جمعه ۱۳ تير ۱۴۰۴
اقتصادی

بورس در دوراهی ریزش و بازگشت

بورس در دوراهی ریزش و بازگشت
پیام ویژه - خراسان /بازار سرمایه در روزهای اخیر عمدتاً با افت شاخص‌ها و فشار فروش مواجه بود، اما با ورود جدی حمایت‌های دولتی، سرانجام نشانه‌هایی از بازگشت تعادل و سبزپوشی ...
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - خراسان /بازار سرمایه در روزهای اخیر عمدتاً با افت شاخص‌ها و فشار فروش مواجه بود، اما با ورود جدی حمایت‌های دولتی، سرانجام نشانه‌هایی از بازگشت تعادل و سبزپوشی در برخی نمادها دیده شد. با این حال، هنوز مشخص نیست این بازگشت، موقتی است یا نقطه آغاز تعادل تازه‌ای در بازار.
بازار سرمایه در پنجمین روز بازگشایی خود پس از توقف جنگ، یکی از سنگین ترین روزهای تاریخی را تجربه کرد. به طوری که همزمان با عقب نشینی شاخص به یک کانال پایین تر، نظاره گر خروج سنگین پول از بورس به همراه جهش رکوردشکنی ارزش معاملات خرد بود تا به این ترتیب گمانه ها مبنی بر ورود دولت به فاز حمایت عملی از بورس تقویت شود. این فرضیه را اخبار بعدی نیز تایید کرد. به طوری که در دل این وضعیت قرمز، نخستین نشانه های ورود بازیگران بزرگ و علایم ورود منابع حمایتی از سمت دولت و بانک مرکزی، فضای بازار را تا حدودی از شوک خارج کرد و تعادلی نسبی در برخی نمادها پدید آورد.
 ​​​​​​

پیام ویژه

افت 10 درصدی شاخص در یک هفته
نخستین هفته کاری بورس پس از توقف جنگ، با قرمز پوشی کامل شاخص کل به پایان رسید. دیروز و در پنجمین روز بازگشایی بازار سرمایه، بورس کماکان افت شاخص را تجربه کرد. به این ترتیب شاخص کل با افت 42 هزار واحدی، کانال 2 میلیون و 700 هزار واحد را از دست داد و با 1.5 درصد افت به 2 میلیون و 689 هزار واحد عقب نشینی کرد. این رقم نشان می دهد که در یک هفته اخیر، بورس تهران حدود 10 درصد افت داشته است.
 افزایش تمایل به فروش در آخرین روز کاری هفته؛ 29 همت پول حقیقی در یک هفته از بورس خارج شد
همزمان با افت شاخص کل، دیروز بورس شاهد یکی از سنگین ترین خروج های پول حقیقی بود. دیروز 13.3 هزار میلیارد تومان پول از بورس در شرایطی خارج شد که این رقم برای سومین روز متوالی، رو به افزایش نهاد. آمارها نشان می دهند در مجموع در یک هفته اخیر حدود 29 هزار میلیارد تومان پول از بورس خارج شده است.
خروج هیجانی سهامداران خرد از بازار؛ 38 درصد نمادها سبزپوش شدند
نکته قابل توجه این است که این خروج سنگین پول، همزمان با جهش معاملات خرد اتفاق افتاد که گمانه ها برای ورود حمایت های نهادهایی مانند بانک مرکزی به بازار سرمایه را تقویت کرد. دیروز ارزش معاملات خرد با جهشی بیش از 2 برابر به 27 هزار میلیارد تومان رسید که به گزارش خبرگزاری فارس، در تاریخ بورس بی سابقه بوده است.
دیروز سرانه فروش حقیقی‌ها 74.8 میلیون تومان و سرانه خرید 46.4 میلیون تومان بود که همچنان قدرت فروشنده ها را نشان می دهد. مقایسه ارزش سفارشات خرید (1068 میلیارد تومان) با سفارشات فروش (6448 میلیارد تومان) نیز نشان می‌دهد که همچنان جو فروشنده در بازار غالب است، اما اجرای دستورهای حمایتی باعث شد بخش بزرگی از صفوف فروش جمع‌آوری شود.
گزارش اقتصادنیوز حاکی از آن است که در معاملات دیروز، 85 درصد خریدهای بازار، توسط کدهای حقوقی انجام شده و تنها 15 درصد از خریدها به حقیقی ها اختصاص پیدا کرد. این خریدها سبب شد تا سهم نمادهای مثبت در بازار، نسبت به روزهای قبل تفاوت معنی داری پیدا کند. به طوری که این رقم از بیش از 90 درصد به حدود 62 درصد کاهش یافت. به گزارش تجارت نیوز، 38 درصد از نمادهای بازار در روز گذشته، به محدوده مثبت بازگشتند.
آغاز عملیاتی شدن حمایت های دولت در بازار
گمانه عملیاتی شدن حمایت های دولت از بازار سرمایه با اخبار بعدی تایید شد. خبرگزاری ایرنا با اشاره به جلسات هماهنگی بین بانک مرکزی و سازمان بورس در روزهای گذشته، اعلام کرد که درنخستین گام حمایت نظام بانکی از بازار سرمایه، 60 هزار میلیارد تومان برای ثبات این بازار اختصاص یافته است. بر این اساس، بانک مرکزی بر اساس مصوبه هیئت عالی این نهاد ناظر، سقف اعتباری شرکت سایپا را از مبلغ 5 همت مصوب در سال 1402 به 12 همت افزایش داد.
این اعتبار جدید می‌تواند با فعال‌سازی زنجیره تأمین سایپا و رشد تولید، اثری معنادار بر عملکرد مالی این شرکت و ارزش سهام آن بگذارد؛ به‌ویژه آن‌که سایپا از نمادهای شاخص‌ساز بازار به شمار می‌رود.
اعلام جزئیات فاز اول بسته حمایتی نظام بانکی از بازار سرمایه
در ادامه خبرهای مثبت از حمایت های دولت، دیروز معاون سیاست‌گذاری پولی بانک مرکزی، فاز اول بسته حمایتی نظام بانکی از بازار سرمایه را تشریح کرد. به گفته شیریجیان بخشی از حمایت ها به صورت مستقیم و از سوی نظام بانکی انجام خواهد شد. این حمایت‌ها در قالب بازارگردانی اوراق و سهام بانک‌ها و شرکت‌های زیرمجموعه آن ها صورت می‌گیرد. این موضوع با توجه به این که شرکت‌های زیرمجموعه گروه‌های بانکی نقش سازنده‌ای در شاخص‌سازی بازار سرمایه دارند قابل توجه است. از سوی دیگر وی به حمایت های غیر مستقیم اشاره کرد که یک نمونه آن بسته 60 همتی برای تامین مالی صندوق تثبیت و توسعه بازار است و به تامین مالی سازمان بورس برای بازارسازی و بازارگردانی اوراق دولت و سهام بازار سرمایه کمک می کند. آن گونه که رئیس کل بانک مرکزی گفته قرار است در روزهای آتی، حمایت ها از بازار سرمایه تقویت شود.
در انتظار برگشت یا ادامه سقوط؟
با توجه به آن چه گفته شد، بازار سرمایه توانسته است خود را در یک هفته، از منطقه کاملاً منفی به منطقه ای که امکان بازگشت به روال طبیعی در آن وجود دارد، رسانده است. در حال حاضر، بازار سرمایه روی لبه تیغ قرار گرفته است. تداوم و عمق‌بخشی به حمایت‌های مالی و سیاستی، به‌ویژه از سوی بانک مرکزی و صندوق توسعه بازار، می‌تواند به ترمیم اعتماد عمومی و بازگشت سرمایه‌گذاران خرد بینجامد. اما هرگونه تردید یا تأخیر در اجرای این حمایت‌ها، می تواند موج خروج سرمایه را تشدید و ترمیم بازار را دشوارتر سازد.
بازار


نظرات شما