پیام ویژه

آخرين مطالب

ترمیدور در نفت وزارت نفت

ترمیدور در نفت
  بزرگنمايي:

پیام ویژه -

هشت سال ریاست جمهوری حسن روحانی در زمینه تولید و صادرات نفت با فراز و نشیب بسیار همراه بود. با شروع دوران ریاست جمهوری روحانی در سال 1392، این تصور وجود داشت که تحریم‌ها لغو خواهند شد و در پی آن روابط با جهان خارج و به‌ویژه غرب بهبود خواهد یافت. در چنین فضایی وزارت نفت بر این باور بود که زمان احیای صنعت نفت و حضور گسترده در بازارهای جهانی فرارسیده است. حتی این تصور وجود داشت که می‌توان از اهرم نفت برای بهبود روابط سیاسی با دیگر کشورها بهره برد. دیپلماسی نفتی به یکی از پرکاربردترین واژه‌ها در ادبیات خبری وزارت نفت تبدیل شد و این احساس وجود داشت که اگر وزارت خارجه با ابزار دیپلماسی می‌تواند راه را بر تجارت و سرمایه‌گذاری بگشاید وزارت نفت هم می‌تواند با اهرم نفت به گسترش روابط دیپلماتیک کمک کند. زنگنه کوشید افرادی را با سابقه دیپلماتیک به نفت بیاورد و بخش بین‌الملل وزارتخانه را تبدیل به قرارگاهی کند برای دیپلماسی نفتی.
وزیر نفت امیدوار به گشایش در روابط با جهان خارج، برنامه تدوین قراردادهای نفتی جدید را دستور کار قرار داد. این قراردادها، موسوم به الگوی جدید قراردادهای نفتی، در پی آن بودند تا با شیرین کردن شرایط مشارکت، سرمایه‌گذاری شرکت‌های نفتی بین‌المللی را در ایران تسهیل کنند. تئوری به عمل تبدیل شد و شرکت نفتی توتال فرانسه برای توسعه فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی به ایران آمد. زنگنه با نیم‌نگاهی به دورنمای همکاری با جهان خارج بازی را آغاز کرد با بنزین. کارت‌های سوخت برچیده و بنزین آزاد شد.
در شرایط باور به دورنمای پارادایم همکاری در روابط بین‌الملل این برنامه‌ها دست‌یافتنی می‌نمود، اما از بد روزگار یا بد تحلیل، با روی کارآمدن دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پارادایم کشمکش چیره شد و دورنمای گسترش همکاری‌ها به حاشیه رفت.
توتال از ایران رفت، الگوی جدید قراردادهای نفتی بایگانی شد، واژه دیپلماسی نفتی از ادبیات وزارت نفت حذف و کارت سوخت دوباره جزئی از سازوکار سوخت‌گیری شد. حضور ایران در اوپک کم‌رنگ شد. اعضای اوپک بی‌توجه به حذف یک عضو بنیان‌گذار از بازار نفت، به بازار جهانی اطمینان دادند که بازار مصرف با کمبود روبه‌رو نخواهد شد. مشتریان نفتی ایران در آسیا پس از مهلتی 6 ‌ماهه خرید نفت از ایران را کم‌وبیش متوقف کردند و سیاست نفتی زنگنه شد آرزوهای بربادرفته.
اما در این آخرین روزهای دولت روحانی، مقام‌های دولت وی دست‌اندرکار تئوریزه کردن سیاست جدیدی در زمینه تولید و صادرات نفت هستند. این سیاست جدید را می‌توان ترمیدور در نفت نامید. واژه ترمیدور که برگرفته از رویدادهای انقلاب فرانسه است به دورانی اشاره دارد که در آن سیاست‌های دوران انقلاب کنار گذاشته شده و سیاست‌های پیشین دوباره رواج می‌یابد.
پس از انقلاب تولید و صدور نفت ایران در ابتدا از 6 میلیون به 4 میلیون بشکه نفت در روز کاهش یافت و پس از آن تحت تأثیر تسخیر سفارت آمریکا و جنگ ایران و عراق به‌شدت کاهش یافت. پس از تسخیر سفارت آمریکا در تهران شرکت‌های آمریکایی که در آن زمان 850 هزار بشکه نفت در روز از ایران نفت خریداری می‌کردند خرید نفت را به حال تعلیق درآوردند.
یک سال پس از آن، تجاوز عراق به ایران آغاز شد و بمباران تأسیسات نفتی، خروج نفت ایران از بازار را شتاب بخشید، به نحوی‌ که تولید نفت ایران اغلب به کمتر از 2 میلیون بشکه در روز کاهش یافت. این تحولات قیمت نفت را در بازارهای جهانی به سه برابر افزایش داد، رویدادی که مقام‌های نفتی کشور آن را دستاورد انقلاب اسلامی می‌دانستند.
زمانی که محمد غرضی وزیر نفت بود و در نشست اوپک اعضا و به‌ویژه عربستان خواستار افزایش سهم تولید و به تبع آن کاهش قیمت‌های نفت بودند، محمد غرضی با رد هرگونه تلاش برای کاهش بهای نفت اعلام داشت: ما با انقلاب خودمان قیمت پس افتاده نفت را از 12 دلار به 36 دلار رساندیم و این قیمت را برای کل جهان سوم حفظ خواهیم کرد (روزنامه کیهان، 31 مرداد 1360، ص 16).
ایران در سال‌هایی که نفت تحریم نبود و در اوپک نقش ایفا می‌کرد جزو بازها بود و از قیمت‌های بالا دفاع می‌کرد، اما اکنون 40 سال پس از دفاع از قیمت‌های بالا، مقام‌های دولت روحانی از معاون اول ریاست جمهوری گرفته تا وزیر نفت بر سیاست بازگشت به تولید 6 میلیون بشکه نفت در روز که قبل از انقلاب اسلامی رایج بود، تأکید دارند.
اوایل خردادماه اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری در آیین گشایش دوازدهمین کنفرانس ملی اقتصاد کشاورزی ایران اعلام کرده بود: «در 40 سال گذشته به دلایل مختلف نتوانسته‌ایم به جایگاه خود در بازار انرژی دست یابیم. در مقاطعی ایران 10 درصد تولید نفت جهان (بخوانید یک سال پیش از انقلاب) را در اختیار داشته، اما امروز از 100 میلیون بشکه تولید نفت حدود 4 میلیون بشکه در روز در شرایط غیر تحریمی ایران می‌تواند نفت تولید کند، همچنین ایران می‌تواند با برنامه‌ریزی بیش از 7 تا 10 میلیون بشکه نفت در روز تولید کند. این یک ضرورت است و هرکس مانع آن شود می‌خواهد ایران را از سرمایه خدادادی خود محروم کند.»
یک روز پیش از سخنان اسحاق جهانگیری و تأکید وی بر سیاست افزایش تولید و حضور گسترده‌تر کشور در بازار جهانی نفت خام، بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز در آیین امضای تفاهم‌نامه انجام مطالعات توسعه میدان آزادگان گفت: به نظرم هر دولتی بر سر کار آمد باید رساندن مقدار تولید نفت به رقم روزانه 6 میلیون و 500 هزار بشکه را جزو نخستین برنامه‌های خود قرار دهد، این مهم افزون بر ایجاد اشتغال، صنایع ایران را فعال و در عین حال قدرت امنیتی ایجاد می‌کند.
زنگنه افزود: افزایش تولید روزانه نفت به 6 میلیون و 500 هزار بشکه وابستگی نیست، بلکه استقلال از نفت است، زیرا اگر پول نفت در بخش خصوصی سرمایه‌گذاری و ثروت زیرزمینی به روزمینی تبدیل شود ما از بودجه نفتی فاصله گرفته‌ایم.
در همین حال، پارسال که دولت دست‌اندرکار ارائه پیش‌نویس لایحه بودجه سال 1400 بود و سازمان برنامه ‌و بودجه سهم صادرات نفت و درآمدهای حاصل از آن را 2 میلیون و 300 هزار بشکه در روز برآورد کرده بود، علی ربیعی در سرمقاله‌ای در روزنامه ایران افزایش تولید و صادرات نفت ایران را نه وابستگی بلکه وابستگی متقابل ارزیابی کرده و همچون زنگنه بر این اعتقاد بود که افزایش تولید نفت به تأمین امنیت کشور کمک می‌کند.
به این ترتیب، مقام‌های دولت روحانی در عرصه نظری بازگشت به دوران افزایش فراوان تولید نفت را ترویج می‌کنند هرچند از نظر آنان افزایش تولید و صادرات نفت معنا و مفهوم دیگری یافته است. در حالی که قبل از انقلاب تولید 6 میلیون بشکه در روز وابستگی و اقتصاد کشور تک‌محصولی و زایده نظام سرمایه‌داری جهانی تحلیل می‌شد، هم‌اکنون افزایش تولید نفت به بیش از 6 میلیون بشکه نفت در روز وابستگی متقابل و اهرمی برای نیل به استقلال و امنیت ارزیابی می‌شود.
اما همچنان که زنگنه می‌گوید اینها توصیه‌هایی است به دولت بعدی که اکنون معلوم شده است سکاندار آن سید ابراهیم رئیسی است. دقیقاً روشن نیست وزیر نفت دولت سید ابراهیم رئیسی چه کسی خواهد بود، اما علیرضا ضیغمی که پیش از این از وی با عنوان مشاور انرژی رئیسی نام برده شده، ایده افزایش تولید و صادرات نفت را با عنوان خام‌فروشی رد کرده و بر لزوم گسترش بخش پایین‌دستی و توسعه بخش‌های پتروشیمی تأکید کرده است.
حالا روز از نو روزی از نو. دقیقاً همچون هشت سال پیش که حسن روحانی به قدرت رسید، ابراهیم رئیسی پیش از تدوین هرگونه سیاستی برای حضور ایران در بازار نفت ابتدا باید برای لغو تحریم‌ها چاره‌ای بیندیشد.
حشمت‌الله رضوی
منبع: مردم‌سالاری

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/705674/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف سکه‌های دوره اشکانی از مسافر قطار

سرمقاله آفرینش/ از دست رفتن سرمایه های مردم در طرح های بی بازده

بازیگر زیاده‌طلب منطقه

اعلام محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته جاده‌های کشور

مسیر طلای جهانی عوض می‌شود؟

قوه قضاییه: حکم اعدام توماج صالحی بدوی و قابل فرجام خواهی در دیوان عالی است

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند

استفاده هکرها از دستگاه‌های سیسکو برای جاسوسی

رییس سازمان سنجش: برخی ابزارهای جاسوسی کنکور را در بدن کار گذاشتند

غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

ترافیک پرحجم و روان در کندوان و هراز

89 درصد فقرا از شاغلین سابق و امروز هستند/ ماجرای تحمیل ایمان با زور را کنار بگذارید

کیهان مطرح کرد: اصلاح‌طلبان در کنار دلالان و رانت جویان

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

اصولگرایان منتقد «گشت ارشاد»، تغییر موضع داده اند؟

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

جزئیات آزمون سراسری از زبان وزیر علوم

وضعیت شهر حاجی آباد زیرکوه در پی شکسته شدن 2 سد خاکی

واتس‌اپ به ارسال پیام به شماره‌های ذخیره نشده و ورود با فیس‌آی‌دی مجهز می‌شود

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

مهلت انتخاب رشته دکتری تمدید شد

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

زمان اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری مشخص شد

سرمقاله ایران/ تجویز اصولی در برابر آدرس غلطِ «ان‌شاءالله خیرخواهان» چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انتخابات آمریکا؛ روشنی‌ها و ابهام‌ها

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

گلکسی زد فلیپ 5 از یک قابلیت هوش مصنوعی One UI 6.1 محروم است

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

سرمقاله اعتماد/ پدیده‌های اجتماعی و جبر مستقیم

کنایه مهاجری به ذوالنور: اگر می‌خواهید همین مجلس ضعیف، ضعیف تر نشود از دولت و شخص رئیس‌جمهور حساب کشی کنید

کنکور 1403 با آزمون «علوم ریاضی» و «انسانی» آغاز شد

اینترنت برای کنکور امسال قطع نمی‌شود؟

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

تداوم رگبار باران در ارتفاعات برخی استان‌ها

اینترنت برای کنکور امسال قطع می‌شود؟

منتظر پیکسل تبلت 2 گوگل نباشید

اگر از تبلیغات داخل سیستم عامل متنفرید ویندوز 11 را آپدیت نکنید!

انتقاد متفاوت عباس عبدی از بازگشت گشت ارشاد به خیابان ها؛ چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

تعداد کاربران فعال اسپاتیفای 19 درصد رشد کرد

هوش مصنوعی شیطانی هم ساخته شد!

قابلیت عجیب P70 پرو را ببینید؛ عضو پرآوازه خانواده هواوی

از هوش مصنوعی تا تماس ویدیویی؛ قابلیت‌های جدید عینک متا ری-بن را ببینید