پیام ویژه

آخرين مطالب

طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری ندارد يادداشت

طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری ندارد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
‌مالک مصدق| پنجشنبه هفته گذشته شش نیروی مرزبان ایرانی از طرف نیروهای طالبان در جنوب شرق کشور بازداشت شدند که ساعاتی بعد با انجام اقدامات لازم آزاد شدند. اگرچه وقوع این‌دست اتفاقات در مناسبات مرزی امری طبیعی به نظر می‌رسد، اما روند تحولات و تنش‌های مرزی ایران و افغانستان پس از روی کار آمدن طالبان، یک روند صعودی و فزاینده را نشان می‌دهد؛ اتفاقی که می‌تواند از جنبه‌های مهم و به‌ویژه امنیت ملی محل تمرکز و توجه باشد. از ‌این‌رو «شرق» در گفت‌وگویی با عبدالمحمد طاهری سعی کرده است جنبه‌های این اقدام و در کل مناسبات مرزی ایران و افغانستان در دوره حکومت طالبان را به شکل دقیق‌تر کنکاش کند. آنچه در ادامه می‌خوانید، ماحصل گپ‌و‌گفت با اولین مستشار و رایزن فرهنگی وزارت امور خارجه ایران در وزارت معارف افغانستان است که در کارنامه دیپلماتیک خود علاوه بر کارداری ایران، سابقه مشاور سیاسی برخی چهره‌های افغانستان نظیر محمد حنیف اتمر، وزیر امور خارجه سابق افغانستان را هم دارد.
‌جناب طاهری پنجشنبه هفته گذشته شاهد دستگیری تعدادی از مرزبانان ایرانی بودیم که به نظر می‌رسد با ورود اشتباهی آنان به خاک افغانستان رخ داد و ساعاتی بعد هم آزاد شدند. جدای از این نکته، شما روند درگیری و دستگیری مرزی بین ایران و افغانستان از زمان روی کار آمدن حکومت دوم طالبان را چگونه می‌بینید؟
اتفاقا نکته همین‌جاست که اگر موضوع صرفا ورود اشتباهی و غیرعمدی مرزبانان ایرانی به خاک افغانستان بود، دستگیری آنها از طرف طالبان می‌تواند یک واکنش طبیعی جلوه کند؛ کمااینکه در دیگر نقاط مرزی امکان وقوع آن وجود دارد. اما مسئله اساسی اینجاست که در بازه زمانی سه‌ساله‌ای که از روی کار آمدن حکومت دوم طالبان می‌گذرد، به نظر می‌رسد هم شدت درگیری‌ها با مرزبانان ایرانی و هم تعداد دفعات دستگیری مرزبانان کشور رو به افزایش است؛ تا جایی که اکنون خبرهایی دال بر این وجود دارد که وزارت کشور و هنگ مرزبانی ایران موضوع ایجاد دیوار مرزی را به شکل جدی‌تر در دستور کار خود قرار داده‌اند. هرچند به نظر می‌رسد در وهله اول این دیوار مرزی با هدف توقف در رفت‌وآمد مهاجران غیرقانونی به داخل خاک ایران، تردد‌نداشتن گروه‌های تروریستی و باندهای قاچاق مواد مخدر در مرز است، اما نمی‌توان شدت و وسعت درگیری نیروهای طالبان با مرزبانان ایرانی را هم یکی از عوامل مهم در تغییر نگاه تهران به حوزه مرزداری با افغانستان ندانست.
‌دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا از این جنبه قابلیت ارزیابی دارد یا حضرت‌عالی ابعاد تحلیلی دیگری را متصور هستید؟
دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا یک جنبه ندارد. جنبه مهم‌‌تر دیگر این است که ثابت شد طالبان فارغ از قرائت‌های ایدئولوژیک تندروانه خود که می‌تواند یک تهدید امنیتی باشد، مشخصا در موضوع سرزمین‌های ایران پشت دیوار مرزی حاضر به همکاری با ایران نخواهد بود. به بیان دیگر این‌دست رفتارها نشان از سخت‌گیری طالبان دارد و هم‌زمان با آن مؤیدی بر آن است که طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری را ملاک عمل و رفتار خود قرار نمی‌دهد و کوچک‌ترین توجهی هم به قراردادهای فی‌ما‌بین برای ترسیم مرز دو کشور ندارد.
‌پس به باور شما امکان تداوم و تشدید درگیری‌های مرزی و همچنین احتمال درگیری مرزبانان وجود دارد؟
بدون ‌شک چنین است. این یک چیز طبیعی است و در همه مرزها روی می‌دهد؛ اما موضوع مرز ایران و افغانستان از زمان طالبان فرق دارد.
‌چه فرقی؟
فرق اصلی به سایه سنگین نگاه‌های رادیکال ایدئولوژیک طالبان و خوانش‌های تند ناسیونالیستی آنان باز‌می‌گردد؛ بنابراین اساسا نیروهای مرزبانی افغانستان که همان نیروهای طالبان هستند، نیروهای آموزش‌دیده‌ای نیستند که بخواهند حرفه‌ای رفتار کنند، بلکه بر مبنای خوانش‌های ایدئولوژیک و قرائت‌های ناسیونالیستی پشتونی خود به مسائل مرزی و سرزمینی نگاه می‌کنند. در‌حالی‌که با توجه به حساسیت موضوع مرزبانی و مرزداری و همچنین حوزه امنیتی مربوط به حوزه هنگ مرزی باید مرزبانان افغانستان یا مشخصا نیروهای طالبان در حوزه مرزبانی و مرزداری تجربیات لازم را ببینند که خدای ناکرده از تکرار این اتفاقات جلوگیری شود یا از وقوع حوادث تلخ‌تر پیشگیری کرد. کسی نمی‌تواند تضمین بدهد که در درگیری‌های پیش‌روی احتمالی یا بروز خطای سهوی مرزبانان ما که کاملا طبیعی است، شدت تنش تا چه حد بالا خواهد رفت و آیا خدای‌ ناکرده این تنش‌ها کشته یا زخمی به دنبال خواهد داشت یا نه؟ اینجاست که وزارت امور خارجه، وزارت کشور و همچنین هنگ مرزی جمهوری اسلامی ایران باید به شکل جدی، صریح و بدون پرده، طالبان را وادار کند در موضوع مشخص مرزبانی و مرزداری یا به قوانین و مقررات پایبند باشد یا آموزش‌های لازم را در‌این‌باره ببیند که بداند اختلافات مرزی باید چگونه اداره شود. نمی‌توان با نگاه‌های شعاری، احساسی و ایدئولوژیک پشتونی به مرزداری پرداخت؛ چون این نوع نگاه‌های تندروانه که متأسفانه با نگاه‌های ایدئولوژیک هم درآمیخته است، خود‌به‌خود زمینه‌ای برای هرگونه درگیری و تنش ناخواسته خواهد بود.
مسئله خطرناک‌تر اینجاست که چون نیروهای طالبان با همان نگاه ایدئولوژیک تندروانه و قرائت‌های ناسیونالیستی پشتونی به مرزبانی و مرزداری نگاه می‌کنند، هرگونه تردد یا ورود سهوی مرزبانان ایرانی به خاک افغانستان را با نگاه امنیتی و تلاش برای بر‌هم‌زدن حاکمیت طالبان تحلیل می‌کنند که می‌تواند به یک واکنش و برخورد سخت طالب‌ها منجر شود. شاید در اتفاق پنجشنبه گذشته با یک مذاکره، شش مرزبان در کمال صحت و سلامت به کشور بازگشتند، اما نمی‌توان این یقین را حاصل کرد که در صورت بروز اتفاقات مشابه، درگیری‌ها بیشتر نشود. ما تجربه تلخ درگیری‌های مرزی طالبان افغانستان با نیروهای مرزی پاکستان در همین سه سال اخیر را فراموش نکرده‌ایم که کماکان ادامه دارد و حتی تشدید هم پیدا کرده است. پس این موضوع اصلا چیزی ساده و طبیعی نیست که بخواهیم از کنار آن و بدون حساسیت رد شویم. من معتقدم طالبان در حوزه مرزبانی و مرزداری با سوء‌نیت رفتار و برخورد می‌کند و باید هرچه زودتر جلوی آن گرفته شود تا این رویه به عادت طالبان تبدیل نشود که هر زمان و هر جا که دلش خواست، با سلیقه خود عمل کند. مرزبانی و مرز‌داری قاعده و قانون دارد و طالبان هم باید به آن تمکین کند؛ در غیر ‌این ‌صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1479082/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فروپاشی دیوان کرسنت 2 با اقدام دولت سیزدهم/ شکوفایی صنعت نفت در سایه خودباوری و اعتماد به داخل محقق شد

تصویب طرح صیانت در مجلس یازدهم را منتفی می‌دانیم/ ویدئو

امضای تفاهم‌نامه 41 میلیون یورویی در زمینه صادرات گاز مایع

پتروشیمی ارومیه برای رفع نیازهای دانش‌محور تفاهم‌نامه‌ امضا کرد

اهتمام پتروفرهنگ و ماشین‌سازی اراک در بومی‌سازی صنعت پتروشیمی

گام‌ بلند هلدینگ خلیج‌فارس و مپنا برای همکاری‌های مشترک در بالادست و پایین‌دست نفت

هلدینگ خلیج‌فارس و دانشگاه شهید بهشتی برای تولید خوراک از هیدروژن همکاری می‌کنند

اکنون 700 شرکت‌ دانش‌بنیان با وزارت نفت همکاری می‌کند

پتروشیمی پردیس 12 مشتری ثابت دارد

موضوعات باقیمانده بین ایران و آژانس به 2 مکان تقلیل پیدا کرده است

بازگرداندن ناگهانی طرح صیانت یک معنا دارد؛ اعتماد به نفسشان فرو ریخته است!

حماسه هشت‌ درصدی؟

مالیات خرید چند خانه و خودرو چقدر است؟

پس لرزه‌های بازداشت صادق زیباکلام

امضای 15 قرارداد و موافقت‌نامه نفتی در بیست‌وهشتمین نمایشگاه نفت

احتمال سقوط سنگ در جاده کرج - چالوس

شهردار منطقه 5 شیراز به قتل رسید

کشف آثار تاریخی 700 ساله در باباطاهر همدان

واکنش سعید حجاریان به ایده جنجالی «مهدی نصیری»

کلاهبرداری با چک های برگشتی

شروع مسابقه «بُرد-بُرد» اسنپ ویژه‌ کاربران راننده / با سفرهای اسنپی هر هفته برنده باشید

اسنپ‌چت به پلتفرم امن‌تری برای کودکان تبدیل می‌شود

رهبر انقلاب: به برکت شهادت سردار زاهدی عظمت جمهوری اسلامی ایران ظاهر شد

گره کور روابط تهران و آژانس

روایت مدیرعامل سابق منطقه آزاد انزلی از اجرانشدن سیاست‌های توسعه دریامحور

ردپای پررنگ دولتی‌ها در مجلس دوازدهم/ پارلمان آینده احتمالا 3 فراکسیونی می‌شود

نمایندگان از گمانه‌های زنی‌های ریاست مجلس دوازدهم چه می گویند؟/ تثبیت ریاست مجلس و حضور چهره های جدید برای نواب رئیس

صحنه‌سازی قاتل به فوت خودش منجر شد

درآمد باورنکردنی مافیای زباله از هر زباله‌گردها

انهدام مزرعه کاشت خشخاش در اندیمشک

پروژه بزرگ OpenAI لو رفت؛ برقراری تماس تلفنی با ChatGPT

تیپولوژی مجلس دوازدهم

پاسخگویی برخط سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان البرز به مشکلات ایثارگران از طریق سامانه سامد

حراج بعدی شمش طلا سه‌شنبه برگزار می‌شود

زمان معرفی بازی جدید Doom فاش شد

مشاهدهٔ پلنگ در جنگل رامسر

مخالفت مجلس با پیشنهاد واگذاری تعیین روزهای تعطیل هفته به دولت

لحظه هولناک فوران آتشفشان مرگبار سانتیاگویتو

استراتژی عجیب اپل برای هدست ویژن پرو، شمشیری دولبه است

بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام به سمت برنامه‌های ماندگار فرهنگی حرکت می‌کند

هجوم موریانه‌ها به کتابخانه عمومی لرستان؛ هزار جلد کتاب از بین رفت

سیل شدید در افغانستان جان بیش از 300 نفر را گرفت

نماینده مجلس: تعطیلی شنبه روز عبادت را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد

قتل در رستوران به دلیل اختلاف در بستن شیرگاز

مشکلات طلافروشان در خصوص وارد کردن فاکتور داخل سامانه مؤدیان و تجارت

جزئیات جدید درباره گوشی شیائومی میکس فلیپ فاش شد

تمام جزئیات امتحانات نهایی خرداد و سهم سوابق تحصیلی

استانی با بیشترین آمار تصادفات جاده‌ای بدون یک کیلومتر آزادراه!

تداوم روند نزولی شاخص بورس با افت 15 هزار واحدی شاخص کل

روایت اپراتور هلال احمر از لحظات حساس نجات نوزاد ٣ روزه