پیام ویژه - شفقنا / جو اینگه بکهفولد پژوهشگر ارشد امور مربوط به چین و آسیای شرقی در موسسه مطالعات دفاعی نروژ نوشته که چین به هیچ وجه برای رهبری جهانی آماده نیست.در این مطلب که در نشریه فارنپالیسی منتشر شده؛ این موضوع مورد اشاره و تأکید قرار گرفته که «پکس آمریکانا» یا همان «صلح آمریکایی» اگر چه در سطح جهان تا حد زیادی از بین رفته است، اما حداقل در شرایط حال حاضر جهان کمترین چشماندازی از «پکس سینیکا» یا همان «صلح چینی» در آینده نزدیک دیده نمیشود.
[قابل ذکر است که «صلح آمریکایی» به دورهای از صلح و ثبات نسبی عمدتاً در نیمکره غربی جهان اشاره دارد که پس از پایان جنگ جهانی دوم، عمدتاً تحت تأثیر سلطه ایالات متحده برقرار شده بود. این اصطلاح در واقع اغلب با دوران پس از 1945 مرتبط است که در آن ایالات متحده، با در اختیار داشتن قدرت نظامی و اقتصادی قابل توجه، روابط بینالملل را شکل داد و یک نظم جهانی لیبرال را ترویج کرد].
به گزارش نشریه فارنپالیسی؛ تغییرات عمیقی که پرزیدنت دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده در چند ماه گذشته در عرصه سیاست خارجی واشنگتن به وجود آورده، پرسشها و بحثهای پردامنهای را باعث شده- و در میان خیلیها تردیدها و نگرانیهایی به وجود آورده است که این خودتخریبی شگفتانگیزی که ایالات متحده در زمینه رهبری جهانی خود آغاز کرده، تا چه میزان میتواند به قدرت گرفتن چین در عرصه جهانی منجر شود.
این ایده که کاهش هزینهها- و دلمشغولیهای- جهانی ایالات متحده آمریکا در نهایت به نفع قدرت در حال ظهوری مانند چین تمام خواهد شد، بحثهای عمیق، پردامنه و گستردهای را موجب شده است. با این حال، آنچه در این میان نادیده و ناگفته مانده [و حداقل این که چندان به وضوح بیان نشده] این است که دونالد ترامپ چگونه این روزها عملاً دارد راه را برای یک تغییر جهانی بسیار اساسیتر هموار میکند: جایگزینی چین با آمریکا. در واقع بسیاری از کارشناسان سیاسی بر این باورند که تغییراتی که ترامپ در عرصه سیاست خارجی واشنگتن به وجود آورده، میتواند در نهایت به تسلط جهانی چین و جایگزینی یک نظم چینی به جای نظم از همپاشیدهای منتهی شود که تاکنون به رهبری ایالات متحده بر جهان حاکم بوده است.
[در سطح جهان] عقبنشینی واشنگتن واضح و آشکار است. در حقیقت ترامپ در چند وقت اخیر با یک سری حملات سیستماتیک، آشکارا به جنگ نظم جهانی تحت رهبری آمریکا رفته و همچنین نهادهایی را که اغلب بعد از جنگ دوم جهانی توسط روسای جمهور آمریکا برای تأمین و حفظ منافع ایالات متحده ساخته شدهاند، مورد هجمه قرار داده است. [در این راستا] واشنگتن در این مدت به تجارت جهانی ضربه زده، تأمین بودجه سازمان ملل را با اختلال مواجه کرده، کمکهای خارجی آمریکا را کاهش داده و همچنین بسیاری از متحدان کلیدی ایالات متحده را دشمن خود کرده است.
ترامپ به عبارتی با تضعیف ساختار امنیت ملی آمریکا، قابلیتهای استراتژیک واشنگتن را با خطرات و ریسکهای زیادی روبرو کرده و در واقع خطر کاهش منافع استراتژیک ایالات متحده را به جان خریده است. [حالا بعد از تغییرات و تصمیمات ترامپ] آینده ناتو و دیگر اتحادهایی که در دهههای گذشته توسط آمریکا ساخته شده بودند، مبهم و نامشخص است. رئیسجمهور حال حاضر آمریکا همچنین با تصمیمات ویرانگری که در مورد دانشگاهها و مؤسسات علمی بزرگ اتخاذ کرده، پایههای قدرت ایالات متحده را در آستانه تضعیف قرار داده است. اقداماتی با تبعاتی عظیم- که میتواند به قدرت گرفتن چین در عرصه جهانی و جایگزینی این کشور با آمریکا منجر شود.
جو اینگه بکهفولد پژوهشگر ارشد امور مربوط به چین در ادامه این مطلب نوشته اگر چه تحت تصمیمات و تغییرات ترامپ، «پکس آمریکانا» یا همان «صلح آمریکایی» در سطح جهان متزلزل شده است، اما این واقعیت که در شرایط حال حاضر جهان کمترین چشماندازی از «پکس سینیکا» یا همان «صلح چینی» دیده نمیشود، تنها نکتهای است که میتواند برای آمریکا تسلیبخش باشد. در واقع آمریکا باید خود را به این دلخوش کند که چین فعلا به هیچ وجه برای رهبری جهانی آماده نیست.
اما آیا این شرایط در سالهای آینده هم برقرار خواهد بود؟!
بازار ![]()