پیام ویژه

آخرين مطالب

بزرگ‌ترین بازار انرژی پاک جهان در اختیار کدام کشور است؟ وزارت نفت

بزرگ‌ترین بازار انرژی پاک جهان در اختیار کدام کشور است؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - چین اکنون به بزرگ‌ترین بازار انرژی پاک جهان بدل شده است، به‌طوری که در پایان سال 2023 ظرفیت انرژی خورشیدی این کشور به 609 گیگاوات و ظرفیت انرژی بادی نصب‌شده به 441 گیگاوات رسید. همچنین، فروش خودرو برقی در چین به 9.5 میلیون دستگاه رسیده که بیش از دو برابر مجموع ایالات‌متحده و اتحادیه اروپاست.

به گزارش شانا، به‌نقل از هفته‌نامه بررسی تحولات بین‌المللی انرژی و تغییر اقلیم مدیریت کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی ، چین با اتکا به ظرفیت مازاد داخلی، در حال گسترش و نفوذ خود بر بازار جهانی انرژی پاک است.
تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد ارزش صادرات خودروهای برقی، باتری‌های لیتیوم یونی و صفحه‌های خورشیدی به‌عنوان «سه محصول» صادراتی جدید چین، پارسال 29.9درصد افزایش یافت و برای اولین بار از یک تریلیون یوان (139 میلیارد دلار) گذشت.
تسلط چین بر بازار انرژی پاک جهان یک شمشیر دولبه است: این موضوع نگرانی فزاینده‌ای را در ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا از منظر پدیده دامپینگ محصولات انرژی پاک ایجاد کرده است که می‌تواند صنایع نوظهور داخلی آن‌ها را از بین ببرد. همچنین، تسلط چین بر تولید انرژی‌های جدید، زمانی که تغییرات اقلیمی به‌سرعت در حال تحول و گسترش است، می‌تواند این کشور را به شریکی ارزشمند برای کشورها در مبارزه با تغییر اقلیم تبدیل کند، اما صادرات ارزان‌قیمت محصولات چین، در محیطی خصمانه، از طریق رقابت با قدرت‌های بزرگ انجام می‌شود.
درنتیجه رقابت داخلی قیمت صفحات خورشیدی در چین، سال گذشته به نصف کاهش یافت و قیمت توربین‌های بادی با کاهش 13درصدی روبه‌رو شد. همچنین، سازندگان خودروهای برقی چین درگیر جنگ قیمتی شدیدی شدند. در میان چالش‌های رشد داخلی و در جست‌وجوی یافتن بازارهای جدید، شرکت‌های چینی با هدف صادرات بیشتر، کالاهای خود را با قیمت‌های پایین عرضه می‌کنند.
سال گذشته حدود 211 گیگاوات ظرفیت ماژول‌های خورشیدی چین به خارج از کشور صادر شد که حدود نیمی از آن به اروپا رفت. خودروهای برقی چین نیز حدود 8درصد از فروش خودروهای برقی اروپا را در سال گذشته به خود اختصاص دادند. این در حالی است که متوسط این رقم در پنج سال قبل 0.5درصد بود.
مقام‌های چینی با انکار اینکه صادرات آن‌ها تجارت جهانی را مخدوش می‌کند، در صحبت‌های خود مزایای آن را برای جهان برجسته می‌کنند. برای نمونه، شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین به‌تازگی در پکن به اولاف شولز، صدراعظم آلمان، گفت: صادرات چین ... نه‌تنها عرضه جهانی را غنی کرده و فشار تورمی جهانی را کاهش داده است، بلکه سهم مهمی در واکنش جهانی به تغییرات اقلیمی و گذار سبز و کم‌کربن داشته است. درحالی‌که صدراعظم آلمان در این دیدار، برای ایجاد بازار عادلانه به طرف چینی فشار آورد و درباره دامپینگ و تولید بیش از حد این کشور هشدار داد.
از طرف دیگر، مشاهده می‌شود اتحادیه اروپا درخصوص فضای رقابتی در تجارت بین‌المللی کالاهای انرژی سبز متقاعد نشده است. اوایل ماه جاری میلادی، پس از اعلام نتایج تحقیقات ضد یارانه‌ای درباره واردات خودروهای برقی چینی در اکتبر گذشته، این اتحادیه تحقیقاتی را درباره عرضه‌کنندگان چینی توربین‌های بادی به پنج کشور اروپایی آغاز کرد. افزون بر این، منشور خورشیدی اروپا که امضا شد، قصد دارد صنعت تولید فتوولتائیک خورشیدی را با کمک‌های مالی اتحادیه اروپا و کمک‌های ملی تقویت کند.
در همین حال، در ایالات‌متحده، براساس آخرین آیین‌نامه‌های اجرایی قانون کاهش تورم، حتی اگر تنها تولیدکننده یکی از قطعات خودروهای برقی 25درصد از کنترل هیئت‌مدیره خود را در پکن داشته باشد، آن خودرو برقی واجد شرایط دریافت اعتبار مالیاتی مندرج در این قانون نیست.
دو هفته پیش، جانت یلن وزیر خزانه‌داری ایالات‌متحده، در پکن تأکید کرد: ظرفیت مازاد... می‌تواند تجارت شرکت‌ها و کارگران آمریکایی را تضعیف کند؛ مذاکرات اخیر با مقام‌های چینی شامل تمرکز بر سیاست‌های اقتصادی بود که می‌تواند به رسیدگی به نبود تعادل داخلی و خارجی کمک کند.
مفهوم «ظرفیت مازاد» باید در چارچوب مفهومی مشخصی قرار گیرد و تعریف شود. یک اقتصاددان چینی می‌گوید: در حوزه‌هایی مانند خودروهای برقی، ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا در اصل درمورد حفظ فضا برای رشد آینده شرکت‌های خود در همان بخش، صحبت می‌کنند. مقام‌های مالی چین و آمریکا پس از سفر وزیر خزانه‌داری ایالات‌متحده به چین، به گفت‌وگوهای خود در واشنگتن ادامه می‌دهند. این نشانه مثبتی است که هیچ‌یک از طرفین موضوع را منفی نمی‌بیند.
اما مقام‌های آمریکایی می‌گویند دولت بایدن به‌طور جدی به اعمال تعرفه‌ها و دیگر ابزارها برای مقابله با تهدیدهای ناشی از سیاست‌های تجاری و اقتصادی چین فکر می‌کند. توماس دونیلان، مشاور پیشین امنیت ملی ایالات‌متحده، در نشست جهانی انرژی دانشگاه کلمبیا گفت: رقابت فناورانه و محافظت از کارگران ایالات‌متحده در حوزه‌هایی مانند خودروهای برقی، باتری‌ها و تجهیزات خورشیدی از مجموعه مسائل مربوط به تجارت در آینده خواهد بود.
چین منکر این نیست که در بعضی از صنایع با ظرفیت مازاد روبه‌روست. نخست‌وزیر چین، لی‌کیانگ، در ماه مارس گفت: دولت هماهنگی، برنامه‌ریزی و هدایت سرمایه‌گذاری را برای بخش‌های کلیدی تقویت خواهد کرد تا از ظرفیت مازاد و توسعه بی‌کیفیت و زائد جلوگیری کند. اما برنامه‌های پکن برای سال جاری بسیار بیشتر بر طرف عرضه متمرکز است و شامل محرک‌های تقاضای داخلی نمی‌شود که بتواند ظرفیت مازاد در حال ظهور در بخش برق داخلی را برطرف کند.
بدون افزایش تقاضای داخلی، شرکت‌های چینی کشورهایی را در جنوب جهانی هدف قرار خواهند داد که بیشتر آن‌ها به طرح دولتی کمربند و جاده ملحق شده‌اند.
صادرات ماژول‌های خورشیدی چین به آسیای جنوب شرقی، با رشد 65درصدی، از 30 گیگاوات در سال 2022 به 49 گیگاوات در سال 2023 رسید. خودروهای برقی چینی 75درصد از سهم بازار این منطقه را در سال گذشته به خود اختصاص دادند. شرکت‌های چینی برای دسترسی بهتر به این بازارها و به امید اینکه بتوانند در میان فضای بدترشدن روابط با غرب، حائلی ایجاد کنند، فروشگاه و نمایندگی‌هایی در سراسر جهان راه‌اندازی کرده‌اند.
شرکت چینی لنگی، بزرگ‌ترین سازنده انرژی خورشیدی جهان، که ماه گذشته کاهش 5درصدی نیروی کار خود را به‌دلیل «محیط رقابتی صنعت فتوولتائیک خورشیدی» اعلام کرد، 380 میلیون دلار در یک کارخانه ماژول خورشیدی 8.8 گیگاواتی در مالزی سرمایه‌گذاری کرده است. بزرگ‌ترین تولیدکننده خودروهای برقی چین، شرکت BYD، قصد دارد 605 میلیون دلار برای احداث یک مجتمع صنعتی نو در برزیل هزینه کند.
طرح این شرکت برای راه‌اندازی یک کارخانه خودروهای برقی در مکزیک باعث ناخرسندی مقام‌های ایالات‌متحده شده است؛ زیرا این نگرانی وجود دارد که سرمایه‌گذاری شرکت‌های چینی در کشورهای ثالث اجازه می‌دهد آن‌ها نظارت و تعرفه‌های احتمالی صادرات به ایالات‌متحده را دور بزنند.
دولت آمریکا قرار است تعرفه 254درصدی بر واردات کیت‌های خورشیدی از کشورهای منطقه جنوب شرقی آسیا اعمال کند؛ زیرا شرکت‌های چینی به‌طور فزاینده‌ای تولید خود را به کشورهای این منطقه منتقل کرده‌اند تا از تعرفه‌های ایالات‌متحده بر صفحات خورشیدی جلوگیری کنند.
جان پودستا، نماینده و سفیر اقلیمی ایالات‌متحده، هشدار داد: تولید بیش از حد چین و صادرات انرژی‌های تجدیدپذیر، اغلب با قیمت‌های پایین‌تر از بازار، توانایی هر کشور دیگری را برای حفظ یک‌ پایه تولید قوی برای سرمایه‌گذاری در آینده انرژی پاک تضعیف می‌کند.
تمرکز پکن بر صنایع انرژی جدید، تا حدی نشان‌دهنده فقدان رشد موتور جایگزین رشد اقتصادی، با توجه به مشکلات بخش املاک و کاهش مصرف خصوصی این کشور است. همچنین طبق برنامه‌های بلندمدت چین، توسعه این صنایع برای ارتقای تولید، تبدیل‌شدن به رهبر صنایع راهبردی و کاهش وابستگی به دیگر کشورها، ضروری است. درواقع براساس برنامه چهاردهم توسعه چین که از سال 2021 تا 2025 اجرا می‌شود، این صنایع جدید برای ادامه توسعه اقتصادی کشور حیاتی تلقی می‌شوند.
تحلیلگران مؤسسه رتبه‌بندی مودیز برآورد می‌کنند که بخش خودروهای برقی و صنایع مرتبط (باتری‌ها و زیرساخت‌های شارژ) می‌توانند 4.5 تا 5 درصد از تولید ناخالص داخلی چین را تا سال 2030 تشکیل دهند. به این ترتیب، این بخش که سهم آن در اقتصاد چین در سال 2023 حدود 1.6درصد بود، به بخشی مهم در اقتصاد این کشور تبدیل خواهد شد. همچنین، این مؤسسه بعید می‌داند که چین با میل خود از رشد سهم خود در تولید انرژی‌های نو دست بردارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1478973/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازداشت داروفروش شیاد در فضای مجازی

صادرات 210 میلیون دلار زعفران به 55 کشور در سال 1402

حمله شدید موسس تلگرام به واتساپ و سیگنال: جاسوس آمریکا هستید!

افزایش 70 درصدی میزان تجارت الکترونیکی در سال گذشته

زمان راه اندازی خدمت درخواست اینترنتی کارت سوخت مشخص شد

هشدار وزارت بهداشت به پزشکان متخلف

مشکلات و مطالبات مادران شاغل

جزئیات جدید از ساخت سه آرامستان در تهران

کیهان: احیای دریاچه ارومیه و رسوایی مدعیان اصلاحات

ماجرای مرگ تکان‌دهنده بلاگر زن؛ شوهرش از ارتباطش خبردار شده بود

نوستالژی رئیس رسانه ملی سوژه خبرنگار صداوسیما شد

خبر خوش تعطیلی شیرخوارگاه نوزادان در مشهد

اینکه بگویند اسرائیل برجام را به ایران تحمیل کرد طنز سیاسی است

سرمقاله جام جم/ «نه» بزرگ به ساختار معیوب

رسانه فرانسوی: ایران در حال مسلح کردن کرانه باختری است

تبریک متفاوت روز دختر در برنامه زنده صداوسیما

قیمت هر کیلو دام سنگین اعلام شد

سرمقاله ایران/ غزه برای آزادی می‌جنگد!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نرخ بهره، بانک مرکزی و ...

سرمقاله آفرینش/ نمایشگاه کتاب می تواند زمینه جذب اقشار مختلف به ویژه جوانان باشد

سرمقاله آرمان امروز/ چالش جدید نتانیاهو

برگزاری جلسه کارگروه ایثارگران و پیشکسوتان دفاع مقدس استان سمنان به مناسبت بزرگداشت سوم خرداد

بهینه‌سازی مصرف انرژی با هوش مصنوعی

آغاز حراج بیست‌وپنجم شمش طلا از امروز

سونی و لگو روی یک پروژه از آیپی Horizon همکاری می‌کنند

3 پرده از جنگ توییتری در اردوگاه اصولگرایان/ افشاگری علیه موسسه مصاف رائفی‌پور؛ شفافیت یا تسویه حساب؟

سرمقاله فرهیختگان/ ترامپی شدن بایدن

سرمقاله شرق/ «پلتفرم» دولت و حکومت در ایران

سرمقاله اعتماد/ وظیفه رسانه ملی آموزش مهارت‌های زندگی است

منبع سخنان بانکی پور درباره روابط جنسی در ترکیه، مشخص شد؛ سایت تولیدی کاندوم!

سرمقاله خراسان/ «رفح»، خان آخر جنگ

سرمقاله کیهان/ این حق مسلم را پایمال نکنید!

سرمقاله وطن امروز/ ناامید کردن سفته‌بازان، اقدام مهم سیاست‌گذار پولی

ماجرای روغن‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی آلوده شدند

محمود واعظی: صحبت حاجی‌زاده درباره برخورد تند با روحانی در جلسه فرماندهان سپاه، درست نیست

تغییر قواعد مواجهه ایران و اسرائیل

کنایه همتی به اظهارات وزیر کشور: به دنبال حماسه‌ی قابل قبول تری برای انتخابات 1404 هستید؟

افق تجارت یک میلیارد دلاری با لبنان تا سال 1408

مورد عجیب خواهران خزعلی

آتش‌سوزی قطار حومه‌ای هشتگرد - تهران

وقوع رگبار و رعدوبرق در مناطق غربی کشور

ثبت‌نام مدارس مشروط به خوداظهاری والدین در سامانه املاک

تخفیف 10درصدی عوارض ساختمانی برای خانواده های دارای حداقل 3 فرزند

فروش کارتن یخچال کره‌ای با قیمت‌های میلیونی!

یارانه شیرخشک پرداخت شد

اشتباه بسیار عجیب و بی‌سابقه گوگل، بازنشسته‌های استرالیایی را به دردسر انداخت

کدام نمایندگان مجلس یازدهم در دوره جدید نیز حضور دارند؟

ثبت بیشترین تلفات جاده‌ای یک هفته گذشته در این استان‌ها

هشدار نارنجی هواشناسی به 13 استان

بدهی بابک زنجانی به شرکت ملی نفت تسویه شد