این زمینه تا حدی نتیجه‌بخش بود و در دمشق، جناحی متمایل به ابوظبی ظهور کرده بود که صراحتا خواستار کاهش نقش ایران بود و تلاش می‌کرد تا دمشق را از معادلات مربوط به محور مقاومت دور سازد! حتی با کمی مبالغه می‌توان گفت امارات به یکی از مهم‌ترین رقبای ایران در دمشق تبدیل شده بود!
3.آیا قانون قیصر می‌تواند فرصتی برای ایران باشد؟
به پرسش ابتدای این مقاله بازگردیم. اجرای قانون قیصر از چند منظر می‌تواند فرصت‌هایی را در اختیار ایران قرار دهد! مهم‌ترین پیامد اجرای قانون قیصر، بیرون راندن امارات از دمشق است! اگر امارات بتواند تحریم‌های آمریکا را دور زده و کانال‌های مطمئن مالی برای نظام دمشق ایجاد کند، ایران و لبنان – با استفاده از نفوذ خود در دمشق - می‌توانند از همین کانال‌ها برای دور زدن تحریم استفاده کنند. اگر امارات نتواند این کانال‌های امن را ایجاد کند، به صورت خود به خود از دمشق حذف شده و در نتیجه یکی از مهم‌ترین رقبای تهران از معادلات حاکم بر آینده سوریه کنار می‌رود.
دومین نکته در این زمینه، تضعیف ایده «کنار زدن اسد و جایگزینی آن با چهره‌های داخلی نظام سوریه» است. این ایده مشخصا از سوی گروهی در روسیه دنبال می‌شود که در پی جایگزینی بشار اسد با یک مقام نظامی مطمئن و نزدیک به مسکو هستند. حالا با اجرای قانون قیصر، عملا این افراد نیز مشمول تحریم خواهند بود. به این ترتیب، موقعیت بشار اسد در دمشق تقویت می‌شود و او به خوبی می‌داند که مطمئن‌ترین پشتوانه وی در میان دولت‌های خارجی، جمهوری اسلامی ایران است.
سومین نکته در این زمینه، افزایش تاب‌آوری ملت سوریه است. در پی سقوط ارزش لیره، اعتراضات سیاسی در نقاط مختلف سوریه در حال شکل‌گیری بود که حتی مناطق علوی‌نشین را نیز در بر می‌گرفت. حال با شدت یافتن فشار خارجی، شاهد افزایش تاب‌آوری ملت سوریه خواهیم بود؛ زیرا تجربه نشان داده که فرهنگ ملی سوریه به شدت نسبت به دخالت خارجی حساس است و واکنش منفی نشان می‌دهد. با توجه به توضیحات فوق می‌توان گفت قانون قیصر می‌تواند فرصت خوبی برای تعمیق نفوذ ایران در دمشق باشد. در این زمینه بازخوانی تجربه تحریم ونزوئلا خالی از لطف نیست.
*علیرضا مجیدی

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/372841/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آقاتهرانی: انشالله شورای نگهبان فردا لایحه عفاف و حجاب را تایید کند

تازه‌ترین اوضاع شرکت‌های تولیدی صندوق‌ بازنشستگی صنعت نفت بررسی شد

مسیر تولید در صنعت نفت از ایجاد اوضاع مطلوب برای کارکنان می‌گذرد

بار اصلی تحقق شعار سال بر دوش صنعت نفت است

وزارت نفت اثر تحریم‌ها در تولید و صادرات نفت را کم کرد/ جهشی قابل‌توجه در صادرات گاز داشته‌ایم

متخصصان وزارت نفت تحریم‌ها در زمینه تولید و صادرات نفت را بلااثر کردند/ جهشی قابل‌توجه در صادرات گاز داشته‌ایم

تشکیل کمیته های تخصصی شورای سلامت کیش / تشکیل اولین کمیته تخصصی دندانپزشکان در راستای اجرای طرح سلامت پایدار هم زمان با روز دندانپزشک

دلار 65 هزار تومانی در شأن مردم ایران نیست/ ردپای مهاجران غیرقانونی در حوادث تروریستی کشور

تولید نفت شیل آمریکا در ماه مه افزایش می‌یابد

سفر سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام به شهرستان ایوان

تمایل اوپک برای عضویت جمهوری نامیبیا

استفاده از توان دانش‌بنیان‌های ایرانی در شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان

تأکید رئیسی بر مقابله بی‌امان با قاچاق سوخت

ثبت گزارش جامعه هدف بنیاد شهید و مردم با مراجعه به سامانه سوت زنی

رهبر انقلاب رژیم غذایی خاصی دارند؟/ ماجرای عمل جراحی رهبری بدون بیهوشی عمومی/ ایشان دیگر به کوه نمی روند اما در خانه پیاده روی می کنند

سیدمحمد خاتمی: پاسخ ایران به جنایت اسرائیل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

افزایش 23 درصدی درآمد پلیمر آریاساسول در 1402

تجلیل استاندار یزد از خانواده شهدای ارتش

جشنواره نان و شیرینی کیش به دلیل شرایط نامناسب جوی از 30 فروردین آغاز می شود

در عملیات «وعده صادق» به هیچ وجه به مردم تعرض نشد و مراکز اقتصادی هدف قرار نگرفت/ مردم را ترساندند که رژیم صهیونیستی چنین و چنان می‌کند، در حالی که هیچ غلطی نتوانست بکند

مدیرکل بنیاد استان آذربایجان شرقی به مشکلات 50 نفر از مراجعا رسیدگی کرد

فناوری روز دنیا در خدمت بهداشت کیشوندان/ از جدیدترین دستگاه ماموگرافی کشور در بیمارستان کیش بهره‌برداری شد

توسعه تجهیزات و ارتقای خدمات بیمارستان؛ راهبرد اصلی سازمان‌ منطقه آزاد کیش در حوزه سلامت

سرعت‌ عمل بالای روسیه در احیای ظرفیت پالایشی آسیب‌دیده

آماده استفاده از سلاح‌هایی هستیم که قبلاً استفاده نکرده‌ایم

آغاز سرمایه‌گذاری صندوق توسعه ملی در میدان‌های نفت و گاز

دیدار تشکل‌های شاهد و ایثارگر با معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری

چهره‌ سیاسی اصولگرا: «پشم» مقدرات مجلس آینده را تعیین می‌کند!/ پایداری‌ها نشان دادند برخلاف ادعاهایشان اهل معامله هستند!

حضور کاظم صدیقی در تریبون نماز جمعه از نگاه دو عضو جامعه روحانیت

باران رحمت در کیش؛ شب پرتلاش نیروهای شرکت عمران، آب و خدمات برای جلوگیری از آب‌گرفتگی معابر جزیره

برداشت 750 هزار بشکه نفت با تفکیک‌گرهای سیار در نفت و گاز گچساران

قیمت نفت بالای 90 دلار ایستاد

پیشتازی نفت و گاز مارون در دستاوردهای فنی بار اول

بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در منطقه کردستان

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «دهنوی»

انتصاب جدید در سازمان منطقه آزاد کیش

اقدامات سازمان اقتصادی کوثر منجر به خودکفایی‌های بزرگ در حوزه اقتصادی شد

صبر و ایثار خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر درس آموز است

افزایش تعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران با آموزش و پرورش برای توسعه فعالیت های فرهنگی

مدیرکل بنیاد شهید کرمانشاه بر شناساندن سبک و سیره عملی شهدا به جوانان تآکید کرد

ادعای یک نماینده درباره نفوذی‌های اسرائیل در ایران

استناد نیروی انتظامی به لایحه حجاب، غیرقانونی است/ پلیس احتمالاً بر اساس قوانین دهه 60 درباره حجاب برخورد می کند/ بعید می دانم مردم با قانون حجاب و عفاف همراهی کنند

مدارس کیش فردا 28 فروردین غیر حضوری شد

دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی: «نور نیوز» ارگان رسانه‌ای شورا و دبیرخانه نیست

تجمع مردم یزد در گلزار شهدا و قدردانی از پاسخ مقتدرانه سپاه

برگزاری جلسه شورای معاونان و اطلاع رسانی بنیاد استان سمنان

علم الهدی: در صورت هر حماقت اسرائیل، تل‌آویو و حیفا با خاک یکسان خواهد شد

حل مشکلات جامعه ایثارگری نیازمند مشارکت دستگاه هاست

قزاقستان تخطی از سهمیه تولید در اوپک‌پلاس را جبران می‌کند

انجام موفقیت‌آمیز 2 هزار و 200 کیلومتر توپکرانی در نفت و گاز گچساران