پیام ویژه

آخرين مطالب

«علی (ع) حکومت را داد اما اخلاق را لگدمال نکرد» سياسي

  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شفقنا نوشت: پیامبر اسلام (ص) اصلی‌ترین فلسفه رسالت خویش را اخلاق‌گرایی دانسته و در طول زندگی‌شان نیز حتی در بین مشرکان مکه به صداقت، راستی و اخلاق مداری شهرت داشتند.
علت این همه تاکید پیامبر (ص) بر مباحث اخلاقی چه بود و جوامع اسلامی چگونه می توانند در مسیری قرار بگیرند که با هدف پیامبر منطبق است؟
اینها پرسشهایی بود که همزمان با ایام میلاد حضرت محمد صلی الله علیه و آله، برای بررسی آن با حجت الاسلام و المسلمین «عبدالحسین پهلوانی» امام جماعت مسجد جمکران به گفتگو نشستیم.
حجت الاسلام پهلوانی مسئول مرکز آموزش و اعزام مبلغ نیروی قدس سپاه در محور لبنان، افغانستان و عراق و ریاست عقیدتی سیاسی سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در وزارت دفاع را در کارنامه دارد.
او معتقد است دین هدف نیست بلکه وسیله ای برای انسان سازی است و حفظ اخلاق بر مسلمین واجب است ولو حکومت را از دست بدهند.
گفت وگوی شفقنا با امام جماعت مسجد جمکران بدین شرح است:
*مهمترین شاخصه اخلاقی پیامبر در دورانهای مختلف زندگی‌شان چیست؟
بر اساس آموزه‌های قرآنی فسلفه وجودی پیامبر و مبعوث شدن ایشان این است که واسطه رحمت الهی برای کل بشر باشد. لطفی ندارد که بگوییم وجود ایشان مختص مسلمین یا موحدین است. پیامبر رحمت برای عالمین است.
لذا قبل از بعثت همه شرافتش به امانت‌داری بود و حتی با اهل کتاب، با غیر مسلم و با مشرک بر اساس عدل عمل می کرد و مهم این بود آن کسی که هیچ مسلکی نداشت او را به عنوان محمد امین می‌شناخت. بر همین اساس چون ماقبل بعثتش بهترین انسان در امانت و انسانیت بود، بعثت او هم توانست فراگیر شود. توانست سلمان را از ایران، غلام رومی را از روم، غلام حبشی را از حبشه و اویس قرنی را یمن جذب کند و چون رسالت او انسانی بود بعثت او هم بعثت مبتنی بر انسانیت و جذب وجدان انسانی بود. بر همین اساس فرمود: بعثت لأتمم مکارم الاخلاق. پیامبر(ص) با محوریت اخلاق الهی مبعوث شد.
بعثت پیامبر مبتنی بر همان خلق و خوی انسانی بود و لذا مؤثر بود. با همین دیدگاه چه در اوج غربت و چه بعد از فتح مکه هیچ تغییری در اصول اخلاقی پیامبر(ص) ایجاد نشد. مدیریت جامعه هم بر اساس همان خلق و خوی الهی بود و هیچ تفاوتی قبل از بعثت و بعد از بعثت نداشت و همه تلاش پیامبر این بود که همان خلق و خوی الهی را ترویج کند و خشونت را از جامعه ببرد تا اگر دینش را نپذیرفتند اصول انسانی‌ را بپذیرند. پیامبر نیامد تا به جبر دین کسی را تغییر دهد. آمد تا یاغی‌گری‌ها را تعطیل کند. لذا مسیحیان اهل ذمه به راحتی با پیامبر همسایگی و زندگی کردند و چه بسا شیفته پیامبر هم بودند .
خلق و خوی پیامبر زمانی مکه را فتح کردند با زمانی که شکنجه می‌شدند و شکمبه بر سر مبارکش می‌ریختند تغییر نکرد.
*علت تاکید پیامبر در بیان فلسفه رسالتش به مباحث اخلاقی چیست؟ چرا بر احکام اینگونه تاکید نکردند؟
اصل فلسفه دین انسان‌سازی است. و همه اصول و فروع دین از نماز که رکن دین است تا حتی امر به معروف، تولی و تبری و حج همه این‌ها مجموعا وسیله تقرب الهی هستند. وسیله نجات انسان از گرداب گمراهی و ضلالت و خودخواهی و تکبر و خشونت.
این‌ها ابزار هستند تا ما را به انسانیت برسانند. به قول حضرت امام، نبوت کارخانه آدم‌سازی است و انبیاء آمدند تا آدم بسازند.
لذا ما باید توجه کنیم که حاکمیت دینی بلکه خود دین طریقی برای ترویج انسانیت و توحید هستند. نظام ها هم اگر در این جهت باشند، ارزش می یابند. لذا شهید مطهری بعد از پیروزی انقلاب به تلویزیون آمد و فرمود که قداست نظام به دو عنصر است؛ یکی امنیت و یکی عدالت؛ چون جمهوری اسلامی وسیله ای برای ایجاد امنیت و عدالت است. و این همان چیزی است که ما بر آن اصرار داریم؛ یعنی باید اخلاق، محور باشد و حفظ اخلاق بر ما واجب است. حضرت امیر چرا حکومت را از دست داد؟ چون می‌خواست اخلاق لگدمال نشود. وقتی آب را فتح کرد، یکی از اصحاب گفت که نوبت ماست که آب را به دشمن ببندیم. فرمود خیر، نوبت ما نیست. گفتند چرا؟ فرمود اگر ما هم آب را ببندیم که ما هم معاویه شده‌ایم و امتیاز علی و معاویه گم می‌شود. همه شرافت علی (ع) در این است که مقابل به مثل نکرد. ولو اینکه حکومت را از دست داد اما انسانیت را از دست نداد.
لذا تا قیام قیامت هر جا سخن از امنیت هست سخن از علی بن ابی طالب مطرح است که حتی مرد یهودی هم در حریم حکومت او امنیت داشت و هرکجا سخن از عدالت مطرح است الگو علی بن ابی طالب است که حتی نسبت خویشاوندی و برادری اش با عقیل را بر عدالت ترجیح نداد. لذا مهم این است که شما اخلاق را فدا نکنید.
*می‌شود گفت در جوامع اسلامی هدف پیامبر فراموش شده است؟
بله؛ وقتی هدف و وسیله جا به جا شدند و در واقع هدف گم شد. در خاطرات شهید بهشتی هست که وقتی به مسجد هامبورگ آلمان رفت، روزهای اول پلیس وحشت کرده بود و گفته بود شما آمدید اینجا تا مسلمان درست کنید یا شیعه بسازید؟ ایشان گفته بود نه ما با دین مردم کاری نداریم. ما آمدیم انسانیت ترویج کنیم. مسیحی باشید انسان باشید، یهودی باشید انسان باشید. عجیب است که شهید بهشتی می‌گوید که بعد از چهار یا پنج سال که می‌خواستم از آنجا برگردم همان رئیس پلیس آمد و گفت آقای بهشتی اگر می‌شود شما بیشتر بمانید. از روزی که شما آمدید در این شهر فرهنگ جوان‌های این محله عوض شده و تحت تأثیر شما هستند. پس واقعا هدف این نبود که ما به غیرمسلمان حمله کنیم. به دین مردم چه کار داریم؟ پیغمبر کسی را مسلمان نکرد بلکه سلوک و رفتار و شیوه‌اش طوری بود که مسلمان ساخت. افراد شیفته اخلاق پیامبر شدند و مسلمان شدند.اما چه بسیار از ما که ترویج اخلاق و انسانیت اولویتمان نبوده است.
وظیفه حاکمان جوامع اسلامی و مسلمان‌ها برای بازگشت به سیره پیامبر چیست؟
در حال حاضر بسیاری از مسلمین نسبت به این موضوع آگاهی کافی را ندارند. برای همین است که استعمار موفق می‌شود جامعه مسلمین را به جان هم بیاندازد و آنها را علیه هم بسیج کند.
علمای اسلام باید همت کنند و مسیر را تغییر دهند. علماء بنی اسرائیل بودند که عامل انحراف آنها شدند. جاهل بیچاره تابع عالم است. امروز وظیفه سنگین به عهده‌ی علمای اسلام است. علما باید راه را عوض کنند. مثل روزی که امام فرمود ای علمای اسلام به داد اسلام برسید. باید مراجع و بزرگان مقابل انحرافات بایستند و وسیله را جای خودش و هدف را جای خودش بگذارند.
در بین مسلمین هم هر کسی عالمی را قبول دارد. ما شیعیان مراجع‌مان را قبول داریم. سنی‌ها هم شیخ‌هایشان را قبول دارند. هر طایفه‌ای یک عالمی دارد. اگر علما بلند شوند و قیام به اسلام حقیقی کنند می‌توانند تابعین خودشان را اصلاح کنند. راه دیگری نداریم.
علماء در این مسیر حتی اگر مورد اهانت هم قرار بگیرند ارزش دارد. آیت‌الله فاضل روزی که در مقابل مداحی‌های غلط ایستاد مورد اهانت هم قرار گرفت. روزی که فرمود آن کسی که می‌گوید من ربک و می گوید حسین ربی، شرک است و باید مقابل این فرد بایستیم و این مداح را محرومش کنیم بعضی از مداح‌ها اهانت و اذیت کردند؛ اما آیت‌الله فاضل این اهانت را پذیرفت و مردانه ایستاد. علما هم باید حتی اهانت را بپذیرند و در مقابل انحرافات بزرگ بایستند. راه نجات از انحراف اقدام عملی علمای مسلمین هست.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/487648/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حذف کامل کروکی‌های کاغذی تا پایان خرداد ماه

درمان سرطان در کشور رایگان می‌شود

اجرای آزمایشی طرح متمرکز سازی چاپ و صدور شناسنامه در 5 استان

افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

سرمقاله ایران/ حفاظت از خاکریز حجاب بدون بازی در زمین دشمن

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نگاهی دیگر به وزارت امور اقتصادی و دارایی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ « » عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

سرمقاله اطلاعات/ ایران اوج بازدارندگی و قدرت بلامنازع

Logitech فکر می­‌کند که ماوس­‌ها به هوش مصنوعی نیاز دارند

سرمقاله اعتماد/ یکپارچگی وتوان سیاست سازی

ورود سامانه بارشی به کشور طی دوشنبه

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

سرمقاله کیهان/ صد رحمت به توپ میرزا آقاسی!

سرمقاله وطن امروز/ معادله پیروزی

سرمقاله خراسان/ بودجه عمرانی در نقش گوشت قربانی!

علی آقامحمدی؛ چهره امنیتی- اقتصادی طرفدار استقلال/ ویدئو

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

اپل پیام‌رسان‌های واتساپ و تلگرام را از اپ استور چین حذف کرد

گزارش Surfshark: از سال 2004 تاکنون، میلیاردها حساب کاربری هک شده‌اند

گلکسی زد فلیپ 6 با پردازنده پرچمدار قدرت‌نمایی کرد

مایکروسافت از هوش مصنوعی VASA رونمایی کرد؛ ساخت چهره‌های سخنگو از روی عکس

تولید پایدار سوخت در پالایشگاه تهران با تنوع‌بخشی به سبد محصولات

دارندگان کارت سوخت بخوانند

رونمایی اسپیکر نمایشگردار اپل محتمل‌تر شد

زلزله تایوان نزدیک به 100 میلیون دلار به TSMC خسارت وارد کرده است

ماجرای توییت یک فعال اقتصادی علیه اسرائیل و حمله مجری شبکه منوتو با دروغ پراکنی به او

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

اگزینوس 2500 احتمالاً عملکرد بهینه‌تر نسبت به اسنپدراگون 8 نسل 4 خواهد داشت

قیمت هدست متا کوئست 2 به‌طور دائمی افت کرد

پزشکان پایبند تعرفه‌های قانونی نیستند

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

مارک زاکربرگ می‌گوید متا در حال توسعه دستگاه پوشیدنی مانند تراشه مغزی نورالینک است

گوشی وان پلاس Ace 3 Pro طراحی کاملاً جدیدی خواهد داشت؟

برنامه/ ردیاب بهترین مکان تحت پوشش شبکه‌های تلفن همراه

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

همتی به رئیسی: مردم همچنان در انتظار وعده برقراری گشت ارشاد مدیران هستند/ ویدئو

فراجا: با رفتار اشتباه احتمالی ماموران در برخورد با بی‌حجابی برخورد خواهد شد

جنجال هوش مصنوعی؛ تریلر جعلی فیلم جیمز باند با بازی هنری کویل وایرال شد

سامسونگ حذف یکی از نرم‌افزارها را در One UI 6.1 غیرممکن کرد

ترخیص 2 هزار و 500 خودرو و تاکسی برقی از گمرک

واکنش عباس عبدی به توئیت عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب درباره برخود با بی حجابی

پردازنده دیمنسیتی 6300 مدیاتک برای گوشی‌های میان‌رده معرفی شد

تکلیف تعطیلی پنجشنبه‌ها چه زمانی مشخص می‌شود؟

خرید سه‌بعدی کالاهای جدید به اپل ویژن پرو اضافه شد

عرضه شفاف فرآورده‌های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در بورس انرژی

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟