پیام ویژه

آخرين مطالب

تکیه «دیپلمات دیپلمات‌ها» بر صندلی پمپئو يادداشت

تکیه «دیپلمات دیپلمات‌ها» بر صندلی پمپئو
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
‌زمانی برای «بیل کلینتون»، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده، متن سخنرانی می‌نوشت و در دورانی دیگر یکی از مشاوران نزدیک «باراک اوباما» دیگر رئیس‌جمهوری دموکرات آمریکا بود؛ «آنتونی بلینکن» همان «دیپلمات دیپلمات‌ها» که از او به‌عنوان متفکر سیاست خارجی دموکرات‌ها یاد می‌شود، اکنون قرار است پس از چهار سال بی‌ثباتی در وزارت خارجه آمریکا تحت هدایت «مایک پمپئو»ی آتش‌افروز، سکاندار دستگاه دیپلماسی «جو بایدن» شود که از بیستم ژانویه و پس از مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری در آمریکا به مدت چهار سال امور کاخ سفید را دست می‌گیرد.
آن‌طور‌که رسانه‌های معتبر آمریکایی گزارش داده‌اند، جو بایدن قصد دارد در چارچوب تلاش برای تشکیل کابینه حتی قبل از اینکه «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری کنونی این کشور، شکست را بپذیرد، مشاور دیرینه خود آنتونی بلینکن را به‌عنوان وزیر خارجه معرفی کند. همچنین این احتمال وجود دارد که «جک سالیوان» یکی از نزدیک‌ترین دستیاران «هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه سابق آمریکا، به‌عنوان مشاور امنیت ملی بایدن و «لیندا توماس گرینفیلد» به‌عنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل معرفی شود.‌«ران کلین» رئیس آینده ستاد کارکنان کاخ سفید می‌گوید که بایدن بیانیه‌ای اولیه را درباره ترکیب کابینه خود سه‌شنبه –امروز- اعلام می‌کند اما همچنان مشخص نیست کدام مناصب در اولویت اعلام قرار خواهد گرفت. باوجوداین منابع آگاه به رسانه‌های آمریکایی گفته‌اند که بلینکن به احتمال زیاد وزیر خارجه بایدن خواهد بود؛ کسی که بارها بر این نکته تأکید کرده است که :«ایالات متحده آمریکا نباید نقش رهبری خود در جهان را واگذار کند، اگرچه به نظر می‌رسد سخت و دشوار است اما جایگزینی آن از نظر به‌خطر‌افتادن منافع و زندگی آمریکایی‌ها بسیار بدتر است». ‌‌آنتونی بلینکن 58‌ساله متولد شهر نیویورک و فارغ‌التحصیل دانشگاه هاروارد و دانشکده حقوق کلمبیا است. او مدت کوتاهی وکالت می‌کرد و در اواخر دهه 1980 وارد سیاست شد و حضوری طولانی‌مدت در حوزه سیاست خارجی حزب دموکرات آمریکا دارد. او با بسیاری از مقام‌های سابق امنیت ملی که خواستار سرمایه‌گذاری مجدد در دیپلماسی آمریکا و تعامل جهانی هستند، هماهنگ است. سابقه همکاری و رفاقتش با بایدن به کاخ سفید منتهی نمی‌شود و در زمانی که رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، سناتور بود، او را «رفیق شفیق» بایدن می‌نامیدند. بلینکن همچنین در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما، به‌عنوان قائم مقام وزارت خارجه و نفر دوم این وزارتخانه در سال‌های 2015 تا 2017 فعالیت می‌کرده است. پیش ‌از ‌آن، معاون مشاور امنیت ملی در سال‌های 2013 تا 2015 بود و همچنین در دوره‌ای به سمت مشاور امنیت ملی جو بایدن، معاون وقت رئیس‌جمهوری آمریکا رسید.‌ البته نزدیکی او به مقامات ارشد آمریکایی تنها محدود به فعالیت‌های سیاسی شخصی‌اش نمی‌شود؛ پدر او زمانی سفیر آمریکا در مجارستان و عموی بزرگش نیز سفیر آمریکا در بلژیک بوده است. به همین دلیل بسیاری بر این باورند که شجره سیاسی به همراه تجربه‌های منحصر‌به‌فرد شخصی‌اش، بلینکن را از دیگر اعضای کابینه بایدن متمایز می‌کند. کسانی که با سبک مدیریت او آشنا هستند، بلینکن را «دیپلمات دیپلمات‌ها» معرفی می‌کنند که «خوش‌بیان» است و بر مسائل سیاست خارجی کاملا تسلط دارد. «تام شانون» که در دهه 1990 با بلینکن در شورای امنیت ملی و در وزارت خارجه دوران اوباما کار می‌کرد، درباره او می‌گوید: «هرگز ندیدم که او خونسردی خود را از دست بدهد». آن‌طور‌که آسوشیتدپرس می‌نویسد‌ بلینکن اخیرا در جلسه توجیهی امنیت ملی با جو بایدن و «کامالا هریس» معاون‌اول او، شرکت و موضوعات قابل‌توجه سیاست خارجی در مصر و اتیوپی را بررسی کرده است.
بازگشت به دوران تعامل
انتخاب بلینکن به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین اعضای کابینه، نشان‌دهنده هدف بایدن مبنی‌بر بازگشت به استراتژی سیاست خارجی است که ائتلاف را در اولویت قرار می‌دهد و با سیاست اعلام‌شده ترامپ مبنی بر «نخست آمریکا» مغایرت دارد. بلینکن دارای یک شبکه جهانی گسترده است و انتظار می‌رود که سکان هدایت تلاش‌های آمریکا را برای پیوستن دوباره به توافق نامه‌های بین‌المللی مانند توافق‌نامه آب‌و‌هوایی پاریس و توافق هسته‌ای ایران به دست بگیرد. همچنین احتمال دارد او مواضع سخت‌گیرانه‌تری نسبت به چین اتخاذ کند. بلینکن پیش‌تر در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفته بود: نخستین مسئله این است که ما باید از دوره افول استراتژیک که ترامپ ما را درگیر آن کرده است، خارج شویم. ترامپ به چین در پیشبرد اهداف کلیدی استراتژیک خود کمک کرده است. بلینکن بر این باور است که بایدن با افشای تلاش‌های پکن برای مداخله در امور تایوان، در مسیر دفاع از دموکراسی گام برداشته است؛ ‌اما بلینکن تنها گزینه بایدن نیست که به چندجانبه‌گرایی باور دارد. جک سالیوان از نزدیک‌ترین مشاوران هیلاری کلینتون و لیندا توماس-گرینفیلد که گفته می‌شود به ترتیب سمت‌های مشاور امنیت ملی و نماینده آمریکا در سازمان ملل را عهده‌دار می‌شوند‌ نیز مانند بلینکن بر این باورند که نخستین گام دولت بایدن بازگشت به دوران تعامل و همکاری است. سالیوان 43‌ساله نیز پیش‌ از ‌این مانند بلینکن مدتی مشاور امنیت ملی جو بایدن در دولت باراک اوباما بود. مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری نیز یکی از مهم‌ترین و قدرتمندترین مشاغل کاخ سفید است که هدایت کارکنانی متشکل از ده‌ها متخصص را از نهادهای نظامی، دیپلماتیک و اطلاعاتی دولت بر عهده دارد و سیاست‌های خارجی و نظامی آمریکا را ارتقا و توسعه می‌دهند.‌ نامزدهای بایدن برای تصدی پست‌های وزارتخانه باید در مجلس سنا تأیید شوند؛ جایی که فعلا جمهوری‌خواهان در آنجا اکثریت دارند‌ اما این نسبت اکثریت ممکن است به دلیل دو کرسی بلاتکلیف تا انتخابات دور دوم ایالت جورجیا در اوایل ژانویه تغییر کند. در صورت موفقیت دموکرات‌ها برای کسب دو کرسی باقی‌مانده در ایالت جورجیا، آنها با احتساب رأی کامالا هریس، اکثریت آن مجلس را نیز می‌توانند کسب کنند. انتخاب دو کرسی مجلس سنا در ایالت جورجیا روز پنجم ژانویه صورت می‌گیرد.
برجام و بلینکن
انتصاب بلینکن به سمت وزیر خارجه آمریکا شاید احتمال بازگشت دوباره واشنگتن به توافق هسته‌ای را قوت ببخشد. او زمانی که معاون وزیر خارجه آمریکا بود، یکی از چهره‌های شناخته‌شده و پرنفوذ در مذاکرات هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران به‌ شمار می‌رفت و همواره از تصمیم دولت دونالد ترامپ برای خروج از برجام انتقاد کرده است. به گفته ناظران بین‌المللی، پس از چین، موضوع ایران یکی از اصلی‌ترین پرونده‌هایی است که روی میز کار بلینکن قرار خواهد گرفت. او در ماه آگوست گذشته در مجمع امنیتی «آسپن» در پاسخ به این پرسش که با ایران باید چه برخوردی داشت، گفت: «اگر ایران به رعایت دقیق تعهداتش بازگشت، برای ادامه توافق هسته‌ای و مستحکم‌تر‌کردن و طولانی‌ترشدن آن تلاش می‌شود» و سپس تأکید کرد که در این صورت آمریکا از تعهد مجدد خود به دیپلماسی استفاده می‌کند. بلینکن همچنین گفته بود با این شرایط آمریکا می‌تواند موقعیت بهتری داشته باشد تا به‌طور مؤثری علیه دیگر «فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران» اقدام کند؛ چراکه او معتقد است که شرکای آمریکا به‌جای فاصله‌گرفتن از واشنگتن، بار دیگر با کاخ سفید متحد خواهند شد. البته او هرچند از مدافعان برجام است اما موضع سرسختانه‌ای هم دارد. ماه گذشته او در مصاحبه‌ای با یکی از رسانه‌های اسرائیلی گفته بود که اگر توافق با تهران به‌گونه‌ای تمدید و برخی تحریم‌های هسته‌ای لغو شود اما ما برای داشتن تضمینی محکم در برابر رفتارهای نادرست تهران در سایر مناطق، به تحریم‌های غیرهسته‌ای همچنان ادامه می‌دهیم. با‌این‌حال مقامات دولت ترامپ می‌گویند که حتی اگر دولت بایدن بخواهد به برجام بازگردد، امکان لغو فوری تحریم‌های وضع‌شده علیه ایران وجود ندارد.
بلینکن مانند سالیوان بر این باور است که دو بازیگر عمده‌ در خاورمیانه، ایران و عربستان سعودی هستند و نیازی نیست که کسی باهوش باشد تا باور کند که دیگر عاقلانه و ضروری نیست که ایالات ‌متحده به‌طور نامحدود و مبهم در وضعیت جنگی با ایران باقی بماند. به باور این دو که به‌زودی سکان سیاست خارجی آمریکا را در دست می‌گیرند، اشتباهات اخیر ایالات ‌متحده و تغییراتی که در منافع آمریکا در خاورمیانه ایجاد شده، به این معنا نیست که آمریکا می‌تواند یا می‌خواهد یا باید آن را ترک کند. در عوض باید با دیپلماسی شرایطی را تنظیم کند که در نهایت امکان کاهش مداوم حضور نظامی‌اش فراهم شود؛درحالی‌که همچنان از منافع مهم خود در منطقه توان حراست داشته باشد؛ منطقه‌ای که هنوز برای ایالات ‌متحده مهم است و برای سال‌های آینده نیز این اهمیت خود را حفظ خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/507136/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با مدیران سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

زمان واقعی صدور پروانه ساخت چقدر است؟

بامداد بی‌رمق

خودروساز سرشناس به جمع گوشی‌سازان می‌پیوندد

مسخره‌بازی

واکنش سازمان ثبت احوال به حذف نام پدر از کارت هوشمند ملی

هم میهن: پایان گشت ارشاد و روسیاهی تندروها

830 طرح مسئولیت اجتماعی استان فارس در رصد شرکت ملی نفت/ 4 همت اعتبار اختصاص یافت

طرح تامین مالی ⁧تولید⁩ و زیرساخت‌ها در شورای نگهبان تایید شد

اندروید 15 برنامه‌های مشکوک را قرنطینه می‌کند

روایت چتم‌هاوس از موفقیت راهبردی ایران در حمله به اسرائیل

ماجرای شایعه خروج ایران از ایکوم و ایکوموس چیست؟

پادشاه لخته

ریاض برای متعادل کردن بودجه به نفت بالای 96 دلار نیاز دارد

74 هزار فعالیت تعمیراتی با هدف افزایش تولید نفت در گچساران

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

معاریو: ایران، روز قیامت را به اسرائیل نشان داد

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

لحظه‌ای بزرگ در انتظار لپ‌تاپ‌های ویندوزی است

تلفات بارندگی و سیل در پاکستان به حدود 100 تن رسید

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

موج تعدیل نیرو به خالق هوش مصنوعی Stable Diffusion رسید

از خاتمی تا دایی در مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»/ تصاویر

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

اقدام روز گذشته اسرائیل گوشمالی دیگری خواهد داشت/ پاسخ ایران می‌تواند اشکال متفاوت داشته باشد

حمله شرور قمه‌به دست به خودروی پلیس

امدادرسانی 112 روستا در سیستان و بلوچستان

‏ویدئویی از سرقت با خونسردی کامل و بدون ماسک از پارکینگ و انباری یک مجتمع

قتل راننده تاکسی ترکیه‌ای به دست مسافر ایرانی

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

مدل جدید گوشی ارزان گلکسی F15 سامسونگ عرضه شد

توییت جدید عضو دفتر رهبر انقلاب پس از اظهاراتش درباره حجاب

مذاکرات هند و اوپک درباره تحولات بازار نفت

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

واردات نفت چین از روسیه در ماه مارس افزایش یافت

فیلمی از لحظه انفجار مغازه عطرفروشی

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

بنچمارک ناامیدکننده چیپست جدید Kirin 9010 هواوی

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

عملکرد وزارت نفت در بخش‌های نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی بررسی می‌شود

تصاویری از خسارت سیل امارات

امدادرسانی‌ نیروهای بسیج و سپاه در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

ایران به فناوری سامانه پایش وضع ماشین‌های دوار دست یافت

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

ارسال مواد غذایی به سیل‌زدگان سیستان‌وبلوچستان توسط نیروی هوایی ارتش

هشدار وزارت بهداشت به مادران باردار درباره زایمان تقویمی