پیام ویژه

آخرين مطالب

سایه بایدن بر توافق اعراب و اسرائیل يادداشت

سایه بایدن بر توافق اعراب و اسرائیل
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
‌در هفته‌های منتهی به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، سیر تحولات مربوط به مناقشه اسرائیل- فلسطین شدت گرفته است. «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری ایالات متحده که در دوره اول ریاست‌جمهوری خود موفقیت قابل توجهی در حوزه سیاست خارجی نداشته، می‌خواهد با فشار بر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، آنها را تشویق به عادی‌سازی رابطه با اسرائیل کند -‌کاری که رؤسای‌ جمهور قبلی ایالات متحده موفق به انجام آن نشدند- تا شاید از این طریق بتواند برگ برنده‌ای در این حوزه در رقابت‌های انتخاباتی و مناظره‌ها در برابر «جو بایدن»، نامزد دموکرات‌ها داشته باشد. از طرف دیگر، «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر اسرائیل نیز که نگران نتیجه انتخابات سوم نوامبر آمریکاست، می‌خواهد از حضور ترامپ در کاخ سفید برای تأمین خواسته‌های خود استفاده کند. نتانیاهو از یک سو در داخل اسرائیل به دلیل پرونده‌های فساد مالی و سوءمدیریت در بحران کرونا تحت فشار افکار عمومی قرار دارد و از سوی دیگر نگران آن است که در صورت پیروزی بایدن نتواند خواسته‌های خود را به راحتی مانند زمان حضور ترامپ در کاخ سفید اجرا کند و حمایت تندروهای اسرائیل را از دست بدهد.
‌بر همین اساس، ترامپ و نتانیاهو می‌خواهند طرح معامله قرن را که کاخ سفید در ابتدای سال 2020 ارائه کرد و با مخالفت شدید فلسطین و حامیانش روبه‌رو شد، پیش ببرند. عادی‌سازی رابطه اعراب و اسرائیل یکی از مهم‌ترین بخش‌های این طرح به شمار می‌آید و در ماه‌های گذشته واشنگتن مذاکراتی پنهانی با اعراب برای اجرای این خواسته خود داشته است.
‌در هفته‌های اخیر دو کشور امارات متحده و بحرین اعلام کرده بودند که با میانجیگری ایالات متحده رابطه خود با اسرائیل را عادی‌سازی خواهند کرد. مراسم امضای این توافق‌ها و روابط دیپلماتیک میان امارات و بحرین با اسرائیل سه‌شنبه با حضور بنیامین نتانیاهو و وزرای خارجه امارات و بحرین به میزبانی ترامپ در کاخ ‌سفید برگزار شد؛ اما تردیدی نیست که میهمانان و میزبان مراسم روز سه‌شنبه، سایه جو بایدن را هم بر این مراسم حس می‌کردند و این نگرانی نزد آنها وجود داشت که در صورت پیروزی بایدن، طرح معامله قرن، روند عادی‌سازی رابطه اعراب و اسرائیل و در مجموع مناقشه اسرائیل و فلسطین چه سرنوشتی پیدا می‌کند.
استقبال از عادی‌سازی
در روزهای اخیر چهره‌های شاخص حزب دموکرات با وجود انتقاد از سیاست الحاق کرانه باختری به خاک اسرائیل از سوی نتانیاهو، از عادی‌سازی رابطه کشورهای عربی با اسرائیل استقبال کرده‌اند. «جیک سالیوان»، مشاور عالی جو بایدن در حوزه سیاست خارجی هم عادی‌سازی رابطه امارات و بحرین با اسرائیل در ازای توقف الحاق کرانه باختری را «یک موفقیت مثبت برای سیاست خارجی رئیس‌جمهور آمریکا» دانست و گفت: «این توافق برای منطقه، اسرائیل و صلح، اتفاق خوبی است».
سالیوان که در دوره حضور «هیلاری کلینتون» در وزارت خارجه آمریکا مشاور ارشد او بود، تمام اعتبار این توافق را متعلق به ترامپ نمی‌داند و معتقد است که پایه و اساس چنین توافقی در دولت «باراک اوباما»، رئیس‌جمهوری سابق این کشور، گذاشته شده است؛ «ترامپ این توافق را به گونه‌ای تبلیغ می‌کند انگار با اتفاقی خارق‌العاده روبه‌رو هستیم. واقعیت این است که این توافق را باید دقیقا آنچه هست ببینیم نه بیشتر. مدتی طولانی است که ایالات متحده در تلاش بود تا رابطه اعراب و اسرائیل را بهبود ببخشد. قطعا آنچه سه‌شنبه در کاخ سفید رقم خورد، صرفا حاصل دیپلماسی دولت ترامپ نبود».
سالیوان درباره واکنش بایدن به این توافق هم می‌گوید: «بایدن قطعا از این توافق استقبال خواهد کرد. در سال‌های گذشته این راز آشکار شده بود که کشورهای عربی قصد بهبود رابطه خود با اسرائیل را دارند».
اجرای طرح الحاق کرانه باختری که با تأیید ضمنی دولت ترامپ همراه بود، به دلایل متعددی از سوی نخست‌وزیر اسرائیل متوقف شده که از جمله دلایل آن می‌توان به نگرانی نسبت به تأثیر منفی این اقدام بر رأی ترامپ در انتخابات نوامبر و نیز انتظار برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با امارات متحده عربی اشاره کرد. به نظر می‌رسد یکی دیگر از دلایل عقب‌نشینی نتانیاهو از طرح الحاق کرانه باختری که قرار بود در ماه جولای اجرا شود، مخالفت دولت احتمالی جو بایدن-کامالا هریس باشد. نه‌تنها بایدن بلکه بسیاری از هواداران اسرائیل در کنگره آمریکا با طرح الحاق مخالفت کرده‌اند و نخست‌وزیر اسرائیل هم با نیم‌نگاهی به نظرسنجی‌ها و پیشتازی بایدن، نمی‌خواهد از همان ابتدای روی‌کارآمدن احتمالی او، رابطه با کاخ‌ سفید را متشنج کند.
مطمئنا امارات متحده عربی امتیازاتی را در دولت ترامپ کسب می‌کند؛ زیرا به کاخ‌ سفید یک موفقیت بزرگ در سیاست خارجی در ماه‌های منتهی به انتخابات ارائه کرده است. با این حال اکثریت دموکرات‌های کنگره که با الحاق مخالفت می‌کردند هم همیشه خواستار عادی‌سازی رابطه اعراب با اسرائیل هستند و آنها نیز به طور کلی این اقدام را تحسین می‌کنند. علاوه بر این امارات که تا پیش از این به‌عنوان یکی از متحدان عربستان در جنگ یمن حضور داشت، می‌تواند نگاه منفی در کنگره آمریکا از جمله میان دموکرات‌ها نسبت به خود را اصلاح کند.
خاورمیانه‌ای متفاوت
در صورتی‌ که بایدن در انتخابات نوامبر امسال به پیروزی برسد و در ژانویه 2021 وارد کاخ ‌سفید شود، با خاورمیانه‌ای کاملا متفاوت با ژانویه 2017 روبه‌رو می‌شود که به همراه اوباما از آن خارج شده بود. در چهار سال گذشته فلسطینی‌ها در اعتراض به کنار گذاشته‌شدن راه‌حل دودولتی، به‌رسمیت‌شناختن اورشلیم به‌عنوان پایتخت اسرائیل و حمایت واشنگتن از شهرسازی‌ها، مذاکره با ایالات متحده و اسرائیل را بایکوت کرده‌اند.
با اینکه بایدن بارها تأکید کرده که به محض ورود به کاخ سفید می‌خواهد آسیب‌هایی را که ترامپ در حوزه‌های داخلی و خارجی وارد کرده، جبران کند، اما درباره مناقشه اسرائیل-فلسطین نباید چندان خوش‌بین به تغییرات اساسی باشیم.
فلسطینی‌ها شرق اورشلیم (بیت‌المقدس) را که اسرائیل در جریان جنگ سال 1967 آن را اشغال کرد، پایتخت خود می‌دانند. تا قبل از دولت ترامپ هم هیچ دولتی در واشنگتن حاضر نبود تا زمان توافق صلح نهایی، ادعای دو طرف در مورد این شهر را به رسمیت بشناسد؛ اما ترامپ، اورشلیم را به‌عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و سفارت آمریکا را از تل‌آویو به این شهر منتقل کرد.
حمایت از کشور فلسطینی
با این حال، مشاوران بایدن می‌گویند که او سفارت ایالات متحده را به تل‌آویو بر‌نمی‌گرداند، ولی به احتمال زیاد یک کنسولگری در قدس شرقی بازگشایی کرده و به سفارت فلسطین در واشنگتن نیز دوباره اجازه فعالیت می‌دهد. جلب اعتماد فلسطینی‌ها چالشی اساسی برای بایدن خواهد بود. بنابراین تیم بایدن می‌خواهد در صورت پیروزی در انتخابات سیاست‌هایی دقیق و سنجیده با توجه به دهه‌ها چالش میان اسرائیل و فلسطین در پیش بگیرد.
«جرمی بن آمی»، رئیس یک سازمان حمایت از اسرائیل در واشنگتن و از مشاوران غیررسمی کمپین بایدن می‌گوید: «بایدن خلاف ترامپ از ایجاد کشور مستقل فلسطین در کنار اسرائیل حمایت می‌کند. با ورود بایدن به کاخ ‌سفید بدون تردید سیگنال‌هایی در همین زمینه ارسال خواهد شد».
‌بایدن همچنین وعده داده که می‌خواهد کمک‌های مالی ایالات متحده به فلسطینی‌ها را که ترامپ به بهانه «عدم همکاری فلسطینی‌ها برای دستیابی به صلح» قطع کرده است، مجددا از سر بگیرد؛ اما دست بایدن در این زمینه هم از سوی کنگره بسته است. براساس قانونی که در سال 2018 در کنگره تصویب شده، هرگونه کمک مالی ایالات متحده به برخی نهادهای فلسطینی تا زمانی که تشکیلات خودگردان به کمک مالی خود به فلسطینی‌های کشته‌شده در جریان حمله به اسرائیلی‌ها ادامه دهد، ممنوع است. بنابراین در صورت تمایل بایدن برای برقراری کمک‌های مالی، این کمک‌ها باید از کانال نهادهای وابسته به سازمان ملل که به مهاجران فلسطینی کمک می‌کنند، انجام شود.
‌اما‌واگرهای طرح الحاق
درباره طرح الحاق، احتمال اجرای آن و واکنش بایدن هم انتظار می‌رود این نامزد دموکرات‌ها به اندازه‌ای باهوش باشد که کمک‌های واشنگتن به اسرائیل را منوط به تغییر رفتار تل‌آویو در این مورد نکند. هر اقدامی که بایدن بخواهد در قبال اسرائیل انجام دهد ابتدا در داخل ایالات متحده واکنش‌هایی را بر‌می‌انگیزد. بنابراین هر اقدام یا موضع‌گیری بایدن علیه اسرائیل با واکنش منفی لابی اسرائیل و نیز بخشی از حزب دموکرات روبه‌رو می‌شود.
«خالد الگندی»، یکی از اعضای ارشد «انستیتوی خاورمیانه» می‌گوید: «فکر می‌کنم بهترین انتظاری که می‌توانیم از دولت بایدن داشته باشیم جبران خرابکاری‌های دولت ترامپ و اضافه‌نکردن چالشی تازه به این مناقشه است. بایدن باید فضایی در اختیار فلسطینی‌ها قرار دهد تا به وضعیت خود نظم دهند. بنابراین انتظار ندارم بایدن در ابتدای روی‌کار‌آمدن خود ابتکاری جسورانه برای مناقشه اسرائیل و فلسطین داشته باشد. به گفته مشاورانش، او در ابتدای کار چالش‌های مهم‌تری پیش‌رو دارد و فضا برای مذاکرات جدید چندان مهیا نیست. نتانیاهو در این چهار سال بدون اینکه امتیازی به ترامپ بدهد، به خواسته‌های خود رسیده و انگیزه چندانی برای مذاکره ندارد. فلسطینی‌ها هم با تجربه‌ای که در دولت ترامپ کسب کردند، درباره بی‌طرف‌بودن ایالات متحده در میانجیگری میان اسرائیل و فلسطین تردیدهایی جدی دارند. آنها هم به زمان نیاز دارند و امیدوارند پیروزی احتمالی بایدن، رابطه تیره واشنگتن و تشکیلات خودگردان را تیره‌تر از امروز نکند».

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/450604/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرکشی سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران ایلام از جانبازان سرافراز

به جای گوشی 5 میلیون تومانی می‌توانید شارژر 50 واتی جدید سامسونگ را بخرید!

مالک تیک تاک پس از فروش ویرانه‌ای را تحویل آمریکایی‌ها خواهد داد

به لطف هوش مصنوعی، محل دفن افلاطون سرانجام کشف شد

لباس نظامی روحانیون در جنگ با که؟

مقایسه تعرفه اینترنت ثابت اپراتورها

ماجرایی تازه برای خریداران طلا؛ مالیات جدید در راه است؟

این بازی بعدی خالق کلش آو کلنز است؛ مبارزه با چاشنی هوش مصنوعی

جایزه 10 میلیون دلاری آمریکا برای دستگیری 3 هکر ایرانی

سقوط خودرو به دره، 10 فوتی و مجروح برجای گذاشت

سیل بیش از 2600 نفر از مردم را گرفتار کرده است

ماجرای فروش اسناد حاوی اطلاعات بیماران به عنوان کاغذ باطله چه بود؟

شهریه مدارس غیردولتی شفاف می‌شود

این سگ رباتی می‌تواند جهنم به پا کند

گفتگو با پاکبانی که درخصوص حمله ایران به اسرائیل واکنش جالبی داشت

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 8 اردیبهشت 1403

معرفی ارزان ترین گوشی پرچمدار سال با قیمت باورنکردنی

پرچمدار 2024 هواوی درصورت گم‌شدن به‌سادگی پیدا می‌شود

این گوشی‌های شیائومی منسوخ شدند

اسرائیل سرگردان در بحران

حادثه برای مینی‌بوس کارکنان سازمان آب و برق؛ 2 نفر جان باختند

ین ژاپن باز هم سقوط کرد

چرا پوتین در جنگ اوکراین از سلاح هسته‌ای استفاده نمی کند؟

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

10 کُشته درپی آتش‌سوزی هتلی در جنوب برزیل

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

پیکسل 8a بار دیگر رؤیت شد؛ میان‌رده جذاب گوگل برای رقابت با گلکسی A55

مچاله شدن پراید در تصادف با پژو

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

برنامه/ از حال عزیزان خود باخبر باشید

فرونشست زمین، خودروی پراید را بلعید

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

محتوای جذابی در راه Modern Warfare 3 و وارزون است

مرگ تلخ 2 نفر در رودخانه ارومیه

اوپو گوشی میان‌رده A60 را با طراحی متفاوت دوربین رونمایی کرد

مناقشه حجاب، از «ایتا» تا خیابان

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی در تصادفات: سالانه بیش از 2 هزار نفر!

شارژر 240 وات پیشرفته ریلمی با قیمت بسیار عجیب رونمایی شد

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

واژگونی مرگبار خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

امام جمعه اهواز خطاب به مسئولان: تنها تا مهر و آبان ماه جاری برای کار کردن وقت دارید

آنر 200 لایت معرفی شد؛ قدرتمند و خوش قیمت با دوربین‌های فوق‌العاده

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

نجات 18 نفر که گرفتار سیل در روستای شادکام بافق شده بودند

آلزایمر ارزی دولتمردان

تردز به ابزار فیلتر کردن عبارت‌های توهین‌آمیز مجهز می‌شود

انفجار گاز در نیشابور، یک فوتی برجای گذاشت

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی