پیام ویژه

آخرين مطالب

تقسیم قدرت در فراکسیون انقلاب يادداشت

تقسیم قدرت در فراکسیون انقلاب
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - همشهری /متن پیش رو در همشهری منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
به شیوه انتخابات هیأت رئیسه مجلس، در اصلی‌ترین فراکسیون سیاسی مجلس، قدرت بین نواصولگرایان، پایداری‌ها و بهاری‌ها تقسیم شد
مجلس
سرانجام ریاست فراکسیون انقلاب اسلامی - به‌عنوان فراکسیون اکثریت مجلس - بعد از قریب به 40روز تأخیر مشخص شد و محمدباقر قالیباف بر این مسند نشست.
نشستن قالیباف بر کرسی ریاست فراکسیون اکثریت مجلس اگرچه از مؤثر بودن رایزنی‌های زیرپوستی حامیانش در مجلس و البته تدبیر اصولگرایان بهارستان برای جلوگیری از بروز انشقاق‌های سیاسی خبر می‌دهد اما حکایت از پذیرش قدرت دو رقیب درون گروهی‌اش - پایداری‌ها و یاران احمدی‌نژاد- در مجلس دارد. با توجه به رسیدن نایب‌رئیسی اول این فراکسیون به محمدرضا میرتاج‌الدینی - چهره شاخص دولت بهاری‌ها در مجلس - و سپردن نایب‌رئیسی دوم این فراکسیون به نصرالله پژمان‌فر چهره شاخص پایداری‌ها در بهارستان عیان است الگوی تقسیم قدرت طیف‌های حاضر در هیأت رئیسه مجلس در ترکیب فراکسیون باز تکرار شده است.
در انتخابات هیأت رئیسه مجلس نیز نایب‌رئیسی اول به امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی - چهره پایداری‌ها در مجلس و نایب‌رئیسی دوم به علی نیکزاد - چهره شناخته شده دولت بهاری‌ها- رسید و بیشتر دیگر کرسی‌های هیأت رئیسه میان این دو طیف تقسیم شد.
 باز تکرار این الگو بدان معناست که اگرچه قالیبافی‌ها مهم‌ترین کرسی‌های بهارستان را به نام خود زده‌اند اما در مباحث سیاسی و اجرایی و تصمیم‌گیری‌ها همگام دو طیف دیگر یعنی پایداری‌ها و دولت بهاری‌ها خواهند بود و مرزبندی‌های سیاسی در بزنگاه‌های تصمیم‌گیری مجلس براساس توافقات تقسیم قدرت جلو خواهد رفت.
پیروی از یک تاکتیک تا اطلاع ثانوی
بعد از انتخابات دوم اسفند‌ماه اکثریت قاطع مجلس در اختیار اصولگرایان قرار گرفته است ؛ اکثریتی که اگرچه طیف بندی‌های سیاسی‌شان هویدا بود و با توجه به اینکه همه اینها زیر ردای اصولگرایی بروز و ظهور یافته بودند تاکتیک نواصولگرایان – حامیان قالیباف در بهارستان - این بود که یکدستی این مجلس حفظ شود و خبر از مرزبندی‌ها و شکاف‌های سیاسی میان اصولگرایان راه یافته به پارلمان نباشد.
 بر همین منوال هم بود که کرسی‌های مجلس بی‌سروصدا میان راه‌یافتگان به بهارستان تقسیم شد و در راس همه آنها محمدباقر قالیباف بر کرسی ریاست مجلس تکیه زد. نشستن قالیباف در جایگاه سکانداری قوه‌مقننه در حالی بود که عمده کرسی‌های هیأت رئیسه به پایداری‌های بهارستان رسید و تعدادی در اختیار دولت بهاری‌ها قرار گرفت؛ الگویی که در تصاحب دیگر کرسی‌های تأثیر‌گذار مجلس هم باز تکرار شد و چنان که ریاست دیوان محاسبات به‌عنوان مهم‌ترین بازوی نظارتی مجلس به مهرداد بذرپاش، گزینه مطلوب دولت بهاری‌ها برای این کرسی رسید و کرسی ریاست مرکزپ‍ژوهش‌ها هم در توافقی از قبل انجام شده به علیرضا زاکانی رسید که با ائتلاف پایداری‌ها به مجلس راه یافته است. براساس این الگو انتظار این بود که در ترکیب فراکسیون اکثریت مجلس یازدهم که گفته می‌شود بالغ بر 240عضو دارد کرسی‌های شورای مرکزی و در پی آن هیأت رئیسه آن تقسیم شود. انتظاری که بروز آن قریب به 40روز طول کشید اما درنهایت روند به سبکی اداره شد که خروجی‌اش جز تاکتیک اولیه نواصولگرایان نباشد.
چرا نشستن قالیباف بر ریاست فراکسیون مهم است؟
 اگرچه خروجی انتخابات پرحاشیه شورای مرکزی فراکسیون انقلاب اسلامی که اعلام نتایج بعد از برگزاری مجمع و انتخاباتش در 19مردادماه تا دوم مهر‌ماه طول کشید رسیدن به این انتظار را به کما برد اما حالا خبر رسیده که منوال تقسیم تأثیرگذاری یا همان قدرت سیاسی در بهارستان براساس توافق اولیه است و ادامه خواهد یافت. در انتخابات 19مردادماه فراکسیون، به دور از توافق اولیه، طیف‌های سیاسی راه‌یافته به بهارستان در پی افزون کردن قدرتشان در لوای تصمیمات فراکسیون هستند؛ قدرت‌نمایی‌ای که یاران قالیباف را از گردونه عضویت در شورای مرکزی به حاشیه راند؛ چنان که حتی علیرضا زاکانی که ریاست موقت فراکسیون را بر عهده داشت وانتخابات را برگزار کرد از ورود به شورای مرکزی بازماند. هسته قدرت در فراکسیون اکثریت مجلس در اختیار 2طیف پایداری و یاران دولت بهار که هم‌گعده‌ای‌های 10سال پیش محسوب می‌شوند قرار گرفت. دایره یاران قالیباف در شورای مرکزی این فراکسیون چنان تنگ شد که اگرچه از قالیباف به‌عنوان تنها گزینه ریاست آن نام برده می‌شد، اما او خود را در جمع شورای مرکزی و هیأت رئیسه تقریبا یکدست آن بیگانه و یا دست‌کم بدون حامی می‌دید؛ همین امر سبب شد شائبه تصمیم به انصرافش از ریاست بر فراکسیونی که اگرچه عنوان اکثریت را بر پیشانی خود دارد اما در رویکردها و سیاست‌ها با مطلوب او بیگانه است، تقویت شود. تردید در خروجی فراکسیون انقلاب اسلامی به‌دلیل ترکیب غیرمنتظره شورای مرکزی‌اش تا دوم مهر ادامه یافت اما در نهایت اعلام شد که شورای مرکزی او را به ریاست برگزیده است اگرچه هنوز از روند رایزنی‌ها جزئیاتی منتشر نشده اما عیان است که همان الگوی اولیه اصولگرایان برای تصاحب قدرت در پارلمان در هیأت رئیسه فراکسیون باز تکرار شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/458274/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتخاب رشته‌ آزمون دوره دکتری از اول اردیبهشت آغاز می‌شود

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

پوکو M7 5G در راه است؛ نسخه ری‌برند شده Redmi 13 5G

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

مایکروسافت از هوش مصنوعی VASA رونمایی کرد؛ ساخت چهره‌های سخنگو از روی عکس

آتش سوزی در پایتخت اندونزی 7 کشته برجای گذاشت

گزیده‌های نفتی هفته

پیش بینی تولید 13.5 میلیون تن گندم در سال جاری

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند/ ویدئو

تلویزیون‌های گیمینگ سری 2025 ردمی شیائومی با قیمت رقابتی معرفی شدند

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس/ بازداشت فردی که تهدید کرد خود را نزدیک ساختمان دیپلماتیک ایران منفجر می‌کند

واژگونی پراید حادثه آفرید

رئیس دومین بانک بزرگ روسیه: سوئیفت باید از بین برود

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس

روند ادامه‌دار کاهش قیمت سکه

سقوط سهام آسیا

مرغ کیلویی چند؟

واکنش ها به تذکر دفتر رهبری در مورد گشت ارشاد جدید/ طرح نور تعطیل می شود؟

نویسنده آمریکایی: خاورمیانه در پرتگاه جنگ گسترده‌تری است که هیچ‌کس نمی‌خواهد

تصاویر هوایی از وضعیت «زرآباد» در استان سیستان و بلوچستان بعد از بارندگی

ارتباطات استان سیستان و بلوچستان پایدار است

آیپد ایر 12.9 اینچی به پنل Mini-LED نمایشگر مجهز خواهد شد

سقوط جرثقیل در پتروشیمی رازی؛ 2 نفر فوت شدند

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

متا مدعی شد: مدل زبانی لاما 3 عملکرد بهتری نسبت به اغلب رقبا دارد

پدر گلاب ایران درگذشت

رقیب اپ استور آغازبه‌کار کرد؛ فروشگاهی جدید برای برنامه‌ها و بازی‌های آیفون

حمایت تمام قد علم الهدی از بازگشت گشت ارشاد و طرح «نور»/ اساتید حوزه عفاف و حجاب دختران را اقناع کنند

آذری جهرمی: این یک رجزخوانی نیست، هشدار است/ جنگ طلب نیستم اما در صورت اعلام جهاد از سوی رهبری، لباس سربازی خواهم پوشید

مشخصات Redmi 13 5G و پوکو M7 پرو 5G لو رفت

هزینه مومیایی جسد در سال 1403 اعلام شد

گوشی ارزان جدید موتورولا با باتری پرظرفیت در راه است

ترافیک سنگین در جاده کرج - چالوس

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

گوگل کارمندان معترض به همکاری با رژیم صهیونیستی را اخراج کرد

ارتش سوسک‌های رباتیک مجهز به کوله‌پشتی رایانه‌ای در بیابان

بارش باران در مناطق جنوبی کشور رکورد زد

توقیف خودرو با بیش از 50 میلیون تومان خلافی

مرگ غم‌انگیز تازه عروس در شب عروسی

حکم قطعی محکومان پرونده «الماس مال» صادر شد

ماجرای برادر کشی با شلیک گلوله

سازمان هواپیمایی کشوری: پروازهای فرودگاه‌های کشور در حالت عادی هستند

دامغان لرزید

مرگ غم‌انگیز تازه عروس و داماد در شب عروسی

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

مانیتور 27 اینچ جدید ازراک آنتن وای‌فای دارد

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور