پیام ویژه

آخرين مطالب

گاردین: آیا ترور دانشمند ایرانی آغاز دستورکار جنگ طلبانه ترامپ علیه ایران است؟ يادداشت

گاردین: آیا ترور دانشمند ایرانی آغاز دستورکار جنگ طلبانه ترامپ علیه ایران است؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
"سیمون تیزال*" نویسنده و تحلیلگر ارشد "گاردین" در مقاله‌ای به بررسی این گزاره پرداخته که آیا می‌توان ترور دکتر محسن فخری زاده را مقدمه‌ای بر جاه طلبی‌های گسترده‌تر ترامپ علیه ایران (در آستانه خروجش از قدرت) ارزیابی کرد؟ وی در این رابطه می‌نویسد:
«ترور "محسن فخری زاده" دانشمند هسته‌ای سرشناس ایرانی در روز جمعه (7 آذرماه)، نگرانی‌ها در مورد نیات احتمالی دونالد ترامپ، رژیم اسرائیل و همچنین متحدان منطقه‌ای آن‌ها نظیر عربستان سعودی جهت به راه انداختن یک جنگ تمام عیار در آستانه خروج دونالد ترامپ از قدرت را به اوج خود رسانده است. ترامپ در دوره چهار ساله حضور خود در قدرت به عنوان رئیس جمهور آمریکا، از هیچ اقدامی علیه ایران فروگذار نکرده و باید اذعان کرد که وی همچنان تا تاریخ 20 ژانویه که بایدن جایگزین او خواهد شد، قدرت کافی جهت پیشبرد دستورکار ضدایرانی خود و وارد آوردن خسارت‌های گسترده را دارد».
به گزارش فرارو، گمانه زنی‌ها در مورد نیات احتمالی ترامپ جهت انجام نوعی حمله علیه ایران (چه به صورت آشکار و چه پنهانی، و چه به صورت سایبری و یا در قالب جنگ سخت)، مخصوصا پس از انجام گرفتن دیدار بی سابقه میان بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی که با حضور مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا انجام گرفته، بیش از پیش تشدید شده اند.
اینکه سه نفرِ مذکور در جریان دیدار محرمانه خود چه مطالبی را به زبان آورده و در مورد چه رایزنی کرده اند، موضوعی است که کاملا مخفی خواهد ماند و نمی‌توان در مورد آن به طرح تئوری‌های توطئه پرداخت. با این حال، در غیاب هرگونه بیانیه و اطلاعیه رسمی در مورد ماهیت و محتوای این دیدار، تا حد زیادی می‌توان اینگونه حدس زد که سه طرف در مورد تشدید فشار‌ها علیه ایران، و تلاش جهت تحریک آن (ایران) با هدف تضعیف تهران، با یکدیگر توافقاتی داشته اند. هرگونه اقدام تلافی جویانه ایران در پاسخ به ترور دکتر محسن فخری زاده، می‌تواند به یک حمله گسترده به تاسیسات اتمی ایران ختم شود. امری که مخصوصا تا قبل از خروج ترامپ از قدرت در آمریکا، برای سران اسرائیلی و همچنین سران کشور‌های عربی منطقه، از جذابیت زیادی برخوردار است.
دیدار اخیر مقام‌های عالی رتبه اسرائیلی، سعودی، و آمریکایی در عربستان، یک پیغام مهم دیگر را نیز با خود به همراه دارد. طرف‌های مذکور به صراحت قصد داشته اند این پیام را به جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا برسانند که اگر بخواهد دستورکارِ توام با تعامل و همکاری را در برابر ایران در پیش گیرد، با واکنش منفی و مقاومت جویانه آن‌ها رو به‌رو خواهد شد.
اگر ایران آنگونه که مقام‌های ارشد آن گفته اند، درصدد انجام انتقام سخت براید، امید‌های جو بایدن جهت آرام کردن اوضاع در منطقه خاورمیانه، تا حد زیادی نقش بر آب خواهد شد. از سویی، نباید فراموش کرد که ایران بازیگر دست و پا بسته‌ای نیست و با استفاده از بازوان منطقه‌ای قدرتمند خود می‌تواند اقدامات زیادی را بر علیه اسرائیل و آمریکا و متحدان منطقه‌ای آن‌ها انجام دهد.
مسوولان ارشد ایرانی، کمترین شکی ندارند که اسرائیل با چراخ سبز آمریکا، اقدام به ترور دکتر محسن فخری زاده کرده است. به طور خاص، حسن روحانی رئیس جمهور ایران و جواد ظریف وزیر خارجه این کشور، ترور اخیر در کشورشان را به اسرائیل نسبت داده و موضع گیری‌های شدیدی را در این رابطه انجام داده اند.
شیوه ترور دکتر محسن فخری زاده که در منطقه‌ای در نزدیکی تهران هدف قرار گرفته، تا حدی زیادی به الگوی ترور دانشمندان هسته‌ای ایران که در فاصله سال‌های 2010 تا 2012 ترور شده اند، شباهت داشته است. در آن سال‌ها نیز، ایران، اسرائیل را عامل اصلی ترور‌های مذکور معرفی کرد. در سال 2018، بنیامین نتانیاهو در جریان یک سخنرانی، دکتر محسن فخری زاده را مغز متفکر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران معرفی کرد. امری که گمانه زنی‌ها در مورد تلاش سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیلی جهت ترور فخری زاده را از همان زمان، بیش از پیش تقویت کرد.
ترور دکتر محسن فخری زاده به نوعی یادآور ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران در ژانویه سال جاری میلادی نیز است. ترور وی، بر اساس دستور مستقیم شخصِ دونالد ترامپ صورت گرفت. به نوعی می‌توان دکتر محسن فخری زاده را معادل هسته‌ای سردار قاسم سلیمانی دانست.
ترامپ به وضوح نشان داده که حاضر است هر اقدامی را بر علیه ایران انجام دهد. وی تاکنون بار‌ها و بار‌ها و بدون هرگونه مدرکی، ایران را به ساخت و گسترش تسلیحات اتمی متهم کرده است. بسیاری بر این باورند که نیرو‌های آمریکایی و اسرائیلی، با نظارت و چراغ سبز ترامپ ماموریت دارند تا در داخل ایران و بر علیه شخصیت‌ها و فعالیت‌های اتمی این کشور، دست به انجام عملیات‌ها و اقدامات خرابکارانه بزنند.
در ماه جولای گذشته، تاسیسات غنی سازی نطنز هدف یک انفجار مرموز قرار گرفت. امری که به زعم بسیاری، توسط عوامل وابسته به آمریکا و اسرائیل انجام گرفته است. چند روز قبل نیز، برخی منابع خبری از رایزنی‌های ترامپ با مشاورانش جهت حمله به تاسیسات اتمی ایران خبر دادند. این گزارش تنها اندکی پس از آن چاپ شد که آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارشی از افزایش ذخایر و کیفیت غنی‌سازی اورانیوم از سوی ایران، در واکنش به بدعهدی‌های طرف‌های غربیِ برجام، خبر داده بود.
از طرفی، به دلایلی که هنوز مشخص نشده، ترامپ چند روز قبل دستور داده که بمب افکن‌های بی 52 آمریکایی، بیش از 7000 کیلومتر راه را طی کنند و وارد خاورمیانه شوند.
در این نقطه باید این سوال را پرسید: ایا ترور محسن فخری زاده، سعی داشته تا به برنامه هسته‌ای ایران آسیب بزند یا خیر، باید آن را مقدمه‌ای بر جاه طلبی‌های ترامپ و اسرائیل علیه ایران ارزیابی کرد؟ بدون تردید، ترامپ در برهه کنونی به یک پیروزی نیاز دارد. سیاست‌های وی در قبال ایران، تاکنون به اهداف خود نرسیده اند. به عنوان مثال، کارزار فشار حداکثری دولت وی، بیش از همه، به مردم ایران آسیب زده است، اما تاثیر چندانی بر قدرت این کشور نداشته است. توانمندی‌های اتمی ایران تضعیف نشده اند و در شرایطی که ترامپ در حال ترک قدرت است، جو بایدن رئیس جمهور منتخب این کشور تاکید می‌کند که می‌خواهد به توافقی بازگردد که ترامپ، خود از آن خارج شده است.
با این همه، آنچه که احتمالا در ادامه اتفاق خواهد افتاد، تا حدی به اسرائیل و عربستان سعودی نیز ارتباط دارد. نتانیاهو و بن سلمان سعی دارند این پیغام را به بایدن برسانند که سیاست سازش با جمهوری اسلامی ایران، کارگشا نخواهد بود. اگر بنا باشد توافق هسته‌ای برجام در دولت بایدن احیا شود، آن‌ها (عربستان و اسرائیل) به دنبال آن هستند تا مسائل جدیدی به توافق مذکور اضافه شوند. در عین حال، آن‌ها سعی دارند تا تحریم‌ها علیه ایران، همچنان ادامه یابند.
آنچه در شرایط کنونی حائز اهمیت است این نکته می‌باشد که ترامپ پس از چهار سال ناکامی در سیاست خارجی خود در قبال ایران سعی دارد تا پای این کشور را به یک بحران بزرگ بکشاند و تنشی گسترده را بر علیه آن ایجاد کند. با این حال، ترامپ و متحدان وی سعی دارند تا جای ممکن، در این میان، ایران و نه خود را به مثابه چهره جنگ طلب معرفی کنند.
*سیمون تیزال، وی نویسنده و تحلیلگر ارشد گاردین است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/510666/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

آموزش هوش مصنوعی به دانش‌آموزان مناطق محروم

صادرات طلای سرخ به 400 تن می‌رسد

پاسخ معاون وزیر کار در مورد دستمزد کارگران؛ افزایش 119 درصدی حقوق در 3 سال

ریلمی 2 گوشی جدید و هیجان‌انگیز با نمایشگر 120 هرتز رونمایی کرد

چرا رئیسی به پاکستان سفر کرد؟

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور وجود ندارد

مادسازان بازی GTA 5 را روی کنسول نینتندو سوییچ اجرا کردند

ده نمکی در دو اپیزود

حضور پارک فناوری و نوآوی نفت در بزرگ‌ترین نمایشگاه صادراتی کشور

آپدیت بزرگ فتوشاپ؛ حالا می‌توانید با هوش مصنوعی تصاویر خلاقانه بسازید

وکیل مدافع: توماج صالحی به اعدام محکوم شد

صنعت خودرو، قربانی زیاده‌خواهی مسئولان و دلالان

در باکو جایی برای شیعیان نیست

مدل ویژه وان پلاس واچ 2 با رنگ جذاب رونمایی شد

التهاب سیاسی در دانشگاه‌های آمریکا

نگرانی از ریزش دیوار قلعه بلقیس؛ دومین بنای خشتی ایران

بازداشت عامل جنایتکاری که با اخاذی و تهدید خانم‌ها را مجبور به توزیع مشروبات الکلی می‌کرد!

پاسخ معاون وزیر کار در مورد دستمزد کارگران؛ افزایش حقوق بی‌سابقه بوده، 119 درصد افزایش یافت

تریلر داستانی Destiny 2: The Final Shape منتشر شد

پس لرزه برگزاری جلسه مجلس و دولت در دفتر قالیباف نه صحن مجلس

عنابستانی: آخرین جمع‌بندی احتمالی کمیسیون اجتماعی مجلس توافق برای تعطیلی شنبه‌هاست

افزایش سه برابری ظرفیت تبادل برق ایران و ترکمنستان

گوشی های اختصاصی HMD رونمایی شدند؛ جایگزین‌های معنوی نوکیا

زورگیران دهه هشتادی دستگیر شدند

بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه؛ نرخ مالیات املاک، خودرو، طلا و ارز چقدر است؟

بودجه روسیه برمبنای نفت 65 دلاری تنظیم می‌شود

تأکید ایران و پاکستان بر اهمیت همکاری در حوزه انرژی ازجمله خط لوله گازی آی‌پی

ادامه کمک‌رسانی‌ها به مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

ابراز تاسف معاون وزیر صمت از کاهش عرضه محصولات پتروشیمی

هشدار وزارت کار: اخبار رسمی کالابرگ‌ را تنها از مراجع رسمی دنبال کنید

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: فروش نوکیای تقلبی حرام است

آتش‌سوزی در یک مدرسه دخترانه

رانش جاده عباس‌آباد به کلاردشت

وصول 110 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در سال گذشته

اتمام بررسی جداول لایحه بودجه 1403 در کمیسیون تلفیق

اینترنت در روزهای کنکور قطع نمی‌شود

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی 1403 - 1404 اعلام شد

هواوی با تکیه بر «هارمونی او اس» رویای جهانی شدن را در سر دارد

بهسازی جاده قدیم «نمره‌ یک» به امیدیه از سوی نفت و گاز آغاجاری

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

مبادلات طلا ساماندهی می‌شود

دریای خزر عقب‌نشینی کرد

HMD از اولین گوشی‌های برند خود رونمایی کرد؛ ارزان‌قیمت با اندروید 14

بازی/ Soccer Stars؛ حریف را گل باران کنید

واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

اعزام 90 هزار شهروند ایرانی به حج امسال

روایت ضرغامی از پیاده‌روی بین مردم و شنیدن حرف آنان درباره طرح حجاب

جزئیات طرح ممنوعیت عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای