پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روزنامهنگارانی که در اسرائیل فعالیت میکنند روز به روز بیشتر با آزار، خشونت و محدودیتهای بیش از پیش برای گزارش در خصوص نتایج جنگ ماه ژوئن با ایران که توسط ارتش اسرائیل سانسورهای شدید در مورد آن اعمال شدهاست، مواجه میشوند. روزنامهنگاران فلسطینی خبر دادهاند که بیشترین آسیب سرکوب علیه آزادی رسانهها متوجه آنهاست و به صورت سازمانیافته از سوی پلیس به آنها حمله میشود و گروههای اوباش هنگام فعالیت رسانهای با آنها رفتارهای خصمانهای دارند.
سانسور ارتش اسرائیل بسیار قدرتمند است و همه رسانهها چه داخلی و چه خارجی برای مسائل مرتبط با امنیت ملی باید مجوز ارتش اسرائیل را دریافت کنند. نشریه +972 به تازگی گزارش دادهبود که بر اساس دادههایی که این نشریه از سال 2011 تاکنون جمعآوری کردهاست، در طول سال 2024 میزان استفاده ارتش اسرائیل از سانسور خبرها به شکل بیسابقهای افزایش یافتهبود. بر اساس این گزارش سال گذشته (2024) ارتش اسرائیل جلوی انتشار 1635 گزارش را گرفت و بیش از 6265 بار از تذکر برای جلوگیری از گزارش بیشتر استفاده کرد که به صورت متوسط معادل 21 گزارش در روز و معادل 38 درصد از کل 20 هزار گزارشی است که برای صدور مجوز به واحد سانسور ارتش اسرائیل ارائه میشود.
هاگایی ماتار، مدیر اجرایی نشریه +972 به میدل ایستای میگوید: «چیزی شبیه به این در هیچ یک از دیگر کشورهایی که خودشان را لیبرال و دموکراتیک معرفی میکنند وجود ندارد.» بر اساس گزارش سالانه خبرنگاران بدون مرز جایگاه اسرائیل در شاخص آزادی رسانه از رتبه 101 جهانی در سال 2024 به رتبه 112 جهانی سقوط کردهاست و به گفته خبرنگاران بدون مرز از زمان آغاز جنگ غزه خبرنگاران با «سرکوب شدیدتری» مواجه شدهاند.
ماه گذشته اداره سانسور ارتش اسرائیل مجموعه جدیدی از مقررات را منتشر کرد که بیش از پیش توانایی خبرنگاران برای گزارش را محدود میکرد. بر اساس این دستورالعمل جدید خبرنگاران برای تهیه گزارش از محل برخورد موشک نیازمند مجوز مکتوب از ارتش هستند و در صورت عدم رعایت چنین مقرراتی با مجازاتهای جدی مواجه خواهند شد.
گزارشهای متعددی از برخورد خشونتآمیز پلیس با رسانههای خارجی و داخلی که قصد تهیه گزارش از مناطق مختلف آسیبدیده از جنگ با ایران داشتند تاکنون منتشر شدهاست. بر اساس برخی گزارشها روزنامهنگاران حتی از نزدیک شدن به محل برخورد راکت و موشک هم منع میشوند. آنتون شلهات مدیر مرکز اعلام مدیا که از حقوق روزنامهنگاران فلسطینی فعال در اسرائیل حمایت میکند، به میدل ایستای میگوید که دستکم 30 خبرنگار فلسطینی گزارشهایی در مورد برخورد پلیس در هنگام تهیه گزارش از حملات ایران به شهرها و شهرکهای اسرائیلی به این مرکز دادهاند.
به گفته او این برخوردها شامل برخورد فیزیکی، تهدید و ارعاب و ضبط تجهیزات بودهاست. شلهات میگوید هرچند این برخوردها توسط پلیس رخ دادهاست، اما گزارشهایی هم از حمله گروههای اوباش به خبرنگاران عرب وجود دارد. به گفته او در حال حاضر فعالیت رسانهای در اسرائیل به مسئلهای نژادی تبدیل شدهاست. خبرنگاران اسرائیلی هم میگویند که آزار خبرنگاران عربتبار از زمان منع فعالیت الجزیره در اسرائیل، تشدید شدهاست.
اورن زیو عکاس اسرائیلی میگوید: «دستورالعملهای بسیار پیچیده و گیجکنندهای وجود دارد و قبل از انتشار هر عکس باید این دستورالعملها را چک کرد و بررسی کرد که دیگران چه کاری میکنند.» به گفته او حتی گاهی وقتی به خود عکاسان اسرائیلی هم مجوز عکاسی دادهمیشود، پلیس جلوی فعالیت آنها را میگیرد و آنها را آزار میدهد.
زیو میگوید: «به ما میگویند شما چپ هستید و به ایران خدمت میکنید. اینجا عکس نگیرید. در واقع یک رویکرد کلی وجود دارد که همه دشمن هستند و باید سرکوب شوند، فرقی نمیکند که چه کسی باشی.» با این حال این عکاس اسرائیلی تاکید میکند: «اما اگر شما یک روزنامهنگار یا عکاس عرب باشید، مطمئناً زودتر از بقیه با برخورد مواجه میشوید.»
بازار ![]()