پیام ویژه

آخرين مطالب

روح ترامپ در کاخ سفید بين الملل

روح ترامپ در کاخ سفید
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
"ریچارد هاس*" رئیس اندیشکده "شورای روابط خارجی آمریکا" در گزارشی برای "پایگاه خبری پراجکت سیندیکت"، به تحلیل 100 روز نخست حضور جو بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا در قدرت پرداخته و به طور خاص به این مساله اشاره کرده که مخصوصا در عرصه سیاست خارجی آمریکا، نمی‌توان تفاوت‌های چندانی را میان کلیتِ رویکرد بایدن، در مقایسه با رویه‌های دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا مشاهده کرد.
ریچارد هاس در این رابطه می‌نویسد: «جو بایدن به تازگی 100 روز نخست حضور خود در قدرت به عنوان رئیس جمهور آمریکا را پشت سرگذاشته است. وی تاکنون کمتر از هفت درصد از دوره زمانی را که بایستی به عنوان رئیس جمهور آمریکا خدمت کند، پشت سر گذاشته است. با این حال، با ارزیابی این دوره زمانی از حضور وی در قدرت نیز می‌توان نتیجه گیری‌ها و چشم انداز‌هایی در مورد ماهیت ریاست جمهوری او ارائه کرد.
به گزارش فرارو، شاید یکی از مهمترین دستاورد‌هایی که تاکنون بسیاری (از جمله دموکرات ها)، با تحلیل ریاست جمهوری 100 روزه جو بایدن به آن اشاره می‌کنند: تامین گسترده واکسن ویروس کرونا و انجام واکسیناسیون در آمریکا باشد. از زمان روی کار آمدن بایدن در آمریکا، حدودا 220 میلیون دُز از واکسن ویروس کرونا، به شهروندان آمریکایی تزریق شده است. این آمار موجب شده تا اغلب افراد بالغ در آمریکا، به نوعی واکسن ویروس کرونا را دریافت کرده باشند. در شرایط کنونی، شمار مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در آمریکا، از روزانه بیش از چهار هزار نفر، به حدودا هزار نفر کاهش یافته است. از سویی، اقتصاد آمریکا نیز در حال اوج گرفتن است و حتی برخی نگرانند که مبادا دوره‌ای از رشد ناگهانی و نوسان‌دار در آمریکا آغاز شود.
در بحبوحه دوره 100 روزه ریاست جمهوری جو بایدن، مسائل و کلیدواژه‌های اصلی ریاست جمهوری وی، به طور خاص در نطق او به کنگره آمریکا در روز 28 آپریل سال جاری میلادی متبلور شده است: "تاکید بر برخورد و مواجهه با چالش‌های داخلی، تاکید بر نقش فراگیرتر و گسترده ترِ دولت فدرال هم در تحریک اقتصاد آمریکا و هم در فراهم ساختن خدمات و حمایت‌های مالیِ بنیادین برای شهروندان آمریکایی، تعهد به مقابله با نژادپرستی، مدرنیزه کردن زیرساخت ها، تقویت قدرت رقابت پذیری آمریکا، و مقابله با تغییرات اقلیمی". دولت بایدن همچنین تمایل قابل توجهی را جهت افزایش میزان مالیاتِ شرکت‌های قدرتمند و افراد ثروتمند، جهت تامین منابع مالی لازم با هدف پیشبرد دستورکار خود در مواردی که پیشتر به آن‌ها اشاره شد، از خود نشان داده است.
بسیاری از رویه‌ها و اقداماتی که بایدن تاکنون انجا داده و یا قرار است انجام دهد، تا حد زیادی در مخالفت و تضاد جدی با دستورکار‌های رئیس جمهور پیش از او یعنی دونالد ترامپ قرار دارند. با این حال، آنچه وی در عمل نشان داده، با گزاره‌ای که ذکر شد (مخالف بودن اقداماتش با رویه‌های ترامپ) تا حدی متفاوت است. برخی بر این باورند ک رویه‌های مهاجرتی بایدن موجب شده اند تا شمار افرادی که قصد دارند از مرز‌های جنوبی آمریکا خود را به این کشور وارد کنند، افزایش قابل توجهی یافته و یا سقف پذیرش پناهجویان برای بسیاری از ایالت‌های جمهوریخواه بالاست، اما این مساله در مورد ایالت‌های دموکرات چندان صدق نمی‌کند.
در عرصه سیاست خارجی نیز می‌توان مقایسه‌های جالبی را میان جو بایدن و دونالد ترامپ انجام داد. در نگاه اول، بایدن سعی کرده در عرصه سیاست خارجی، کاملا متفاوت با ترامپ عمل کند. او چندجانبه‌گرایی بین المللی را در آغوش کشیده و آمریکا را بار دیگر به "توافق آب و هوایی پاریس" و "سازمان بهداشت جهانی" بازگردانده است. دولت بایدن همچنین تلاش‌های گسترده‌ای را جهت احیای "توافق برجام" انجام داده است. توافقی که دونالد ترامپ، آمریکا را در سال 2018 به صورت یکجانبه از آن خارج کرد. بایدن همچنین در چهارچوب سیاست خارجی آمریکا، تا حد زیادی اتحاد‌ها و پیوند‌های صنتی میان آمریکا و شرکای بین المللی اش را که در دوران ترامپ آسیب دیده بودند، احیا کرده است. وی اخیرا نخست وزیر ژاپن "یوشیدا سوگا" را در واشنگتن میزبانی کرده و قرار است نخستین سفر خارجی خود را در ماه ژوئن به اروپا و با هدف شرکت در نشست "جی 7 "انجام دهد. هیچ نیروی نظامی آمریکایی نیز قرار نیست از آلمان خارج شود (مساله‌ای که ترامپ وعده داده بود آن را عملیاتی می‌کند). از سویی دولت بایدن تاکید بر مسائل حقوق بشری را نیز به یکی از بنیان‌های اساسی سیاست‌خارجی خود تبدیل کرده و در این راستا: مدام از چین و روسیه انتقاد کرده، رژیم نظامی میانمار را تحریم کرده، و گزارشی را منتشر ساخته که بر اساس آن "محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان سعودی به عنوان آمِرِ اصلی قتل "جمال خاشقچی" روزنامه نگار سرشناس عربستانی معرفی شده است.
با این حال باید اذعان کرد که میان دولت بایدن و ترامپ، بیش از آنکه در نگاه اول به نظر آید، در عرصه سیاست خارجی شاهد نوعی هماهنگی و تداومِ روند هستیم. به عنوان مثال می‌توان به افغانستان اشاره کرد. در اواخر دولت ترامپ، وی با طالبان به توافقی رسید که بر اساس آن نیرو‌های آمریکایی بایستی تا تاریخ یکم ماه می‌از افغانستان خارج می‌شدند. این در حالی است که اکنون جو بایدن از تعهد خود به خارج کردن نیرو‌های آمریکایی از افغانستان تا تاریخ 11 سپتامبر سال جاری میلادی خبر داده است. در این راستا، بایدن نیز همچون ترامپ، به جای توجه به شرایط محلی افغانستان، صرفا به یک تاریخ مشخص جهت خروج از افغانستان تاکید کرده است. امری که به زعم بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، رویکرد چندان واقع بینانه و درستی به نظر نمی‌رسد.
از سویی تفاوت چندانی میان سیاست خارجی دولت بایدن و ترامپ در قبال چین نیز وجود ندارد. در دولت بایدن کسی بر خلاف دوران ترامپ، چندان خواستار تغییر نظام سیاسی در چین نمی‌شود، اما در برهه کنونی، شاهد افزایش مراودات دیپلماتیک میان پکن و واشنگتن نیز نیستیم. از سویی، دولت بایدن نیز همچنان تعرفه‌های تجاری بر کالا‌های وارداتی از چین، و همچنین فرآیند نظارت شدید بر صدور کالا و خدمات به چین را (همچون دوره ترامپ) حفظ کرده است. دولت بایدن نیز ناو‌های آمریکایی را به نزدیکی مرز‌های چین می‌فرستد، مقام‌های ارشد چینی را تحریم می‌کند، و همچنان به تماس‌های خود در سطوح بالا با تایوان و مقام‌های این کشور (که چین شدیدا به آن‌ها حساس است) ادامه می‌دهد.
در بحث‌های تجاری نیز دولت بایدن ابتکارات جدیدی را از خود نشان نمی‌دهد و عملا همان سیاست‌های مبتنی بر اِعمال مجازات علیه کشور‌هایی نظیر چین را که دردوره ترامپ نیز در دستورکار بودند، اجرا می‌کند و حتی انزواگرایی اقتصادی دولت ترامپ را هم در لفافه ترویج می‌کند.
حتی در بحث پاندمی ویروس کرونا نیز، دولت بایدن رویکردی شبیه به رویکرد "اول آمریکا" ترامپ را در نوع مقابله خود با بحران مذکور در پیش گرفته و صرفا با خودخواهی، به منافع مردم آمریکا می‌نگرد و به همکاری بین المللی تن در نمی‌دهد. این رویکرد آمریکا: فضای مناسبی را برای توسعه "دیپلماسی واکسن" از سوی چین و روسیه فراهم کرده، بهبود و بازیابی اقتصادی را در اقصی نقاط جهان کُند کرده، سختی‌ها و مشقات را افزایش داده، و زمینه را نیز برای ظهور جهش‌های جدید ویروس کرونا در کشور‌های مختلف جهان فراهم کرده است.
به طور خلاصه می‌توان گفت درست است که دیگر ترامپ در کاخ سفید حضور ندارد، با این حال، روح ترامپیسم همچنان بر آمریکا حاکم است. حملات رئیس جمهور سابق آمریکا دونالد ترامپ به مسائلی نظیر تجارت آزاد و مهاجرت، تاکیدات مکرر وی بر شعار کوته بینانه "اول آمریکا" در تفسیر و ارزیابی جهان، و اصرار نسبت به کاهش نیرو‌های آمریکایی در بخش‌هایی از جهان، تقریبا به بخشی از بنیان و پایه سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده اند. آمریکا همچون دوره ترامپ، همچنان قطبی شده است، کنگره نیز بیش از گذشته، در ساختاری تفرقه افکنانه قرار گرفته است. این مسائل موجب می‌شوند تا شخصِ بایدن از توانمندی کمی در انجام مانور در موضوعات مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، برخوردار باشد.
همچون بسیاری از روسای جمهور آمریکا، بایدن از قدرت و نفوذ زیادی برخوردار است. با این حال، 100 روزِ نخست حضور وی در قدرت نشان داده که مهمترین مساله‌ای که روسای جمهور آمریکا قادر به کنترل آن نیستند، چهارچوب و زمینه‌ای است که آن‌ها بایستی در قالبِ آن به کنش ورزی (به عنوان رئیس جمهور آمریکا) اقدام کنند».
*ریچارد هاس، وی رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا و از مقام‌های سابق وزارت خارجه این کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/655259/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای 6 مرزبان در مرز افغانستان

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

تصاویری از 6 مرزبان ایرانی بازداشت شده توسط طالبان؛ مرزبانان آزاد شدند

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

آقای ذوالنوری ممنون

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

انهدام باند فسا و قاچاق دختران در تهران

سیگنال مثبت به بورس تهران

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

6 مرزبان ایرانی از دست طالبان آزاد شدند

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف: زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

دردسر تیک‌تاک

سردار رادان در اجتماع مردم در حمایت از طرح حجاب: عقب‌نشینی نخواهیم کرد

تجاوز به چپ کامیون چهار کشته برجای گذاشت

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

تغییر مسیر پرواز تهران- زاهدان- مشهد

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

آتش‌سوزی مهیب اطراف بیمارستان هفت‌تیر در منطقه شهرری

شناسایی و دستگیری داوطلبان متخلف آزمون‌های روز اول کنکور 1403

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

مدیر شرایط اضطراری و بحران پتروشیمی‌های منطقه ویژه پارس منصوب شد

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

لحظات حساس از نجات نوزاد سه روزه توسط اپراتور هلال احمر

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

نجات روسیه با اقتصاد موازی

پورعباس: کنکور در سلامت کامل برگزار شد

رادان: تمام آبرویمان را برای دین و ارزش‌های اسلامی می‌گذاریم و از این راه عقب‌نشینی نخواهیم کرد