پیام ویژه

آخرين مطالب

واکاوی پشت پرده جنجال تازه وال استریت ژورنال علیه ایران ویژه سایر رسانه ها

واکاوی پشت پرده جنجال تازه وال استریت ژورنال علیه ایران
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشریه وال استریت ژورنال اخیرا در گزارشی جنجالی، مدعی شده که ایران به دولت سودان اعمال فشار کرده که در ازای ارائه یک کشتی جنگی و دیگر تجهیزات نظامی به این کشور، امکان ساخت یک پایگاه دائمی دریایی در سواحل دریایی سرخ را کسب کند. وال استریت ژورنال در گزارش خود تاکید کرده که دولت سودان حاضر به پذیرش پیشنهاد ایران نشده است.
 نشریه "وال استریت ژورنال" چند روز قبل در گزارشی جنجالی، مدعی شده بود که ایران به دولت سودان اعمال فشار کرده تا در ازای ارائه یک کشتی جنگی و دیگر تجهیزات نظام، امکان ساخت پایگاه دائمی دریایی در سواحل دریایی سرخ را کسب کند. وال استریت ژورنال در گزارش خود تاکید کرده که دولت سودان حاضر به پذیرش پیشنهاد ایران نشده است.
 این نشریه منبع خبر خود را مشاور امنیتی رئیس جمهور سودان عنوان کرده بود. این در حالی است که هم ایران و هم سودان ادعای مذکور را رد کرده و غیرواقعی دانسته اند. از یک سو، "نبیل عبدالله" سخنگوی ارتش سودان گفته است فردی که از وی به عنوان منبع نشریه وال استریت ژورنال در زمینه اعمال فشار‌های تهران برای ساخت پایگاه دریایی یاد شده، اساسا در تیم رئیس جمهوری این کشور وجود خارجی ندارد و جدا از همه این ها، ایران اساسا چنین پیشنهادی را به طرف سودانی ارائه نکرده است.
"علی صادق علی" وزیر خارجه سودان هم تاکید کرده که ایران چنین درخواستی را به سودان ارائه نکرده است. در سوی دیگر، "ناصر کنعانی" سخنگوی وزارت خارجه کشور هم با اشاره به تکذبیه وزیر خارجه سودان اعلام کرد که ادعای مرتبط با اراده ایران جهت ساخت پایگاه دریایی در سودان از اساس پوچ و بی معنی است.
علی رغم تکذیبیه‌های طرف‌های ایرانی و سودانی، باز هم در این رابطه تحلیل و تفسیر‌های مختلفی ارائه می‌شود و حتی برخی منابع نزدیک به نیرو‌های واکنش سریع سودان هم مدعی شده اند که ایران به نحوی فعال به دنبال ساخت پایگاه دریایی در سواحل سودان است. با این همه، یک سوال عمده و محوری مطرح می‌شود و آن است که دلیل مانور گسترده رسانه‌ای و تبلیغاتی جریان‌های رسانه‌ای غربی و منطقه‌ای با محوریت ادعای اخیر وال استریت ژورنال چیست؟
به نظر می‌رسد در توضیح این مساله، توجه به 3 نکته ضروری است.
اولا، در مدت اخیر و در بحبوحه ابراز تمایل‌های دولت‌های سودان و اریتره به توسعه روابط با ایران، بسیاری از طرف‌های غربی و منطقه‌ای احساس خطر کرده‌اند و سعی دارند جوی منفی را پیرامون توسعه همکاری‌ها میان بازیگران مذکور شکل بدهند. هم سودان و هم اریتره به عنوان دو کشور که از موقعیت راهبردی در مجاورت دریای سرخ برخوردار هستند، قویا مایل به توسعه پیوند‌های راهبردی با ایران هستند و این نکته را به واسطه کانال‌های رسمی به تهران منتقل کرده اند.
موضوعی که با استقبال کشور ما نیز همراه شده است. حال در این وضعیت، با توجه به تحرکات انصارالله یمن در تنگه باب المندب و دریای سرخ (در بحبوحه جنگ غزه و به نشانه حمایت از ملت و مقاومت فلسطین)، توسعه روابط ایران با کشور‌هایی نظیر اریتره و سودان که آن‌ها هم از نظر جغرافیایی اشراف مناسبی بر دریای سرخ دارند، می‌تواند دامنه تسلط و نفوذ ایران بر آب‌های دریای سرخ به عنوان یک آبراه مهم بین المللی را افزایش دهد و منافع راهبردی زیادی را برای کشورمان به ارمغان آورد. موضوعی که در جبهه مقابل و برای طیف رقبای ایران چه در سطح منطقه و چه ورای آن، چالش‌های جدی را نوید می‌دهد.
دوم اینکه در مدت اخیر اخبار مختلفی از سوی جریان‌های سیاسی و رسانه‌ای منطقه‌ای و بین المللی منتشر شده که به این موضوع اشاره داشته اند که ایران و عربستان به عنوان دو دولت مهم در منطقه غرب آسیا، به دنبال توسعه همکاری‌های خود در رابطه با معادلات مطرح در جنگ داخلی سودان هستند و بر آن هستند با کنشگری موثر، به روند جنگ و درگیری در این کشور خاتمه دهند.
در این رابطه حتی گزارش‌هایی از برنامه و همکاری‌های دو کشور با محوریت مساله مذکور نیز منتشر شده است. حال در این فضا، کاملا طبیعی است که جریان‌های رقیب و مخالف با این مساله احساس خطر کنند و در برابر آن موضع گیری کنند. دستورکاری که به طور خاص خود را در قالب جنجال سازی علیه کشور ما و طرح ادعای اخیر با محوریت اراده ایران جهت ایجاد یک پایگاه دریایی دائمی در سودان به نمایش گذاشته است؛ و در نهایت سوم اینکه توسعه نفوذ و همکاری‌های ایران با کشور‌های آفریقایی از جمله موضوعاتی بوده که دستگاه سیاست خارجی بر آن تمرکز نشان داده است. مساله‌ای که در تحولاتی نظیر جنگ غزه و تضعیف نفوذ تاریخی غرب در قاره آفریقا، پالس‌های هشدار دهنده‌ای را هم به قدرت‌های غربی و هم متحدان منطقه‌ای آن‌ها نظیر رژیم اسرائیل که مدت هاست به دنبال توسعه نفوذش در آفریقا است، مخابره می‌کند.
به بیان ساده تر، جوسازی‌های تبلیغاتی علیه ایران بخشی از دستورکار غرب و متحدان منطقه‌ای آن جهت ساختن تصویری منفی از توسعه نفوذ ایران در قاره آفریقا و محدودسازی توسعه همکاری‌های ایران با ملل آفریقایی در حوزه مسائل نظامی و امنیتی است. معادله‌ای که در کلیت خود سعی دارد نگاهی منفی را به همکاری‌های تهران با کشور‌های آفریقایی ایجاد کند. این در حالی است که در مدت اخیر هیچ واکنشی به ویژه از سوی کشوری نظیر چین که شریک اول تجاری و راهبردی بخش قابل توجهی از کشور‌های آفریقایی است (نسبت به مساله توسعه نفوذ ایران در آفریقا)، رخ نداده است.
به بیان ساده تر، چین به عنوان شریک تجاری اول آفریقا که نفوذ راهبردی قابل ملاحظه‌ای نیز در کشور‌های آفریقایی دارد، توسعه همکاری‌های ایران و آفریقا را به مثابه خطر ادراک نکرده، اما غرب پالس‌های هشدارآمیزی را از آن دریافت کرده است. مساله و دستورکاری که به نظر می‌رسد در ادامه راه نیز ابعاد و جلوه‌های عینی تری را به خود بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1469732/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرداخت یارانه خرید کتاب برای کارمندان دولت

اختیارات بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز تمدید شد

رونمایی ردمی پد پرو و پوکو F6 بسیار نزدیک است

ذره‌بین روی بودجه فرهنگی

عرضه بیش از 24 محصول متنوع پالایشگاه آبادان در بورس

بازدید وزیر نفت از بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت ایران

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

سامسونگ شرکت هوش مصنوعی پزشکی Sonio را می‌خرد

گریه برای وحدت!

تأمین مالی و ریسک داخلی‌سازی در صنعت پتروشیمی پوشش داده می‌شود

مدیرمسئول همشهری نوشت: بغض وحدت ساز

دعوت دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف از صنعت گاز ایران برای برگزاری کارگاه آموزشی ساخت داخل

فرد متهم به قتل «زهره فکور صبور» بازداشت شد

قتل یک مدیر شهرداری تهران با همدستی همسر وی!

کارشناس تلویزیون: زنان خانه دار را فرستادند دنبال درس و مشق تا جمعیت را کاهش دهند!

فاطمه هاشمی: با گفتن دل‌مان می‌سوزد، کار پیش نمی‌رود

بحران‌طلبی یک جریان سیاسی در زنگ حساب

برنامه‌ریزی برای بومی‌سازی اهم لایسنس‌های صنعت پتروشیمی تا 7 سال آینده

آتش‌سوزی عظیم در یک کارخانه جایگاه شارژ در شمال ایتالیا

بارش تگرگ در اردبیل

خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند!

سامسونگ بزرگ‌ترین برند مانیتورهای OLED در جهان شد

ریاست یا رقابت در 1404؟

امنیت درون‌زا و توسعه ایران

مدیرعامل پالایشگاه آبادان از تحریریه رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد

سامانه طرح جامع هوشمند تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی رونمایی شد

آیین گشایش بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی

نیاز به جذب سرمایه‌گذاری هنگفت در فناوری کربن‌زدایی داریم

خالق ChatGPT ابزاری برای شناسایی تصاویر هوش مصنوعی منتشر می‌کند

بغض رئیس ترکید

سرقت 3 میلیاردی توسط زوج سارق

درخواست ابطال افزایش 35 درصدی حقوق کارگران به دیوان عدالت اداری

لپ تاپ هواوی میت بوک ایکس پرو 2024 با پردازنده نسل جدید اینتل از راه رسید

ارسال پست در تردز ازطریق اینستاگرام به‌صورت آزمایشی امکان‌پذیر شد

حضور نشر شاهد با حدود 20 اثر تازه در نمایشگاه کتاب تهران

گوش شنوای وزیر نفت در بازدید از غرفه‌های شرکت‌های داخلی

تسریع در روند رسیدگی به معافیت پزشکی سربازان حین خدمت

گزارشی از وضعیت بازار اجاره بهای مسکن؛ اجاره بها، رهای رها !

هشدار درباره تهدید ظرفیت صادرات نفت ایران به دلیل مصرف بالای سوخت خودروها

تجلیل از خانواده معلم شهید غریب در اسارت «صفدر محمدی» در کرمانشاه

دیدار مدیریت شعب بانک سپه آذربایجان شرقی با سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

هفت پله قرمز بورس؛ پیش‌بینی کارشناسان از بازار کم‌رونق در سال جاری

بازی/ Mr Meat: Horror Escape Room؛ قهرمان خانه ترسناک شوید

اولین تیزر هوم‌لندر برای مورتال کامبت 1 منتشر شد

سامسونگ برای تولید انبوه تراشه 3 نانومتری اگزینوس خود آماده می‌شود

شرکت ملی گاز و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت قرارداد همکاری امضا کردند

وزیر نفت درگذشت معاون پیشین حقوقی و مجلس وزارت نفت را تسلیت گفت

صنعت نفت ایران به مرحله تازه‌ای از توانمندی دست یافته است

نشست تخصصی معرفی فراخوان جمع‌آوری کربن برگزار شد

شرکت ملی گاز و سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای کشور تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند