پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله جهان صنعت/ ایران- آژانس؛ یک- یک يادداشت

سرمقاله جهان صنعت/ ایران- آژانس؛ یک- یک
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - جهان صنعت / « ایران- آژانس؛ یک- یک » عنوان سرمقاله روزنامه جهان صنعت به قلم نادر کریمی‌جونی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
- تا همین چند هفته پیش، ایران و آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، دندان‌های تیزشان را به هم نشان می‌دادند و هفته‌ای نبود که حمله‌ای لفظی علیه طرف مقابل از سوی ایران یا مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای ایراد نشود. تا آنجا که به ایران مربوط می‌شود، برخی کارشناسان و بازرسان آژانس، عنصر نامطلوب محسوب شده و از تیم بازرسی‌های آژانس در ایران کنار گذاشته شده بودند. این بازرسان اخراج شده هنوز نتوانسته‌اند به تیم کارشناسی آژانس در ایران بازگردند هر‌چند که رافائل گروسی در مقام بالاترین عنصر در IAEA همواره بازگشت این بازرسان اخراج شده را خواستار شده و درباره این بازگشت و ضرورت آن با مقام‌های مختلف دولت سیدابراهیم رییسی مذاکره کرده است.
حملات لفظی مدیرکل آژانس علیه ایران، علل گوناگونی دارد که در راس آن محدودیت‌های اعمال‌شده علیه فعالیت‌های آژانس در ایران قرار دارد. علاوه بر این، آژانس گمان می‌کند که در برخی نقاط ایران، فعالیت‌های پنهان هسته‌ای انجام می‌شود ولی نه فقط ایران، این نقاط را معرفی نمی‌کند بلکه اصولا وجود این نقاط را انکار می‌کند. آژانس -همانگونه که مدیرکل آن نیز تصریح کرده است- می‌گوید که ایران به نحو خطرناکی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای نزدیک شده است. البته این اذعان آژانس نگاه‌های کنجکاو غربی را به سوی ایران معطوف کرده است اما گمان نمی‌رود که دست‌کم تا چشم‌انداز پیش‌رو جمهوری اسلامی ایران تمایلی به ساخت سلاح هسته‌ای یا حتی حرکت به سمت آن را داشته باشد، همان‌طور که گمان نمی‌رود ایران علاقه‌ای به بهبود دادن روابطش با آژانس و پذیرش مجدد بازرسان اخراجی را داشته باشد. با این حال طی 6ماه گذشته، گروسی همواره علاقه‌مند به سفر به ایران بوده است. او تصور می‌کرد که این سفر بتواند دل‌های ایرانیان را برای انجام همکاری‌های بهتر و بیشتر با آژانس نرم کند اما وقتی گروسی در مقر آژانس در وین با خبرنگاران صحبت و از افزایش میزان اورانیوم غنی‌شده در ایران ابراز نگرانی می‌کند، آیا جایی برای ایجاد همگرایی میان ایران و آژانس باقی می‌ماند؟ به ویژه گروسی در مصاحبه‌های اخیرش تصریح کرده بود که ایران تا در اختیار داشتن میزان لازم اورانیوم غنی‌‌شده برای ساخت بمب هسته‌ای، نه چند ماه که تنها چند هفته فرصت نیاز دارد. این موضع‌گیری به‌طور تلویحی غیرصلح‌آمیز بودن برنامه‌ هسته‌ای ایران را اثبات می‌کند اما در عین حال و از نگاه ایران، فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان همچنین صلح‌آمیز است و سلاح هسته‌ای در دکترین نظامی ایران جایی ندارد. با این اصرار به اتخاذ مواضع متصلب و تغییرناپذیر، پس از سفر رافائل گروسی به تهران چه فایده‌ای دارد؟ از طرف آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، حضور مدیرکل در یک برنامه رسمی دیدار از ایران و تلاش برای تغییر دیدگاه مقامات ایرانی، موفقیت محسوب می‌شود یعنی آژانس این فرصت کوتاه را برای رایزنی و جلب نظر مقامات ایرانی از دست نمی‌دهد. مقامات اروپایی نیز همچنان امید دارند که غول از چراغ آژانس بیرون بیاید و همه چیز را به تنظیم‌های برجام برگرداند. اخبار غیررسمی رسانه‌های اروپایی حکایت از آن دارد که اروپایی‌ها به گروسی فشار وارد می‌آورند تا بالاخره جمهوری اسلامی ایران را به رعایت تعهداتش و کاهش وسعت و حجم فعالیت‌های هسته‌ای از جمله کاهش سرعت غنی‌سازی و تولید اورانیوم غنی شده، وادار یا دست‌کم ترغیب کند. به همین دلیل گروسی بدون اینکه در ایران مصاحبه انجام دهد، تنها در شبکه ایکس ابراز امیدواری کرد که بیانیه چهارم مارس سال گذشته که به‌طور مشترک میان ایران و آژانس صادر شد، به اجرا گذاشته شود. گروسی نه فقط در ایران هیچ کنفرانس خبری برگزار نکرد بلکه اکنون که به وین بازگشته نیز برنامه‌ای برای دیدار با خبرنگاران اعلام نکرده است.
گمان نمی‌رود که بعد از سخت‌تر شدن تحریم‌ها، حملات لفظی آقای مدیرکل و افزایش دشمنی‌ها در منطقه خاورمیانه، ایران تمایلی به بازگشت به برجام یا حداقل اجرای مفاد بیانیه و توافق چهارم مارس سال گذشته را داشته باشد. رسانه‌های ایرانی تقریبا هیچ خبری از محتوا یا متن مذاکرات گروسی و مقام‌های کشورمان منتشر نکرده و درباره آن توضیح نداده‌اند. جالب است که حتی سازمان انرژی اتمی ایران نیز بیانیه‌ای در مورد محتوا یا نتایج این مذاکرات منتشر نکرده است. گویی که هیچ علاقه‌ای وجود ندارد که ایرانیان در مورد چشم‌انداز روابط‌شان با آژانس سخن بگویند. البته در همین روزها شنیده شده که ایران دوباره به شرط‌گذاری برای همکاری و توسعه همکاری با آژانس پرداخته و تقریبا هیچ راه روشنی برای بهبود مناسبات ایران و آژانس وجود ندارد.

با این اوضاع تردیدی وجود ندارد که اروپایی‌های ترسو و محافظه‌کار که امید دارند گروسی مانند قهرمان‌ها با یک چوب جادویی، همه چیز را خوب و رضایت‌بخش کند باید منتظر مایوس شدن باشند. تصور بر این است که تنها نکته مثبت این سفر برای آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، ملاقات و تجدید دیدار با مقامات ایرانی بوده است و ایرانیان نیز از حضور و سخنرانی مدیرکل آژانس برای اعتبار بخشیدن به نخستین کنفرانس هسته‌ای‌شان بهره گرفته‌اند. فعلا این نتیجه مساوی دارای اعتبار است تا ببینیم که دوره‌های بعدی بازی ایران- آژانس چه نتیجه‌هایی در بر خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1481244/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اطلاعات جدیدی از گلکسی زد فلیپ 6 و گلکسی رینگ فاش شد

مراسم ترحیم والده گرامی دبیر کل حزب‌الله لبنان در حرم حضرت معصومه سلام‌‌الله‌علیها

بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی خوزستان در پالایشگاه بیدبلند خلیج‌فارس احداث می‌شود

23 پروژه کلان در صنعت نفت به ارزش 4.6 میلیارد دلار آماده بهره‌برداری است

تلفات طوفان در هند به 32 نفر رسید

بازار طلای جهانی سرد شد

وزیر کار: تاکید شهید رئیسی تداوم اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی بود

بازی/ Wild Zombie Online؛ تجربه‌ای متفاوت از زندگی حیوانات

هشدار سازمان بورس به صندوق های درامد ثابت

ویوو باتری 6 هزار میلی‌آمپرساعتی را وارد موبایلی با بدنه بسیار باریک می‌کند

مدیرکل بنیاد شهید و امورایثارگران مازندران از ثبت 5 هزار و 600 مورد از تاریخ شفاهی والدین شهدا خبر داد

پاسخ‌گویی به درخواست 32 ایثارگر آذربایجان شرقی

انتظار کارگران برای اصلاح مزد 1403

مالیات 50 درصد اصناف صفر شد

دریای خزر به خلیج‌ فارس متصل شد

پزشکیان: نباید جامعه را به سمت تقابل با دین سوق داد

اجلاسیه کنگره شهدای غریب در اسارت استان قزوین و بزرگداشت هفتمین روز شهادت شهیدان خدمت

هت‌تریک دلار در سبزپوشی

فشار آمریکا بر شبکه‌های اجتماعی برای مقابله با محتوای یهودی‌ستیزانه

مذاکرات زیر سایه دو انتخابات

مشارکت 150 میلیارد ریالی نفت در ساخت نیروگاه خورشیدی دانشگاه صنعتی کرمانشاه

فرزندان شهدا نقشی تعیین کننده در اعتلای ایران اسلامی ایفا می کنند

«نورالینک» 3 داوطلب کاشت تراشه استخدام می‌کند

کلاهبرداری یک میلیاردی با حراج کتانی اورجینال

خبر مهم برای بازنشستگان؛ حساب خود را چک کنید

موبایل‌ وارداتی با دلار 28500 تومان در شبکه غیررسمی عرضه شد؟

گام بلند دولت سیزدهم برای بهره‌برداری از 23 طرح نفتی/ جزئیات سرمایه‌گذاری 4.6 میلیارد دلاری اعلام شد

گام بلند دولت سیزدهم برای بهره‌برداری از 23 طرح نفتی/ سرمایه‌گذاری 4.6 میلیارد دلاری عملیاتی می‌شود

رئیس‌جمهور شهید: قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست

یک فرد ایرانی اسناد محرمانه گوگل را فاش کرد؛ سایت‌ها چگونه رتبه‌بندی می‌شوند؟

دوپاره شدن پایداری؟

صدور بیش از 280 هزار فقره چک الکترونیک

شمخانی ضدبرجام، اکنون مسئول مذاکرات هسته ای است؟/ شاید تغییر ریل، زمینه‌ برای مذاکرات مفصل‌تر باشد

سردار رادان: رسیدگی به وضعیت حجاب مطالبه مردمی بود

تصادف مرگبار خودرو سواری پژو با تریلر

نقش رئیسی در گشایش قابل توجه در روابط ایران و کشورهای عربی

نام «گلکسی واچ اولترا» برای ساعت بعدی سامسونگ تأیید شد

ده‌ها کشته در طوفان هند و بنگلادش

فرورفتگی ماشینو خودت درست کن !!!

جزئیات کشف 10 ابرپرونده فرار مالیاتی

پاسخ سخنگوی سابق دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به اظهارات اخیر واعظی درباره شمخانی

فرجام یک رویارویی درون گروهی

اضافه شدن 2 واکسن جدید به واکسیناسیون ملی

اخراج 6 نفر از اعضای گروه رسانه‌ای بعثه ایران در مدینه توسط عربستان

کارت‌های پرواز فرنگی صدای وزیر ارشاد را درآورد

اعلام محدودیت‌های ترافیکی جاده‌ها در تعطیلات آخر هفته

دولت‌های اروپایی از پیامد‌های تروریست خواندن سپاه پاسداران می‌ترسند

پشت پرده آرای نامزدهای انتخابات هیات رئیسه مجلس

شورای‌ انقلاب فرهنگی: تاثیر معدل در کنکور قطعی و لغو نمی‌شود

فرار 55 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نفتی از کانادا