پیام ویژه

آخرين مطالب

درآمدزایی پای دار قـالی معاونت امور زنان و خانواده

درآمدزایی پای دار قـالی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه -

علاقه به هنرهای دستی به روزگار جوانی او برمی‌گردد. اما اینکه بتواند از راه همین هنرهای دستی برای هم‌محله‌ای‌هایش کارآفرینی کند از همین 5 سال پیش شروع شد.
«جیران چوپانی» بیش از 50 سال است که در محله گلابدره زندگی می‌کند و معتقد است که کارآفرینی برای بانوان و جوانان می‌تواند بخشی از آسیب‌های اجتماعی در این محله را بکاهد. او که در همین مدت کوتاه عمر کارآفرینی‌اش توانسته قالیبافی را به بیش از 200 نفر آموزش دهد و آنان را به اشتغالزایی برساند در تلاش است تا کارگاهش را راه‌اندازی کند؛ کارگاهی که بانوان هم‌محله‌ای بیشتری بتوانند دور هم جمع شوند و با گره‌زدن و رج به رج بافتن قالی، چرخ زندگی را بچرخانند. در این گزارش به کارگاه کوچک او در سرای محله گلابدره رفته و درباره زیر و بم کارآفرینی پرسیده‌ایم. 
روزگار کرونا که آغاز و کرکره برخی مشاغل پایین کشیده شد در کارگاه قالیبافی هم بسته شد و دیگر خبری از آموزش و نشستن پای‌دار قالی نبود. اما بعد از 4 ماه با در پیش گرفتن شیوه‌ای جدید دوباره پویایی‌ به کارگاه بازگشت. کارآفرین قالیباف محله گلابدره می‌گوید: «بعد از 4 ماه که کارگاه تعطیل بود تصمیم گرفتم از هنرجویان بخواهم در خانه قالیبافی کنند تا هم سرشان به کار گرم باشد و هم بتوانند مثل گذشته درآمدی داشته باشند. حالا 30 نفر از بانوان در خانه مشغول قالیبافی هستند.» چوپانی که کارگاه کوچکی در طبقه دوم سرای محله گلابدره اجاره کرده است و به بانوان آموزش قالیبافی می‌دهد می‌گوید: «تلاش می‌کنم کارگاه بزرگ‌تری در محله راه‌اندازی کنم؛ جایی که قالیبافان به راحتی بتوانند پای‌دار قالی بنشینند و کار کنند.»
آموزش از سرای محله
او درباره جرقه کارآفرینی و اینکه چطور ایده راه‌اندازی کارگاه قالیبافی به ذهنش خطور کرد می‌گوید: «سال 1391 آموزش قالیبافی نخستین بار در سرای محله گلابدره برگزار شد که یکی از کارآفرینان برتر این حوزه، آموزش را برعهده داشت. من هم که از دوران نوجوانی با هنرهای دستی از جمله گلدوزی آشنا بودم تصمیم گرفتم قالیبافی را شروع کنم.
بعد از آموزش اولیه در سرای محله به قدری به این هنر علاقه‌مند شدم که دوره پیشرفته را هم گذراندم و مدرک فنی و حرفه‌ای گرفتم. بعد هم سراغ دوره‌های مربیگری رفتم و مدرک مربیگری گرفتم. دیگر مطمئن بودم که این، راهی است که می‌تواند برای هم‌محله ای‌های من مفید باشد.» چوپانی 2 سال در محله جمشیدیه کارگاه آموزش و نمایشگاه قالیبافی داشت: «بانوان از محله‌های دربند، جماران و دارآباد در این کارگاه، قالیبافی یاد گرفتند. به تازگی هم قرار است در محله ازگل آموزش بدهم.»
آموزش رایگان به کم‌بضاعت‌ها
چوپانی که سابقه آموزش رایگان برای افراد کم‌بضاعت را هم دارد می‌گوید: «بارها با بانوان سرپرست خانواری مواجه شدم که دنبال درآمدزایی بودند. اما نمی‌دانستند باید چه کار کنند. آموزش رایگان قالیبافی را برای افرادی که حتی از عهده هزینه کلاس‌های آموزشی برنمی‌آیند برگزار می‌کنم. مطمئن هستم اگر انگیزه و علاقه داشته‌باشند از راه همین قالیبافی به درآمدزایی می‌رسند.»
سلامت روان با قالیبافی
با اینکه شاید چله‌کشی، نقشه‌خوانی، گره‌زدن و دفه‌زدن در قالیبافی به نظر سخت و پیچیده بیاید اما چوپانی معتقد است که قالیبافی اصلاً دشوار نیست و بسیار آرامش‌دهنده است: «هنرجویانی با اختلال وسواس یا ناراحتی‌های عصبی داشته‌ام که با یادگیری قالیبافی به سلامت روان نزدیک شده‌اند. این، همان چیزی است که به آن هنردرمانی می‌گویند. خانواده‌ها وقتی دیدند فردی که قالیبافی یاد گرفته حال بهتری دارد و برای زندگی انگیزه و امید پیدا کرده است خیلی راضی بودند. در محله ما هم که بافت سنتی دارد، این خبر پیچید و هنرجویان بیشتر شدند.»
چوپانی ادامه می‌دهد: «هنر بهترین انگیزه برای گذراندن زندگی است. قالیبافان صبور هم می‌شوند. چون می‌بینند که با صبر و آرامش حتماً به نتیجه می‌رسیم. هنرجویانی داشته‌ام که بعد از یکی دو جلسه اظهار ناتوانی می‌کردند ولی کم‌کم علاقه‌مند شدند و حالا از این مسیر درآمد هم دارند.»
نگاه کارشناس/کارآفرینی متناسب با بافت اجتماعی محله‌ها
رضا ترابی گودرزی مدیر محله گلابدره
هر محله را باید با ویژگی‌های منحصربه‌فردش مورد ارزیابی قرار گرفت. در بحث کارآفرینی در محله ما باید به موضوعات مختلفی توجه شود. یکی اینکه در محله ما تعداد زنان سرپرست خانوار بیش از 400 نفر است که عدد قابل تأملی است و دوم اینکه تعداد بانوانی که می‌خواهند کمک خرج خانه باشند و چرخ زندگی را بچرخانند در محله ما بیشتر از محله‌های همجوار است. این نکات اهمیت کارآفرینی و به دنبال آن اشتغالزایی را در محله گلابدره روشن می‌کند. به همین دلیل مدیریت محله کارآفرینی و اشتغالزایی برای زنان سرپرست خانوار را در اولویت دارد.
وقتی کارآفرینان محلی به درآمدزایی می‌رسند، دست همسایه و دوست خود را هم می‌گیرند و این رشته هنرآموزی و توانمندسازی خانه به خانه در محله امتداد پیدا می‌کند. کارآفرینان محلی نه تنها راهی برای اشتغالزایی و کسب درآمد پیش پای هنرجویان می‌گذارند بلکه با سرمایه اولیه اندک مهارتی به آنان می‌آموزند که باعث می‌شود به زندگی امیدوار شوند و خود را مؤثر بدانند. این نکته را هم باید به خاطر داشته‌باشیم که محله گلابدره آسیب‌خیز است و با همسایه‌ تجاری‌اش، محله تجریش قابل مقایسه نیست. بنابراین برای پاگرفتن کارگاه‌های کوچک کارآفرینی محله‌ای به حمایت‌های جدی نهادها نیاز داریم. 
هنرجویان امروز، کارآفرینان فردا
هنرجویانی که به تازگی کار آموزش در کارگاه قالیبافی را آغاز کرده‌اند در تلاش هستند تا زودتر بتوانند نتیجه کارشان را ببینند. «فائزه چوپانی» قالیبافی را از مادرش «جیران چوپانی» یاد گرفته است. او مدرک کارشناس ارشد مدیریت مالی دارد. می‌گوید: «یک تابلوفرش 400 گره که طرح آن از تابلوهای معروف استاد فرشچیان بود، در روزهای قرنطینه بافتم. به فکر نوآوری و ایده‌های تازه در این رشته هستم.» «ژیلا نورزایی» 16 ساله و ساکن محله گلابدره است. او می‌گوید: «دختر دایی‌ام که قبلاً آموزش دیده بود پیشنهاد کرد قالیبافی را یاد بگیرم. من هم از 2 هفته پیش شروع کرده‌ام. گفتم از خانه‌نشینی بهتر است اما الان علاقه‌مند شده‌ام و سختی آموزش برایم راحت شده‌است تا جایی که دلم می‌خواهد من هم کارآفرین شوم.»
«لیلا ملکی» آموزش قالیبافی را از 12 روز پیش آغاز کرده و بافت و گره را یاد گرفته است: «قصد دارم ادامه بدهم. برای دل خودم قالیبافی را شروع کرده‌ام اما حالا می‌بینم هنر اصیل سرزمین ماست و باید حفظ شود. از همه مهم‌تر اینکه با رنگ‌های مختلف سر و کار دارم. هرچه بیشتر یاد می‌گیرم بیشتر علاقه‌مند می‌شوم.» «مریم تقی‌ها» ساکن محله نیاوران از هنرجویان قدیمی کارگاه است و این روزها آموزش نقاشی را هم دنبال می‌کند.
او می‌گوید که قالیبافی را از چوپانی یاد گرفته و حالا در خانه قالیبافی می‌کند. «زهرا سیف‌اللهی» از اهالی گلابدره که از 2 ماه پیش آموزش قالیبافی را آغاز کرده است می‌گوید: «هرکاری سختی خود را دارد و فقط نیازمند تلاش است. وقتی پای‌دار قالی می‌نشینم متوجه گذشت زمان نمی‌شوم. دوست دارم زودتر کار را به سرانجام برسانم و حاصل کارم را ببینم. البته قالیبافی با عجله و شتابزدگی همخوانی ندارد.»
منبع: همشهری آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/493888/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‌بینی هوای تابستان امسال

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

جو بایدن لایحه «فیلترینگ یا فروش تیک تاک» را امضا کرد؛ مدیرعامل پلتفرم چینی: جایی نمی‌رویم

قرنطینۀ مطلق برای طراحان سؤالات کنکور

دفترچه سوالات ریاضی و انسانی نوبت اول کنکور 1403 منتشر شد

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

بارندگی‌های سیل آسا در زیرکوه خراسان جنوبی؛ داوطلبان کنکور نتوانستند در جلسه امتحان حاضر شوند

تعرض به زنان به بهانه شرکت در مراسم ترحیم

بازداشت 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

سامسونگ شارژر جدید 50 واتی USB PD خود با دو پورت Type-C را معرفی کرد

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

حمله سریالی به جنگلبانان!

هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه های اول کنکور از ایران

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

ماسه‌خواری؛ پرونده همیشه باز در سواحل مازندران

بازگشایی گردنۀ برف‌گیر تته پس از 5 ماه

10 امتیاز برای دانشجومعلمان در مرحله ارتقای رتبه‌بندی

آموزش و پرورش: 16 طرح عفاف و حجاب در مدارس در حال اجراست

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

قتل تکان‌دهنده مادر و پسر با آتش‌سوزی عمدی مرد نقاش

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

همکاری‌های ایران و پاکستان در حوزه انرژی با قوت ادامه می‌یابد

مشعل‌های گازی مجتمع‌های پتروشیمی جمع‌آوری می‌شوند

ضرورت روزآمدسازی دانش و اطلاعات مدیران مناطق نفت‌خیز جنوب

نیروی دریایی ارتش در کنار مردم سیل‌زدۀ سیستان‌وبلوچستان

اعزام 1500 عمره‌گزار به حج در 3 روز

گام بلند مناطق نفت‌خیز جنوب در بومی‌سازی تجهیزات

هشدار نارنجی برای نیمه شرقی کشور

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

بازار سیاه مهاجرت با ویزای جعلی

سرنوشت تیک‌تاک با تصویب قانون آمریکایی چه می‌شود؟

لحظه نجات راننده گرفتار در خودرو ‌در حال سوختن

ضربه راهبردی ایران به اسرائیل از نگاه عباس عبدی؛ جذب حمایت داخلی از حمله به اسرائیل با برخورد با زنان در خیابان ها، در تعارض است

تاخیر در پرداخت الکترونیکی بیمه‌های تکمیلی

این عینک، زبان اشاره را ترجمه می‌کند

خواب آشفته اسرائیل برای منطقه

جزئیاتی تکان دهنده از قتل یک جوان توسط 4 برادر

دنیای اقتصاد: در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم

دست یاری صنعت هسته‌ای به صنعت نفت

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

هوش مصنوعی متن‌باز جدید اپل معرفی شد؛ پردازش بدون نیاز به اینترنت

آخرین آمار توزیع کارت کنکور اعلام شد

با اصلاح اطلاعات حساب بانکی خود سود سهام عدالت را دریافت کنید

ایران دفعه بعد 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟!