پیام ویژه
سفیر کشورمان در ژاپن: افزایش سطح غنی سازی اورانیوم نقض برجام نیست/ایران عمل متقابل انجام داده است
پنجشنبه 20 تير 1398 - 23:09:06
اخبار ویژه - سفیر کشورمان در ژاپن با بیان این که تحت فشار با هیچ کسی مذاکره نمی‌کنیم، گفت: ایران به همان اندازه که سایر اعضای برجام یعنی اروپا و امریکا به تعهدات خود عمل کنند به برجام پایبند خواهد بود.
به گزارش گروه اخبار سیاسی “ پایگاه خبری ” رخ ، در برنامه‌ای که از شبکه BS-TBS ژاپن پخش شد کارشناسانی چون یوکیو اوکاموتو، دیپلمات پیشین ژاپنی و تحلیلگر سیاسی؛ کوئیچیرو تاناکا، استاد دانشگاه کیئو (متخصص ایران و خاورمیانه)؛ خانم یوکیکو تویوتا، خبرنگار خبرگزاری کیودو؛ آقای شینیا سوگیزاکی، رئیس دفتر روزنامه آساهی در تهران و نوبوسوکه تسوتسومی، سردبیر سابق مجله تخصصی سیاست خارجی حضور داشتند.
بحث و بررسی این گفت‌وگو و تحلیل سیاسی حول دو محور «مفهوم افزایش درصد غنی سازی اورانیوم توسط ایران» و «حادثه حمله به نفتکش ژاپنی» بود.
اوکاموتو دیپلمات پیشین ژاپنی در مورد افزایش سطح غنی سازی گفت: پنج درصد، سقف غنی سازی جهت تولید سوخت راکتور هسته‌ای بوشهر است و به معنی رویارویی کامل ایران با جامعه جهانی نمی‌باشد.
خانم تویوتا خبرنگار خبرگزاری کیودو نیز عنوان داشت که این درصد، نشان دهنده قصد ایران برای باقی ماندن در چارچوب برجام است و ایران تلاش دارد تا اروپا را به برآورده کردن خواسته‌های خود وادار کند.
همچنین تاناکا کارشناس مسائل ایران در دانشگاه کی یو اظهار کرد پنج درصد، رقم بسیار محاسبه شده ای است. به احتمال قوی ایران تا بیست درصد که هدفش استفاده تحقیقاتی از انرژی هسته‌ای است، مرحله به مرحله ارتقا خواهد داد. اما مسئله اینجاست که این اورانیوم غنی شده را چگونه می‌خواهد ذخیره کند. با سانتریفیوژهای موجود در ایران، برای تولید اورانیوم با غنای بالا زمان زیادی لازم است. و شاید با سانتریفیوژهای مدل فعلی ایران (یعنی آی آر یک)، اگر این کشور بخواهد، نتواند در سطح تولید سلاح هسته‌ای غنی سازی انجام دهد. بر اساس همه این شرایط، برجام رعایت شده است.
در ادامه برنامه بخشی از مصاحبه ضبط شده با مرتضی رحمانی موحد سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن پخش کرد که طی آن از وی سوال شده که آیا پنج درصد، نقض برجام به حساب می‌آید؟ ایران می‌گوید با این اقدام برجام را نقض نکرده است.
رحمانی موحد سفیر ایران در ژاپن هم عنوان کرد که ما معتقدیم ارتقای سطح غنی سازی به پنج درصد، به معنی نقض برجام نیست. ارتقای سطح غنی سازی و عبور از ٣٠٠ کیلوگرم ذخیره اورانیوم نقض برجام محسوب نمی‌شود. در برجام آمده است که در صورتی که یک عضو برجام، به تعهدات خود عمل نکرده باشد، امضا کننده دیگر این توافق می‌تواند برخی از تعهدات خود را کاهش یا متوقف کند. لذا اقدامات فعلی ایران، در چارچوب برجام است. ایشان گفتند اول آمریکا برجام را نقض کرده است. ایران، صرفاً بر اساس بندهای برجام، عمل متقابل را اتخاذ کرده است.
سفیر ایران در توکیو افزود: هدف ایران از برنامه هسته‌ای خود، استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای است. در فتوای مقام معظم رهبری بارها تأکید شده که ایران به دنبال تولید سلاح هسته‌ای نیست.
مرتضی رحمانی موحد در پاسخ به سوالی درباره احتمال افزایش درصد غنی سازی به بیست درصد گفت: به هر صورت، ما غنی سازی را به بالای 3/67 درصد افزایش می‌دهیم. اما میزان آن بر اساس سیاست ایران و نیاز تکنولوژی کشور خواهد بود.
وی افزود: ایران دقیقاً به همان اندازه‌ای که سایر اعضای برجام یعنی اروپا و آمریکا به تعهدات خود عمل کنند، ایران نیز به برجام پایبند خواهد بود.
سفیر ایران کشورمان در ژاپن در خصوص احتمال خروج ایران از برجام هم گفت: ما در نظر نداریم از برجام خارج شویم. اما توافق هسته‌ای که با منافع ملی ایران مطابقت نداشته باشد، بی معنی است.
در ادامه این برنامه اوکاموتو دیپلمات پیشین ژاپنی و تحلیلگر سیاسی نیز گفت نمی‌خواهم از ایران یک طرفه حمایت کنم، اما اول از همه آمریکا بدون دلایل مشروع و منطقی از برجام خارج شد. ترامپ هیچ عقاید سیاسی و دیپلماسی ندارد. وی فقط به دنبال نابودی میراث سیاسی اوباما بوده است. وی به هواداران خود قول داده بود که برجام را نابود خواهد کرد. اروپا نیز از دست سیاست دولت ترامپ راضی نیست. اما علیه اقدام متقابل ایران، برخی از اروپایی‌ها نیز واکنش نشان خواهند داد. من شخصاً فکر می‌کنم که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست. فتوای رهبری ایران، بسیار بار سنگین سیاسی دارد. رهبر ایران به صراحت بارها اعلام کرده که به دنبال تولید و استفاده از سلاح هسته‌ای نیست. من فکر می‌کنم بهتر است ایران در مقابل بحران ایجاد شده توسط آمریکا کمی خردمندانه‌تر رفتار کند.
در ادامه آقای تاناکا نیز اظهار کرد: احتمال افزایش درصد غنی سازی به بالای بیست درصد نیز صفر نیست. البته به شرط اینکه ایران تأسیسات و تجهیزات استفاده صلح آمیز را داشته باشد. در حال حاضر ایران دارای چنان تأسیساتی نیست. وقتی چنین تأسیساتی ایجاد شد، ایران می‌تواند ادعا کند که هدفش صلح آمیز است.
وی افزود: می‌توان گفت که ایران همچنان مشغول بازی دیپلماتیک است. این نکته، از صحبت سفیر ایران مبنی بر در چارچوب برجام قرار گرفتن اقدامات ایران نیز مشخص است.
تاناکا افزود: ایران در سال‌های ٢٠٠٢ و ٢٠٠٣ فعالیت‌های مشکوک و شاید نزدیک به استفاده از نظامی را انجام داده بود. اما پس از آن، حتی سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا نیز باور دارند که ایران هیچ فعالیت نظامی را انجام نداده است. لذا، مشکل، طرف آقای ترامپ است که چنین اطلاعاتی را باور نمی‌کند.
تسوتسومی سردبیر سابق مجله تخصصی سیاست خارجی ژاپن نیز گفت من با آقایان اوکاموتو و تاناکا هم عقیده ام که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست. ایران بازرسی آژانس را رد نکرده است. و تعداد سانتریفوژ های مدل جدید را نیز افزایش نداده است. رفتار فعلی ایران این است که می‌خواهد به جامعه جهانی نشان دهد که من به پیش می‌روم، من به پیش می‌روم، اما هر موقع می‌خواهد بازگردد. اینگونه اقدامات را مرحله به مرحله اتخاذ کرده است.
سوگیزاکی رئیس دفتر روزنامه آساهی در تهران از طریق ویدئو کنفرانس از تهران گفت: بعضی از مردم معتقدند که افزایش درصد غنی سازی، حق طبیعی ایران است. برخی دیگر می‌گویند که به جای این اقدام، دولت ایران باید با آمریکا گفتگو کند. فکر می‌کنم در مصاحبه مطبوعاتی روز هفتم، مقامات در سطح معاونین وزیر شرکت کردند، نه وزیر امور خارجه یا رئیس جمهور و این نشان می‌دهد که ایران نمی‌خواهد که جامعه جهانی را بیش از حد تحریک کند. من بیش از دو سال است که در تهران زندگی می‌کنم. تحریم‌ها قطعاً روی زندگی مردم تأثیر جدی گذاشته است. مردم هم از گرانی کالاها و هم از گرانی اجاره خانه رنج می‌برند. بین خواسته‌های ایران به خصوص صادرات نفت خود و اقدامات اروپا خیلی تفاوت وجود دارد. لذا، راهبرد دیپلماتیک ایران کم کم به بن بست نزدیک می‌شود.
به گزارش ایسنا، بخش دیگر این نشست در خصوص تنش در تنگه هرمز بود که در ابتدا درباره اهمیت امنیت انرژی تنگه هرمز برای جهان و ژاپن توضیحاتی ارائه و فیلمی به نمایش درآمد و سپس کارشناسان نظراتشان را اینگونه بیان کردند:
اوکاموتو در این زمینه گفت: احتمال وقوع درگیری‌های غیر مترقبه نظامی در این منطقه بسیار نگران کننده است. آقای ترامپ باید اطلاعات درستی را درباره اوضاع این منطقه به دست بیاورد و سیاست‌های خردمندانه را در پیش گیرد.
در این بخش اظهارات سفیر ایران در رابطه با حوادث مشکوک حمله به نفتکش ژاپنی پخش شد که بیان کرد آمریکا و چند کشور حامی آن به دنبال خراب کردن سفر آقای آبه به ایران هستند.
تاناکا نیز در این خصوص گفت که نمی‌توان گفت که حمله به کشتی‌ها، کار ایران بود، و نمی‌توان گفت که کار ایران نبود. همچنین نمی‌توان گفت که توطئه آمریکا بوده یا نه. در حال حاضر هر دو احتمال را نمی‌توان تکذیب کرد.
در ادامه اظهارات سفیر ایران در ژاپن در پاسخ به سوالی در مورد تفاوت سیاست‌های آمریکا در قبال کره شمالی و ایران گفت: ایران دارنده سلاح هسته‌ای نیست و توافق هسته‌ای را به امضا رساند. از روند سیاست‌های آمریکا معلوم است که سیاست آمریکا در زمینه خلح سلاح هسته‌ای نیز فاقد اعتبار است. ما در حال حاضر با رفتارهای متناقض آمریکا مواجه هستیم. ایران به برجام عمل کرده، و آژانس نیز تا به حال ١٥ بار تأیید کرده است. اما آمریکا از برجام خارج شده و تحریم‌ها را دوباره اعمال کرد.
رحمانی موحد در مورد احتمال گفت‌وگو با ترامپ گفت: ترامپ بیشتر به دنبال گرفتن عکس یادگاری است. ما تحت فشار با هیچ کس مذاکره نمی‌کنیم.
رحمانی موحد در پاسخ به اینکه آیا فکر نمی‌کنید در این شرایط، هسته‌ای شدن به نفع کشورتان است؟ گفت: خیر منافع ملی خود را اینگونه نمی‌بینیم. هدف ما از برنامه هسته‌ای، نظامی نیست.
تاناکا در ادامه این نشست افزود: ایران فکر می‌کند که علیرغم پایبندی ایران به تعهدات خود در برجام، هیچ کشور از جمله اروپا و ژاپن ارزش و اهمیت برجام را درک نمی‌کند و تحریم‌ها را لغو نمی‌کند. در خاورمیانه، کشورهای اسرائیل و عربستان، متحدان قوی آمریکا بسیار نفوذ دارند.
وی در پایان نتیجه گیری کرد که در آمریکا گروه‌هایی به دنبال درگیری نظامی یا جنگ با ایران می‌باشند. مهم اینست که دولت ژاپن نباید فریب سیاست‌های نادرست آنها را خورده و سیاست اشتباه خود در زمان جنگ عراق در سال ٢٠٠٣ را تکرار کند. دولت آبه نباید به یک بار انجام سفر خود به ایران بسنده کند، بلکه به رفت و آمد خود میان توکیو- تهران- واشنگتن ادامه دهد. مثلاً دفعه بعد، نقطه نظرات طرف‌های ایرانی را با دقت بیشتر گوش داده و به طرف آمریکا برساند وگرنه ژاپن نمی‌تواند اعتماد ایران را جلب کند.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/237425/سفیر-کشورمان-در-ژاپن--افزایش-سطح-غنی-سازی-اورانیوم-نقض-برجام-نیست-ایران-عمل-متقابل-انجام-داده-است
بستن   چاپ