پیام ویژه
هم‌افزایی نظامی دو کشور مهم جهان اسلام
چهارشنبه 21 مهر 1400 - 05:47:47
آخرین خبر تحلیل
پیام ویژه - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
توجه به دیپلماسی نظامی- دفاعی در سال‌های گذشته زمینه‌های نزدیکی ایران به کشورهای دیگر به‌ویژه همسایگان را فراهم کرده است. همکاری‌ها و هماهنگی‌های نظامی با کشورهای منطقه و همسایه، چه ازنظر مستشاری و چه ازنظر صادرات تسلیحات، نگاه جدیدی را مقابل دوستان و دشمنان قرار داده است. سفرهای هیات‌های نظامی در عالی‌ترین سطوح به کشورهای دیگر و نقش‌آفرینی در رزمایش‌ها، تمرین‌ها و برنامه‌های مشترک، تغییرات گسترده و افزایش قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران را به رخ همگان کشیده و نشان داده است که نیروهای مسلح ایران با اقتدار در مسیر قدرت‌آفرینی و امنیت‌آفرینی گام برمی‌دارند. در این میان، برخی از همسایگان ظرفیت‌های بالقوه‌ای دارند که با هم‌افزایی و همکاری می‌توان آن را بالفعل کرد و بیش از گذشته نه‌تنها بر قدرت دفاعی افزود بلکه در جهت ارتقای قدرت و امنیت مسلمانان از آن بهره برد. جمهوری اسلامی پاکستان که در مرز شرقی ایران قرار دارد یکی از این کشورهاست که علاوه‌بر دارا بودن قدرت هسته‌ای از تسلیحات گسترده‌ای نیز بهره می‌برد.
همکاری با دهمین قدرت نظامی جهان
 از سوی دیگر، کشور پاکستان با داشتن جمعیتی بیش از 220میلیون نفر، از مولفه جمعیتی قدرت نیز برخوردار است. مسلمانان 97درصد جمعیت پاکستان را تشکیل می‌دهند و ازاین‌رو این کشور دومین کشور ازنظر تعداد مسلمانان محسوب می‌شود. طبق گزارش گلوبال فایر پاور که رتبه‌بندی جهانی قدرت نظامی در سال2021 را منتشر کرد، پاکستان در جایگاه دهم قرار دارد. پنجمین کشور پرجمعیت دنیا علی‌رغم همسایگی با ایران از سطح مناسبات نظامی-دفاعی قابل‌قبولی با ایران برخوردار نیست و این موضوع حالا در دستورکار نیروهای مسلح دو کشور قرار گرفته است.
براساس این آمارها و اهمیت موضوع، سردار سرلشکر پاسدار «محمد باقری»، رییس ستادکل نیروهای مسلح به دعوت فرمانده ارتش پاکستان و در راستای گسترش دیپلماسی نظامی- دفاعی جمهوری اسلامی ایران قرار است امروز در سفری رسمی عازم این کشور همسایه شود. سردار باقری بنابر دعوت رسمی ژنرال «قمر جاوید باجوا»، فرمانده ارتش پاکستان به این کشور سفر می‌کند و این سفر می‌تواند زمینه‌های گسترش همکاری‌های ایران و پاکستان را فراهم کند.رییس ستادکل نیروهای مسلح در رأس یک هیات بلندپایه نظامی، امنیتی و دفاعی کشورمان با مقام‌های ارشد سیاسی، نظامی و امنیتی پاکستان دیدار خواهد کرد. دیدار با نخست‌وزیر، فرمانده ارتش، رییس ستاد مشترک و برخی دیگر از مقامات نظامی پاکستان در برنامه کاری سردار باقری در طول اقامت در شهر اسلام‌آباد قرار دارد. دیدار فرمانده ارشد ایران با مقامات نظامی و نخست‌وزیر پاکستان موضوع مهمی است که با توجه به برپایی حکومت طالبان در افغانستان، ابعاد جدید به خود خواهد گرفت.
مخالفت اسلام‌آباد با حضور آمریکا در پاکستان
 طالبان که در سال‌های گذشته مستقیما ازسوی اسلام‌آباد حمایت می‌شد و در خاک این کشور حضور داشت با بیرون راندن ارتش آمریکا و حکومت دست‌نشانده کابل، قدرت را در این کشور همسایه به دست گرفت و علاوه بر همسایگی با ایران فصل جدیدی از تحولات در منطقه را رقم زد. همکاری با پاکستان می‌تواند باعث پیشبرد سیاست‌های مسلمانان در منطقه و جهان باشد و از سوی دیگر جلوی مداخله کشورهای غربی به‌ویژه آمریکا در منطقه را بگیرد. پس از اخراج ارتش آمریکا از افغانستان اظهارات در خصوص ایجاد پایگاه در پاکستان بود که «قمر جاوید باجوا»، فرمانده ارتش پاکستان اعلام کرد که ارتش این کشور در صورت مخالفت دولت پاکستان پایگاه نظامی در اختیار آمریکا برای عملیات در افغانستان قرار نخواهد داد. مقامات پاکستان بارها تاکید کردند که پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان به آمریکا برای ادامه عملیات ضدتروریستی پایگاه نظامی نخواهند داد.در این راستا، «عمران‌خان»، نخست‌وزیر پاکستان در واکنش به گزارش‌ها مربوط به واگذاری پایگاه هوایی در خاک این کشور به آمریکا، گفت: اسلام‌آباد قطعا به سیا اجازه نخواهد داد که از خاک این کشور برای عملیات ضدتروریستی پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان استفاده کند.جمع‌آوری اطلاعات و عملیات ضدتروریستی در افغانستان به چالش مهمی برای مقامات دولت جدید آمریکا پس از خروج نظامیان خارجی از این کشور تبدیل شده است. عمران‌خان بارها مخالفت خود برای همکاری با آمریکا در عملیات ضدتروریسم را عنوان کرده و بسیاری اعتقاد دارند که پذیرش حضور سیا یا نیروهای ویژه آمریکا در خاک پاکستان نوعی خودکشی سیاسی برای وی خواهد بود.
ضرورت گسترش همکاری‌های دو همسایه هسته‌ای
 یک رسانه آمریکایی در واکنش به این اظهارت مقامات پاکستان نوشته است که به‌رغم این اظهارنظر عمران‌خان، مقامات آمریکایی امیدوار هستند که به‌صورت پنهانی بتواند با ارتش و سازمان اطلاعات پاکستان برای انجام عملیات ضدتروریستی به توافق برسند؛ از این رو ایران و پاکستان به‌دلیل دارا بودن قدرت نظامی و توان هسته‌ای کشورهای مهمی در این منطقه تلقی می‌شوند که با افزایش همکاری‌های فی‌مابین نه‌تنها می‌توانند امنیت پایداری داشته باشند، بلکه با ناامنی‌های منطقه نیز مبارزه خواهند کرد.همکاری هسته‌ای ایران و پاکستان نیز عنصری قدرت‌ساز است که می‌تواند باعث دلگرمی کشورهای دوست و همسایه نیز باشد. ایران در سال‌های گذشته با بهانه توانمندی هسته‌ای با شدیدترین تهدیدها و تحریم‌ها مواجه شده و این در حالی است که تنها بر حق مسلم خود تاکید کرده است که نه‌تنها مولفه‌ای مهم برای ایران است بلکه می‌تواند زمینه‌های بهره‌مندی کشورهای همسایه را نیز فراهم کند.بنابراین سفر سرلشکر باقری و هیات همراه به اسلام‌آباد موضوعی بااهمیت تلقی می‌شود که باید در انتظار نتایج آن بود. اعضای هیات بلندپایه نظامی جمهوری اسلامی ایران در ادامه برنامه سفر به پاکستان از شهر بندری «کراچی» در جنوب پاکستان و برخی از مراکز نظامی و دریایی کشور همسایه در این منطقه بازدید می‌کنند. سفر فعلی هیات نظامی کشورمان به همسایه شرقی مرحله جدیدی در مسیر تحکیم مناسبات نظامی، دفاعی و امنیتی میان دو کشور مهم جهان اسلام ایران و پاکستان را رقم می‌زند.کارشناسان سیاسی و نظامی با توجه به تحولات امنیتی منطقه و جهان اسلام ازجمله اوضاع افغانستان، سفر هیات عالی‌رتبه ستادکل نیروهای مسلح ایران به پاکستان را مهم و تاثیرگذار ارزیابی می‌کنند. سفر سردار محمد باقری به پاکستان به‌دلیل روند روبه رشد مناسبات دفاعی، امنیتی و نظامی میان دو کشور همسایه و برادر طی چند سال اخیر بسیار حائز اهمیت تلقی می‌شود.این بازدید بیانگر اراده مشترک مقام‌های نظامی ایران و پاکستان برای هم‌افزایی بیشتر در مسیر تقویت همکاری‌های دوجانبه، توسعه امنیت در مرزهای مشترک، کمک به ثبات منطقه‌ای ازجمله دیدگاه مشترک برای بازگشت صلح و ثبات در افغانستان، رایزنی درباره مسائل جهان اسلام و عزم مشترک برای نبرد با تروریسم و مقابله با عوامل ناامنی در منطقه است. 

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/759774/هم‌افزایی-نظامی-دو-کشور-مهم-جهان-اسلام
بستن   چاپ