پیام ویژه

آخرين مطالب

اف35 و موازنه قوای راهبردی در خاورمیانه يادداشت

اف35 و موازنه قوای راهبردی در خاورمیانه
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سعید پیرمحمدی/ اعلام بیانیه مشترک امریکا، رژیم اسرائیل و امارات در خصوص عادی سازی روابط ابوظبی با تل آویو در 13 آگوست 2020، محیط منطقه ای خاورمیانه را به میزان قابل ملاحظه ای تحت تأثیر قرار داده است. یکی از مباحثات عمده شکل گرفته در این خصوص، موافقت احتمالی دولت ترامپ با فروش جنگنده های اف35 به امارات است. 
جنگنده نسل پنجم اف35 در زمره پیشرفته ‌ترین جنگنده های جهان است که شرکت لاکهید مارتین آمریکا آن را تولید می‌کند. قابلیت های اختفای این جنگنده، امکان ردیابی آن از طریق سامانه های پدافندی را تقریباً غیرممکن می کند. در خاورمیانه، تنها رژیم اسرائیل از این جنگنده برخوردار است (تاکنون دست کم 16 فروند از امریکا دریافت کرده) که این امر موازنه هوایی را به سود این رژیم حفظ می کند. ترکیه نیز به دنبال حساسیت های اسرائیل و همچنین خرید سامانه ضدهوایی روسی اس400، از پروژه مشترک تولید اف35 با امریکا کنار گذاشته شد. 
مقامات امریکا، امارات و رژیم اسرائیل هریک مواضع متفاوتی را در قبال فروش اف35 به امارات اتخاذ کرده اند. در رابطه با موضع امریکا باید میان دیدگاه وزارت دفاع و مقامات دولت ترامپ تمایز قائل شد. پنتاگون به جهت ملاحظات فنی و نظامی اصلی ترین مخالف انجام چنین معامله ای در داخل امریکا محسوب می شود. 
در مقابل، دونالد ترامپ اعلام کرده که توافقنامه فروش اف35 به امارات در دست بررسی است. مایک پمپئو نیز اذعان داشته واشنگتن ارائه کمک های نظامی و فنی به ابوظبی را هم¬چون دو دهه گذشته ادامه می دهد. با این حال، وی حفظ برتری نظامی اسرائیل را نیز مورد تأکید قرار داد. جرد کوشنر نیز معتقد است امارات از مدت‌ها پیش خواهان خرید این جنگنده‌هاست و توافق‌نامه صلح جدید باید احتمال خرید این جنگنده ها را افزایش دهد. سی ان ان در گزارشی که اخیراً منتشر کرده، کوشنر را یکی از لابی¬گران فروش اف35 به ابوظبی معرفی کرده است. در سطح داخلی موضوع نیز حتی اگر دولت ترامپ با فروش این جنگنده موافقت کند، انجام چنین معامله¬ای شش تا هشت سال زمان می برد و ممکن است از دستورکار دولت های بعدی امریکا خارج شود.
به نظر می رسد در توافقات پشت پرده با کاخ سفید، ابوظبی خرید این جنگنده های پیشرفته را به عنوان یکی از پیش شرطهای خود برای موافقت با عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل طرح کرده است. امارات به جهت برخورداری از ده ها جنگنده اف16 و میراژ فرانسوی یکی از پیشرفته ترین نیروهای هوایی منطقه را در اختیار دارد. این کشور از سال 1990 در تمامی عملیات هوایی امریکا در منطقه خاورمیانه و شمال افریقا به استثنای حمله به عراق در سال 2003 حضور داشته است. تجهیز نیروی هوایی امارات به اف35 می تواند ضمن افزایش دامنه کنشگری منطقه ای و بین المللی ابوظبی، پروژه ایفای نقش منطقه ای جدید این کشور در قالب دکترین امنیتی محمد بن زاید را تسریع کند. 
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات در گفت‌و‌گو با شورای آتلانتیک اظهار داشته توافق عادی‌سازی روابط با تل‌آویو باید هرگونه مانع پیش‌روی آمریکا برای فروش جنگنده‌های اف35 را از میان بردارد. اهمیت این موضوع تا جایی است که ابوظبی به دنبال اظهارات نتانیاهو درباره مخالفت اسرائیل با انجام چنین معامله ای، جلسه برنامه ریزی شده سفرای امارات، اسرائیل و امریکا در سازمان ملل را لغو کرد. 
ابوظبی اهرم جایگزین برای تجارت تسلیحات یعنی تنوع بخشی به صنایع هوایی خود از طریق روسیه (همان ابزاری که آنکارا نیز مورد استفاده قرار داد) را نیز در اختیار دارد؛ در فوریه 2017، به دنبال ناکامی امارات در نهایی کردن قرارداد خرید اف35 از امریکا، این کشور توسعه نسل پنجم جنگنده ها بر مبنای میگ29 را در دستورکار قرار داد. 
در شرایط کنونی انعقاد چنین توافقی بدون جلب نظر حکومت اسرائیل بعید به نظر می رسد. در سال 2008، کنگره امریکا قانونی را به تصویب رساند که به موجب آن دولت امریکا باید در انعقاد قراردادهای نظامی با کشورهای خاورمیانه حفظ برتری نظامی کیفی اسرائیل را در نظر گیرد. این امر در کنار نفوذ بالای لابی یهودی در ایالات متحده باعث شد تا اسرائیل مانع از فروش اف35 به ابوظبی شود. از این رو، انجام معامله جدید در این زمینه با توجه به بر هم زدن موازنه قوای منطقه-ای می تواند پای سایر متحدان خاورمیانه ای امریکا را به معاملات مشابه باز کند. نتانیاهو فروش جنگنده های اف35 به امارات به عنوان بخشی از توافق عادی سازی روابط را رد کرده است. اقدام سال 2019 نتانیاهو در موافقت با فروش دو زیردریایی به مصر توسط شرکت تیسن‌گروپ آلمان در ازای تخفیف 500 میلیون دلاری برای تل آویو واکنش بسیاری از مقامات نظامی و سیاسی این رژیم را برانگیخت.
در تحلیل نهایی، هدف دولت ترامپ حفظ موازنه راهبردی به نفع اسرائیل در عین کمک نظامی به امارات به¬عنوان مشوق حضور فعال ابوظبی در طرح معامله قرن، کمپین فشار حداکثری و راهبرد مهار ایران است. فروش اف35 به ابوظبی به طور کامل با راهبرد کالایی کردن امنیت دولت ترامپ مطابقت دارد؛ به ویژه که این کشور علاوه بر حوزه سیاسی، امنیتی و اطلاعاتی به عنوان یکی از اجزای نظام اقتصادی لیبرال ایفای نقش می کند. نگرانی های اسرائیل برای حفظ موازنه نظامی نیز به احتمال زیاد از طریق اعطای تسلیحات و جنگنده های جدید به این رژیم لحاظ می-شود. در چنین شرایطی، ترامپ خود را به عنوان طرف برتر تحولات خاورمیانه و منجی حل وفصل منازعه دیرین اسرائیل و اعراب معرفی می کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/448448/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اگر از تبلیغات داخل سیستم عامل متنفرید ویندوز 11 را آپدیت نکنید!

انتقاد متفاوت عباس عبدی از بازگشت گشت ارشاد به خیابان ها؛ چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

تعداد کاربران فعال اسپاتیفای 19 درصد رشد کرد

هوش مصنوعی شیطانی هم ساخته شد!

قابلیت عجیب P70 پرو را ببینید؛ عضو پرآوازه خانواده هواوی

از هوش مصنوعی تا تماس ویدیویی؛ قابلیت‌های جدید عینک متا ری-بن را ببینید

قابلیت انقلابی واتساپ معرفی شد؛ انتقال فایل بدون نیاز به اینترنت

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

هشدار زرد هواشناسی؛ وزش باد شدید در مناطق جنوبی کشور تا هفته آینده

محاکمه پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

رئیس سازمان سنجش: اینترنت در روزهای کنکور قطع نمی‌شود

میانگین سن مادران و پدران ایرانی در تولد اولین فرزند

نمایش داستان مرموز بازی INDIKA در تریلر جدید

این ویژگی امنیتی اندروید 15 شما را از اپلیکیشن‌های مشکل‌دار نجات می‌دهد

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

طرح تعویض رایگان سامسونگ برای گوشی هایی که این مشکل را دارند

برنامه/ فکرتان را به یک اثر هنری تبدیل کنید

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند

با گوشی جدید هواوی می‌توان بدون اینترنت تصویر ارسال کرد!

هوش مصنوعی جدید گوگل می‌تواند جان شما را نجات دهد

5 سند همکاری میان مقام‌های ایران و سریلانکا امضا شد

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

تصاویری از تخریب و ریزش چند خانه بر اثر آبگرفتگی در کاشان

فوری: رئیس‌جمهور آمریکا قانون فیلترشدن تیک‌تاک را امضا کرد

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

گردنه «تته» کردستان پس از 5 ماه بازگشایی شد

دادستان کل کشور: طرح نور با همین جدیت و قاطعیت استمرار خواهد داشت

نقدها و نمرات بازی Stellar Blade منتشر شدند

اعمال مالیات عایدی بر سرمایه در بازار خودرو چه اثری دارد؟

افشای مشخصات پردازنده‌های اسنپدراگون X پلاس کوالکام

روایت «فارن پالیسی» از تله‌ای که اسرائیل در آن گرفتار شده است

معاون امنیتی وزیر کشور: طرح نور با قوت به‌ کار خود ادامه خواهد داد

داستان ابوشجاع

تأکید معاون وزیر نفت بر وصول بدهی‌ ابربدهکاران صنعت گاز

2 وزیر احمدی نژاد رقیب قالیباف شدند/ ذوالنوری هم وارد گود شد

توماج صالحی به اعدام محکوم شد

دستگیری اراذل و اوباش شمشیر به دست تهرانپارس

تصویری حیرت انگیز از فرود ناموفق یک بوئینگ!

توضیحات رئیس سازمان توسعه تجارت درباره نمایشگاه اکسپو