پیام ویژه

آخرين مطالب

فاطمه هاشمی: قیمت برخی داروهای سرطان بیش از 50 الی 60 میلیون است فرهنگی و اجتماعی

فاطمه هاشمی: قیمت برخی داروهای سرطان بیش از 50 الی 60 میلیون است
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - خبرآنلاین / رئیس بنیاد خیریه امور بیماری‌های خاص به خبرآنلاین می‌گوید: «تنها بیماران هموفیلی، تالاسمی و دیالیزی روند درمان خود را به طور کاملاً رایگان سپری می‌کنند. هرچند در آغاز هر دوره ریاست جمهوری، از سوی بنیاد نامه‌ای در خصوص به رسمیت شناختن بیماری‌های سرطان و ام‌اس ذیل سرفصل بیماری‌های خاص به دولت‌ها ارسال می‌شد، اما هیچ‌یک از دولت‌ها حاضر به قبول این پیشنهاد نشدند.»
18 اردیبهشت ماه در تقویم ایرانی به عنوان «روز بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج» نامگذاری شده است. بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج، بیماری‌هایی هستند که در جامعه عمومیت ندارند و برای درمان آنها شرایطی ویژه‌ای باید فراهم شود. از همین رو، بنیاد بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج فعالیت خود را از سال 1375 به‌ منظور ساماندهی وضعیت بیماری‌های خاص در زمینه‌هایی مانند درمان، دارو، آموزش، پیشگیری و ... آغاز کرد تا فرصتی برای افزایش آگاهی عمومی درباره این بیماری‌ها و نیازهای بیماران خاص مهیا شود.
به همین بهانه و در راستای بیست و هشتمین سالگرد تأسیس بنیاد امور بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج با فاطمه هاشمی رفسنجانی، رئیس این بنیاد، گفت‌وگو کردیم و مسائل و مشکلاتی که بیماران خاص با آنها مواجه هستند را جویا شدیم.
او به خبرآنلاین می‌گوید: «تعریف سرفصلِ «بیماری‌های خاص»، به دوران دولتِ سازندگی برمی‌گردد؛ ما در سال 1375 سه گروه مبتلا به «تالاسمی، هموفیلی و دیالیزی» را به دولت پیشنهاد دادیم که به‌عنوان بیماران خاص شناخته شوند. در نهایت، طرح پیشنهادی در هیئت دولت آقای هاشمی تصویب شد؛ که این بیماران هم رایگان بیمه شوند و هم خدمات درمانی را به طور رایگان دریافت کنند.»
متن کامل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:
آمار مشخصی از تعداد بیماران خاص در کشور داریم؟
بله. اطلاعات بیماران خاص به دلیل اینکه تحت پوشش بیمه‌ها هستند، در سامانه‌های مربوطه ثبت می‌شود. البته در آغاز فعالیت بنیاد، آمار دقیقی از بیماران وجود نداشت، ولی ما به مرور یک واحد آمار ایجاد کردیم تا بر اساس اطلاعات و شمار بیماران برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهیم. تا چندین سال، خودِ بنیاد این وظیفه را به عهده داشت و با هماهنگی وزارت بهداشت و بیمه‌ها کار را پیش می‌برد. پس از اینکه تمام اقدامات، اعم از خدمات درمانی و پرداخت هزینه‌ها، به سازمان‌های بیمه محول شد، ‌مقرر گشت که آمار بیماران هم در سیستم این سازمان‌‎ها ثبت شود.
شمار مبتلایان به هر یک از بیماری‌های خاص به چه صورت است؟
تا کنون حدود 19 هزار بیمار مبتلا به تالاسمی، حدود 13 هزار بیمار هموفیلی و 90 هزار بیمار ام‌اس در سطح کشور داریم. در خصوص بیماری سرطان نیز، طبق گزارش وزارت بهداشت در سال گذشته، حدود 120 هزار بیمار جدید ثبت و اضافه شده است. هم‌چنین شمار بیماران دیالیزی نیز به حدود 42 الی 43 هزار نفر می‌رسد. البته از زمانی که پیوند کلیه به‌طور جدی در کشور انجام گرفت، تا کنون بیش از 50 هزار مورد پیوند زده شده؛ اما نمی‌دانیم چند نفر از این تعداد هنوز زنده هستند یا چه تعداد پیوند را پس زده‌اند.
چرا نمی‌دانید؟
ما در گذشته آمارهای مرگ و میر بیماران را از واحدهای مختلف می‌گرفتیم، اما از چندین سال قبل، بخشنامه‌ای صادر شد با این مضمون که آمار مرگ و میر بیماران خاص دیگر منتشر نشود یا به دست ما نرسد؛ که به دنبال آن، وزارت بهداشت نیز دیگر این آمارها را در اختیار ما نگذاشت.
علت این تصمیم چه بود؟
دلیل این تصمیم به طور واضح برای ما مشخص نیست؛ صرفاً طی پیگیری‌هایی که از مراکز درمانی استان‌ها برای دریافت آمار مرگ و میر بیماران خاص داشتیم، اعلام کردند که اجازه‌ این کار سلب شده است و دیگر آماری را به ما ندادند.
بخشنامه مذکور در دوران کدام دولت صادر شد؟
این اتفاق در دو سال گذشته رخ داد.
کدام بیماری‌ها در ایران به طور رسمی ذیل بیماری‌های خاص طبقه‌بندی می‌شوند؟ گفته می‎‌شود بیماری‌هایی نظیر «سرطان» و «ام‌اس» در رَسته بیماری‌های خاص طبقه‌بندی نمی‌شوند؛ این حرف صحت دارد؟
زمانی که سرفصلی تحت عنوان «بیماری‌های خاص» مطرح شد، به دوران سازندگی برمی‌گردد؛ در سال 1375 سه گروه مبتلا به «تالاسمی، هموفیلی و دیالیزی» را به دولت پیشنهاد دادیم که به‌عنوان بیماران خاص شناخته شوند. تعریف ما از بیمار خاص، بیماری است که مادام‌العمر و به طور مستمر به درمان نیاز دارد. بر همین اساس، طرح پیشنهادی در هیئت دولت آقای هاشمی تصویب شد که این بیماران هم رایگان بیمه شوند و هم خدمات درمانی را به طور رایگان دریافت کنند. چندین سال بعد نیز در آغاز هر دوره ریاست جمهوری، از سوی بنیاد نامه‌ای در خصوص به رسمیت شناختن بیماری‌های سرطان و ام‌اس ذیل سرفصل بیماری‌های خاص به دولت ارسال می‌شد، اما هیچ‌یک از دولت‌ها حاضر به قبول این پیشنهاد نشدند.
چرا با این درخواست موافقت نشد؟
در صورت پذیرش سرطان و ام‌اس در دسته بیماری‎‌های خاص، حتی فرانشیز دارویی (آن بخش از هزینه درمان که توسط خودِ بیمه‌شونده پرداخت می‌شود، فرانشیز نام دارد) نیز نباید از سوی بیمار پرداخت می‌شد و ملزم بود دارو به طور کاملاً رایگان در اختیار بیمار قرار بگیرد. اما تا کنون وزارت بهداشت و دولت‌ها این درخواست را نپذیرفته‌اند و بیماران ام‌اس و سرطان، در پروسه درمان خود می‌بایست فرانشیزی را پرداخت کنند.
با این تفاسیر یعنی هزینه دارو و درمان فقط برای سه گروه از بیماران خاص رایگان است؟
بله، بیماران هموفیلی، تالاسمی و دیالیزی روند درمان خود را به طور رایگان سپری می‌کنند. هرچند بیماران تالاسمی چند سالی است که با برخی مشکلات در این زمینه مواجه هستند؛ به طور مثال این بیماران اخیراً برای داروی «دسفرال» [که پیش‌تر به طور رایگان در اختیارشان قرار می‌گرفت]، موظفند هزینه پرداخت کنند؛ که این خلاف مصوبات است.
موجودی بانک دارویی کشور تا چه حد پاسخگوی نیاز بیماران است؟ در این میان چقدر با کمبود دارویی روبه‎‌رو هستیم؟
در خصوص بیماران دیالیزی، خوشبختانه با مشکل کمبود دارو به صورت جدی مواجه نیستیم. اما در رابطه با بیماران مبتلا به سرطان، مشکل قدری جدی‌تر است؛ داروها مقطعی کمیاب می‌شوند و ممکن است تأمین آنها برای مدت طولانی میسّر نشود. هم‌‎چنین برخی مواقع در تهیه دارو برای بیماران تالاسمی، هموفیلی و ام‌اس نیز با این مشکلات مواجه هستیم.
در بخشی از گفت‌وگو اشاره کردید هزینه‌های دارو و درمان برای مبتلایان به سرطان، تمام و کمال رایگان نیست؛ سطح قیمت این داروها چگونه است؟ آیا بیماران مبتلا به سرطان در تهیه دارو با مشکل مواجه نمی‌شوند؟
متأسفانه برخی داروهای بیماری سرطان، که تحت پوشش بیمه نیستند، برای یک دوره مصرف ماهانه قیمتی بالغ بر 50 الی 60 میلیون تومان دارند. مشکل اساسی برای بیماران شیمی‌درمانی، علاوه بر پرداخت هزینه، این است که این گروه برای تأمین دارو ابتدا باید به داروخانه مراجعه کنند، سپس تأیید سازمان‌های بیمه‌گر را اخذ کنند تا بتوانند از سایر خدمات بهره‌مند شوند. در صورتی که در کشورهای توسعه‌یافته معمولاً داروهای شیمی‌درمانی در داخل بیمارستان‌ها وجود دارند و بیمار شخصاً به دنبال خرید دارو نمی‎‌رود؛ بلکه با مراجعه به بیمارستان، تزریق خود را انجام می‌دهد. داروهای تزریقیِ شیمی‌درمانی قابل استفاده شخصی در منزل نیست که بیمار خودش آن را تهیه کند، بلکه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی مربوطه باید از این نظر تأمین باشند.
با توجه به اینکه خاص بودن این بیماری‌ها توجه و رسیدگیِ ویژه‌ای را از سوی دولت و نهادهای ذیربط می‌طلبد، شما میزان حمایت و رسیدگی دولت را در این زمینه چطور ارزیابی می‌کنید؟ آیا در مقایسه با دُوَلِ قبل، پیشرفت بخصوصی حاصل شده؟
خیر، در مقایسه با دولت‌های قبل پیشرفت بخصوصی حاصل نشده است. با اینکه بودجه‌ای هم به این امر اختصاص داده شده، اما امروزه تعداد بیماران و بیماری‌ها بیشتر شده؛ که همین موضوع تاحدودی ممکن است کیفیت رسیدگی را تحت تأثیر قرار دهد و این خارج از کنترل ما و دولت است.
پیش‌تر اشاره کردم؛ پیشنهادی که ما به دولتِ سازندگی دادیم و آنها پذیرفتند، این بود که تمام مراحل درمان بیماران خاص رایگان انجام شود. اما متأسفانه الآن ما شاهد این رَویه نیستیم. با توجه به اینکه هر دولتی هم ضمن روی کار آمدن، مدعی می‌شود که درمان بیماری‌های خاص را رایگان خواهد کرد، اما در واقعیت این اتفاق نمی‌افتد.
صرف نظر از مطالبات دارویی و درمانی، بیماران خاص دغدغه دیگری هم دارند؟
بله، فراوان. به طور مثال، «اشتغال» یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های این بیماران است. این افراد به دلیل ابتلا به یک بیماری خاص معمولاً از سوی کارفرمایان، بنا به دلایل گوناگون، برای استخدام در مشاغل تأیید نمی‌شوند. در مراتب بعدی، مانند تمام جامعه، مشکلات مسکن و معیشت نیز برای این گروه مطرح است و مطالبات آنها صرفاً در خدمات درمانی خلاصه نمی‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1481248/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارمندان سامسونگ برای افزایش حقوق اعتصاب می‌کنند

دولت اصلاح طلب بدون پشتوانه کل نظام شکست می‌خورد

تصادفات خودرویی، معیاری دقیق برای سنجش دولت‌ها

کنکور افغانستان بازهم شاهد غیبت زنان خواهد بود

آتش بس ایران و آژانس تمدید می شود؟

کواکبیان کاندیدای انتخابات می‌شود

روزنامه نگار اصلاح طلب: توقع برخی از خاتمی رفتار چریکی بود

تالابی که مسیر رفت‌و‌آمد شترها شد

تقلب، بی‌نظمی و سرگردانی در امتحانات نهایی دبیرستان‌ها

آقای سردبیر؛ درباره روزنامه جمهوری اسلامی و نقش موسوی در سالگرد تاسیس آن

ریزش 4 میلیون تومانی قیمت آیفون 14

کارشناس هواشناسی: برای شمال غرب کشور بارش را خواهیم داشت

کشف 1000 سکه عتیقه از یک کوله‌ پشتی در تهران

7 اکتبر نشانه تغییر نظم منطقه‌ای بود

داستان شهید مدافع حرمی که پیکرش بعد از چهار سال به وطن بازگشت

بازدید مخبر از آغاز عملیات ساخت 200 هزار واحد مسکونی در تهران

واکنش محسن رضایی به ریاست قالیباف بر مجلس دوازدهم

6 فکت از گزارش محرمانه گروسی

علاوه بر کتاب‌های مرجع گلچین خاطرات شهدا نیز باید در دسترس باشد

اختصاص سهمیه‌ای جهت اشتغال فرزندان شاهد و ایثارگر در اجرای پروژه‌های نفتی

مادر شهیدان داوری از بهشهر مازندران آسمانی شد

پیش فروش مرحله دوم بلیت قطارهای مسافری از فردا

بازی/ Rise of Firstborn؛ اینجا جمعیتی از قهرمانان گرد هم آمده‌اند

مدیرعامل OpenAI به اهدای ثروت خود برای اهداف بشردوستانه متعهد شد

خودکشی پدر پس از قتل عام اعضای خانواده‌اش

کارگران همچنان منتظر اصلاح مزد هستند

اسنپدراگون ایکس الیت در بنچمارک عملکرد NPU تراشه M3 اپل را شکست داد

گفتمان اصلاح‌طلبی با دولت خاتمی هنوز هم از الطاف خفیه الهی و‌ راهگشاست

رادان در دیدار با وزیر کشور عراق مطرح کرد: آمادگی پلیس ایران برای انتقال تجربیات به عراق

تخلف شهرداری تهران در هتل 25 هزار میلیاردتومانی

یوتوب بیش از 75 بازی بدون نیاز به نصب را در دسترس تمام کاربران خود قرار داد

شرکت جهانگیری در انتخابات ؟

بازشماری آرای دبیران هیات رئیسه/ پاپی‌زاده جایگزین رنجبرزاده شد

ایران: رئیسی نهاد دولت را احیا کرد

عقب نشینی قیمت سکه امامی و طلای 18عیار، تثبیت دلار در کانال 58 هزار تومان

«همه نگاه‌ها به رفح» در اینستاگرام رکورد زد

واکنش اداره کل زندان‌های استان تهران به پخش فیلم از ندامتگاه قزلحصار

زمان پیش‌فروش بخش دوم بلیت‌های خرداد ماه قطار اعلام شد

غواص سیل مشهد

نزاع بر سرجای پارک منجر به قتل شد

6 نشانه اصلی غلظت خون چیست؟

عهد قالیباف

فراخوان برگزاری پویش مردمی "مردان خستگی ناپذیر" در جزیره کیش

مذاکرات «شیپور» و سکوی جدیدی به نام «ملاک» برای یک همکاری استراتژیک

بخشی از گلکسی زد فولد 6 سامسونگ در تصویر واقعی دیده شد

مدیر سابق ایمنی هوش مصنوعی OpenAI به شرکت رقیب پیوست

اندروید 14 وارد گلکسی S20 FE شد؛ اما به‌صورت غیررسمی

آرایش سیاسی مجلس جدید

عطاری اصلاح‌طلبان دمنوش انتخاباتی دارد!

اطلاعیه زندان‌های استان تهران درباره پخش فیلم از ندامتگاه قزلحصار