پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رضا نصری، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در مورد مصاحبه رییسجمهور با تاکر کارلسون مینویسد: «با روی کار آمدن ترامپ، عملا اسراییل، لابیها و دستگاه تبلیغاتی آن وظیفه «روایتسازی» در مورد ایران را بر عهده گرفتند تا جریان موسوم به MAGA - که قائل به عدم مداخله نظامی امریکاست - را به حاشیه برانند. در این میان، روایتسازی آنها - که بخش عمدهای از آن با روانشناسی خاص ترامپ و احساس ملیگرایانه پایگاه اجتماعی تنظیم شده بود - حول چند محور شکل گرفت: اول) ایران قصد ترور فیزیکی ترامپ را دارد.
دوم) ایران یک کشور نامتعارف و ذاتا تهاجمی است که در صورت دستیابی به سلاح هستهای، «موجودیت» اسراییل و امریکا را به مخاطره خواهد انداخت.
سوم) اسراییل در جنگ با ایران نهتنها از موجودیت خود، بلکه از موجودیت «تمدن غرب» و امریکا پاسداری میکند.
چهارم) شعار «مرگ بر امریکا» نشاندهنده عزم ایران در نابودی فیزیکی امریکاست و از اینرو، حمایت نظامی، تسلیحاتی و مالی دولت امریکا از اسراییل - از جیب مالیاتدهندگان - در واقع لطف به اسراییل نیست، بلکه وظیفه دولت در محافظت از مردم خودش است. برجسته شدن این شعار در رسانههای امریکا در ماههای اخیر و ماموریت پیرامون آن، دقیقا در واکنش به اعتراضات روزافزون بخشی از جامعه امریکا به هزینهکردن کشور برای اسراییل بوده است. پنجم) مهار برنامه هستهای و موشکی ایران کافی نیست، چراکه ذات حکومت ایران با صلح و آرامش همخوانی ندارد و باید به دنبال سیاست «رژیم چنج» حرکت کرد. ششم) مردم ایران از حکومت بیزار هستند و در صورت حمله نظامی، از مهاجم حمایت خواهند کرد و موجب سرنگونی نظام خواهند شد.»
نصری در ادامه یادآور میشود: «در ماههای اخیر، اسراییل و لابیهای آن در امریکا موفق شدند این روایت را به روایت غالب تبدیل کنند و راه را برای ترامپ - که در دوران انتخابات وعده صلح و پایان دادن به «جنگهای بیپایان» داده بود - برای مشارکت در اقدامات نظامی هموار سازند.
در این راستا، اقدامات و اظهارات برخی جریانهای داخلی در ایران - که عمدتا- نقش رسمی و مستقیم در سیاستهای کلان کشور نیز ندارند - به تقویت این روایتسازی کمک کرد و گاه به تیتر یک رسانههای امریکا تبدیل شد.
در چنین بستری، دکتر پزشکیان از فرصت مصاحبه با تاکر کارلسون - که مرجع رسانهای و از حامیان جریان ضد جنگ است -استفاده کرد تا این روایت را به چالش بکشد. تمام نکاتی که رییسجمهور در این مصاحبه مطرح کرد، واکنشی به یکی از مولفههای این روایتپردازی است.
همزمانی مصاحبه با سفر نتانیاهو به واشنگتن - که اتفاقا- برای طراحی دسیسههای جدید بر مبنای همین روایت مخدوش صورت گرفته است - ضرورت پافشاری بر نقش مخرب اسراییل در فرآیند تصمیمسازی در ایالات متحده را دوچندان میکرد. تمرکز بر نتانیاهو در این مصاحبه نیز - که فردی منفور و حساسیتبرانگیز نزد بخش قابل توجهی از افکار عمومی امریکاست - در همین راستا قابل تحلیل است.» این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی تاکید میکند: «برخلاف ادعای منتقدان داخلی، این مصاحبه بازخورد بسیار مثبتی در فضای رسانهای و شبکههای اجتماعی امریکا داشته و به هیچ عنوان حمل بر ضعف ایران نشده است. از نخستین نشانههای تاثیرگذاری مصاحبه دکتر پزشکیان میتوان به مصاحبه سفیر اسراییل در سازمان ملل متحد با «پیرس مورگان» اشاره کرد که تنها دو ساعت پس از انتشار مصاحبه، جلوی دوربین شتافت تا مواضع رییسجمهور - و شخص او را - تخطئه کند. اینکه در بحبوحه جنگ، عدهای در داخل کشور صلاح دانستهاند مواضع درست و حساب شده رییسجمهور را تحریف و تخطئه کنند و برای منافع جناحی خود، شخص او را مورد حمله قرار دهند، جای تاسف و نگرانی دارد.»
بازار ![]()